Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

rozdělení dvougeneračního domu na dvě čísla popisné


Pe.Tr

Recommended Posts

zdar a sílu , zkusím po delší době sílu fóra a směsice pracovních profesí a praktických zkušeností .

Řešíme rozdělení dvougeneračního domu , každý má svůj vchod , ale oba mají stejné číslo popisné . Chtěli bychom to rozdělit na dvě různé adresy (čísla popisné ) , Zásadní problém je v tom, že dům je podsklepen a přívod vody s vodoměrem je jen jeden. Odněkud si pamatuji, že každé číslo popisné musí mít vlastní přívod vody s vodoměrem. 

abych byl přesný , přívod vody je v jedné půlce domu a do té druhé je přiveden oním společným sklepem , to samé i odtok vody do kanalizace a to samé i odvod deštové vody . okapy jsou teda zvenku baráku samozřejmě ale končí na druhé půlce domu kde je vpust do kanalizace.

zatím jsme v rovině uvah , tzn že jsem ještě nebyli na žádném úřadě a zatím jen sonduju kde bude big problém, pač cítím že bude :D

 

cíl do budoucna je, aby defacto z jednoho domu byli v budoucnu dva samostante objekty.

 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

nemusí mít každý svůj přívod , pokud má jeden přívod musí mít taky jeden vývod do kanalizace , SČVK ti bude účtovat jedno vodné jedno stočné , druhou půlku si vy musíte rozdělit podružným vodoměrem ale to je vaše věc jak se budete dělit. Napojoval jsem sousední dům na naší kanalizaci s podmínkou že mu musíme od nás "dát" vodu. Má úplně jiné číslo a jinou parcelu. Pokud to tak uděláte je dobré sepsat věcné břemeno aby si někoho v druhé půlce nanasr.. a on ti nezavřel vodu :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

podružný vodoměr samozřejmě máme, já bych se chtěl ale vyhnout tomu věcnému břemenu i za cenu přestavby . minimalizovat či uplně vyvrátit jakékoliv  možné boje /neshody se sousedem práve. krom vypínaní vody třeba i následky vytopení , ucpání trubek apod. Nebo minimalizovat problém při prodeji te casti domu kvůli financovani hypo kdy vim že jakekoliv vecne bremeno je pro banku problém.

Peníze nejsou problém ,  spíše jestli to vůbec lze.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tak vám nezbývá nic jiného než si nechat udělat projekt na kanalizační a vodovodní přípojku a hrábnout do země . Protože půjde o nové přípojky nikoli rekonstrukce musí být projekt. To se naběháš , mám to za sebou

edit :pokud máte společnou kanalizaci pro déšť  tak do toho moc nevrtej, protože ti ve finále zakážou napojit okapy na kanaldu . Máme si prej udělat trativod , koko.ti , jsme v ďolíku.....

Upraveno uživatelem Davidak79
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

to sem napsal blbe , ted je to tak ze je roura do prostred baraku a tam je vodomer , spis mi jde o to ze by se před domem udelala "rozbočka" na dva ruzne hlavni vodoměry. nebo to proste musí byt kazda přípojka z hlavního proudu k baraku solo ? 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

no to je další problém , hlavní tepna je pod nasim pozemkem :D resp pokud rozdelim pozemek aby každý dům mel pozemek svůj tak by hlavni tepna sla i přes nej , problém je ze ta druha pulka domu , resp pozemek , je cely zastaveny domem . není kde kopat :(  , jezis uz mi zacina byt blbe .

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A přívod elektřiny má každá půlka samostatně?.

Chápu spávně, že je to podsklepený dvojdomek, kdy společná dělící stěna prochází i sklepem? A jde jen o to společné potrubí a odpady?

Myslím, že bance nebude vadit věcné břemeno, které řeší inženýrké sítě týkající se samotného objektu.

Upraveno uživatelem Agrafik
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

no elektrika je na tom podobně , přívod je vyveden v te druhé pulce ale elektromer uz ma kazda pulka solo , umistěni se pak da predelat na druhou pulku , tam problém yas tak nevidim .

ad to rozdeleni domu jak se ptas tam je to slozitejsi ,  predstav si  dvougeneracni dvoupatrovy dům , rozdelen jak píšeš příčkou na půl , ovšem obě půlky jsou podsklepeny jedním velkým sklepem , do kterého je přístup jen z jedné půlky , a vodoměr je v tom nejvzdálenějším koutě sklepa od vchodu do něj :D , je to trošku srozumitelné ? :D 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A což z toho udělat dvě samostatné bytové jednotky prohlášením vlastníka. V něm specifikujete co je součástí jednotlivých bytů (jednotek) a co je společné. Pak se obě jednotky zapíšou na katastru a ke společným prostorům vznikne spoluvlastnictví v poměru velikosti jednotek.

Vznikne vlastnictví podobné panelákům.

Pak přívod vody i odpady mohou být společné. Jen je třeba zajistit správné rozúčtování, ale to zvládnou podružné měřáky.

Jde i o to co je konečným cílem, za jakým účelem to celé podstupuješ.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jde mi o to abych v pripade prodeje v budoucnu , mel co nejmensi prekazky pro hladky prodej. a defakto s novym majitelem i pak nic nemusel resit. (spolecne prostory)

aktualne se jedna pulka bude rekonstruovat ve vetsi mire a s tim bych prave chtel spojit stavebni upravy resp vyreseni tech spolecnych casti.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jasně, pak je rozdělení na dvě č.p. nejlepší řešení. Pokud by to z nějakých důvodů nešlo, je rozdělení alespoň na jednotky dalším v pořadí. Rekonstrukce v rámci jedné jednotky neovlivňuje cenu jednotky druhé.  Na rekonstrukci společných prostor by pak měli přispět majitelé jednotek podle jejich velikosti. V tomto vidím pro velkou rekonstrukci možný problém. Nicméně ani rozdělení na dvě samostatná č.p. Tě nemusí podobných problémů zbavit. Snad jen, že by se skutečně podařilo technicky vyřešit úplné oddělení sítí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...