jirikbla Posted February 25, 2019 Posted February 25, 2019 Zdravím, již déle mě trápí že po delším stání je vybitá baterie - konkrétně po týdnu nenastartuji, po dvou už jdou stěží kontrolky. Vzhledem k tomu že s kabrioletem nejezdím denně pro rohlíky je to docela problém. Dnes jsem konečně změřil odběr zamčeného auta a po uspání všech systémů zůstává odběr neměnných 0.08A = 80mA. Což je více než by mělo, ale postupným vytahováním všech pojistek u jednotky motoru (pojistky v kabině jsem ještě nezkoušel, snad se k tomu brzy dostanu) jsem nezaznamenal žádný rozdíl. V autě mám někým neorigo dodělaný zesilovač, ale ani jeho úplným odpojením se nic nezměnilo. Stejně tak neorigo rádio - všecky dráty odpojený a žádná změna (ani napájení paměti rádia nebralo tolik aby to měřák vůbec zaznamenal). Nic víc už by v autě nemělo být doděláváno a nic mě dál nenapadá.. Další věc je že 80mA nestačí ani na tu nejmenší žárovičku v autě (necelý 1W), takže nevím co by to vlastně mohlo být za odběr Co se týče baterie, nevím kolik toho už zažila, ale podle výpočtu 0.08A * 24 hodin * 7 dní = 13.44Ah mi vychází že by to podstatně vybilo i zcela novou baterii, za 2 týdny 27Ah = polovinu celé kapacity. Měl jsem podezření na okénko spolujezdce, které se každou chvíli stáhne o kousek dolů a zase nahoru (CCčko to tak má při otevření dveří, aby se okénko vysunulo z těsnění - no a pravá strana je nejspíše trochu pomuchlaná a když mají dveře špatnou náladu - možná vlhkost - tak to takto blbne, myslí si že je někdo otevírá a stáhnou okýnko), ale když auto zamknu tak se okénko ani nehne a ani se kvůli tomu neprobouzí řídící jednotka = nemělo by to nijak vybíjet, navíc by to nezpůsobovalo oněch konstantních 80mA. Kdyby někdo věděl jestli se dá to čidlo které hlídá otevření dveří nějak "nastavit", nebo kde se vůbec nachází a jak k němu, taky bych to chtěl časem taky opravit a nevím jak na to. Za všechny nápady na co mrknout budu moc vděčný Quote
P607Olda Posted February 25, 2019 Posted February 25, 2019 (edited) Vše co píšeš, dává smysl, tak ještě ty pojistky uvnitř. Poznámky: - nejčastěji je to něco dodělávané, tak ještě přemýšlej. Není tam neorigo dálkové ovládání zámků? - lze měřit i "podél vodiče", přepneš na milivolty (anebo ještě lépe, když máš aut. přepínání rozsahů) a měříš úbytek v milivoltech, mezi plusem baterky a pojistkou. Někdy naměříš 12V, to je pojistka bez napětí (vypnutý okruh). Někdy naměříš 0,0000 V, tam nic neteče (je pod napětím 12V, ale bez odběru). Ale někdy naměříš milivolt, nebo desetiny milivoltu, a to je ten proud, co hledáš. Pokud máš podezření na pravé okno, tak sundej tapec a rozpoj konektory. Akorát pozor na tu folii proti dešti, aby ti pak nezatékalo. Edited February 25, 2019 by P607Olda Quote
krtek 2 Posted February 25, 2019 Posted February 25, 2019 odpoj plusovy kabel z plus polu baterky ten co ide na starter a altik a ak na tom kabli co ti tam ostane co ide do poistkovky ostane odber pojdes po poistkach ak odber padne pojdes po starteru alebo altiku tam to zase jednotlivo rozpojis a zistis ci starter alebo altik Quote
krtek 2 Posted February 25, 2019 Posted February 25, 2019 (edited) pokial je to HDI tak by som este odpojil aj pridavny ohev taka cierna krabicka u baterky u mna u teba neviem ale asi tiez niekde u baterky tam je potiahnuty privod z baterky tiez bez poistky Edited February 25, 2019 by krtek 2 Quote
