Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Jakou používáte brusku na řetězové pily?


OK406

Recommended Posts

Chci se prosím zeptat, jakou používáte brusku na řetězové pily. U nás stojí nabroušení řetězu (el.pila Narex) 102,-Kč. Proto jsem se rozhodl, že se mi vyplatí koupit el. brusku na řetězové pily. Jistě jsou zde  členové, kteří mají doma busky na řetězové pily a brousí si řetězy samy. Mohli by jste mi prosím doporučit značku? Nejlepší je zlatý střed.Děkuji

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No nevím sice jsou takové ty různé brusky. Ale řekl bych to asi tak doma řetěz přejedu pilníkem a jednou za sezonu to nechám nabrousit v servisu spolu s kontrolou pily. Ono totiž to je o tom umět tu brusku nastavit jinak rozhodíš geometrii těch zubů a řetěz můžeš vyhodit protože to nemusí být to poslední broušení toho řetězu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já jsem kdysi zkoušel 2 nějaký brusky, a nakonec obě šli do popelnice. Já jako truhlář/tesař si myslím že nejsem takový kopyto, ale nakonec jsem uznal že je pro mě lepší si to nechat nabrousit u nás v servise Stihl za 50 korun kus a mám klid, vždycky před zimou tam dám všech 5 řetězů co mám a mám na celou zimu pokoj, pořežu s tím cca 500 palet a nějaký to kulatý. Jinak to stačí během zimy jen lehce přejet pilnikem. Ale jsem sám zvědav co tady kdo napíše za postřehy, kdysi jsem chtěl zkusit i brusku z Lidlu. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pilníkem jsem to zkoušel, ale lepší je bruska. Pilníkem si nabrousím ruční pilu + udělam rozvod zubů. Ale u řetězu si netroufnu. Jak jsem psal, jedno nabroušení stojí 102,-Kč a to je docela dost. Řetěz mám jen jeden.Řežu kulatinu (kmeny, ovocný stromy, jehličnany) i palety.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Podívej se na youtube  viděl jsem tam docela dobrý návod na broušení řetězu pilníkem od Mountfieldu ne že bych tuhle firmu miloval ale tohle video je vcelku poučný. 102 Kč za nabroušení řetězu není žádná velká cena možná když by jsi dal pilu do servisu na posezonní nebo předsezonní prohlídku tak by ti ten řetěz lízli v ceně té prohlídky.  Ale myslím si že pokud řežeš větší množství dřeva tak je lepší mít dva nebo i více řetězů a v pile je střídat. Já mám dva řetězy jeden " lepší" na "čistou" práci větve kulaté apod. a jeden " horší " na tu zbývající práci jako palety atd. kde je pokaždé riziko že chytneš zubem hřebík nebo něco podobného a v tu ránu ten řetěz nechce řezat tak ho líznu pilníkem a jede se dál.  A to " líznutí " pilníkem není složité sedneš si na schody pilu chytneš mezi kolena a jeden zub po druhém ho lízneš pilník do zubu tlačíš jen když  " strkáš " od sebe a počítáš " strky" pokud první zub " strčíš" čtyřikrát tak musíš všechny ostatní " strčit " taky čtyřikrát. Nejdřív jednu stranu pak druhou stranu.  Takhle mě to učil pilař u SÚS když jsem tam jezdil a ten takhle lízal řetězy v sezóně každý den před šichtou a na brusku je dával jednou za sezónu. A ta byla tak 5-6 měsíců.  Pilař z jiného střediska brousil jen na brusce a za sezonu oddělal i dva řetězy.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

já mám kulatej pilník s vodítkem od Stihlu, řetěz protáhnu při řezání vždycky, když dolejvám benzín. Běžně to stačí fakt na dlouho (myslím pilníkem brousit než se jde na brusku) Letos mám pořezáno už celkem 50 metrů a zdaleka to ještě stačí pilníkem.

Brusku na řetězy má brácha z Lidlu, brousí u něj celá vesnice, takže ji za něj můžu doporučit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kdybych našel knížku : Pilaři u HZS tak tam je to krásně popsaný. I průměry těch pilníčků. Dokonce i ta šablona na dodržení úhlu tam je. 

