Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Prosím o radu / info.

Mám k možnost sehnat 205 GTI s ABS a chtěl bych si nechat tuhle vymoženost přemontovat na svého dědu, ale co to obnáší ????

Jedná se mě hlavně o zadní nápravu - co je tam třeba vyměnit.... :myslim

Samozřejmě uvítám jakoukoliv informaci - i negativní ;)

Předem všem problému znalým děkuji....:papa

Odesláno

... jak to zdvořile říct ...

To je dost choulostivá věc na přestavbu, raději si ty požadavky (klima, ABS, turbo, centrál) střádej a pak si vyber auto s požadovanou výbavou.

Představ si prodej - že by někdo nabízel auto s dodělávaným ABS. :(

Tuším musí být zapsáno i v TP.

Odesláno

Pokud si to NECHÁŠ přemontovat, zaplatíš za to ranec. Ono to není zas tak těžké dodělat, ale zabere to hodně času mění se toho dost, takže cena za práci dost naskáče. Být tebou bych se na to akorát tak vyprd.

Odesláno
Původně zaslal: Bohouš 205 GTI

Prosím o radu / info.

Mám k možnost sehnat 205 GTI s ABS a chtěl bych si nechat tuhle vymoženost přemontovat na svého dědu, ale co to obnáší ????

Jedná se mě hlavně o zadní nápravu - co je tam třeba vyměnit.... :myslim

Samozřejmě uvítám jakoukoliv informaci - i negativní ;)

Předem všem problému znalým děkuji....:papa

No podle druhu brzd je snímač ABS buď ne prstenci na poloose, nebo na tělese brzdy.

Musel by si Přehodit tu část, kde jsou ty \"žbrblinkový nesmysle\", upevnit tam snímač, 4kabely od každé brzdy.

Jednotku ABS.. dodělat správně zapojení přes pojistky.

Takže výměna brzd, nejlépe komplet z ABS verze.

Kabelů jak ... Jednotku. Přípojit nejen elektriku, ale i trubičky.

Předpokládám, že by si všechno blbě scháněl, protože to bude atypickej rozměr. Kam to tam v tom autě dáš.

No anakonec, až budeš všechno mít... tak to stejně nejde zlegalisovat i když v tvém případě :D

Jenže možná bude potřeba i jinej hlavní brzdovej válec a tak.

Dovedeš si představit třeba měsíc bez auta, než so to pořeší ? :myslim

škoda no :(

Odesláno

Brzd samotných se to zrovna vůbec netýká, ty jsou stejné. Elektrika je jednoduchá - má svůj vlastní svazek, nic se nemusí složitě hledat. Není tam žádná složitá věc, je to jen velké množství otravných drobností, které s sebou nesou další vyvolané náklady - např. výměna těhlice za tu s držákem čidla, takže pravděpodobně i nová ložiska, výměna poloos (pokud nejde přendat kroužek, což zdaleka u všech nejde), vzadu výměna nábojů (tedy pravděpodobně znovu ložiska), znovu držáky. Komplet nové brzdové trubičky na celém autě (vyrobit na míru). Jestli je jiný brzdový válec nevím, ale to je doslova prkotina. Plus značná nevýhoda je to, že jednotka ABS je postarší a když se vysype, můžeš to celé hodit do sběru - prostě to tam vnese další možný průserový prvek. A legalizovatelné to není v žádném případě.

Jinak mmch. kompletů ABS na mé auto už jsem tu měl několik, takže v podstatě \"zadarmo\", a celou práci bych si udělal sám - a přesto jsem se do toho nepustil. Takže i podle toho můžeš posoudit efekt takové dodělávky :) Technicky celkem trivka (na rozdíl od případné dodělávky klimy), ale nestojí to za to...

Odesláno

Tak a je to vyřešené :super

Jen tak bokem - samozřejmě bych si to nedělal já. Já bych jen přitáhl svým autem to GTI s ABS a nechal ho vyřádit. I když je to moc šikovný človíček, tak se trochu zarazil, když jsem mu oznámil co jsem si to zase vymyslel...:D Vychrlil na mě to co výše napsal Oddie s Vectorem a řekl a? si to nejdříve pořádně rozmyslím. Já samozřejmě za pár hodin zapomněl co to obnáší a tak jsem rád, že to vidím černé na bílém. Tímto vám děkuji za vrácení na pevnou zem a ušetřené peníze.......:);)

PS - pokud budete na Džbáně, tak máte u mě pivo :roker:roker

Odesláno

Jo jo, taky bych si dal líbit ABSko, ale po rozmluvách s kamarády techniky, které psaly stejné scénáře jako oddie jsem si to rozmyslel a budu raději dál smykovat, ale u dalšího auta to už bude povinnost, je to k nezaplacení hlavně v zimě...

