Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Maďarsko (Slovensko) - kam se podívat?


Guest Espero

Recommended Posts

O prodlouženém víkendu jsem si se synem naplánoval výlet do Maďrska - Györ - termální prameny a cestou zpátky se pak chceme zastavit na den v Bratislavě na Slovensku. Námět je koncipován, jak je u mne běžné jako pobyt se spaním „nadivoko“ a bez kempů nebo ubytovacích zařízení.

Jestli někdo budete mít zájem, chuť nebo potřebu, přidejte se k nám. Níže uvedený program není pro nikoho závazný, v rámci cesty si můžete udělat i svůj vlastní.

Program:
27. 9. Čtvrtek: Odjezd z domova do Györu, počítám po práci a příjezd večer či v noci na parkoviště v Györu. GPS Parkoviště: 47°41'33.076"N, 17°37'9.835"E.
Jak to zorganizujeme ráno do termálních lázní, se tam na místě domluvíme. Z největší pravděpodobností je nutno počítat s večeří z vlastních zdrojů, dorazíme tam asi později, určitě po 21 hodině, ledaže by někdo vyrazil dříve a přidal si den dovolené k tomu.

28.9. Pátek: Není v Maďarsku státní svátek, neboť tam nemají Sv. Václava a celý den strávíme v termálních lázních Rába Quelle (Termálfürdő) GPS: 47°41'17.912"N, 17°37'35.421"E

Cena celodenního vstupného je 3 300 HUF (dospělý); 2 250 HUF (dítě). Dnešní kurs je 8,10 Kč za 100 HUF, takže pro mě a kluka dohromady bude celodenní pobyt v tom bazénu stát cca 435 Kč, neboli zhruba jako 2 hodinový pobyt v obyčejném bazénu u nás. Podrobnosti o cenách i dalších služeb (třeba sauna, masáže atd.) jsou na webu toho bazénu www.rabaquelle.hu ve složce nazvané malebně Arjegyzék. Bohužel je to maďarsky a tak jsem z toho psaní tam moc požitek neměl. K večeru pak počítám s prohlídkou Györu a večeří v nějaké dobré restauraci.

29.9. Sobota: Dopoledne odjezd do Bratislavy, ale oklikou přes Komárom - Komárno s možností podívat se na vodní dílo Gabčíkovo. Procházka Komárnem, Bratislavským centrem, návštěva nějakých pamětihodností a nocleh v autech na odlehlejším místě u Dunaje, GPS: 48°9'44.293"N, 16°59'59.615"E; případně 48°9'49.625"N, 16°59'54.700"E.
Je to asi tak 300 metrů od hranice s Maďarskem, která v tom místě vede uprostřed Dunaje. Přes den jídlo i večeře v nějaké restauraci v Komárně, po cestě do BA nebo v Bratislavě, kterou si vybereme, protože zrovna u ní budeme mít hlad. Tady dopředu žádný plán není stanoven.

30.9. Neděle: Ráno prohlídka hradu Děvín na soutoku Dunaje a Moravy a pak odjezd domů, lze jet i trochu oklikou přes Pozink a Pernek do Malacek jak ten Macek, je to sice kousek dál, ale moc hezká cesta. V Malackách bychom se rozloučili a pak už by každý jel domů, jak by potřeboval.

Většina lidí tady nemá spací vagón jako já, takže jestli chce spát v v posteli, musí si hotel nebo penzionek v Györu anebo Bratislavě objednat a zajistit sám.

Upraveno uživatelem Espero
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Děvín bezva.

Velmi doporučuji hrad Visegrád - krásný výhled na monumentálním místě, případně pak pod ním restauraci u přívozu - je těsně u vody, je to taky zážitek, kontakt s Dunajem.

Ostrihom - katedrála, taky vyjít až na střechu, krásný výhled.

My jsme před tím ještě absolvovali Nitru výstup na Zobor (již staří Slované zde obývali) a Trenčiansky hrad, moje rodiště.

Naopak, Bratislava byla trochu sklamáním, mnoho cizinců a pokud nejsi "devizový" (to poznají obsluhující na sto metrů) tak si tě ani nevšimnou. Zajímavá vyhlídka z mostu, anebo z hradu.

Komárno je umělé centrum za evropské peníze, taková přehlídka kýče.

