Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Hlavní světla Magnetti-Marelli


Stejsn

Recommended Posts

Chci se tady podělit o zkušenost. Chtěl jsem na mojeho kombíka nové přední světlomety, protože ty staré originální po 17 letech už byly žluté a matné. Nechtěl jsem žádnou čínu typu TYC a ani jsem je nechtěl rozlešťovat, zkušenosti kamarádů s trvanlivostí takového řešení jsou dost rozporuplné. Pátral jsem co se tedy dá koupit. Originál Bosch se už neprodává, v úvahu tedy tak připadalo Valeo nebo Magnetti-Marelli, obojí za + - stejnou cenu. Vybral jsem to druhé - mám dva fiaty, MM je tradiční výrobce originálních dílů, takže pro mě celkem značka. Prodejce byl známý velký e-shop, dodavatel dílů pro různá auta.

Co jsem dostal mě ale teda fakt nepotěšilo.

Přišly dvě velikánské krabice s MM logy. Už při zaklepání krabicemi bylo jasné, že je něco špatně. V každé byl světlomet, zabalený jen ve smršťovací fólii, bez jakékoliv výplně. V krabici byla vůle 5cm na každou stranu, světla v bednách lítala. Jedno přišlo rozbité (uražená parabola), druhé mělo vyskočený naklápěcí mechanismus. Krabice byly neporušené. Při dalším zkoumání jsem zjistil, že to rozbité světlo má navíc steklý chrom v parabole (úplně zvlněná odrazová plocha), pokličky na žárovkách zezadu sotva drží a vůbec to celé vypadá na druhou až třetí jakost. Výrobce navíc vůbec není Magnetti-Marelli, to je jen na krabici. Je to nějaký Automotive Lighting Made in Czech Republic. Rozbité a rozteklé světlo jsem rovnou vrátil odesílateli (přičemž jsem musel zaplatit dvě stovky poštovné) a dostal nové. Vysloveně jsem si ale musel napsat, jak ho chci zabalit (pravda je, že tentokrát přišlo zabalené pečlivě). Druhé světlo bylo nutné doupravit (vyskočený mechanismus se musel slepit, jinak nedržel pohromadě).

Světla mám na autě namontovaná den a zvenčí na pohled vypadají pěkně, takže uvidím jak dlouho vydrží čirá, jak vůbec budou v noci svítit a jestli se drncáním nerozsypou (minimálně na ty pokličky bych teda vůbec nesázel).

Při ceně tři tisíce za světlo bych si skutečně představoval jinou kvalitu.

IMG-20190625-WA0003.jpg

406_lampa_stekly_chrom.jpg

406_lampy_4.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, firma MM je matkou firmy Automotive Lighting. Takže z tohoto hlediska je to v pořádku. Sídlí tady u nás v Jihlavě.

Co se týče zabalení světel, je to nepříjmné, ale stává se to. Dle mého názoru jsi měl reklamovat obě světla.

Nějáké lepení atd mi přijde špatně, protože v případě reklamace ti napíšou, že do světla bylo neodborně zasaženo a je konec. Navíc když už jsi tam to jedno světlo posílal a platil 200Kč...

Jinak světla vypadají pěkně.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jj, Automotive Lighting je spojeni firem Bosch+MM v oblasti vyroby svetel, takze je to origo, dokonce treba Autokelly tyhle svetla prodavalo pod znackou Bosch, krabice ale prisla vzdy zlutomodra A-L. Tu parabolku u blinkru bych tak neresil, tam neni pozadavek na nejakou presnou optiku a lom paprsku a proste ten plast neni tak presne vylisovan, je lehce krivej a pochromovanim se ta nerovnost bohuzel zvyrazni, neni to "steklej" chrom a na funkci (blinkru) to nema sebemensi vliv. Vadilo by to u potkavaci a dalkove paraboly.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Něco na tom je no. Původně jsem si říkal, že je obě prostě vrátím bez udání důvodu ve lhůtě, ale pak jsem si je nechal. Že to nedrží pohromadě jsem zjistil až po té 14denní lhůtě a už jsem se nechtěl znovu dohadovat. Bohužel Marelli evidentně není co bývalo, příště až budu zase vybírat, půjdu k Valeu. Co je pozitivní, že tvarově světla sedí. Třeba o těch TYC (pro různé značlky) jsem četl, že nepasují a musejí se upravovat, aby se vůbec dala namontovat.

