Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Vytápění staršího domu


Jirkap

Recommended Posts

Help, mamce v Krkonoších po 20 letech odešel kotel na tuhá paliva OPOP H418.
Plyn na místě není, dům je starý 55 let, nezateplen, původní okna, celková plocha cca 140 m2
Jaký zdroj topení byste doporučili nebo máte dobré zkušenosti? Řeším jestli další kotel na uhlí nebo jinou alternativu.

Díky za každou radu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Máme předělaný ústřední topení z otevřeného systému na samotíž na uzavřený okruh s tlakovou expanzní nádobou. Kotel je automat na uhlí na ořech 2 s možností ručního topení dřevem na roštu. Výkon pro potřebný kotel a plochu a vytápěnou plochu tu spočítá topenář. Bere objem ne plocha v m2. My topíme 2 byty, každý 90m, plus nějaké suteréní místnosti. Dejme tomu 200 a kotel je 27kW. Násypka je 300l na 200kg uhlí. Dům nezateplen, okna vyměněna. Za letošní sezónu jsme spálili 52q ořechu 2. Na podzim a na jaře přitápíme dřevem. 

 

 

DSC_3694.JPG

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ještě by chtělo zapřemýšlet jak na tom mamka je zdravotně - fyzicky aby třeba kotel na tuhá paliva dokázala za nějakej čas obsloužit. Přeci jen to neni levná investice na krátkou dobu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Asi bych šel cestou automatického kotle na uhlí se zásobníkem. Dejme tomu  i s ohledem na to že časem nebudou síly na to aby kotel obstarávala každý den. Ten automat na jedno naložení může vydržet i déle jak týden horší to je s popelem ten je potřeba vybrat každý 4-5 den alespoň u mě. Já jedu na peletky a když naložím plnou tak vydrží 10-12 dnů popel vybírám 3-5 x za sezonu. Cenově to vychází trochu dráž než na uhlí ale není s nima tolik práce jako s uhlím. měl jsem tady původně Dakon DOR 12 a s ním jsem za zimu spálil cca 30-35 metráků 2 ořechu peletek spálím 19-21 metráků.  Co se týče dotací tak letos jde poslední kolo kotlíkových dotací. 

Upraveno uživatelem Vena garážmistr
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 41 minutami, Jirkap napsal:

@Dave_k

@radim.1008 Od jaké firmy máš kotel a na kolik to cca vyšlo? 

Kotel je Votona 27kW, měnili jsme ještě komplet kohouty v celým v baráku za termostatický hlavice a vložkovali komín. Kotel přišel na cca 65tis. Kč. Je to euro 3, kvůli tomu dřevu. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ještě je možnost elektřiny, pokud by to ČEZ dovolil. Akumulačky jsou bezúdržbová volba, provoz překvapivě nevychází draze. Případně na stávající rozvod napojit elektrokotel, ale to provoz vychází dráž než akumulačky.

A maminka by to měla bez starostí a práce.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Guest minimaxa

Nechtěl jsem přispívat a handrkovat se tady, co je lepší. Je mi to fuk, topte si čím kdo chcete, ale napíšu sem. Já mám doma plyn, ale topíme akumulačkama.

Máme starý dům, původní okna (zatím) vytápíme dva byty (dvě patra) obě po 120 m². Máme celkem 8 ks kamen. Příkon celkem 23kw. 

Měli jsme kdysi kotel na uhlí. Po smrti otce před 25 lety, kdy mi bylo nějakých 17 let jsem zůstal v baráku s matkou sám a topení bylo v hrozném stavu. Tak jsme to předělali na akumulačky. Samostatný malý rozvaděč, od něho rozvody po bytě. 

Máti je teď 85 roků, nahodit jistič a na kamnech otočit kolečkem zvládne a nastavit si Rego na zdi taky umí.

Na plyn máme pouze sporák v přízemí a karmu v koupelně v přízemí)

Kdyby jsi šel do akumulaček, tak se ozvi ;)Spočítám, dodáme, namontujeme :P

 

Upraveno uživatelem minimaxa
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@minimaxa No a kolik cca ročně prosím vychází provoz? Myslím, jaké máte zálohy měsíčně na elektřinu. Jako cena by mě zajímala na kolik by to celé vyšlo, včetně pořízení. 

Co vím, že elektro kotel je nesmysl i nádrž na plyn 🙂 Takže jedině kotel uhlí / dřevo, ideálně automat. Ještě jedno info v obývacím pokoji je krb, kterým se dá vytopit skoro celé spodní patro (obývací pokoj, ložnice, kuchyně, koupelna)

@KoudaK Jako, že jsi předělal starý kotel? No jelikož mamce umřel a totálně teče, tak řešíme nový kotel.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Krb by byl dobrý topení z podzimu a na jaro, pokud je zdroj dřeva. Automat je pěkná věc, relativně bez obsluhy. Jen jednou za období dosypeš uhlí vybereš popel, vyčistíš ho. Na starší kotle se dělá podstavec s hořákem. Ale to musí být kotel v cajku. Pokud teče, tak je to nesmysl. Nebo potom tepelný čerpadlo. Ale to je úplně jinde. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Guest minimaxa

Momentálně platím zálohu 3800,- měsíčně za elektro veškerý provoz domu. 

Jak já říkám, jsme studený odchov, v zimě topím na 20-21°C

Pokud tam je jinak funkční systém topení a stačí jen nový kotel, asi bych to řešil výměnou kotle ;)

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ještě je třeba vzít v potaz,že v případě pořizování kotle na dotace,nově nebudou programem podporovány kotle čistě na uhlí, ale pouze kotle na biomasu anebo kombinované kotle na uhlí a biomasu. V případě kotlů s ručním přikládáním a kombinovaných kotlů je vyžadováno současné užití akumulační nádoby o minimálním objemu 55 l/kW instalovaného výkonu kotle.

Takže z toho vyplývá,že automat čistě na uhlí z dotací nepořídíš (jedině na peletky) a navíc budeš potřebovat v případě kotlů s ručním přikládáním a kombinovaných kotlů v kotelně ještě místo na nádrže.A jak píšeš,že je to i otázka financí,tak bych to asi řešil jak píše minimaxa,výměnou kotle.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Poptej v okolí u topenařů. Hlavně si nech spočítat potřebný výkon. Technologie a systém spalování pokročili. U nás byl taky před tím kotel, co měl 40kW, poté se měnil za 32kW a dnes stačí 27 v automatu. Jedinou nevýhodu vidím v tom, že když vypnou proud, netopíš. Přestane foukat ventilátor a oheň se defacto udusí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...