Nitra - město nás taky nezaujala.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, koukal jsem na Tvé náměty a musím říci, že mají něco do sebe. Znamenalo by to ale zůstat v sobotu v Maďarsku, protože jak Estergom, tak Visegrád je kilometricky dál než to Komárno. Přes Dunaj by se muselo ve Štúrovo. Prakticky by to znamenalo vynechat Bratislavu, maximálně jen na přespání a ráno na Devín. Také by to tak šlo.

 

Upraveno uživatelem Espero
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 týdny později...

Nejedeme nikam. Kluk omarodil, má sračku jako bič a i když už mu to odchází, nemůžu mít jistotu, že by cestu zvládl, navíc k tomu dieta. Místo toho budu pokračovat v ošetřování R11, pustil jsem se do spodku, oškrábal a vzal odrezovačem ramena přední osy, zadní osu, štíty brzd atd. Te´d už mě čeká jen natírání, klasicky 2x základovka, na to email a některé díly pak i tlumexem. Celý spodek ani moc dělat nemusím, jeví se mi  to ošetřené. Využil jsem to, že na té rekonstrukci to prvotřídně umyli zespodu a tak jsem mohl rovnou jít na tom spodku dělat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Po osmi letech na SK doporucuju:

- vyhnout se Bratislave sirokym obloukem, stejne jako Komarnu

- jestli budes BA projizdet, prejed po stare silnici do A a jdete se podivat na rimske hradiste Carnuntum ca 10km od BA TADY

- misto Nitry je zajimavejsi Trnava, Slovaci rikaji slovensky Rim

- mas po ceste dva pekne celorocne otevrene termaly  v Dunajskej Strede a Sladkovicova a cenove mnohem priznivesji nez v Madarsku!

- potom po stare silnici I. tridy pres Trencin [hrad je krasnej, ale ten silenej kopec!], Zlilinu a LM do Starej Strby. V penzionech milion ubytka za rozumnou cenu

- auto ve Strbe a elektrickou zubackou na Strbske pleso a odtamtud dalsi elektrickou pres zapadni a vuchodni Tatry do Popradu. Sedet na leve strane ve smeru jizdy a vidis komplet panorama Tater. Kde chces, vystoupis a pokracujes v rozmnych intervalech dal

- zpatky v LM aquapark, 15 km smer Chopok Demenovska jeskyne

- MADARSKO BYCH VYNECHAL, Budapest daleko a jinak nic moc!

 

Tenhle plan ma jednu podstatnou vyhodu: je prakticky nezavisly na pocasi!

 

 

Upraveno uživatelem pesastor
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

S tím Maďarskem nesouhlasí, zrovna ta část z Pešti do Ostřihomi je jednou z nejkrásnější částí Maďarska, spolu s Tokají a přírodními parky okolo Tisy. A Goyr je skoro hezčí než Blava.Přes Dunaj na přívozech, protože most je buď v Ostřihomi do Štůrova nebo pak skoro v Pešti. Tedy pokud se chceš podívat na Nagymáros, to je totiž na druhý straně, proti Vizsegrádu. Oba břehy Dunaje jsou tam krásný. Velmi příjemná na výlet je Šoproň, hlavně pro vinaře. Akváče máš pak i v Mederu (tam je půlka Blavy, druhá je v Senci) nebo (když už jsi zabrousil až k Sládkovičovu), tak v Galantě či v Salibech/Diakovcích (česky skloňováno)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 7 měsíců později...

V tomto týdnu jsme chtěli jet do na 2 dny do Třeboně a pak do termálů v Maďarsku v Györu, navštívit Visegrád a přes Slovensko se vrátit. Vyrazili jsme, ale nedojeli. V opravovaném úseku mezi Benešovem a Olbramovicemi ve středních Čechách jsme narazili do v cestě trčícího pruhovaného „žbrlení“, které mělo vyznačovat jízdní pruh, ale kdosi ho tam dal tak ležérně, že zúžil pruh až k neprojetí pro můj vůz široký 2,6 metru. Porazili jsme to žbrlení pravým zrcátkem. To se prorazilo skrz naskrz, což by ještě nebylo to nejhorší, ale úlomek proniklý dovnitř vevnitř poškodil elektrické vedení, vytrhl nějaké dráty a něco se tam zkratovalo. To, že nešlo ovládat zrcátko, by nebylo to nejhorší, ale po příjezdu do Třeboně, kde jsme měli v plánu pobýt první 2 dny cesty v kempu, se ukázalo, že jsou problémy se zamykáním vozu, který nešel elektricky zamykat. Takže přímo z Třeboně jsem zjišťoval, kolik bude stát oprava a bylo mi řečeno, že cca 10 tisíc. To všem znamenalo věc oznámit na pojišťovně, i když budu platit spoluúčást 5 tisíc. Do opravny to povezu k Domanskému v Praze na Stodůlkách v úterý 7.5. Proto jsem se rozhodl v cestě nepokračovat a vrátit se domů, neboť s neuzamykateným vozem se do zahraničí jet nedalo. Naštěstí k jinému poškození vozu nedošlo, karoserie vyvázla bez poškození.