 

EDIT: ta parabolka prostě na pohled vypadala hnusně, vím že vliv na svícení by to asi nemělo. To světlo co mi přišlo výměnou už má ale zrcadlo hladké.

Upraveno uživatelem Stejsn
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky jsem nad výměnou světel před lety hodně přemýšlel a dodnes si rvu zbylé vlasy na hlavě, že jsem nestihl ještě koupit doprodávající Bosche za 1600kč. 

Teď vidím, že za jednou takovou cenu asi rozhodně nedostanu dvakrát víc muziky a už to nějak s těma starýma světlama doklepu. Mě osobně nevadí ani tak lehce zašlý krycí plast, který čas od času rozleštím. Ale mám zašlý chrom v parabolách, hlavně v horní části obou světel je lehce čmoudlý. 

Pak ještě napiš, jaký je rozdíl ve svítivosti a rozložení světla na silnici. Na to jsem hodně zvědavý.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ja ted sehnal jedny z poslednich na stary model 406 (vroubkovane), nikde v eshopech v CR uz nejsou, kupoval jsem na ebay z nemecka. Taky jsou to A-L v zlutomodre krabici, prisly mi v cajku, zabaleny byly ok, ani se uvnitr krabice nehnuly

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

já jsem světla na old model sehnal celkem pěkné světla na vrakovišti a teď jsem je musel přeleštit,ale vím,že nové jsou nové...Ale když bych sehnal nové, tak bych si namontoval LED DRL, ať šetřím nové světla

 

zajímavější to měl švagr na 307 FL, když jsme koupili nové MM (taky žlutomodré bedny AL), tak jsme se shodli, že to není top kvalita -  ostrá hrana,tam kde se potkává světlo s kapotou,ale hlavně levé světlo bylo špatně slepené(zmetek, který neměl vůbec opustil fabriku). Reklamaci uznali (vrátili peníze), ale teď jezdí jedno nové, jedno staré a rozdíl je neskutečný. Nové svítí krásně kuželem, staré svítí, tak nějak neurčitě rozptýleně.

 

Vím, že jsme ve vlákně o 406, ale tuhle zkušenost jsem prostě musel napsat

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No, to mi jen potvrzuje moje mínění o AL a bohužel tedy o celém MM. Nějak se přestávám divit, že tu firmu Fiat loni prodal, pokud šla s kvalitou takhle dolů.

Já moc v noci nejezdím, takže světelné vlastnosti zjistím až za nějakou dobu. Takhle to včera svítilo v podzemních garážích - osvětlená plocha na podlaze je ostře ohraničená, hází to divná prasátka a dělá to při dopadu na zemi duhu.

 

 

406_lampy_garaz.jpg

Upraveno uživatelem Stejsn
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nase svetla byla pred dvema roky taky krkolome koupena z polska za dobrou cenu a prekvapenim bylo ze u jednoho svetla byl mechanizmus naklapeni vyskoceny - nu coz stava se.
Vyroba MM z Jihlavy coz bylo pro me prekvapenim.
Nojo stava a 100% vzdy stane jednou do roka kdyz se meni zarovka - proste leve potkavaci svetlo ma smulu - "ale" mame na to chvat hmat a zase na rok mame klid vse funguje sviti neoslnuje  dokonce i motorkem jde sklopit.
 

Zarovky pouzivame Philips takova fialova krabicka a ted budu kecat +50% ?? je to homologovane do potkavacich a do dalkovych Philips takova pro zmenu zluta krabicka a opet varim z vody +30% ???
A spokojenost - ty odlesky pred sebou nevim nevsiml jsem si ale v noci pomerne "dobre sviti zaroh" je jasne videt bocni odlesk ....


Dokonce jsem uz uvazoval o prdavne dalce ale smerovane vic do stran na rovnem useku OK ale nekde na okrsce nejlepsi jsou srnky v zatackach = svetlo proste sviti jen "dopredu" :)

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...