Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Traveller/Spacetourer/Proace - lůžková úprava


DaGr

Recommended Posts

Protože mi chvíli trvalo jak vymyslet spaní v Toyotě Proace, byla by škoda se nepodělit... Třeba to někoho inspiruje k podobnému projektu :-).

Matrace - 195 / 140 - tl. 8cm (v šíři ramen je mezi dveřmi cca 160cm). Koupená komplet ušitá jako skládací matrace pro návštěvy,  jen se musely udělat v zadní části výřezy pro zůžení kufru. Šíře 140cm padne přesně na šířku auta.

Konstrukce nejjednosušší co šlo... 2* překližka tl.18mm o rozměru cca 136 / 65cm. Desky jsou spojené panty. Jejich dlouhé strany jsou ale zdvojené a na zdvojení uchycené nohy 25/25 (Bauhaus nebo Hornnach) zakrácené tak aby byla výška desky zarovnaná se sklopenými sedačkami. Zdvojení na straně ke dveřím kufru přečnívá o cca 15mm, aby po překlopení horní desky lišta podpírala pod pantem i tento díl. V zadnní desce jsou zavrtné matky do kterých se přišroubují zadní nohy (já mám šrouby s plastovým "křidýlkem" aby nebylo potřeba nářadí. Celkem je tedy konstrukce na 6ks noh. 4 základní jsou vloženy na dno kolejnic, zadní dvě až v místě plastového zvednutí těsně  před místěm kam se dovírají dveře kufru. Do kolejnic z důvodu že auto má pod podlahou v kufru izolaci. Chtěl jsem rozložit váhu. Na nohy jsem ještě navlíkl plastové koncovky, kterým jsem uřízl dno a toto přesně vymezí vůli mezi nohou a vnitřním rozměrem kolejnice.  Koncovky jsou trochu kónické, po zatlačení se noha do boků ani nehne.  Celé to mám (ve složeném stavu) upěvněné dvěma popruhy. Za druhou řadou sedaček přes oka v podlaze, zadní polovina má popruh protažený okem ve kterém drží pásy pro druhou řadu. Matrace leží volně, na delší cesty ji ješte "sichruju" spojením nevyužitých bezpečnostních pásů. Všechyn nohy jsou přišroubovány do závrtných matek, během chvíe se dají ze základny nohu sundat a desky někam opřít, nebo strčit "za skříň". Pod konstrukci se vejdou všechny krámy včetně lednice.

Mám auto prostřední déky. Když se posunou přední sedačky dopředu, případně spolujezdcova i sklopí (dopředu), dá se mezi postel a sedačky i stoupnout, převlíct a pod. Uvažoval jsem původně o otočných konzolích předních sedaček, ale asi to nebude ani potřeba.

Zatím testováno asi 10 nocí ve třech lidech (2 dospělí + dítě) a dvě noci sólo (to je potom luxus).

Přeju všem podobně naladěným s autem fajn zážitky.

D.

20190518_083339.jpg

20190516_220714.jpg

20190508_104156.jpg

20190508_104531.jpg

20190508_105006.jpg

20190516_220650.jpg

20190508_104802.jpg

20190508_104918.jpg

Upraveno uživatelem DaGr
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja som sa inspiroval na inom fore, snad mozem vlozit link, je to sice v DE: https://www.motor-talk.de/bilder/toyota-proace-verso-ladeboden-und-betteinbau-g77147431/sitzreihe-unterm-bett-i208928283.html . Spravil som konstrukciu celu z dreva, tak aby prekryvala aj sedacky a vznikla rovna plocha. Je to spravene ako 2 vacsie platne, ktore sa zasunu nad seba, takze po zastaveni, sa len sklopia sedacky a vysune sa jedna cast a postel je hotova. Na to uz len samonafukovacie karimatky. Spali sme v tom 4, 2 dospeli a 2 deti(5 rokov a 2). Dokonca sa da vyspat aj na kriz, auto je dost siroke, na to aby sa tam mensia dospela osoba mestila(nad sedackami). Cela konstrukcia z dreva vysla do 1000CZK, takze smiesna cena. Vyhovuje mi to, ze to kufor rozdeli na 2 casi, dole je celky cas batozina, cyklo vozik a ine veci, hore spravene miesto na spanie. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pekne vsetci ste sikovny 🙂

Ja som sa zase inspiroval tu:

https://www.vanessa-mobilcamping.de/citroen/spacetourer/schlafsystem-spacetourer/schlafsystem-surferbett-spacetourer-traveller-proaceverso.html

Vyrobil som +- kupiu, tiez s preglejky, tiez upevnene v kolajniciach.

