Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Defekt - je pneu KO?


Ajap

Recommended Posts

Ahoj, při dnešní cestě po dálnici jsem měl hodně rychlej defekt - po rozblikání varování tlaku v pneu jsem šel hned na brzdy, ale i tak při zastavení bylo kolo už placaté. Protože tam nebyl odstavný pruh ani svodidla a naštěstí hned vedle dálnice byla polňačka, tak jsem na ni prakticky po ráfku přejel - tak 20-30m - a kolo vyměnil.

A teď dotaz - guma vypadá alespoň zvenku zcela OK. Jak moc taková guma vydrží? Samozřejmě je mně jasný, že od stolu (a možná ani "na živo") mně nikdo neřekne, jestli je to ta moje guma přežila nebo ne, jen by mně zajímalo, jestli o tom vůbec neuvažovat nebo naopak pneu tohle zvládnou běžně. Díky za názory.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

hele nejlíp ji zhodnotí gumař až by ji případně demontoval z ráfku k opravě. Obecně pokud jsi chytnul hřebík šroub cokoliv co udělalo " jen díru" tak by to mohla rozdýchat a mohla by jít spravit i za cenu toho že ji dáš na zadní nápravu. Pokud jsi chytnul něco jako kus plechu nebo podobnou věc která udělala " řez do běhounu tak bude pravděpodobně KO.  To že jsi kus jel po placatý by nemuselo vadit . Ale jak říkám nejlíp to vyhodnotí gumař.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky, pánové. Je tam dírka tak 2mm v průměru úplně uprostřed běhounu. Ale šlo to teda rychle. Tak obecně jestli je nějaká naděje, tak je to fajn. Gumy se dělají, auto má rok. To mě napadlo, kdyžtak ji dát na zadek. Uvidím v servise, mám kliku, že jsem sice skoro 400km od baráku, ale tak 500m od pneuservisu, který vlastní bráchův kamarád.:cool: Pokud bude mít jen minimální pochybnost, tak kupuju novou gumu. Teda doufám, že jen jednu, ale zas tak moc najeto nemají.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nebudu s Tebou polemizovat Oldo. Ale zatím všechny gumy které jsem " zaknotoval " bezproblémů dojezdily do konce své životnosti.

Podle mé zkušenosti je tohle častý argument gumařů protože oprava " knotem " je otázkou pár minut a v podstatě se nemusí pneu demontovat z ráfku. Kdežto na hříbek se musí demontovat z ráfku a pak se musí převážit což jsou operace které jsou dobře zpeněžitelné.

Upraveno uživatelem Vena garážmistr
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo, kostra je to, oc tu bezi... Jestli by sla poznat podle (ne)vyvazeni, tak je to fajn. Jinak u tohohle auta uz pneu nepouziju ani na rezervu, misto pod podlazkou ma jen na dojezdovku. Kolo jsem musel vezt normalne v kufru, nastesti jsem ho nemel plnej. Byt nabalenej tak by to bylo krusny. Stara 308SW mela sice kolo pod autem, ale sla tam i sedmnactka (vyzkouseno "na sucho").

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Knot nebo hříbek? Mně je to jedno, co si tam dáte, je to vaše guma. Mně se jednou vytáhl knot při prudkém zabrdění, v Německu na dálnici. Podruhé začal ucházet. Mám zkušenosti z asi 15 až 20 mil km firemních aut, jako vedoucí dopravy neboli garážmistr.

Ale není nad to, získat si svoje vlastní zkušenosti.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Aha, já myslel, že to bylo přehřátím. Tak jsem zase o něco chytřejší:)

Ale docela jsem z toho dostal respekt. Stát se to o kilometr, možná pár set metrů dřív, tak jsem zastavil v nepřehledné zatáčce se svodidly. To bych musel buď dojet na úplně prázdném kole další kilák, nebo přeházet děti přes svodidla (pokud to vůbec šlo) a volat asistenci. Ani jedna varianta není dobrá.

Jinak jízda na dojezdovce po dálnici je pěkně o hubu, byť jsem místo předepsaných 80 jel 90km/h, tak tolik "blízkých průletů" jsem nezažil. Nejvíc nechápu, co vede některé k tomu se i při jinak v té chvíli prázdné dálnici na vás do poslední chvíle řítit pravým pruhem a opravdu až na poslední chvíli to strhnout do levého. Jestli jsou ti lidi blbí, nebo chrápou, nebo obojí... Nakonec jsem to psychicky nevydržel a vzal to mimo, byť to bylo ještě pomalejší, než se šinout po dálnici.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...