jirikbla Posted February 25, 2019 Author Posted February 25, 2019 Děkuji za reakce, jak se k tomu dostanu tak mrknu na to okénko, ikdyž bojím se spíš že by ty povely "dveře jsou otevřený" jen budili jednotku a ta brala proud, protože jinak motorek okénka bere v řádu ampér (o to hůře na to přijít, asi pojistkou okének => musím mrknout na pojistky v kabině jak píše P607olda). Prvně ale zkusím zvlášť každý z těch kabelů od + baterie jak píše krtek 2, protože to mě vůbec nenapadlo že to může téct někde směrem startér altík a já bych tahal pojistky až do soudného dne.. jinak je to 1.6 benzín (takže žádná taková krabička tam není), mám to dole v popisu tak jako ty nakonec teda vyškubu i pojistky pod volantem a když nic nenajdu tak zavedu odpojení celého pólu baterie někde pod nohama, jak to máme na traktoru ale to by mě ta elektronika asi umlátila Quote
P607Olda Posted February 25, 2019 Posted February 25, 2019 Ok, dodám: nemusíš to fyzicky rozpojovat, když změříš ten úbytek podél kabelu. Je fakt, že na jedné 307 bral regulátor altíku trvale 0,5A, ale jen po dešti! Quote
jirikbla Posted February 27, 2019 Author Posted February 27, 2019 Tak jsem se dnes k tomu dostal a mám konečně nějaké výsledky: větev pro startér a altík nebere nic(respektive 0.35 mA), a tak jsem šel na vnitřní pojistky - hned na první pohled byla jedna ošmatlaná, tak jsem ji zkusil a je to ona - po vytažení odběr klesne z 0.08A na 0.01A a to může být ještě míň, protože jsem měl rozsah na multimetru 20A, takže takový drobný ani neměří. Zkrátka bez této pojistky je auto bez odběru. Jedná se o pojistku č. 9 - podle schéma v service boxu napájí Elektrické ovládání předních oken a Automatické elektrické ovládání předních oken. Tady začíná ten problém, totiž že vůbec netuším na co se dále zaměřit.. opravdu bez této pojistky nejdou přední okénka, zadní fungují normálně - i centrální stahování stáhne jen zadní. Ale co může na předních okénkách dělat stálý odběr? Napadá mě nějaká jednotka ovládání okének? Nepředpokládám že by na tuto větev někdo připojoval něco homodomo, ale kdo ví.. Mohla by tu být také souvislost s tím divným chováním okénka spolujezdce, jak jsem psal výše. Btw. zjistil jsem že bez zesilovače mi hraje autorádio úplně stejně jako s ním a tak jsem ho konečně nadobro vyškubal z auta, akorát překáží v kufru.. A popravdě ani pořádně nevím k čemu je dobrý Takže ten už určitě nic žrát nemůže. Quote
P607Olda Posted February 27, 2019 Posted February 27, 2019 Na 307 někdy zlobí ovládání oken (tlačítka), kontakt se opotřebuje. Mělo by to jít demontovat bez sundání tapecu. Zkus odpojit konektor ovládání, na jedné i druhé straně. Quote
krtek 2 Posted February 27, 2019 Posted February 27, 2019 (edited) ak mas na danom okne automatiku, spinac so symbolom ( A) tak tento motorcek okna ma v sebe elektroniku a ta je pod trvalim napajanim aj po opusteni auta Edited February 27, 2019 by krtek 2 Quote
krtek 2 Posted February 27, 2019 Posted February 27, 2019 (edited) takze ak mas automatiku na oboch prednych oknach tak musis zistit jednotlivo ktory motorcek ten odber sposobuje a potom stahovacku vymenit Edited February 27, 2019 by krtek 2 Quote
jirikbla Posted February 27, 2019 Author Posted February 27, 2019 Tak ovládání oken jsem vyzkoušel odpojit, nemá na to vliv. Stihl jsem sundat tapec u řidiče, ale když jsem chtěl zjistit jestli je odběr na jeho straně tak se mi zbláznilo auto, takže jsem řešil nastalé anomálie až jsem zjistil že už jsem vyplácal baterku jak už pár dní blbnu s elektrikou (a elektronika v 307 je opravdu hodně citlivá na palubní napětí, jak klesne, dělá si co chce). Více tedy zjistím až se k tomu zas dostanu. Quote
