Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Teplota oleja neprimerane rastie


Enfonator

Recommended Posts

Páni, ďalší problém trápi môjho tátoša. Pred nedávnom som postrehol ( problém môže reálne trvať dlhšie ), že teplota oleja pri pokojnej jazde na diaľnici ( 130km/h ) dosiahne pokojne 110 - 120 stupňov a drží sa. Auto je schopné ochladiť sa na 90 stupňov ak si spravím zastávku dlhú aspoň 10 - 15 minút. Pri jazde po meste mám pokojne 100 stupňov a tiež sa mi pomerne rýchlo olej zohreje ( 5 - 10 minút aj pri pomalej jazde ). Teraz som ho bol umyť, stálo naštartované 15 minút nehybne a olej bol na 100 stupňoch. 
 

Teplota chladiacej kvapaliny sa drží stále okolo 90 stupňov max., je už stará, pochybujem, že ju od novoty niekto menil. Po kúpe auta od predošlého majiteľa som ju musel doliať, pretože tam bola kontrolka minimálnej hladiny. Meniť si ju nechám zajtra, ja na to nemám čas, ani čo so starou po výmene. Objednal som termostat, chcem si ho potom vymeniť sám, verím, že to bude ním, ale je tu ešte pár "ale"..

Zaujíma ma, čo okrem termostatu a starej kvapaliny to ešte môže spôsobovať. Ono totiž nemám ani potuchy, ako dlho je tam vodné čerpadlo a či je vôbec nejako možné overiť jeho správnu funkciu bez demontáže.

Druhá vec, týždeň dozadu som nalial do nádrže STP aditívum na čistenia motora a tiež na čistenie trysiek. 2-3 týždne dozadu som menil olej, pretože pôvodný mechanik ma oklamal a olej nemenil..odhadom od posledného mne známeho údaju tam bol olej cca 35 000 - 40 000 km a bol  už na pohľad značne opotrebený. Môžu tieto faktory spôsobiť, že sa mi uvoľnila nejaká nečistota a teraz blokuje nejaký kanál, čím sa mi zvýšila teplota oleja kvôli zlému chladeniu?

Tretia vec, ak nepomôže výmena, nepomôže termostat, čo ešte môže byť príčinou?

Po kúpe auta som mal problém s ventilátorom, netočil sa, vyhadzovalo to kontrolku. Chyba bola v snímači teploty, odvtedy sa problém znova neprejavil, pri zapnutej klíme ventilátor točí, pri 120 stupňoch na oleji som to nekontroloval, ale tuším som ho počul.

Ak máte nejaké vlastné skúsenosti, alebo rady, budem rád, ďakujem za pomoc.

406, 80kw RHZ r.v. 2004

 

Upraveno uživatelem Enfonator
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

je tam chladic oleja pod  olejovym  filtrom , moze byt zaneseny

mozes urobit preplach jak motora tak chladiaceho okruhu 

ale 110 stupnov na dialnici sa mi nezda ze je vela 

ja mam normalne 80- 90 stupnov a pri nakladacke cez 110 nejde ale ja mam dorabany teplomer oleja a teplotu meria pod olejovym filtrom cize za chladicom oleja takze je uz ochladeny o  cca 10 stupnov 

tebe to meria tusim priamo vo vani tak tam zakonite bude trochu vyssia teplota lebo ten olej este len pojde na chladic

 

Upraveno uživatelem krtek 2
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vďaka, no, moja prvá jazdenka, viete ako..to je ako s prvou babou, bolí ju hlava hneď ju obskakujete.. po pár rokoch už jej len dáte tabletku a pozeráte ďalej telku :D. Dnes som s tým bol v servise, tiež vraj o nič nejde, ale každopádne sa na ten chladič pozriem.

Ten mechanik, akože..on servisoval toto auto predošlému majiteľovi. Vraj tam menil napínaciu kladku aj remeň, ešte jemu pred necelým rokom. Ten remeň je lesklejší jak lak na mojom aute a tá kladka má v sebe drážku v tvare L od remeňa. Brzdové doštičky menil tak, že sa nenamáhal mazať vodiace kolíky. Namazaný bol len jeden, aj to to mazivo už bolo čierne a plné prachu, ten druhý nepovoľoval, proste si ten strmeň vyklonil, vymenil doštičky a hotovo. Dosadacie plochy neošetril od hrdze, doštičky sa krížili a prehrievali sa platne. Už budem teraz meniť druhé za 2 mesiace. Keby som sa do toho z vlastnej iniciatívy nepustil, ja, mechanik amatér, tak by som ich menil a robilo by mi to za týždeň znova. Už keď mi auto doniesol po výmene, tak pri brzdení zapískali brzdy. Sa pýtam, že či si myslí, že to je v poriadku. vraj jasné, to sa vybehá..za mesiac som mal znova vlnené kotúče a pískalo to jak ja po babách v mladosti.

Dosadacie plohy na držiaku sú už tak zbrúsene, že sa doštičky zasekávajú o to miesto, kde sa skrutkami uchytáva držiak. Nuž, najlepšie sa učí tak, keď vás k tomu niekto svojou neschopnosťou doženie, však? :D. Vzadu mi niečo hučí od pravého kolesa..vraj tam menil ložiská, tými to byť nemôže, že to bude len plech zhrdzavený čo sa trie o kotúč. Reku, dobre, tu máš peniaze, staraj sa, oprav o. Auto doniesol, vzal 80e, ( menil tam aj nejaké tyčky vzadu ) auto nehucalo..len velmi slabucko, reku ok. O týždeň znova hučí, reku, no pozriem sa na to sám. Ten plech brusivo nevidel ani z diaľky, nakoniec som zistil, že mi to robí brzdová čeľusť, ktorá sa troškou periodicky šúcha o vnútro brzdového kotúča. V ofi servise mi dnes povedali, že na zadných lžiskách je vôľa, lebo že hučia, ale to bude podľa mňa len tá brzda. Tá parkovačka je tak zhrdzavená, že tne nastavovač už tvorí súvislú vrstvu kovu/hrdze. Neviem, ako to spravím.

Menil výfuk. Ešte predošlému majiteľovi.  Samozrejme, narezaný na krivo a lanko ručnej brzdy rovno cez tú rúru. Guma na lanku samozrejme total roztopená, lanko odkryté a zhrdzavené..a ja že čo mi nejde ručná tak, ako by mala..


Takže toľko, potom sa mi niet čo čudovať, že vidím vady aj tam, kde niesú, 😂

Upraveno uživatelem Enfonator
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Písal si konkrétne 2 veci, na ktoré sme ti odpovedali. Ostatné pozadie nám nie je známe, tak nemáme ako vedieť čo všetko máš zlé, a na akého mechanika si natrafil. Ak sa tomu rozumieš, môžeš si to porobiť sám, ak si trufas. Ja sa sám sebe na brzdy nechytám, lebo sa mám rád na to, aby som sa zabil. Radšej to dám niekomu kto tomu rozumie a spraví to tak ako má.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...