Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Akva / Tera - všeobecný pokec.


Gabriel 307

Recommended Posts

před 48 minutami, David 106s16 napsal:

Hmm, když to po sobě čtu, tak to vypadá na šíření poplašné zprávy, ta pravděpodobnost přenosu je malá, menší než šance vyhrát ve sportce. Ale občas někdo vyhraje.

Jo jo u mne to už 2x vyhrála ta samá ryba.. Je to zajímavé - akva plné čichavců a chytá to jen varianta Gold . . .

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 22 minutami, Gabriel 307 napsal:

Máš tam taky zelenou řasu-kup nějaký stmívač a reguloval bych světlo.

Jak to myslíš ???    Ubrat světlo mohu jednoduše zhasnutím jednoho tělesa - udělá to cca 20% . . . ale nevím jak myslíš regulovat světlo. Jak méně svítit časově ???

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

teplota je ok,myslel jsem nějak ztlumit. . . koupit nějaky stmívač. . . nebo pořídit plovoucí rostliny,které budou na hladině a budou trochu stínit.

Ja mám hnědou řasu,ale to se srovná-v novém akva to je normální-už mizí-žerou ji gary které když strčim ruku do akva,tak mám hned dvě na ruce.

20190909_191430.jpg

20190909_191443.jpg

20190909_193400.jpg

20190909_192856.jpg

Upraveno uživatelem Gabriel 307
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Před hodinou, Gabriel 307 napsal:

teplota je ok,myslel jsem nějak ztlumit. . . koupit nějaky stmívač. . . nebo pořídit plovoucí rostliny,které budou na hladině a budou trochu stínit.

No tak není nic jednoduššího než vypnout jeden Aquaatlantis. Tak jsem to měl původně , ale majitel Profiplants podle fotek říkal, že mám málo světla a kytky táhnou nahoru za světlem. Výsledkem bylo , že přes kytky byla v akvárku tma, stříhal jsem to minimálně jednou týdně a pořád hnaly nahoru, tak jsem je vyškubal  🙂 Ted jsem zkusil jiné a ty vypadají OK. Až se uzdravím tak na Pankrác zajedu ještě nějaké k zadní skále koupit . . .

A ted to důležité - ty myslíš že tu zelenou řasu na skle mám proto, že je tam moc světla ???

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Boží tabulka a článek přečtu !   :papa     Díky moc.         Bohužel nebude první tak uvidíme.  Problém je ten , že já mám v akva bod A)  světla hodně a živin také  ,  spíše mi asi chybí nějaká složka :myslim   Leju hnojivo dle doporučení , leju dusík dle doporučení . . .

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jsem to přečetl - jak jsem slíbil a . . . . .   přijde mi to jako nejrozumější / chápej nejpochopitelnější vysvětlení problematiky !!!

Dle mého podezření z této tabulky - jestli TDS cca 280 je už hodně , což proti vodě z kohoutku je , pak mám vysokou vodivost , hodně svítím , leju " Koncentrované dusíkové hnojivo pro silně osvětlená akvária a vody chudé na dusík".

Můžu mít živin dostatek , ale něco může chybět - začnu tím nejjednodušším = vyměňovat každý týden vodu. Začnu 1/3 což jsem celkem dělal ( 10 kýblů á 10litrů je cca 90 litrů z 300L akva )

A nebo je druhá varinta - viz závěr článku = hadici na kohoutku a výměna +/- 50% vody !   Pro mne žádná práce = Hadice do Akva , odpustit a pak hadice na kohoutek u vany a zase pomaloučku napustit . . . :papa

 
  I II /nové/ III
situace v akváriu: skutečný nedostatek živin falešný dostatek živin
(skrytý nedostatek živin)
skutečný dostatek živin
množství živin všeho je málo živin je dost, ale jedna chybí všeho je dost
vodivost nízká el. vodivost vysoká el. vodivost vysoká el. vodivost
test na NO3- dusičnanů je málo dusičnanů může být dost dusičnanů je dost
při dostatku světla : stagnace rostlin (+ řasy)
/stav B/
stagnace rostlin (+ řasy) bujný růst rostlin (bez řas)
/stav A/
při nedostaku světla : pomalý růst rostlin (bez řas)
/stav D/
stagnace rostlin (+ řasy) stagnace rostlin (+ řasy)
/stav C/
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tabulky jsou hezké :P teď ale najít tu rovnováhu :D mě vždy pomohlo regulovat světlo. . . koukni na GSA a GDA https://www.vitaplant.cz/blog/prehled-ras-a-jak-se-jich-zbavit/