Odesláno
Původně zaslal: oddie

Ale zase, pokud to budeš přestavovat na Mi16, tak by se to dalo vzít při jednom... :D;)

Ne ne Mi16 ani jiné posilování výkonu nebude - přednost má kuchyň a jiné vybavení......:mrk;)

Odesláno

tak ma teraz neukamenujte ale mohol by mi niekto vysvetlit naco to abs vlastne je? :-).... teda nie ze by som to dost podrobne nevedel vratane toho ako to zhruba funguje aleee...

na mojej 406 tak ako u kazdej inej 406 v ktorej som sedel akonahle zacne abs ohlasat svoju cinnost brzdny ucinok sa zhorsi natolko ze by som bol radsej kedy tam nebolo... brzdenie na suchu... podla mojho nazoru je najefektivnejsie brzdenie na hrane smyku (pocut take jemnucke popiskovanie gum niekedy) a brzdenie na vode ci na snehu? opat akonahle som zacal sam prerusovane brzdit brzdenie bolo niekolko nasobne efektivnejsie.... takze ti co mate afta bez abs budte radi, ked tak si natrenujte brzdenie a zachovajte v kritickej situacii chladnu hlavu bude to lacnejsie a spolahlivejsie :-)... tot moj nazor....

Odesláno

Jednou mě zachránilo blatník. Na štěrku jsem vyjížděl na hlavní, doprava. Ale byl tam autobus a protože někoho objížděl, tak jel proti mně po své levé (mojí pravé) straně. Tak jsem skočil na brzdu. Kdybych neměl ABS tak bych pokračoval smykem, rovnou do něj. Díky ABS fungovalo zatáčení, takže jsem zatočil doprava a vešel jsem se tam.

Jinak, při rovném brzdění, opravdu prodlužuje brzdnou dráhu. Ale zachovává možnost řídit směr.

Pokud auto nemá ABS, vůbec mi to nevadí.

Odesláno

p607olda: jj suhlas na tu malickost som pozabudol :-).... ano + je manevrovatelnost ale inak nic... aleteda opat teoreticky keby si nedupol tolko na brzdu tak tocis bez smyku... no je to teoria.... v praxi clovek na 99% zaslapne plnu brzdu a caka, dufa :-).... pre bezneho sofera je to asi plus ale zasa nieje to nieco tak zasadne aby som koli tomu rozoberal polku afta a naozaj aspon vmojom pripade vzdy to boli situacie kedy radsej nie.... napriklad este ked som mal accenta bez abs, dakoval som vsetkym straznym anielom... zrusil som sice obe predne pneu (do noveho vzorku som vydral rovnu plochu skoro az na kordy)... v zapati na to som si siel skusat brzdenie na opustenu cestu a skuuusal kedy je to najlepsie :-).... no keby som mal abs tak to odparkujem do 1203jky ktora mi nedala prednost.... takisto mi raz vletela do cesty avia... tam by to bolo vzhladom na druh afta totalka na 100% no opat odniesli si to len kusok pneumatiky nic hrozne... ale vzdy ma od toho druheho delili doslova centimetre o ktore by ma abs pripravilo. a aj pri totalnom zruseni pneu je to len mala cena oproti tomu keby som hned rozbil len naraznik....nehovoriac o plecharine

Odesláno

No ono ABS zase tak na hovno nebude, kdyz se montuje do vsech novych aut. V zime to ocenuju vic nez kdy jindy. Zejmena kdyz jedu, mohu s klidem brzdit, a ABS mi da hned znat jak moc je hladka silnice, aniz bych dostal jakykoliv smyk nebo neco podobneho.

Je to jako ta diskuze s pasama...je proste par pripadu, kdy bez ABS zachranis napr. auto pred bourackou, ale vetsina pripadu je, kdy bys to bez ABS zachranit nemusel... Stalo by zrejme za to, si dodelat vypinac na ABS, ale kdovi jak by to potom dopadlo, kdyby sis ho vypl a zapomel na to a predpokladal, ze tam to ABS bude..:myslim

Odesláno
Původně zaslal: Parc

tak ma teraz neukamenujte ale mohol by mi niekto vysvetlit naco to abs vlastne je? :-).... teda nie ze by som to dost podrobne nevedel vratane toho ako to zhruba funguje aleee...

na mojej 406 tak ako u kazdej inej 406 v ktorej som sedel akonahle zacne abs ohlasat svoju cinnost brzdny ucinok sa zhorsi natolko ze by som bol radsej kedy tam nebolo... brzdenie na suchu... podla mojho nazoru je najefektivnejsie brzdenie na hrane smyku (pocut take jemnucke popiskovanie gum niekedy) a brzdenie na vode ci na snehu? opat akonahle som zacal sam prerusovane brzdit brzdenie bolo niekolko nasobne efektivnejsie.... takze ti co mate afta bez abs budte radi, ked tak si natrenujte brzdenie a zachovajte v kritickej situacii chladnu hlavu bude to lacnejsie a spolahlivejsie :-)... tot moj nazor....

