Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Palubní deska se leskne ve skle - řešení nejen pro 5008


P607Olda

Recommended Posts

Zkoušel jsem chemické přípravky pro zmatnění - nepomohlo, ani speciální matná politura, ("mléko").

Pak jsem zkoušel černou tkaninu, plátno.

Nejlépe vyhověl černý fleece (flyska). Je běžně k dostání, šířka 150 cm, cena 180 za metr. Na 5008 potřebuji 51 cm.

Fleece vyhovuje i tím, že se nemusí nijak obroubit okraj, pěkně přilne k tvaru palubní desky a nemusí se ani připevňovat - lepit. Jak se položí, tak drží.

Fleece má líc a rub, nepatrně se liší právě leskem, takže vyhledat tu méně lesklou stranu - v mém případě je to ta, kdy se podélné okraje látky kroutí nahoru.

Tvar - stačil by i ovál nebo obdélník, ale 5008 má výdechy umístěné tak, že jejich odlesk je v zorném poli a proto se musí nějak zohlednit. A protože mám čas a chci to mít důkladně, tak jsem pokryl celou plochu.

Uvedu i střih pro 5008:

- tabulka a výkres uvádí pravou stranu, levá je odzrcadlením. Pouze bod H můžete stříhnout o 10 mm vodorovně více, kvůli zvlnění na tachometru, ale není to podstatné

- bod A je střed, souřadnice 0,0

- zadní okraj je mírně prohnutý, tzn. bod B má y=20 mm

- C je otvor pro čidlo světla, vystříhnout kroužek o průměru 15 mm. Tento bod je nejpodstatnější - při zhotovení střihu je to hlavní bod, který je nutno kontrolovat a dodržet

- bod E je doplňující údaj pro zaoblení přední hrany

- boční hrana FGH jsou dvě přímky

- výřez IJLK má šířku 24 mm. Je zaoblený tak, že odchylka od přímky v nejvyšším bodě oblouku je 5 mm

- šířka výřezu je zvolena kompromisem - užší výřez by lépe kryl odlesky, ale omezoval by proudění

 

DSCN9218a.jpg

DSCN9220a.jpg

střih.xlsx

Upraveno uživatelem P607Olda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ráno jezdím lesem proti slunci, občas opravdu není vidět do tmavého lesa. Než někoho srazit, tak raději toto. Šlo fakt o bezpečnost.

A v mlze ve dne se taky hodí. Míval jsem Lagunu, ta měla světlý plast a fakt nebylo moc vidět, a to hlavně v té mlze.

Pokud by byl nějaký přípravek, který opravdu funguje - ale nenašel jsem. Koupil jsem přípravek Coyote matný = vyhozené peníze.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ne. Je otázka, co to čidlo vlastně je. Teploměr vnitřní býval někde za mřížkou, s maličkým ventilátorem.

Toto čidlo, podle mého názoru, je čidlo sluncesvitu, které koriguje teplotu klimy na přímém slunci. Taky by to mohlo být čidlo rozsvěcení světel (a ztlumení přístrojovky), ale to je možná sdruženo s čidlem stěračů.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Takže furt s brýlemi??? I když nemusím mít dioptrické, tak hned po nasednutí nasadit polarizační (netmavé, nedioptrické)? To tam raději budu mít tu flysku.

Na fotce je to nápadné, normálně byste si toho ani nevšimli. V autě je takových koberečků, krytů několik. A dost lidí tam má i zapomenuté předměty (binec), které působí mnohem nevzhledněji, ruku na srdce.

Všimli jste si například, že 1007 má takové koberečky na palubce jako designový doplněk?

Otvor pro čidlo jsem zvětšil, ano reguluje to klimu.

Je škoda, že od časů 405 a 605 se vlastnosti auta ve špatných podmínkách zhoršují. 405, 605, 406 se palubka neleskla vůbec, měly jiný úhel skla.

