Onyxacek Posted April 7, 2019 Posted April 7, 2019 Zdravím všechny, mám takovou zajímavou otázku. Koupil jsem si extérní otáčkoměr a nejsem si jistý jak a jestli půjde funkčně zapojit. Pokud by mi někdo poradil kam se ta sranda strká, tak bych byl moc rád. Kde to pak je už si nejspíš dokážu najít. Co jsem zatím vyzkoumal je to, že bílým drátkem se bude zapínat podsvícení a to bych připojil nejspíš na světla na světla. Červený by měl jít na 12V šťávu a tu můžu vzít (podle videí na youtube) z krabičky s pojistkama (na nějakou 30A). Černý drát je zem, to připojím kamkoli na kostru nebo ' - ' na baterce, problém ale je u zeleného dráta. Vyšpekuloval jsem, že bude nejspíš patřit někam k zapalovací cívce, tedy svíčce? Bohužel si nejsem jistý jak to tam přesně udělat a jak zařídit aby to správně fungovalo. Otáčkoměr má zezadu přepínač 4,6 a 8 válců (chytře dedukuji, že to nastavím na 4 a nechám tak ). Přikládám schéma a fotku tacháče z obou stran a tady je odkaz na stránku, kde jsem otáčkoměr koupil. Odkaz na Aliexpress.com Za všechnu pomoc budu moc vděčný, straší mi v šuplíku už poměrně dlouho a docela bych si ho už rád namontoval. Díky moc za pomoc Quote
David 106s16 Posted April 8, 2019 Posted April 8, 2019 Nejspíš ten dratek píchnout do stekru ku zapalovaci civce,po vyzkoušení to pak pripajet do svazku co z toho vede. Ale nebude to jako čtyřválec, ten otackomer počítá s impulsem z rozdelovace a ten je co 180°, ale ta cívka na tvém autě pálí pro 2 válce najednou, takže u čtyřválce co 360°. A takhle pálí dvouvalec. inoxing 1 Quote
krtek 2 Posted April 8, 2019 Posted April 8, 2019 (edited) to nebude fungovat spravne, ako popisuje David mas iny typ zapalovania ten zeleny pripojis na ovladaci kabel zapalovacej rampy su tam dva a je jedno na ktory to das ale bude to ukazovat nezmysly keby mas Hondu(tieto veci su vecsinou robene na tie auta) tak ano ale pezot nee musel by si medzi to este vlozit nejaku oblbovaciu elektroniku Edited April 8, 2019 by krtek 2 Péťa 1 Quote
Onyxacek Posted April 8, 2019 Author Posted April 8, 2019 (edited) Děkuji za rady. Co jsem tak zjistil ještě od jednoho týpka na jiném fóru, tak nejspíš uvidím poloviční otáčky, pokud budou fungovat. Jsem ochotný to zkusit a případně bych to zkusil v samotném otáčkoměru nějak pořešit.. Bavil jsem se o tom s pár známýma a jejich nápad byl právě předělat vnitřek otáčkoměru nebo tam rovnou strčit arduino aby se o to staralo. Chtěl bych se teda ještě zeptat (jelikož je mi 19 a moje největší zásahy do auta byly zatím výměna žárovek za LED H4 světla a výměna vzduchového filtru) jestli se bavíme o těch čouhajících modrých drátech. Auto chtěl děda nechat sešrotovat ale já si ho vzal jako první auto a tak ho dávám postupně tak nějak na rozumné úrovni do kupy, ale všemu ještě nerozumím. (Tím tak nějak chci omluvit ten zaprasený motor a okolí ). Ne že bych měl problémy s řízením bez otáčkoměru, žádné z našich aut doma ho dlouhé roky nemělo a nikomu to nevadilo a pro řazení mám tak nějak cit podle zvuku, ale ten otáčkoměr tam chci spíše pro dobrý pocit a informační kontrolu jestli dělám všechno dobře při řazení. Trošku jsem se nechal unést tak snad i přes rozjíždějící se slohovku poradíte . Edited April 24, 2019 by Onyxacek Quote
krtek 2 Posted April 9, 2019 Posted April 9, 2019 (edited) ano jeden z tych modrych pouzijes ,cierny je na odrusenie ten si nevsimaj mas tri modre ,jeden je napajaci +12volt (ten nepotrebujes) zvysne dva su ovladacie a jeden alebo druhy pouzijes ktory je ktory zistis bud podla cisla kablu ak mas schemu alebo skusackou tusim tie kable na pinu 1a2 su ovladacie Edited April 9, 2019 by krtek 2 Quote
pesastor Posted April 9, 2019 Posted April 9, 2019 Zkus se podivat na motorkari.cz. Tam se tyhle veci resily. Hodne zdaru Quote