mmartinkovic Posted February 28, 2019 Posted February 28, 2019 Pravdepodobne to bude kluckou v P dverach ked vravis ze tie blbnu. Klucka je takmer stale v pohotovosti na otvorenie. Koli pootvoreniu okna, aby sa dali otvorit dvere. Mozno skus nezamknut auto, ak mas moznost, ci to bude horsie. Pripadne odpoj cele prave dvere, ci sa daco zmeni. Quote
jirikbla Posted February 28, 2019 Author Posted February 28, 2019 (edited) Když nezamknu auto, tak se vybije v rámci dní, ale to je určitě tím že se právě každou chvíli stáhne okénko spolujezdce (do úrovně pro otevření dveří) a za cca 30 sekund se zase vrátí nahoru. Tím se probudí jednotka, podsvítí se budíky, zapne rádio (je neoriginální a asi i jinak zapojený) a dvě minutky to zůstane zapnuté než se zase uspí a vše zhasne. No a toto dohromady něco žere a když to udělá několikrát třeba za hodinu, tak to baterku pěkně vycucá. Když je auto zamčené tak se okénko nehýbe a ani se neprobouzí jednotka, takže toto odpadá. Dnes snad zkusím odpojit na obou stranách ten svazek pro okénka a ovládání a zrcátka (na fotce), pak už vede myslím jen malý svazek právě ke klice/zamku (a reprak, ale ten nás nezajímá). Edited February 28, 2019 by jirikbla Quote
jirikbla Posted March 5, 2019 Author Posted March 5, 2019 Tak konečně snad vyřešeno! Měřením jsem zjistil že odběr jde přes jednotku stahování spolujezdcova okénka, nevím jak se přesně nazývá. Potom jsem se dostal dovnitř dveří a podařilo se mi rozpojit dva konektory, které vedou k vnější klice dveří a najednou odběr nikde! Našel jsem zde na fóru topic popisující přímo můj problém se stahováním okénka jak se mu zachce a že stačí kliku odpojit, nebo koupit novou za 1500Kč. Zatím to tedy vypadá že klika nejen že mi způsobovala tyto problémy, tak z nějakého důvodu i brala oněch 80mA. Nyní je odpojená a zatím je vše ok, uvidíme až po delším používání Děkuji všem kteří mi dávali cenné rady Péťa 1 Quote
Agrafik Posted March 5, 2019 Posted March 5, 2019 U jiného auta jsem řešil něco podobného. Jednotka řidičových dveří dveří se odhlásila z BSI a ta ji nedovedla uspat. LED podsvícení tlačítek svítilo trvale a ovládání zpětných zrcátek ovládalo v jakékoliv poloze jen to řidičovo. Stačilo znova načíst do BSI, otestovat a bylo to ok. Quote
jirikbla Posted March 5, 2019 Author Posted March 5, 2019 Toto snad nebude můj problém, podsvícení zhasne jak má a ovládání funguje. Když už jsme se ale dostali k těm jednotkám, je nějaká možnost na diagnostice nastavit "stranu řízení" nebo jak to říct? Jde mi o to, že dříve jsem musel měnit jednotku (jak motoru tak pod volantem) a se stejným číslem jsem sehnal jen z Anglie (a byla za pár korun),vše funguje jak má, akorát je problém s prohozenými stranami: ovládání okének u řidiče funguje naopak (pravé ovládá levé a naopak, pouze přední okénka) - podle mě má jednotka uloženo řidičova a spolujezdcova strana, ne pravá a levá Ovládání okénka u spolujezdce od té doby nefunguje (představuji si to tak, že jednotka z Anglie nemůže znát pojem pravá strana, když to je v Anglii ta řidičova) Nefunguje tempomat, ikdyž je v autě origo i s páčkou pod volantem atd - nevím jestli předtím fungoval, do výměny jednotky jsem s autem nejel Nefunguje kontrolka pásu, před výměnou myslím fungovala - podle mě také problém se stranami Neví někdo zda se dá v diagnostice buď přenastavit celkově na jaké straně je volant, nebo alespoň tyto problémy jednotlivě zvlášť napravit, nebo jaké by mohlo být řešení? (Nechci kvůli tomuto zakládat další topic) Quote
Agrafik Posted March 5, 2019 Posted March 5, 2019 Diagnostika ty ŘJ dveří identifikuje jak? Poveluje to správně? Quote
jirikbla Posted March 6, 2019 Author Posted March 6, 2019 Já bohužel k diagnostice vůbec nemám přístup, ani nikdo koho bych znal v okolí Quote
Recommended Posts