Inak madrace cez madracezahoubicku, 5cm, tvrdy akurat, potahy usila pritelkyne. Je to fajn ze cela batozina vojde dole a je mozne spat v aute aj s plnym kufrom.  Fotky muzu taky udelat.

 

Upraveno uživatelem rass76
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Také přispěchám se svou čerstvou troškou do mlýna – Peugeot Traveller, najdelší varianta.

Vozím v autě kola na závody a proto jsem chtěl něco jednoduše rozkládacího, co se vejde pod kola postavená na výšku. Zároveň jsem potřeboval spaní pro dva dospělé a človíčka tak do 160cm a možnost na noc uložení komplet kol, rezerv a věcí uvnitř. Složeno i rozloženo do 10 minut. Už párkrát vyzkoušeno a myslím, že se to povedlo 🙂 

Dá se postavit buď jen zadek a nechat postavené sedačky, pak je to pro dva, nebo sedačky sklopit a je z toho letiště pro 2 a 3/4 člověka (ten spí na příč). Dvě podélné desky mají čistou délku 176cm a na to kolmo navazuje deska 150 (zbytek z tabule) x 80cm na které se vyspí menší človíček.

Teď ještě chci místo karimatek pořešit matraci. Chtěl bych "univerzál" který půjde nouzově jen položit na podlahu (dole je to zhruba 120cm široké) a zároveň na ní mohl spát nahoře, kde je to široké 140cm.

82j8pdjg2quejg8pw3z2qxetvm3u6olt8ausr2z9.jpg

ml14loxulrd9zlixx6jbriadr28b53hb6oadl6r4.jpg

hxvcsjisyqht9f9iz0svtol2oyn12afne4fgilil.jpg

18296u2paji6fc1umr37p4n1c0izuiyvlvhdxits.jpg

1q0me85lcl2ep99vnpfh6pfbs3xqqs3cobsq6ol0.jpg

1d3rtozhu3tlnsxjd2tdia4gl4rfv79vg057hqhx.jpg

p6ju2bl2bvfjttb2dmnoa17nkuyhe4ue4b636ygs.jpg

caxkkwhpl4zv34kliuh0z7rsd8drt5zc78hw8rvu.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 týdny později...

Jo je to luxusní a spousta místa. Jenže tohle předpokládá že doma necháš všechno co běžně vozíš včetně zadních sedaček.  Což mi přijde vhodné tak na nějaký max. dvou denní výlet. Ty úpravy které jsou uvedené výše jsou podle mě praktičtější hlavně v tom že máš sedačky a auto můžeš používat jak jsi normálně zvyklí. což u Tvé úpravy není možné. Párkrát už jsem taky tohle využil že jsem ze své 807 vyhodil všechno co běžně vozím a vzadu jsem nechal jen dvě sedačky a samozřejmě že jsem potřeboval i něco z těch věcí co jsem nechal doma.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 3 týdny později...

Měl bych na majitele Travelleru dotaz, jak dlouhá ložná plocha vznikne při osazení pouze prostřední řady sedaček a jejím posunutí maximálně dopředu u středně dlouhé a u nejdelší verze? Napadlo mě, jestli lze jezdit v 5 mistném osazení a v případě potřeby vzadu prespat na matraci na podlaze.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 3 týdny později...
V 7. 9. 2019 at 19:35, mylys napsal:

Měl bych na majitele Travelleru dotaz, jak dlouhá ložná plocha vznikne při osazení pouze prostřední řady sedaček a jejím posunutí maximálně dopředu u středně dlouhé a u nejdelší verze? Napadlo mě, jestli lze jezdit v 5 mistném osazení a v případě potřeby vzadu prespat na matraci na podlaze.

U střední verze  a maximálním posunutí sedadel dopředu (při sklopených opěradlech) zůstává vzadu cca 165cm. Sedadla jdou ale snadno ještě převrátit dopředu, takto vznikne cca 185cm. U dlouhé verze ještě +35cm. Je to ale o tom že při vyvýšené posteli se nemusí řešit kam s věcma v kufru. Nahoře je taky na šířku víc místa, vejde se matrace 140cm s menším výřezem u zadních dveří. Na podlaze je mezi podběhy jen cca 110cm.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

DaGr: Díky za vyčerpávající odpověď - je to přesně to na co jsem se ptal. 165 cm ve střední verz stačí - vejdou se tam kola s vytaženým předním kolem a může se jet i v 5 lidech (nevím jestli je reálné 5 kol, to asi ne). A spaní na sedačkách bude určitě i vzhledem k větší šířce lepší. No a když se namontuje na střechu něco takového: https://www.i-kamper.cz/skycamp-2-0/ , tak i v 5 lidech se dá cestovat 👍.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...