ABS zabrání zablokování kol snížením brzdného tlaku.

Existuje ve víc vývojových verzích.

Nejnovější nejen, že snímají kola s větší přesností a větší rychlostí, ale ovlivňují brzdný tlak plynule. ABS je u nových aut jen součást brzdového systému, kde jsou ještě další funkce, jako rozdělení brzdné síly podle zatížení vozidla, brzdový asistent atd..

Samozřejmě, pokud má vozidlo stabilizační systém, musí spolupracovat i s ním.

No a jak to nakonec funguje.

ABS zabrání zastavení kola a tím zajistí jeho trvalé odvalování, tedy i reakce na změnu směru. Auto ale reaguje na brzdu naprosto stejným způsobem až po mez adheze, kdy se začne kolo smýkat a proto by zastavilo.

Nejúčinnější brzdění je na mezi adheze, tedy přesně před tím, než se začne kolo smýkat. Protože smykové tření je nižší.

Normálně „řidiči“ brzdí tak, že když v klidu zastavují, šlápnou na brzdu úměrně účinku, který chtějí vyvolat. Jenže když se něco děje, tak hamtnou na brzdu jako jantaři a někdy i zavřou oči. Jenže, pokud se člověk naučí řídit a neudělá blbost, brzdí tzv. degresivně a ABS nezasahuje. Tedy auto s a bez ABS má potom stejnou brzdnou dráhu.

Jinak v případě, kdy ABS sepne, máme o něco delší dráhu, než při smykovém tření, to ale neplatí pro moderní ABS s proměnným tlakem.

Povrchy s kterými má ABS potíže jsou kamínky na silnici, zejména okré koleje a podobně.

Kdy ABS sepne prakticky ihned a chová se jako na ledu. Přitom v případě zablokování kol, by se z kamínků mohl vytvořit klín, nebo se můžeš probrzdit na podklad. A těmi kolejemi je to taky veselá věc, protože normálně by se kousla kola, auto by se zavlnilo a postupně opustilo koleje. Jenže takhle jede krásně rovně a vůbec nebrzdí a než si člověk uvědomí proč, tak může bejt na placku.

Další efekt ABS

Protože je ovlivněn (kromě pravěkých modelů) brzdný tlak každého kola zvláš?, zabrání ABS roztočení vozidla při brzdění na krajnici. Rovněž, pokud brzdíte přes zamrzlou louži, pomůže vám. Také dokáže rychle zareagovat na změnu zatížení a povrchu. Třeba když brzdíte přes nerovnost a auto se odlehčí. Nestane se, že než zkorigujete brzdnou sílu, dostanete smyk. Stejně tak v zatáčce nezablokujete zadní kola při odlehčení.

EU má jasno a šroty bez ABS vyráběla akorát škodovka u nás amyslím, že měla výjimku, jinak už dlouhá léta platí povinnost nové auto=ABS

Tohle je samozřejmě dost zjednodušený výklad, ale snad mě za to nikdo neukamenuje 

Odesláno
Původně zaslal: vector

Povrchy s kterými má ABS potíže jsou kamínky na silnici, zejména okré koleje a podobně.

Kdy ABS sepne prakticky ihned a chová se jako na ledu. Přitom v případě zablokování kol, by se z kamínků mohl vytvořit klín, nebo se můžeš probrzdit na podklad. A těmi kolejemi je to taky veselá věc, protože normálně by se kousla kola, auto by se zavlnilo a postupně opustilo koleje. Jenže takhle jede krásně rovně a vůbec nebrzdí a než si člověk uvědomí proč, tak může bejt na placku.

.....jen malou placičku.

