Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Problém s elektronikou Peugeot 206 1.4 HDi 8HX


KarelM

Recommended Posts

Zdravím pánové a dámy. Mám problém na své 206ce s elektroinstalací. Konkrétně se jedná o motorizaci 1.4 HDi s kódem motoru 8HX. Rok výroby 2001 s tím že to je verze, která má již změněné páčky blinkrů (faceliftováná verze bych to nazval).

 

Závada se projevuje takto: Při jízdě když je motor již ohřátý řekněme na 60°C spadne rychloměr na nulu a změní se chod motoru. Po změně chodu motoru se to projevuje, jakoby se zapnul sytič. Po chvíli jízdy nastanou dvě situace

1. Ručička rychloměru se vrátí a motor opět funguje jako předtím.

2. Rozsvítí se kontrolka airbagu a rychloměr zůstane nadále ležet na nule. Nepomůže ani zastavení a vyndání klíčku a znovu nastartovat. Jediný způsob opravy je odpojit plusový kabel na baterce. Po odpojení kabelu vždy cvakne nějaké relé, ale těžko říci kde.

Tento problém se děje zhruba 1-3 v týdnu přičemž zhruba v jednom ze tří případů se stane ta druhá situace kdy jedině odpojit baterku.

Novinka je, že nastal další problém, který se zatím stal jenom jednou. Ten se projevil potom, co vozidlo stálo den pod střechou normálně zaparkované, takže voda se nejspíše nikam nemohla dostat. Přístřešek je kryt ze tří stran stěnami a já parkuji předkem do zavřené části přístřešku.

Samotný problém: Vozidlo po pokusu nastartovat vyplo komplet elektriku v autě. Startér měl jakoby snahu nastartovat ale ani neprotočil motorem. Proto se nejspíše vypla elektrika (vypadalo to, jakoby bylo přepětí v el. Síti a radši se vypla). Podobný problém se mi již jednou stal a stačilo zahýbat kabelovým svazkem k řídící jednotce. Tentokrát to však nepomohlo. Když to udělal i na druhý pokus tak jsem zjistil, že závada byla lehce odlišná. Předtím když jsem otevřel dveře tak se elektrika nezapla ale tentokrát ano. Po tom co jsem otevřel dveře tak se elektřina v celém autě zatepla ovšem opět jsem nenastartoval a elektřina se vypla. Na další pokus jsem nepočkal, až zhasnou kontrolky airbag atd. a po nažhavení jsem začal startovat. Motor normálně nastartoval na první dobrou.

Tímto mám podezření buď na kabelový svazek dveří kde je elektřina udělaná tak že po otevření dveří se zapne elektřina v interiéru anebo na kabelový svazek k řídící jednotce, ale přijde mi divné, že potom co jsem na něj ani nešáhl tak jsem normálně nastartoval. Baterie je v perfektním stavu a kontakty na ní jsou očištěné. Problém se startováním je asi měsíc a zatím se stal jenom 2x. Jinak auto mám půl roku a zavadá s tachometrem, se stává už 5 měsíců. Auto je v provozu 6dní v týdnu a měsíčně najezdím cca 1100km.

 

Předem děkuji za vaše rozumné řešení anebo i podobnou zkušenost.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 týdny později...

Tachometr: tipuju na čidlo rychlosti, které se nachází na převodovce. Odchází docela často a mohlo by se takto projevovat.

Nestartuje: tipuju na špatnou kostru některého kabelu. Musíš mít po ruce voltmetr a pomocníka a vystihnout tu chvíli, kdy to zazlobí. V té chvíli držet klíček v poloze start a měřit voltmetrem, kam se napětí nedostává. Tipuju, že jako první naměříš, že mezi minus pólem baterky a kostrou naměříš 12V. Myslím to doslova, tzn. minus baterky neznamená tu svorku, ale olověný váleček, který je součástí baterky, a kostra - tady měř extra proti kostře auta a pak proti kostře motoru.

Podobně měř taky plus, např. mezi pólem baterky a kabelem, a pak stejně plus u startéru. Možná bude stačit pohnout a chytne se to, ale v tom případě ti pomůže k odhalení právě ten ohřátý spoj.

Ten nedokonalý spoj bys poznal také tak, že se ten spoj zahřívá.

Nejdříve řeš to ukostření, možná, že čidlo je až druhým důsledkem, tak ať ho neměníš zbytečně.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...