Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Polsko - Miedzyzdroje


Recommended Posts

Chystám se se svýma holkama objevovat další místa na zeměkouli a pro tentokrát jsme vybrali oblast Miedzyzdroje v Polsku u Baltského moře. Cesta tam i zpět se vejde do 1300 km, což je jako jedna naše cesta do HR. I z tohoto důvodu jsme to zvolili, protože nechceme jet na týden, ale na prodloužený víkend. Jelikož jsem tam nikdy nebyl, tak hledám na netu i nějaké zajímavosti v okolí, ale i touto cestou prosím, pokud tam někdo byl, za podání nějakých užitečných informací :).

Napadlo mě, že bychom vyrazili brzo ráno a cestou zkusili Berlínskou ZOO a pak teprve dojet na ubytko. Otázkou je, zda ZOO má smysl, nebo je lepší si přivstat a jet přímo a skoro celý den radši věnovat moři.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zásada "cesťáků" (obchodních cestujících) je nekombinovat blízké a vzdálené cíle. Když už investuješ čas a námahu a benzín do daleké jízdy, tak co nejvíce zážitků vytěžit ze vzdáleného cíle. Hezky je prý v Gdańsku, Sopoty. Já jsem byl v Kołobrzegu, taky hezké. Anebo Německé pobřeží. Hezká je i Toruń.

Jsou to místa, která v zásadě budovali Němci, a staletí před nimi Dánové a Holanďani. Takže pokud tě tato historie oslovuje, tak si přijdeš na své.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jede tam teď v srpnu kolegyně z práce, můžu pak poreferovat,já se tam chystám příští rok na týden,ale vzít sebou kola,aby bylo co dělat pokud nebude počasí...nejstálejší počasí je první 3tydny v srpnu pak může prochcat celý pobyt....mají tam krásné písečné pláže ale studené moře cca max 23 spíš 20-22.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na teplotu 23 na Baltu zapomeň. To možná bude v Gdaňské zátoce ale na pobřeží očekávej 17-19 a studený vítr. Moc lidí se tam nekoupe.

Ve Svinoujscie si v srpnu pamatuju na mraky komárů. Tolik jsem jich v životě neviděl. Celá krajina je mokřadem mezi Svinoujscie, Miedzyzdroje a Štětínským zálivem.  Jinak tam není moc kam jít - je tam max. vyhlídka na majáku, možná něco ve Štětíně ale tam jsem byl cíleně pouze na jedné kulturní akci, takže město jsem nenavštívil. Doporučení zvlášť na program s dětmi mě nenapadá. Pokud mám na pobřeží něco doporučit tak Lébu a ještě lepší poloostrov Hell, kde máš volbu studené moře na severu nebo teplá zátoka na jihu.  Obojí jsou turistická centra, takže tam není problém se zabavit i s dětmi.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

23 ma bazen a nikomu to nevadi, takze znacka ideal :D, historie me moc netankuje a holky uz rozhodne ne, takze to bereme spis po tom, kde je zabavime, popr i takticky rozdelime cestu na dva casove useky. Vyjimecne nepojedu pres noc, tak nechci je trapit 6h v kuse kdyz by byly vzhuru....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 3 měsíce později...

Tak jsem teď náhodou narazil na toto téma. I když nějakou dobu neaktivní 🤔

Jezdíme k Baltu už několik let, co se týká cesty, pro obyvatele Prahy a bydlící od prahy na západ je idealní vyrazit na D8, Přes Ústí na Drážďany, pak Berlín - před Berlínem na Schenfeldrově křižovatce odbočit na Frankfurt nad Odrou a pak sledovat ukazatele na Štětín, v Miedzyzdroje jste když to dobře odsejpá za cca 6 hodin klidné cesty. 

Pokud se chystáte na Gdaňsk, Gdyni a okolí, tak je lepší vyrazit přes Polsko, ale obrňte se trpělivostí, plno měst v Polsku nemá obchvaty, takže musíte trajdat většinou centry měst. Právě proto jezdím radši na západopomořanské vojvodství Woliňský poloostrov přes Německo. Je to zároveň nejjižnější část Baltu takže na studený moře tady přes léto nenarazíte. 

V roce 2015 jsme jeli k Baltu prvně, vyrazili jsme v druhé půlce Srpna, každej povidal "joo k Baltu si vemte tepláky a bundy, plavky si ani neberte" - prdlajs 😄 tak jako tehdy v Miedzywodzie jsem se snad nikdy v životě na pláži nespálil, peklo to tam neskutečně, celý týden bylo 28 stupňů a moře bylo taky kafíčko...  Stejně jako v srpnu 2016 v Kolbřehu a letos ve Swinoústí ještě o dva stupně tepleji.

Jen ve Sviňákově (jak tam tomu říkáme) se lehká bunda hodila - když jsme šli večer koukat na trajekdy a jiný lodě (což mě bere od malička) tak tam pofukoval čerstvej vítr od moře. 