Na 405 a 605 šel teplý vzduch od motoru na stěrače, takže sníh na nich roztál. A ofuky mířily pod zaparkované stěrače. 

405 měla ostřik po celé délce stěrače.

Na 406 fungovalo automatické stírání dokonale.

A 5008? To asi navrhoval nějaký afričan, který sníh neviděl. Stěrače parkují na nevyhřívaném místě, takže ve sněžení se obalí sněhem a nestírají řádně. Ostřikovač nedostříkne. Automat stěračů je naprosto nepoužitelný, dá ihned trvalé stírání, případně druhou rychlost.

Takže, po 8 letech tichého nadávání, jak v protisvětle nic nevidím, jsem to vyřešil takto.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dokud jsem měl termální antireflexní sklo tak se v něm neodráželo lautr nic...pak jsem ho rozstřelil a dal jsem obyč sklo...tvl tam se odráží úplně všechno...všechno teplo skrz něj jde dovnitř a mlží se jako prase.....rozdíl v těch sklech je opravdu veliký a cenově taky 10000 oproti 4000.....takže prozatím na palubku taky asi něco prdnu  a za rok to vyměním zpět za termální na pojistku...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

:D ale pak musíš mít celou cestu na nose brýle! ...asi ti to nevadí... tak to já považuju za obludnost, mít brýle a starat se o ně, když je jinak nepotřebuju, a v podstatě mi vadí.

Ale, nevadí, děkuji za kritiku, o kterou Vám nikdo nestál. Stačilo by, kdybyste si to nenainstalovali.

A vůbec super by bylo, kdybyste něco rozumného navrhli, např. nějakou autokosmetiku, která opravdu pomůže. Ale nějakou přídavnou čepici s polarizačním dalekohledem:D to si nechejte.

pesastor: předpokládám, že jezdíš 5008, takže opravdu víš, jak se leskne a jak je to nepříjemné (nebezpečné). Jak jsi to řešil? Už máš koupené ty brýle, které doporučuješ?

Nebo sis jen tak plácl? A nevíš, o čem mluvíš, protože máš auto, kterému se palubka neleskne...ale kdyby se leskla, koupil by sis brýle... Z tvého profilu vidím, že máš 106, takže se asi neleskne. Věř mi, předchozí milion km jsem ujel v autech, kterým se palubka neleskla, a toto jsem doteď neřešil.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To jsi fakt šikovný borec, obdivuhodné.

Dnes jsem jet Fabií II, taky se dost leskne, navíc nad tachometrem udělali nějaké ozdoby a ty jsou přesně v zorném poli. Ale spíše mě zaujala spousta věcí v běžně používaném autě, které jsou rovněž nevzhledné, ale užitečné: držák na mobil, zdroj v zapalovači, mapy, poznámkové bloky, pera, bonbony, škrabka na led. A vzadu nějaká ošklivá zaolejovaná koule, a nahoře - považte - RAKEV! Ani ta koule nepřidá na eleganci, a ta rakev doslova kazí siluetu. Takže to na téma "nevzhledný doplněk".

Nenechte si namluvit, že to jsou užitečné věci, skutečného esteta to pobuřuje, že, Pacho69, nebo pesastor.

Je ovšem na pováženou, jak Vaše tvář vypadá po nasazení brýlí - zda vám neuberou na kráse, nebo že by byly dokonce "nevzhledné"? (Protože Pacho to převedl na otázku Vzhledné/nevzhledné, raději brýle, než dečku).

Právě to je to nejhorší. Dostáváme se k tematu, zda na ošklivého spolujezdce (dědek mužského pohlaví) není otřesnější pohled, než nějaká černá dečka na palubce.:aut

Upraveno uživatelem P607Olda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

P607Olda> Teds uhodil hrebicek na hlavinku ->> jsem dedek 70+, takze hipstery a ekoloogisty poburuju uz jen tim ze sednu za volant navic s polarizacnima brejlma:D:aut:D. Ale tu silenou vifikundaci mi nesmej dat ani do penalu, natoz na palubku hihi

Upraveno uživatelem pesastor
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mně zas vadí brýle. Teď už musím mít na čtení (je mi 61) ale jinak nepoužívám, ani sluneční.

