Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Založení trávníku na Jílovém podkladu


Charlie 1

Recommended Posts

Viděl jsem to dvakrát na stavbě. Aplikovali to profíci, chtělo se co nejrychleji zatravnit násep u novostaveb cest. Byla to jakási směs buničiny a travního semena, aplikovali to z nástavby ne nepodobné kropícím vozům. Jezdili to obden kropit a nerostlo to úplně špatně. Podle mě tam dost práce odvedla ta buničina, která udržovala semínka ve vlhku. Po asi týdnu se i začala objevovat tráva a postupně se to propojovalo s podložím. Z dálky to vypadalo "pěkně" hned - ona ta buničina byla zelená, takže by jeden řekl, že se jim to zelenalo hned za aplikací. Fakt je, že to stálo oproti standardnímu osevu raketu. Standardně necháváme osít klasickým semenem a pokud to náhodou jezdí někdo zalévat, tak je tam skluz pár týdnů. 

Poslední aplikaci vídám teď ve Strakonicích na novém severním půloblouku, co by byl býval ve 30tých letech 20tého století, kdy navrhli trasu,  obchvatem a dnes je průtahem. Otevíral se loni před volbami do obecních zastupitelstev a svahy jsou též stříknuty. hydrotravní směsí. Pokud vím, tak to tam nikdo nejezdil kropit, a dnes tam nesměle vykukuje sem tam travička. Skoro bych řekl že buďto vybrali špatného dodavatele (to nedovedu posoudit) anebo jim to i přes hydro zaschlo a teď semínka konečně dostala vláhu začínají klíčit jakoby to byl normální výsev bez zálivky.

Na webu jsem četl ještě jeden nápad - klasicky zasít, zaválcovat a přikrýt bílou netkanou textilií a zalévat na ni. Tento postup jsem ale nikde v praxi neviděl.

Já jsem dvůr na chalupě, kde je také zem na pytel, prosypal NPK,  trochu zapravil hrabičkami, rozhodil travní hřištní směs, opět lehce prohrábl a zaválcoval. Pak podle možností zaléval a za několik týdnů přišla první seč. Od té doby pravidelné hnojení, sekání dle potřeby a jarní strojní vyhrabání stařiny (vertikutátor s drátky). 

 

 

 

 

Upraveno uživatelem RichVa
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 týdny později...

Ještě co jsem se zeminou dělal...v předchozí práci  V Agro.cs jsem přes bývalého kolegu zjistil ,že v divizi trávníky dělá šéfa přes trávu a vše okolo ní kamarád z dětství,tak jsem ho kontaktoval,doporučení pro trávníky,nedávat žádný travní substrát a podobně hlouposti jelikož zde je rašelina v které usychají kořínky trav,ale pouze speciální říční písek frakce 02(všechny profi hřiště,golf parky se již dělají jen na vrstvě písku,odradil mě i od travních koberců ,takže travní směs sport,půda vylehčená 4.5m3 písku a rozdíl v propustnosti půdy při zalévání je nebe a dudy....

SAVE_20190412_104217.jpeg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vrstva cca 6-7cm,tu rotavatorem nebo frézou důkladně promíchat se zeminou,vysit semeno,zapravit hráběmi,uvalcovat....druhá varianta vzít hlínu rotavatorem,a navrch písek a do něj sít travní semeno...😉

Samozřejmě je víc variant a možnosti...

Upraveno uživatelem Charlie 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 1 měsíc později...

Tak už roste,ale je nejaky řídký...

Ale prý klíči i 2-4tydny když je teplo,a při téhle teplotách se to asi dost prodlouží když přes noc jsou 3-4stupne a přes den kolem 7-8C...

Uvidíme ještě nechám třeba něco vyleze a nebo se to rozroste ....když bude nejhůř doseju to🤔

 

IMG_20190515_173842.jpg

Upraveno uživatelem Charlie 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo nezoufej. Na poprvé to vyroste hodně řídké. Teď je třeba pravidelně hnojit (nejlépe co 14 dnů), nepředávkovat to (většinou máš na pytli napsanou dávku na měsíc, takže jednou polovinou),  hnojit tak 2 až 3 dny po seči, pokud nemá pršet tak následně prolít.

Jestliže se Ti nebude líbit hustota, tak to projeď vertikutátorem, následně prohoď travním semenem a lehce zaválcuj.

A časem z toho bude trávníček jak na první lize, 🙂

Upraveno uživatelem RichVa
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...