inoxing Posted April 10, 2019 Posted April 10, 2019 (edited) Dle schématu- 1 a 2 připojíš na spínanou kostru jednotlivých cívek. Pak by mel otackomer ukazovat spravne, tedy ne otacky deleno 2. Přípoje modulu civek jsou: -trvale plus po zapnuti zapalovani -spinana kostra od řj pro valce jedna-čtyři (ve schematu pripojis na 1); připojíš na 1. mínus v konektoru (viz schema zapojení konektoru) -spinana kostra od řj pro valce dva-tři (ve schematu připojis na 2); připojíš na 2. mínus v konektoru (viz schema zapojení konektoru) -odruseni pres kondenzator Tento typ diody stoji kolem 2Kč, maji je vsude. Edited April 10, 2019 by inoxing David 106s16, krtek 2 and Hafity 3 Quote
Onyxacek Posted April 10, 2019 Author Posted April 10, 2019 (edited) To s těma diodama nebude problém, zrovna jsem si koupil novou pajku, ale teda pro upřesnění, mám ty kablíky z otáčkoměru stčit na ty piny pod konektorem, nebo na ty drátky zlodějkou proudu? Měl bych jenom ještě takový blbý dotaz: Co se bere jako spinana kostra? Asi bych to měl vědět ale radši se zeptám než se tvářit jako že vím a pak být za blbečka . Možná to nemá vliv ale ten konektor jsem nikdy neoddělával, tak nevím jak to tam je a jestli to půjde jinak než přímo na ten modrý drát.. A děkuju za cenné rady. Edited April 11, 2019 by Péťa Odstraněna šílená citace Quote
inoxing Posted April 10, 2019 Posted April 10, 2019 Neměl bys citovat bezprostředně předchozí text, on tě na to někdo z moderátorů upozorní. Spínaná kostra je to, co spíná ŘJ motoru na cívce- u tebe dvojici válců jedničku a čtyřku současně a pak dvojku a trojku současně. Proto jen dvě spínané kostry. Spínaná kostra je proto, že ŘJ jednotka spíná jen kostru cívek a tím řídí jiskru, kdežto napájení +12 je trvalé continuální od klíčku (přeneseně). Tvoje cívka u 106 je vlastně integrovaný modul s dvěmi cívkami a 4 výstupy pro svíčky. Zlodějky nemám vůbec v oblibě a nepoužíval bych je. Umí to akorád zničit/zoxidovat kabeláž, tím spíše když jsou vystaveny vlhkosti. Ale kdyby nebylo zbytí, tak aspon pořádně zalepit silikonem. A ani bych nikde nepájel, kvůli vibracím. Ideálně, kdyby sis koupil těsněné dutinky a někde to střihl a znovu spojil už i s novými dráty. Diody si třeba zalij do epoxidu/do krabičky s vyvedenými dráty a ty pak jenom zapojíš ke kabeláži, krabičku s diodami vyvážeš někam k pevnému bodu (třeba k tělu cívky a jeden drát ti pak půjde už do interiéru). Dutinky pro představu, viz odkaz: https://www.skeldo.cz/eshop-smrstovaci-zolovana-lisovaci-spojka-dr-3.html?gclid=EAIaIQobChMI0Mu76MbG4QIVhvhRCh3HHQTbEAQYBCABEgK2wvD_BwE Péťa 1 Quote
krtek 2 Posted April 11, 2019 Posted April 11, 2019 (edited) inoxing -pises mu to moc zlozite takto to nepochopi ,napad z diodami dobry ,teoreticky by to fungovat malo onyxacek- tvoj otackomer je stavany na jednu zapalovaciu cievku tvoj motor ma ale dve zapalovacie cievky ,takze ma zakonite aj dve spinane kostry na jednej cievke jedna a na druhej cievke druha ,to su tie dva modre kable na konektore a aby si tie dve spinane kostry zlucil do jednej spinanej kostry(co ty potrebujes) , a nehadali sa medzi sebou(neskakala iskra na nespravny valec) tak su tam vlozene prave tie dve diody Edited April 11, 2019 by krtek 2 Hafity 1 Quote
Onyxacek Posted April 11, 2019 Author Posted April 11, 2019 před 3 hodinami, krtek 2 napsal: inoxing -pises mu to moc zlozite takto to nepochopi Děkuji za starost ale nějak se mi podařilo to pochopit .. složité vysvětlování je můj denní chleba Diody jsem už nakoupil a koupil jsem i ty dutinky.. Dneska to dělat nebudu, ale popřemýšlím nad tím jak by se to dalo inteligentně provést. Zatím jsem dal dohromady plán, že zelený kablík budu muset připájet na nový, protože číňan si řekl, že mi bude stačit ani ne 40 cm a tak ho budu muset jednoduše prodloužit. Potom vezmu štípačky (asi?) a na ty modré káblíky připnu (nějak? to vymyslím) kablíky, na kterých budou ty diody (správně otočené) a na oapčné straně budou spojené a povedou do otáčkoměru. Říkám to správně ? Možná jsem dement ale přijde mi , že takhle jste to mysleli. Případně mě prosím opravte a nesmějte se mi Díky moc Quote