A řešení, že bych, před 10 lety, kdy jsem jezdil jako obchoďák, v běžný pracovní den (400 až 500 km, asi 15 zastávek) je musel mít na nose, sundávat, případně hledat, udržovat čisté, tak to tedy určitě ne.

 

Upraveno uživatelem P607Olda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Najsmutnejsie je , ze sa tieto a dalsie veci v novych autach neriesa....  ,,A,,  stlpiky , uhli materialy atd....dostanu plno hviezdiciek a je to v pohode....

kto a ako si to vyriesi ma netrapi.....nemam co a ani preco s tym nesuhlasit....

tie polarizacne folie z USA na slnecne clony boli davno ponukane v teleschopingu...no a ked sa rozmohli zakrocili organy , homologizovane u nas neboli....

moja prva jazda v takomto modernom aute v tych rokoch bola vyriesena dekou z kufra...pekne nazad poskladana o odovzdana z autom ....:)

pomaly , ale iste musim riesit novy povoz a som viac sklamany ako poteseny....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Oldo mě to nepobuřuje, nelíbí se mi to. Kolem výdechu na okna by to muselo být přilepené, stačí když se to posune a větrák na okna to sfoukne. Dovedu si představit, že bych to furt rovnal, přijde mi to nepraktické. Na brýle jsem zvyklý, obecně si chráním zrak jak jen to jde. Nemám žádné dioptrie ani na blízko, ani na dálku, nosit je nemusím. Používám je jako ochranu, stejně jako třeba rukavice.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

:D Fór je ve výběru materiálu. Týdny jsem tam měl černé plátno, to se posunulo větrem. A muselo být vzorně vyžehlené. Flyska je těžší a přilne, drží tam, nekrčí se při manipulaci a tedy se nežehlí. Nicméně, ještě z dob plátna tam mám u výdechu (jen levého) zbytky obostranné samolepky, tak to trochu drží. Původně jsem plánoval, že kousky samolepky dám i do rohů, ale není to nutné. Drží to dobře i v zatáčkách a brždění, pokud do toho někdo nedrbe, tak se ani nehne. Máš pravdu, že urovnat to se musí ručně.

Hodně si to užívám, předtím jsem měl v tom lese už strach, protože tam stávají dřevorubci a houbaři a pohybují se přes cestu. Takže jsem si řekl, že to musím vyřešit za každou cenu. Hlavně poté, když mi v myčce naleštili palubovku.

Ta myšlenka flysky mě hodně potěšila, je to na toto dobrý materiál. Nejvíce pohlcuje světlo. Protože jiný by se musel obroubit, což je pracné, dovedl bych to nehezky a ještě by se ta obruba zrcadlila ve skle.

Že nosíš brýle trvale, i v autě, kvůli ochraně zraku, to je chvályhodné.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A toho prachu co to nachytá:D

Taky přemyšlim co s tím, ve 406 to nebylo tolik, ted v 207 katastrofa.

Nosím dioptrické brýle, měl jsem s magnetickm polarizačním klipem, bylo to super, ted co mam nové tak klip nemají, budu muset pořešit nějaký uni

Upraveno uživatelem Radek Hurvajz
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Trvale brýle nenosím, venku, když je slunce, nebo takový to difuzní slunce, prostě šetřím své zdraví. Ono problémy s očima nejsou nic moc. Ale mimo auto sebou nosím brýle jen sluneční, žádný další. Případně ochranné na práci. Je to prostě zvyk a funguje to líp. Každopádně jakmile nějaký spolujezdec prskne něco na palubku, dostane sprdunk. To pak nepomáhá ani polarizovaný skla brýlí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...