Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Oprava/stavba starého vozíku


JeanJaquesKubi

Recommended Posts

Ahoj, dostal se mi před rokem do rukou pro mě jakožto veteránistu zajímavej starej vozejk za auto, v podstatě samodomo upravenej vozejk Sport Jacht. Nějakou dobu ho užívám, občas lehce přetěžuju abych vyzkoušel co vydrží 🙂 a jsem s ním docela spokojen.

Jenže, nedávno jsme si konečně pořídili štěně bernskýho salašnickýho psa, aby nás i naše hnízdečko s mojí všemožnou veteší tady u nás pod horou Říp hlídal. Samozřejmě jako každý štěně i ta naše potvora všechno okusuje a jednoho dne jsem dorazil domu z práce a po celém dvoře byla roztahaná a na cca 15cm kousky nakousaná kabeláž z mojeho retro vozejčku. Radostí jsem se neudržel a lehce vzteky kopl do vozejku a tím ještě rozbil jedno ze světel abych dílo dokonal. Dobrý

Vztek mě po čase přešel, kabeláž jsem posbíral a vyházel, včetně zbytků izolantu obsažených v bobcích našeho milého štěňátka (přiznám se, že jsem trnul hrůzou, aby jí něco nebylo). Jenže co dál? Projel jsem internet, inzerci, nikde světla přímo na můj vozejk nebyly, tak jsem objednal světla modernější, včetně kompletní kabeláže a příslušných konektorů s tím, že se vrhnu na generální opravu vozejku. Ale po demontáži zbytků všeho co se světly souviselo jsem zjistil, že hlavní kabel od zásuvky vede skrz oj až k žehličce. Pochybuju ale, že novou kabeláž dokážu protáhnout bez poškození, v domácích podmínkách nemám jak zvětšit díry abych protáhl bajonetové konektory skrz oj...

Otázka 1 teda zní:

 

Musim kabeláž opravdu protáhnout skrz oj, nebo můžu vedení vymyslet tak, že nějak připevnim kabely z boku oje? 

Pokud ano, pochybuju že půjde použít k přichycení tzv stahovací eleltrikářský pásky, nebo to nikoho na STK zajímat nebude? 

A otázka 2 zní:

Je někde přímo napsáno jak daleko od kraje vozíku, od země a mezi sebou mají světla být? 

Díky za postřehy panstvo 🙂

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník

Tak tu kabeláž ojí táhni obráceně. Sundej zástrčku a tahej to odzadu dopředu. Dobře to napoj na tu stávající a můžeš to i mazat, aby to tam hezky lezlo.

Jinak ty retro světla se dají koupit. Třeba na www.vapol.cz

Upraveno uživatelem Návštěvník
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No, to je vlastně pravda, můžu to táhnout obráceně, díky, 

Jo a ještě jedna věc, na starých světlech nebyly odrazky, proto jsou na zadní sajtně zvlášť trojúhelníky. Na nových světlech jsou, musim teda ty ze sajtny sundat? 

IMG_20190917_125919.jpg

Upraveno uživatelem JeanJaquesKubi
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

no pokud máš odrazky v krytu světla tak ty ze sajtny sundej. Hlavně si dej bacha aby jsi měl zástěrky (lapače nečistot) kvůli nim mě taky vyrazily z STK.  A taky aby bylo číslo vyražený někde na rámu nejlíp na oji. Myslím že není třeba hrotit jakou raznici se to vyklepe ale aby tam bylo. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Lapače mám, samo domo ale jsou tam, no štítek uhnil už před lety, takže je vyražený číslo na oji, hned za žehličkou a myslim že to je i uvedeno ve velkym TP. Odrazky sundám teda a světla dám z kraje čela a SPZ vycentruju, původně byla stranou kvůli dodělávaný mlhovce, ta je teď ve světle, tak to můžu dát na střed čela

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Umístění světel https://stk-spara.cz/repository/images/soubory/673_Legal_Requirements_Brochure_HELLA_CZ.pdf - čti od strany 32, tam jsou boční odrazky, kolega je na poslední STK musel na starý vozík dodělat.

Zadní osvětlení od strany 38

Upraveno uživatelem RichVa
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pretiahnut kábel cez ojo môžeš drôtom, alebo elektrickým prúdom na káble. Uchytiť môžeš aj povedľa ona, ale do chranicka a na objímky.

Kategória O1 príves za OA do 750 kg, na SVK už na STK nemusí, ale jasné svetla musia byť.

Mne tiež pes pred 9 rokmi rozkusal kábel, hneď za zástrckou, odvtedy tam je oceľová chranicka, a krabička na zakrytovanie. 

Upraveno uživatelem mmartinkovic
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ale zase z toho nedělej moc vědu. Kabel klidně přidělej el.páskami, to je jejich účel a na TK to projde. Pokud máš vyražené číslo na oji tak ho akorát očisti od koroze nebo barvy ať je čitelné, ideální je obrousit a přetřít bezbarvým lakem. A nezapomeň si na zadní čelo nalepit nálepku "80", to se technikům na TK moc líbí a jsou nešťastný když jí tam nemáš... :D 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

taky bych koupil ty původní světla.

Na agadosu (rok 05) mám už (pochopitelně) ty moderní světla s bajonetovým konektorem, který na jedné straně vypadával, tak jsem natáhl nové kabely (okopíroval jsem původní systém - na každé světlo kabel a do zástrčky jdou oba), ale použil jsem 5žílový kabel o průřezu 1mm2 a natáhl jsem to bez přerušení až k žárovkám. Přes průchod zadním čelem jsem dal na kabel kousek zahradní hadice (místo bajonetových konektorů) a zbytek přitáhl drc páskama, tak jak to bylo. Od té doby žádný problém s nesvítícím světlem a dokonce mám zapojené obě mlhovky. Na STK jde příští rok, tak uvidíme...:)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No jsem na to zvědavej, nejhorší je, že to ještě nemám na sebe ani přihlášený, s kolegou je všechno na dlouho, takže až to dodělám, tak ho hned poženu na úřad se mnou a na evidenčku, tam se ukáže co si vymyslej za hovadinu, předělávat to ale nebudu, budu hulákat, že jsem to dal do cajku a ať jsou za to rádi a neremcaj kvůli centimetr posunutýmu světlu, už tak jsem na něm udělal dost práce (nový ložiska, nový pláště, komplet obroušenej a přetřenej rám, opravený blatníky a namontovaný zástěrky a 80%novejch šroubků), nálepka "80" tam je, na sajtně, ale už taky něco pamatuje 🙂

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...