Tak přesně tyhle dva povrchy můžu potvrdit na 1000% Vastní zkušenosti jsou nepříliš pozitvní. Aspoň tedy můžu špekulovat, jak to ABS vypínat :D, protože na kolejích to ku**vsky nebrzdí právě díky ABS a na písku jakbysmet (pan Svěrák a Hics by mohli vykládat) silhavy.gif

Odesláno

uff no odpovedat na vsetko je trosku na dlho ale jedno mi neda... hovoris ze dupe po brzde co to da keby brzdil ok tak abs nezabere... nieje to tak uplne pravda, pretoze viem a mam to aj odskusane (vybral som poistku od abs tym padom nefungovalo a skusal som) ze od toho kedy to proklate abs zacne reagovat, je tam este kus rezervy kde by si mohol efektivne brzdit no koli abs nemozes pretoze si zacne robit svoje.... tot moj nazor.... takisto brzdenie na snehu, najlepsie je ked dokazes brzdit plynule, ak je moc ladova cesta tak opat mam cez zimu vyskusane ze ked sam slapem po brzde tak ako chcem a vypnem abs zastavim o niekolko metrov skorej.... mozno ma niekto ine skusenosti ale moje su taketo :-)... nie raz som sa zo smrtou v ociach dival s cvakotajucim abs ako sa rutim bez zjavneho brzdneho ucinku do krizovatky... potom pustil brzdu, zacal pekne tukat po brzde sam a razom som stal..... mozno abs u inych aut je lepsie ale v tomto ma 406 nepresvecila.....

Odesláno
Původně zaslal: voštík

Původně zaslal: vector

.....jen malou placičku.

Tak přesně tyhle dva povrchy můžu potvrdit na 1000% Vastní zkušenosti jsou nepříliš pozitvní. Aspoň tedy můžu špekulovat, jak to ABS vypínat :D, protože na kolejích to ku**vsky nebrzdí právě díky ABS a na písku jakbysmet (pan Svěrák a Hics by mohli vykládat) silhavy.gif

Na kolejích to chce rychlou reakci, pustit brzu, sjet z kolejí a znovu brzdit. Nebo lépe před brzděním opustit koleje.

Šterk je horší, to se opravu někdy chová jak na ledu a skoro na nic sem nepřišel. Jednou přes spojku na chcípnuté motoru a přední kola do smyku, ale jinak prostě nevim :(

Odesláno
Původně zaslal: Parc

uff no odpovedat na vsetko je trosku na dlho ale jedno mi neda... hovoris ze dupe po brzde co to da keby brzdil ok tak abs nezabere... nieje to tak uplne pravda, pretoze viem a mam to aj odskusane (vybral som poistku od abs tym padom nefungovalo a skusal som) ze od toho kedy to proklate abs zacne reagovat, je tam este kus rezervy kde by si mohol efektivne brzdit no koli abs nemozes pretoze si zacne robit svoje.... tot moj nazor.... takisto brzdenie na snehu, najlepsie je ked dokazes brzdit plynule, ak je moc ladova cesta tak opat mam cez zimu vyskusane ze ked sam slapem po brzde tak ako chcem a vypnem abs zastavim o niekolko metrov skorej.... mozno ma niekto ine skusenosti ale moje su taketo :-)... nie raz som sa zo smrtou v ociach dival s cvakotajucim abs ako sa rutim bez zjavneho brzdneho ucinku do krizovatky... potom pustil brzdu, zacal pekne tukat po brzde sam a razom som stal..... mozno abs u inych aut je lepsie ale v tomto ma 406 nepresvecila.....

Do brzdy se ne?uká, na brzdu se normálně planule šlape a pokud to klouže o kousek se uvolní. Přerušované brzdění, ja jako přerušované močení. Prostě k ničemu.

Někdy se stane, že jednotka špatně zareaguje. U 306 se mi to stává a jednou u 406. Je potřeba brzdu okamžitě pustit a sešlápnout znovu, nejlépe co nejrychleji, ale jen požadovanou intenzitou. Nevím k čemu to přirovnat. Prostě se nejednou rozdrnčí celé auto a ABS vypíná moc brzo.

ABS není v žádném případě prokleté. Je to výborná věc. Jen u některých aut je špatně seřízené, nebo hodně staré konstrukce. Nebo si tam někdo dá jiný gumy a myslí, že je to jedno..

Odesláno

mam origo gumy, mam cele auto povodne... ako som vravel rovnako sa chovalo abs u viacej 406-tiek takze to tak asi ma byt.... a tukanie po brzde? skus ist niekam na totalne sklo a skus brzdit... nemas sancu plynule brzdit aby si nesiel do smyku prote to nieje technicky mozne a to abs cvaka strasne skoro a rychlo a prave ta rychlost je problem..... keby \"cvakalo\" pomalsie mozno by to zacalo brzdit....

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...