Do Polska k baltu nemá cenu tahat zásoby jídla a kde čeho, stačí jenom maximálně sváča do auta. Všechno tam mají v podstatě za stejný peníze, kdeco i levnější a hlavně německá kvalita, ne co máme tady u nás. Je tam Lidl a Biedronka (beruška), fajnový čistý potraviny.

Benzín je tam asi nastejno jako u nás, shellky možná i levnější než naše, Orlem (benzina) má taky naše ceny  (nebo to tak alespoň v létě bylo). 

 Bacha v Polsku je povinný mít v autě výstražný vesty podle počtu pasažérů, hasičák povinný sice je, ale jen v autech registrovaných v Polsku, takže to se nás netýká. 

Jídlo maj vynikající, sladký wafle (gofry) maj snad všude, jinak luxusní jídla z čerstvejch ryb z moře. Nám nejvíc chutná Dorsc (mořská treska) snad na všechny způsoby. Bereme si vždycky i zamražený domu. Těch pár hodin v autě to vždycky vydrží. 

Pivo maj ucházející, jen si řekněte, že do toho nechcete syrup, se kterym pivo pijou. Zubrowka nemá chybu - dobrá vodka 😄

Podél Baltu je poměrně dost starejch majáků, je to fajn cíl výletů podél pobřeží, vstupy stojí pakatel ne jak u nás stovka tady stovka támhle, parkování to samé. U městečka Miedzyzdroje je chráněná rezervace, kde maj stádo zubrů, taky to neni špatnej výlet, jdete asi 3 km lesem a dojdete k bráně, kde zaplatíte směšné vstupné a můžete se jít juknout na zubry 🙂

V Miedzyzdroje je asi 300metrů dlouhé molo, je tam fajn výhled na moře i všude okolo, na konci mola kotví vikingská loď na který vás asi půl hodiny vozí po Baltu (byli jsme docela daleko od pobřeží) taky to neni špatnej výlet, stálo to asi stovku dospělýho (myslim stovku v našich penězích - cca 15 zlotých) 

Lidi tam jsou v pohodě, mladý moc nechtěj mluvit, ale se staršíma lidma se tam v klidu domluvíte i když je to složitější než mluvit s Polákem tady z pohraničí, tam jsou zvyklý spíš na Němce, Holanďany a skandinávce, ale čechů tam potkáváme taky plno, každej rok víc než rok předešlej. 

Na plno místech jsem se divil široký silnice, říkal jsem si k čemu to je, než jsem potkal prvního Poláka, jezděj jak debilové předjížděj i do zatáček a jsou zvyklí že je automaticky všichni pouštěj=uhybaj na stranu - proto široký pruhy. V roce 2016 jsem tam během deseti dnů potkal víc bouraček než u nás za celej rok, letos teda snad jen dvě, ale i tak, bacha tam na ně. 

Jo a kvalita silnic = paráda, nejhorší je úsek asi 3 km kousek u hranic s Německem, tam je to šílený ale dobř označený, ale pak je to super, ne jak u nás. 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo a komáři tam jsou, to jo, ale ne víc než u nás, jediný místo kde mě kómové žrali, byla cesta lesem k zubrům, ale co, repelent to jistí. Na kole projedete v klídku celý pobřeží, medůzy v moři jsou, ale nežahaj, přijdete v letovisku k moři, ujdete asi 100 metrů a máte celou pláž pro sebe, ne hlava na hlavě. Jo a přes to, že na pláž můžou pejskové, tak je všude čisto, řekl bych, že i voda je tam naprosto Ok. Letos byla na netu nějaká fejk zpráva, že jsou v baltu sinice - hovadina, nic tam nebylo. 

Jo a ubytování je tam fajne objednat přes booking nebo jemu podobné, ale pokud někdo jede na blind bez dětí, tak se dá i o sezónu bez problému sehnat pěkný spaní za pár šušňů přímo na místě ( všude cedulky "wolné pokoje"). Takže Baltu bych se nebál, jezdím tam výhradně se svojí 406 🙂 protože je pohodlnější než náš "rodinný" renault megane grandtour 2011 😉

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@JeanJaquesKubi ahoj, diky za velkou recenzi, Polsko znam dobre, jezdil jsem tam casto kdysi pracovne a vim co to je za ***y na silnicich, nicmene za chvilku si vzdy zvyknu a vcelku snadno zapadnu :D (to i v italii, coz se mi na ceskych kruhacich malem vymstilo...... na kruhacich jezdej cesi jako dementi, a snad nejhur na svete...) jidlo je jasne, to je lepsi si tam koupit cerstvou rybicku nebo maso, a sup s tim na gril. Jezdime s detma 3a5 a je to jako druha dovolena. Letos jsme to nedali, ale planuju to mozna pristi rok, zkraje zari na prodlouzeny vikend (mozna srpnovy tyden). Hledame vetsinou ubytko kde muzem vypustit deti ven (balkon neni ideal) a presto chcem videt na more, a nemit to pul kilometru k mori....  tak kdybys mel tip, tak budu rad. Diky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, jo ubytování máme pokaždé jinde, nakonec máme dobrou zkušenost se "Zakatek mala"

