Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Vytápění staršího domu


Jirkap

Recommended Posts

@radim.1008 zrusil jsem samotiz, uzavrel okruh, dal cerpadlo a expanzku, zrusil ve sklepe trubky jak pro nemocnici a vymenil je za coulky v medi, jen tam, kam jsme se dostali bez kopani, a plyn sel dolu z 60 na 37 v zalohach, a jeste vraceli, jak jsem psal.... vse je o tom kvantu vody ;) 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky máme uzavřený ohruh s expanzní nádrží a čerpadlem. Dříve právě samotíž. Topime uhlím, plyn tu ani není. Na jednu stranu větší trubky a víc vody má větší setrvačnost. Jen než to začne hřát chvíli trvá. Ale na uhlí zatapíš jednou a potom to máš celou zimu ohřátý v systému. Teda pokud ti nedojde uhlí. :D A jak psal @Charlie 607není ani vidět, že se topí. Z komína se nekouří, díky dostatku vzduchu od ventilátoru a dobrému spalování. Když teď topím dřevem, kouří to už viditelně víc. 

Upraveno uživatelem radim.1008
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky v této diskuzi přiložím své polínko do kamínek, nebo kilowatu na spirálu.. :)

Ona volba toho topení ma strašně moc aspektů a každý si musí zjistit maximum informací, stanovit priority, získat reference a pak hlavně rozhodnout sám. :) 

My třeba máme starší barák o cca 350 až 400 m2 vytápěné plochy ve dvou nadzemních podlažích (přízemí a patro). Je to taková typická vesnická zpotvořenina, kde kdesi v hloubi je jako základ 200 let stará chaloupka, v roce 1975 se koem ní dostavěla většina (cihly, plynosilikáty, a co bylo po ruce), v roce 82 so k tomu přilepila další část z plynosilikátů a nakonec jsme k tomu my přistavěli teď další kus z porothermu. Tepelná ztráta vypočtena 18 - 21 kW (ale myslím, že s ohledem na to, že nikdo nezná skutečnou skladbu zdiva na té části z roku 75, která je největší, tak to projektant spíš vyluštil z křišťálové koule. Topilo se kotlem na uhlí, samotíž. V roce 90 přišli s topením elektrokotlem (Čez), že to bude super levné, ekologické, komfortní, tak se to namontovalo, samotíž zůstala. Jak rostla cena elektřiny, vraceli jsme se stále více zpět k uhlí. Nicméně před třemi lety jsme začali rekonstruovat, překopali komplet topení (uzavřená soustava, na zhruba 25% plochy podlahovka, kde to konstrukčně šlo, zbytek zůstali litinové radiátory). Předminulou zimu se začal dům zprovozňovat a topit se začalo jen elektřinou (topenář nestihl připojit kotel na tuhá paliva :) ). K uhlí už jsme se stejně moc nechtěli vracet a vlastní dřevo nemám, ani ho moc nemám kam dát (malý pozemek kolem domu). Takže jsme vlastně topili 2 zimy skoro výhradně elektřinou (ikdyž se kotel na uhlí potom zapojil) a řešili jsme, co dál, protože má začít platit nějaká norma na kotle na tuhá paliva a náš ji nesplňoval (byl 30 let starý). Nakonec jsem se rozhodl pro to, co jsem chtěl nejméně, tedy tepelné čerpadlo vzduch - voda. Mínusy zná každý (cena, složitost). Ale chtěli jsme i ušetřit místo a mít pohodlíčko.... :) Provedla se instalace TČ uvnitř objektu v technické místnosti, takže venku nic nestojí a nehučí, jen se na fasádě objevily dvě mřížky, jednou to saje, druhou vyfukuje....

Už asi 20 píšu pravidelně stav elektroměru, v topné sezóně 1x týdně, mimo topnou sezónu, jak si vzpomenu. Ani nevím, proč to píšeme, ale nicméně díky tomu mám docela slušný přehled o odběrech. V domě jsou dvě domácnosti. Venkovská klasika: v přízemí moji rodiče, v patře mi čtyři. Obě domácnosti jedou výhradně na elektřinu (topení, voda, dva sporáky, dvě lednice, dva mrazáky, dvě rekuperační jednotky a všechen ten ostatní bordel, jako TV, počítače a co já vím) Za předcházející dvě zimy, kdy se topilo z výše uvedených důvodů jen na elektřinu, jsme zaplatili ročně cca 95tis za elektriku. Jeden rok to bylo asi 98, druhý něco přes 91. Loni 17.12. nám spustili to TČ, takže topení a ohřev teplé vody (dříve bojler) přešel na něj. Sice nebyla kdovíjaká zima, ale zatím musím zkonstatovat, že TČ stíhalo, teplo bylo v pohodě a spotřeba oproti loňsku je zhruba na 40-45%. Je to veškerá spotřebovaná elektřina v domě. Tudíž roční úspora by měla být asi 40tis. Investice do TČ (asi 220 tis) by se tedy měla vrátit cca za 5-6 let. Záruka je 7 :) . Konstatování závěrem - zatím absolutní spokojenost, budu doufat, že to nějakou dobu poběží bez zásadních investic....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak to tu tak pročítám....no, chápu, že se každej chce pochlubit, jaký že to má on, ale téma je jiný.

Tady se jedná o dámu v letech, v krkonoších, ve starším baráku (140metrů, nezateplenej, starý okna, kotelna po schodech dolu)), s možností topit v krbu a hlavně...s náklady na topení do 20tis.

Já nevim, jak je tam velká kotelna, ale autom. kotel na uhlí (+dřevo) a případně akumulačka mi pořád vychází jako jediný reálný? Jestli jsou plány ten dům třeba přebudovat do budoucna, dá se uvažovat o něčem jiným, zatím by to ale podle mě řešil velký zásobník a občasné topení v krbu. Tak to je. Co ty peletky? Není to tam někde v okolí?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jasně, když bude topit pořád, tak to smysl nemá, když ale budeš topit dřevem=ne pořád, natopíš a budeš topit z akumulačky. Barák má podle všeho ztrátu <15kW, to by šlo. Ale zaleželo by dost na tom, jak bude ta aku velká. Přeci jen topení na 65°C do radiátoru je jiný než 26°C do podlahy (pro srovnání). Nevím jak je velká kotelna, jak je přístupná apod. Pokud by to příliš zatížilo rozpočet, tak samozřejmě ne.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já to tak třeba mám, natopím nádrž dřevem a jedu z ní dva dny a pak zas. Ale to je vedlejší. Náklady na topení minimální (<10tis včetně povinných revizí a kontrol).

Jenže paní v krkonoších potřebuje fungovat jinak. To nejde aby se takle dřela se dřívím, proto sem se ptal na ty pelety, jestli je v okolí zdroj, stálo by za to to promyslet. Není z toho takovej bugr.

Upraveno uživatelem morepower
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...