 

@Scratch si mi připomněl ten vtip s tím rusem a motorovkou.. :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nic na tom není. Ze začátku to možná nebude nejlepší ale po pár pokusech dostaneš do ruky ten grif a bude to v pohodě.  A když budeš mít řetězy dva tak když přestane řezat jeden dáš druhej a pak v klidu přelízneš oba dva. Jen ještě taková malá rada lepší je si řetězem hrát než jdeš řezat než po řezání ono se to nezdá ale po tom řezání se občas klepou ruce a to není to úplně ono co potřebuješ aby byl výsledek ucházející.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

image.png.7fcde00484650c67f776413ef7aca807.png

já mám tohle, říká se tomu vodítko, a je na něm ryska, která ukazuje jak mít pilník nakloněnej vůči řetězu. První zub si načerním fixem, abych viděl, kde sem začal a jedu. Zabrzdim, tři-čtyři zuby protáhnu, odbrzdím a posunu a tak furt dokola až udělám celej, pak stejným způsobem druhý zuby a je to. Záleži, co řežu, ale jak dělám klády, ty maj dycky v kůře nějakej písek, hlínu nebo si při řezání škrtnu o zem, tak se řetěz tupí a je potřeba ho brousit. Jednou ho nabrousit na začátku nestačí, musí se brousit v průběhu. Jestli je ostrej jde poznat během řezu i podle pilin. Když se děla čistý dřevo, tak se netupí, to je jasný, ale kdy je to dřevo čistý...že

Pak je potřeba ho správně napínat taky, to dost lidí dělá blbě.

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 3 týdny později...
Před hodinou, OK406 napsal:

Bohužel, jsem řezal a pila začala ,,podřezávat". Domnívám se, že jde o špatně nabroušení řetězu. Před nabroušením řezala dobře. Jak se říká, co si člověk neudělá, tak nemá.Nabrousím pilníkem a uvidím.

to bude spíš napnutím řetězu, předpokládám, že lištu máš dobrou.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Souhlas s @morepower na 90% je to volný řetěz. A co se týká broušení řetězu - před časem jsem podlehl reklamě a v LIDLU koupil brusku. 1. a 2. použití bylo jak tak v pohodě (než se obrousil kotouč) pak už řetěz akorát tak zk...la. Takže zase spolehlivý pilník. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já ostřím řetěz kulatým pilníkem. Jednou za čas srazím otlaky na vodící liště. Tak jednou za dva roky nechám srovnat strojově ve Stihlu (asi 60,- Kč). Řetězy a lišty Oregon, tady nemá cenu šetřit. Ročně jsem krájel tak 30 kubíků plus nějaký prořez stromů. Ono samozřejmě to používání motorové pily něco stojí, ale těch ušetřených hodin, nervů nebo peněz... "k nezaplacení" 😀

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak já se také přiznám. Mám doma Husqarnu 345e asi 10 let, původní řetěz i lišta. Vlastně původní je celá pila komplet. Pro moji potřebu stačí, je velmi dobrá. Nejsem žádný dřevorubec, máme jen krbovky. Ročně pořežu asi 4 až 8 metrů dřeva. Rozhoduje cena dřeva. Jinak můžu topit uhlím za méně práce.

Nastudoval jsem si trošku broušení. Pořídil sem si dva přípravky na broušení zubů, vyhovuje mi jeden. Pořídil jsem si i přpravek, měrku na omezovací zub. Toho si moc všímat nemusím.

Tak že zuby brousím, když si brnknu jinam, než o dřevo. tzn kovová kozička z OBI ... Kurňa ... to bolí .... Nebo když hrábnu do země.... Člověk by nevěřil, jak i tohle tupí .... No, používám pro daný typ řetězu kulatý pilník 5,5mm v přípravku s rukojetí, kde jsou vyznačeny úhly. Tak že já používám 30°na 10°, baj voko. Přetáhnu každý zub 3x. Pokud necítím správný odpor, přidám jeden, dva tahy navíc a kouknu na zub.

 

Lišta = Při kolmém řezu jela dole doprava .... Vyndal jsem lištu, vyčetl jsem na netu .... položil kolmo na sklo a zjistil jsem, že jedna hrana lišty je značně sjetá. Lišta stála našikmo ... No spíš padala... Tak že jsem ubral materál plochým pilníkem opatrně na tý straně, kde bylo materiálu hodně. Opiloval jsem lištu na úhelník a při zpětné montáži jsem ji radši otočil .... Bylo po problému. Ale stejně mne čeká výměna, upadl mi jeden zoubek ... to ta kovová kozička ... Ale 10 let bez strojní brusky je dobrá doba ... Zuby mají ještě 1 až 2mm do rysky opotřebení. Tak že ještě počkám. Ale při výměně žetězu se prý mění i ozubené kolečko ... Tak asi vyměním všechno. Jediná vada je, že když doleju benzin, zazátkuju, utahuju, vyteče malinko benzinu. Ale to je prej ňákej ventilek... Jinak fakt dobý, jedu, řežu ....

 

Nápověda zde:

http://www.mujplan.cz/postupy/dilna/rucni-brouseni-retezu-motorove-pily/

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...