krtek 2 Posted April 11, 2019 Posted April 11, 2019 (edited) no pripojis sa na tie dva ovladacie kable rozstikavat nie tie musia ist do rampy cize si len napojis svoje dva externe kable na tie dva modre co idu do rampy a potiahnes ich kam potrebujes a tam podla sschemy na nich das tie diody a na opacny koniec diod napojis uz ten zeleny z otackomera podla nakreslenej schemy co dal inoxing Edited April 11, 2019 by krtek 2 Quote
Onyxacek Posted April 11, 2019 Author Posted April 11, 2019 (edited) Zatím mám tyhle věci nachystané, ale jak přesně myslíte toto? Jak je mám teda napojit.. Nikdy jsme nepoužíval ani jednu z těch věcí na fotce takže nevím. Leda snad krom diod v nepájivém poli ve škole. Jak to teda připojím na ten modrý kabel? A jinak děkuju za moc hezké schéma.. Už jen tu fyzickou část a po kam na hezčí počasí a jdu na to. Před hodinou, krtek 2 napsal: rozstikavat nie tie musia ist do rampy cize Edited April 11, 2019 by Onyxacek Díky Quote
krtek 2 Posted April 11, 2019 Posted April 11, 2019 ja to robim tak ze ten drat (na ktory sa chcem napojit) odblankujem priblizne na 1.5 cm useku ,a potom si odblankujem koniec svojho externeho dratu a omotam ho v spirale na ten drat kde mam odblankovane ,potom to zaletujem a to je spoj na vecnu pamet , nikdy tam studenak nevznikne (v uvodzovkach) spoj oviniem izolepou Quote
krtek 2 Posted April 11, 2019 Posted April 11, 2019 tu mas obrazok viac vypovie Onyxacek, inoxing and Péťa 3 Quote
inoxing Posted April 11, 2019 Posted April 11, 2019 @krtek 2 Všechno perfektní, jen tomu pájení bych se vyhnul a použil bych dutinky. Dráty k cívce bych normálně střihl a mezi to dal dutinky už i s novým drátem k diodám. Po "zakrimpování" dutinek bych je ještě zalepil silikonem a je to jak od Peugeotu (takto je postup i v jejich oficiálních materiálech od oprav elektriky- použít dutinky a nepájet). Je to kvůli tomu, aby se kabel neuklepal za pájeným spojem. Ať se zadaří! Schema super! Onyxacek 1 Quote
krtek 2 Posted April 11, 2019 Posted April 11, 2019 moze byt ze su tam vibracie a neni to tam vhodne je to tvrdy spoj ,ja to to roky takto pouzivam a osvedcilo sa mi to lebo je to trvacne ale na cievku som sa este nepripojoval Onyxacek and inoxing 2 Quote
inoxing Posted April 11, 2019 Posted April 11, 2019 V podstatě by se ani nic nestalo, kdyby to připájel, jak si poznamenal. Je to celkem silný vodič, tenký drátečky na to trpí víc. Pokud je k čemu vyvázat, aby se netřepal drát a je to "na rovině" ne v ohybu, tak to přežije. Ono dost záleží, jak se to pájí a čím (jak daleko to zaleze pod bužírku, jestli se používá kalafuna atd..., však určitě znáš). Já, když už musím něco pájet takhle, tak třeba udělám "U", aby se cín nerozlezl dál do žil a už mám připravenou samosmršťovku, kterou přes to oblíknu a ještště omotám pak páskou, aby v podstatě vznikl tvrdý váleček, kde z něj jdou pak jen kocne drátů, tím eliminuju na minimum ohyb u cínovaného uzlu. Onyxacek 1 Quote
Onyxacek Posted April 29, 2019 Author Posted April 29, 2019 Všechno jsem tak nějak připravil, zjistil, že mi chybí asi 20cm vodiče, tak asi dokoupim asi metr pro každý a cvaknu to až budu vědět přesně kolik. Narazil jsem ale na jiný problém: nevidím, nebo nevím o žádném dobrém způsobu jak návest vodiče z vnitřku auta do motoru. Kdyby byly nějaké nápady nebo rady, budu rád. Dík předem! Quote
Recommended Posts