Super prostředí, klid, nikdo tam neotravuje, slušně postavený dva sruby, dobře vybavený - 4 plnohodnotný byty s veškerym vybavením (ani svůj hrnek na kafe jsem nepotřeboval), k dispozici sauna, gril, udírna, čtyřkolky, kola, dětský hřiště, pískoviště, domek na stromě pro děti, parkování přímo u domu v uzavřeném arealu, zahradni domek s krbem a pinkpongovym stolem, placek se siti na nohejbal, u domu obrovsky jezero s vlastnim molem, slapadlama a rybarskym vybavenim, pristup k jezeru ale i tak za plutkem (clovek nemusi mit strach, ze mu zdrhne ditko k vode), vsechno nove a udrzovane, za nas tam ve vedlejsim dome Německá rodinka rozbila postel, majitel se hned sebral a jel pro novou, má to ale velkou nevýhodu = je to asi 5 km k moři, což nám zrovna nevadilo, protože jsme stejně kazdý ráno frčeli dobývat majáky, pak někde čerstvá rybka k obědu, pak koupačka v moři, no a na večer zpět k srubum a volná zábava. 

Jinak doporučuju v Midzywodzie, je tam hotel Kotwica, tam jsem se bavil s jednim Čecháčkem a říkal že paráda, čisto, vybaveno, kousek k moři

6tag_010817-065740.jpg

WP_20170731_19_25_12_Rich.jpg

WP_20170731_19_25_32_Rich.jpg

WP_20170731_19_27_13_Rich.jpg

WP_20170731_19_37_55_Rich.jpg

WP_20170802_12_18_14_Rich.jpg

WP_20170801_19_16_56_Rich.jpg

WP_20170802_15_03_27_Rich.jpg

WP_20170803_20_27_38_Rich.jpg

Upraveno uživatelem JeanJaquesKubi
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 6 měsíců později...

Doporučuji také malé rybářské městečko Hel na stejnojmenném, původně vojenském poloostrově.

Na pláže je to kousek, krásný písek, dá se jít i lesíkem na severní pláže a hmyz v podobě komárů se nekoná. Samo, nějaký "větrolam" se na pláž hodí. Pláže jsou ale dlouhé, nepřeplněné a na přelomu července a srpna je i teplo, voda má až 21°C (koupání každý den).

V samotném Helu je spousta pěkných restaurací s celkou nabídkou čerstvých ryb, porce velké, ceny normální a čechy mají rádi :) Ubytování v apartmánu s terasou za super peníze.

Cesta rychlá až na kolony na konci cesty za Redou - pak je to totiž obyčejná silnice asi 2. třídy a tlačenice děsná, zejména na samotném poloostrově než se dojede na konec...

Celkově jsme se tam s manželkou cítili "jako doma", uvolněně a v klidu :)

20170731_191037.jpg

20170801_153824.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 3 roky později...

Byli jsme v Gdaňsku v červnu na 2 dny. Ubytko jsme měli v centru Gdaňsku s možností zápůjčky kola a jelikož to je jedna placka tak jsme dojeli v pohodě až do Sopot na molo. Mě se do moře moc nechtělo, ale Aluška tam vlezla a říkala, že je to podobný jako v lednu na Tenerife. :)  Pláže poloprázdný. Za mě Gdaňsk fakt pěkný město, ale na mě moc turistů. :(

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 18. 8. 2022 at 16:48, perito napsal:

Rád bych jel a původně jsem myslel, že letos je voda extra studená, ale aktuálně má voda v Helu 20,6°C a Wladyslawowo dokonce 21°C - super. Takže možná pár dní na začátku září... je tam oproti HR fakt pohoda a levno

:D kamarad z polska, co zije tady u nas mi rikal, ze byl jednou u baltu na 14dni a do vody nevlez ani jednou :D 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 11 měsíců později...

Tak jsme strávili týden v destinaci budoucnosti (až bude ve střední Evropě k nevydržení) Pobierowo :super

20230726_193539-EFFECTS.jpg

Pláže jsou písečné a velmi prostorné. Moře kolem 20° a občasný silný vítr. Počasí střídavě jasno / oblačno (celkem rychle se měnící) a když přijde déšť, tak to stojí za to.

Ceny ok - 30 - 40zl za hlavní jídlo (Burger / pizza), kopeček zmrzliny od 7zl, točená od 9zl. Restaurace najíždí na systém bez obsluhy (u pultu si vybereš, zaplatíš a čekáš na výdej jako v Mekáči).

Ubytování perfektní (raději si připlatím, než trávit dovolenou v komůrce po předcích). Apartmánů, různých domkú a chatek všude mraky a z 90% obsazeno. 

20230726_204103.jpg

Většina měst na pobřeží na jedno brdo, silnice u moře přeplněné stánky s chujovinami a jídlem. Aktivity v okolí - minigolf,bugyny, skákací hrady a dětské lanové centrum. Určitě se vrhnout návštěvě místní Biedronky přes den (ftronty do půlky krámu) raději zajet do marketů mimo město. 

Celkově příjemná změna proti Chorvatsku, ale až se to začne překlápět a národ protáhne na sever místo na jih, tak tam nebude k hnutí. 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...