Jinak už napouštím taky jenom z kohoutku,tvrdost a vodivost neměřím,osmózu nechci tak to stejně nezměním.Jinak každý týden měním 30-50% vody.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No přesně jak píšeš - začnu tím, že přidám volume při výměně vody a po měsíci zkusím vypnou to jedno LED těleso - budu mí chihiro ovladač  🙂

Kouknul jsem na ty řasy - jasná  - nejen že uberu těleso - začnu tím , že uberu čas svícení !!!   Díky za odkaz. Hromadu věcí si schovávám , tak doufám , že bude funkční i za měsíc  🙂

Jo a vypadá to podle skla na GSA - zítra za světla kouknu pořádně.

Upraveno uživatelem Klemoň
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 9. 9. 2019 at 16:00, minimaxa napsal:

Zařvala nám půlky ryb už v druhým akváriu kam jsme to dali

Hele Miníku mám záludný dotaz k tomu CH. Doctorovi  ? Možná to vysvětlí tvůj problém . . .   :mrk     Jakým jsi se při instalaci / zapnutí řídil návodem - českým nebo originálem China / Eng ???  :myslim

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No jestli jsi opravdu nečetl návod , tak asi vím proč ti to vybíjelo rybky. :bacha    A abych ti udělal radost - v českém návodu o tom není ani slovo :bojim   Je to jen v tom originálu. Když se nastavuje objem nádrže, tak se nastavení musí přizpůsobit hodnotám TDS vodivosti.

Takže například já podle TDS musím u své 300L nastavit objem 150 až 200L. Kdybych nastavil objem 300L , tak se bude Chihiros chovat jako bych měl 700L a pak by mi to vybíjelo ryby jako tobě.

Ono se občas asi vyplatí si návod přečíst  . . .   :P

Upraveno uživatelem Klemoň
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mě tam u toho popisu té věci celkem vadí jedna věc. Jak to dokáže vyhodnotit kvalitu vody? Co oni vlastně myslí tou kvalitou?

Protože to, co se s časem ve vodě zhoršuje, je obsah odpadních látek. Jenže to nijak jednoduše měřit nejde, já mám na měření NO3 ve vodě měřák s Ion selektivní elektrodou a ta sranda stojí cca 10t. Takže tohle nevěřím, že by zakomponovali do takového levného udělku. Další hodnotou je redox (redukčně oxidační potenciál), ten se dá měřit o něco levněji, ale musí se to často kalibrovat a to tady rozhodně taky nebude.Jediné co se dá levně měřit, je vodivost, chihiros navíc pracuje s hodnotou TDS, na kterou pro přepočet z vodivosti každý výrobce používá jiný koeficient, ale hlavně, TDS absolutně nic nevypovídá o kvalitě vody.

Takže abych pravdu řekl, ta úplně první verze, která byla poměrně jednoduchá, mi přijde teda lepší než tenhlo medernější rádoby chytřejší přístroj.

Upraveno uživatelem David 106s16
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ty jsi kuň Miňas :papa   Tak co děláš trubku ?  Tak pak už asi nevím co se ti tam potento . . .   Každopádně poučen z předchozích (tvých) nezdarů si nastavím radši menší objem - přidat mohu vždycky :papa

A ještě tak nějak z pohledu laika musím dát za pravdu Davidovi. Co si asi tak na té elektrodě ten Chihiros změří ??? NIC - ani neví teplotu vody s kterou se vodivost mění a jak napsal - pochybuji , že by ta membrána byla i teplotní čidlo  :blicismajlik

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj chlapi.

Poraďte - vím , že bych měl svítit (zatím) max 10 hodin denně. Ale je to špatně (pro ryby / rostliny) když svítím ráno od 6,00 - 2 hodiny , pak od 11,00 - 3 hodiny a pak od 17,00 do 20,30 tj. 3,5 hodiny  ??? (Celkem jen 8,5 hodiny)

Děkuji moc za informace , rady a tipy - očividně jsem úplný noob a začátečník . . .   :mad:

Upraveno uživatelem Klemoň
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...