Jump to content
  • Aktuální cíle darů

Revize a prohlídky kotlů, komínů, hromosvodů,plynových spotřebičů apod.

Recommended Posts

Posted

Ahoj všem,

Chtěl bych se zeptat jaké kontroly a revize jsem povinnen provádět dle zákona ve svém domě a bytě a v jakém časovém horizontu,aby v případě (nedejboze)nehody pojišťovna plnila...

Na internetu je toho spousta,ale nic se v tom nevyznám ,a něco platí pro firmy apod.

1)KOMÍN:Kontrola spalinovych cest a revizní zpráva , platí i u plynových kotlů a jejich odkoureni 1xrok 

2)Plynové rozvody,HUP:Od kolaudace jsem nedělal.

3)Plynové spotřebiče kotel,varná plynová deska:Prohlídka 1xrok

4) Hromosvod

5) Elektrické rozvody v domě,jističe:Prý kontrola a revize  1xrok dle kolegy,v životě kromě kolaudace jsem nedělal

6)Elektrické spotřebiče :Kontrola a revize 1xrok

Poprosil bych kdo dělá revize a prohlídky o vyjádření jak to ve skutečnosti je a co je dle zákona povinost majitele udělat za prohlídky.Dekuji

Posted

Já dělám v domě:

bod 1, - jednou ročně komín (plyn)

bod 2, - tedy mám jen kotel, takže kontrola plynu, měření úniku a pak kontrola kotle (zapalování a hořáky, vyčištění). To obvykle dělám jednou ročně, ale protože dům není trvale obývaný, je někdy složitější to sladit, takže ne každý rok to vyjde.

Pro jistotu je osazen detektor plynu i spalin (CO).

Elektriku si nedovedu představit, norma, podle které to bylo revidované už dávno neplatí a podle aktuálních norem to nemůže projít. U hliníku bych rozhodně řešil dotažení svorek a opravdu bych to nepodceňovaj. Kontrola elektrických rozvodů platí i pro společné prostory a rozvody SVJ, též dotažení svorek (pokud jde o hliník) jednou ročně.