Tentokrát jsem rozhodnutý zjistit, kdo je investorem opravy a rozdíl škody vymáhat právní cestou, protože to, jak tam ty vodící překážky byly umístěné překračují všechny meze a bylo jich tam povalených velmi mnoho. Jak to tam vypadalo ukazuje fotka z úseku, kde se mi to stalo.

Jinak jsme v Třeboni v kempu strávili příjemné 3 dny, navštívili zámek, město a měli se dobře.

Nehoda_1.jpg

DSC00071.JPG

Třeboň_3.5.19.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dnes jsem v 17 hodin dostal SMS, že vůz je opraven a od pojišťovny přišel krycí dopis. Jenže jsem už byl z Prahy v Berouně a tak jsem se nevracel a dohodl telefonem, že to vyzvednu v pondělí 13.5. Cena opravy je 10 564,- Kč, pojišťovna bude hradit 5 564. Docela se mi to tak i hodí, jedu na servis s veteránským Renaultem (výměna svíček, výměna řemenů, oprava-výměna šroubu olejové vany a zabandážování výfuku, má akorát 160 tisíc najeto a budou mi to dělat v opravně na Hyundaje v Hloubětíně u Hujera) a neměl bych zpět domů vůz. Budu se z práce v pondělí aspoň vracet Boxerem. Původní zrcátko mi vrátí, já ho nechám zrepasovat-zavařit (u firmy, co mi repasovala plasty na veterána - dělají špičkově), pak ho vytmelím bude-li potřeba, nastříkám na černou matnou a budu mít výměnný díl. Neměnili jen zrcátko, ale i plastový trojúhelník před zrcátkem, který byl škráblý. Ten ale budu stříkat bez opravy, je to jen povrchový škrábanec a jen proto, aby vypadal stejně jako to zrcátko.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 4. 5. 2019 at 21:08, Espero napsal:

Tentokrát jsem rozhodnutý zjistit, kdo je investorem opravy a rozdíl škody vymáhat právní cestou

Nechci ti kazit odhodlání, ale pokud to nešetřila policie na místě, tak můžeš využít dvacet právních cest a nebude to k ničemu. 
Nakonec ve své podstatě jsi nepřizpůsobil jízdu okolnostem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No to bych býval musel zastavit a tu policii zavolat. Osobáky to projížděly normálně, žádné náklaďáky tam nebyly - byl svátek 1.5. Mám pocit, jako by to někdo tak nastavil schválně. Šlo tam o stovky zábran v několikakilometrovém úseku po asi 5 metrech od sebe a z obou stran.  Tam se nedalo ani zastavit, protože ke krajnici to přes zábrany nešlo a za mnou jela kolona, přede mnou taky. Jel jsem stejně rychle jako ta kolona, takže o nepřizpůsobení jízdy nemůže být řeč. Takže nepřizpůsobení okolnostem je sporné. Nejspíše to tak není.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

 

před 9 minutami, Espero napsal:

o nepřizpůsobení jízdy nemůže být řeč.

