Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Koupě bytu


Francouz_407

Recommended Posts

Potřeboval bych prosím nějaké informace ohledně koupě bytu. Cena cca 600 tis. Na co si dát pozor, spíše mi jde o to jak zjistit jestli původní majitel nemá nějakou exekuci, dluhy atd. Má cenu si někoho na to zaplatit, aby to prověřil? Je to byt ve společenství vlastníků, žádné družstvo. Děkuji za každou radu.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Stupacky budou spíše věcné břemeno...

 

Zástavní právo smluvní už podle nazvu je nějaká smlouva kde se tím bytem ručí.. ať ti ukáže aktuální výpis z katastru vůči komu je to zastaveny

 

A kdyby to byly ony tak jsou přeci u všech...ne jen u bytů tohodle..Takže lže a dal bych si majzla...

Upraveno uživatelem Fruktis
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zástavní právo je jedno z typických věcných práv, tedy práv, která nejde u nemovitostí jen tak obejít, protože se zapisují do katastru nemovitostí (stejně jako samotné vlastnictví). Slouží k zajištění dluhu pro případ, že by dlužník nebyl schopen včas a řádně splácet své závazky vůči věřiteli. Pokud by k tomu skutečně došlo, pak by proběhlo exekuční řízení a zástava by mohla být například prodána ve veřejné dražbě. Přednostně jsou z ní pak hrazeny pohledávky zástavního věřitele. Je to vlastně forma pojištění, respektive zajištění půjčky či úvěru.

5 vteřin hledání

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

zástavní právo si dává většinou banka nebo nějaký jiný věřitel, taky ho na bytu mám, jelikož platím hypotéku.. to při prodeji není problém ale musí se to smluvně ošetřit, může se to převést na tebe jakožto nového majitele nebo tvé peníze budou odcházet ve prospěch věřitele který zde má zástavní právo, kombinací je určitě několik ale rozhodně to nejsou stoupačky, to možná opravdu to věcné břemeno..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zástavní právo smluvní bývá převážně ze splácení úvěru nebo hypotéky, jak už psali přede mnou. Zcela určitě si nech na katastrální úřadě udělat úplný výpis (cena 100 Kč položka a https://www.cuzk.cz/Katastr-nemovitosti/Poplatky/Sazby-spravnich-poplatku.aspx). Dozvíš se tam nejen o samotné zástavě, ale i o případných břemenech (např. přístup do stoupaček a pod.)

Dále není od věci kontaktovat předsedu SVJ a zjistit, zda na bytě neváznou jejich pohledávky. Pokud vlastník dluží např. do fondu oprav, za teplo, vodu apod. trvá většinou déle, než se objeví zástavní právo  na výpise. Zde to funguje tak, že SVJ je oprávněno vymáhat dlužné částky po novém majiteli. Dále se od předsedy dozvíš, jaké jsou standardní poplatky a v jakém stavu je celý dům (zateplení, rozvody elektřiny, tepla, stoupačky, výtah) a jak počítají v případě plánovaných velkých oprav řešit jejich financování (např. výměna výtahu, oprava balkonů ..). Ostatně potvrzení bezdlužnosti je dnes standardní přílohou kupních smluv bytů s soukromém vlastnictví.

Pro samotnou koupi použij bankovní nebo notářskou úschovu. Stojí řádově kolem 10 000 Kč (i když u Tebe asi méně, toto byla cena letos na jaře při 3,5 mil). Funguje to tak, že po podpisu smlouvy uložíš peníze do úschovy a úschovce (banka, notář) je vyplatí prodávajícímu až když je proveden zápis do katastru neovitostí.  Zápis sám o sobě trvá minimálně 20 dnů - od platnosti nového občanského zákoníku je zde blokační lhůta, kdy katastr oznámí doporučeným dopisem současnému majiteli, že je podán návrh na vklad, který nakládá s jeho nemovitostí. Tato lhůta se nedá zkrátit. Dal-li by jsi peníze hned při podpisu mohlo by se stát, že prodejce vklad v této lhůtě ještě zablokuje a pak nemáš nic - ani byt, protože se neprovedl vklad, a ani peníze protože jsi je vyplatil přímo prodávajícímu a pak je budeš těžce vymáhat.

PS: Pokud budeš něco dalšího potřebovat ptej se, na jaře jsme absolvovali podobnou anabázi když kupovala dcera byt v Praze, u nás funguji jako předseda SVJ (šestipatrový domeček s 24mi byty) a pracuji na Pozemkovém úřadě (není to katastrální úřad, ale máme k nim blízko 🙂 )

 

 

 

Upraveno uživatelem RichVa
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...