Na kolonu to nemůžeš svádět, klidně jsi mohl všechny za sebou zbrzdit úplně stejně jako kdyby tam jel autobus a musel by kličkovat mezi těma tabulema.
Čistě teoteticky, kdyby se tam stala nehoda či porucha, tak se to taky zastaví, hodíš pryč pár tabulí a odstavíš to na kraji.
Je mi celekm jedno kdo ti škodu zaplatí, nebo zda ji zaplatíš ze svého. Jen tak uvažuju.
Ale jasný je že když to nezkusíš, tak nebudeš vědět jak to dopadlo.:D
 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, jezdíš Maďarsko častěji ? V červnu jedu s rodinkou k Balatonu vedle Hevizu. Mám trochu strach jak tam s nima budu mluvit ( štípoš neštípoš paprikoš). Pár lidí mi říkalo že se jim tam moc nechce mluvit jinak než po jejich. Takže objednávka jídla byl risk nebo podle obrázku. Jaké máš zkušenosti ty?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nejezdím moc často, dříve, dokud byla železná opona jsem tam byl častěji. Přesněji řečeno, za poslední rok jsem tam vyrážel 2x a nikdy nedojel, poprvé kvůli řiťolití syna a podruhé teď kvůli tomu zrcátku. Neboj se toho, v restauracích to tam obvykle mají dvojjazyčné a mladí se učí anglicky. Já jsem se ještě jako kluk stačil setkat se starými, těsně před důchodem, kteří uměli česky, protože tady byli za Rakousko-Uherska u nás na vojně. Hrozně mě překvpilo, když před Jugoslávskými hranicemi se mě v posledním městečku starý číšník zeptal "co si dáš?", vykat neuměl. Ostatně to má i své výhody, když mě zastavili policajti, nikdy jsem si nevzpomněl na na jiné sousloví, než "nem tudom barátom". Jo a smažený řízek se řekne "rántot bórda". Tenkrát jsme to dělali tak, že na hranicích jsme do kufru dali shnilou zeleninu, zapáchající maso o pod to schovali věci, které se nesměly vozit. Když ma´darský komunistický celník otevřel kufr, vylétlo hejno much a zápach ho donutil to hned zavřít. nevýhoda byla, že na československého komunistického celníka ve slovenském provedení už skoro žádné mouchy nezbyly. Ale lidi jsou tam většinou ochotní a příjemní a pomůžou. 

Obecně platí, že je to tam problém i s internetovými stránkami, třeba Rába Quelle v Gÿoru nemá jiné stránky, než ma´darské.

Upraveno uživatelem Espero
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za tip. S tím netem jsem to netušil. Já tam jedu poprvé tak snad to dopadne, Já mluvím trochu německy a syn výborně anglicky tak se snad dorozumíme. Ten smrad v kufru, to je dobrý 😁👍. Naštěstí dnes se nás to už netýká 😉ale ještě  jednou díky ta rady. 👍

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Pažout508 moje zkusenost: Madari nemluvej radi jinou reci nez madarsky i kdyz umej a rozumej. Platit v obchodech a restauracich bud kartou - bez problemu  - nebo forintama. Eura pri placeni neberou a ve smenarnach sice na kazdym rohu maj zlodejskej kurz.

Jo a k Balatonu nezapomen s sebou kybl repelentu, jinak Te ty bestie komari ukousou.    

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  @Pažout508 Jeste k MAdarskejm termalum: vuci SK jsou predrazeny. Jestli termaly, tak SK. S detma ne vyblbnuti vcetne bazenu s vlnobitim Sturovo, ne pohodli treba na vikend Dunajska Streda. Bydlis primo v aarealu a nemusis vytahnout nos. Jidlo typu studenej bufet. Ja osobne maqm nejradsi Vincov les Sladkovicovo. Velikej areal, vzorne udrzovanej, cistej a "za lidovku".  

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 3 týdny později...

Trochu opráším téma.Co mi povíte na Dudince a okolí.Jezdím už několik let na prodloužené víkendy do Mederu a chtěl bych nějakou změnu.V Dunajský,Komárně a v Patincích jsem už taky byl.Hlavně tam musí být tobogán pro dvě 13 letý pubertačky a bazén s teplou vodou pro manželku.Mě stačí hospoda a ta je všude.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 1 rok později...

Tak bych to zase lehce ozivil 🙂
Manzelka nechce letos k mori...no uvidime ja se rozhodnu podle situace v Lete a kdyz naockuju deti tak je jasne jak to dopadne 🙂

Ale prvni dovcu bych jel na Slovensko.Navrhoval jsem to uz driv ale klapne to asi az ted.
Ma nekdo tip na ubytovani?
Preferoval bych Nizke Tatry klidne i neco vic zapadleho.
Jedeme dve rodiny takze dohromady skoro materska skolka 🙂

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...