Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Funkce spojkového spínače


inoxing

Recommended Posts

Zdar všem,

chtěl bych oživit staré téma o spínači spojkového pedálu. Vrtá mi hlavou, k čemu je u Peugeota 307 spínač spojkového pedálu- umístněn na konzoli nahoře nad spojkovým pedálem (nemyslím spínač brzdového pedálu 4 pinový/dva spínače brzdového pedálu tempomat/světla 2 pinové). Může mi někdo erudovaný vysvětlit, k čemu je tento spínač a jakou plní funkcí?

U VW tento spínač plní funkci jednak pro vypínání tempomatu (zde asi také, pokud je instalován), ale také upravuje mapu plynového pedálu- to si můžete vyzkoušet tak, že pokud lehce našlápnete spojkový pedál přidáváte trhavě plyn, auto sebou nepěkně škube tzn. reakce je ihned na ubrání a tedy otáčky padají ihned dolů (mám vyzkoušeno tedy na naftách, ne na benzínu). Pokud spojka je nevyšláplá, mapa plynu je jakoby opožděná a reaguje více klidně- motor sebou neškube a rychlé změna plynového pedálu je linearizována.

A teď mě někdo vysvětlete....Peugeot 307 1.6 benzín, r.v.2002, nemá tempomat a ani neměl, ani druhý spínač brzdy pro tempomat, ale MÁ snímač spojky. K čemu je  to dobré? Protože žádná reakce s vyšláplou spojkou/nevyšláplou spojkou není žádná, otáčky padají stejně rychle tak či tak. A navíc, v PP2000 je, v BSI jednotce, funkce zapnutí snímače spojkového spínače (clutch switch input)- zapnu ji a žádná změna se nekoná.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Byva to připrava pro tempomat, stačí zastrčit páčku pod volant, povolit tempomat na Diag a funguje. Jen nevim jak je to s tim spinačem na brzdě. Ja to mam taky tak ve 207. Květoň tempomat dodělaval, ja zatim vaham protože nevim jestli mi nechybi na brzdovým druhý spinač.

VIZ -

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Asi ano, protože jinak jsem žádnou jinou funkci nepostřehl. Trochu se zamýšlím nad tím, že spínač spojky je přítomen a 2.spínač na brzdě přítomen není. Pokud tedy žádnou další funkci spojkový spínač nemá, mimo tempomat, tak je zvláštní, že práci s nenamontováním 2.brzdového spínače si výrobce dal a spojkový spínač namontoval. A to se nejdná o žádnou ztíženou montáž/demontáž, je přístupný. Později byl už montován dvojtý čtyřpinový brzdový spínač, takže dodělat tempomat byl už je opravdu úkon jen zasadit páčku do podvolantového modulu a povolit v diagnostice.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja mam určitě spinač jen na brzdova světla, měnil jsem ho takže to vim, jinej tam není. Takže v připadě Květoně se jedna asi už o ten čtyřpin co pišeš, ma to auto podtstaně mladší.

Přitomnost spinače na spojce mě mate, navíc spojkový pedál mi povrzává a dělá to právě ten spinač, kdyby to šlo klidně ho vyhodim.

Upraveno uživatelem Radek Hurvajz
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já jsem ten spínač ze spojky odmontoval rozebral a vyčistil a promazal, jde to celkem nenásilně. Nastartoval jsem bez něj a chyba nevyskočila, nevím doteď, k čemu to u roku 2002 bez tempomatu je. Každopádně jsem ho namontoval zpět a zapojil. Mám takový pocit, jestli ten snímač nemá něco společného s kontrolou funkčnosti celé elektroniky, jako celku- např. kontrola správné funkce plynového pedálu. Asi dvakrát se mě stalo, že mě vyhodila hláška se závadou plynového pedálu a po vyčištění spojkového spínače je klid. Je pravda, že spínač uvnitř, ikdyž nespíná žádné proudy, byl potřeba začistit jehlovým pilníčkem a pak smirkem.

Edit:

Došel jsem k závěru, že mimo vypínací funkci pro tempomat má spínač spojky ještě funkci takovou, že opravdu omezuje dávku paliva/zapalování při sešlápnutí spojky. Do doby, než jsem spínač spojky vyčistil (a patrně obnovil jeho funkci) jsem to nepozoroval, ale při vyšších otáčkách a zatížení je cítit, že při našlápnutí spojky motor lehce ubere. Projev není tak citelný, jako u koncernu VW, ale spojkový spínač plní zde asi plní stejnou funkci, ikdyž takřka neznatelný.

 

Upraveno uživatelem inoxing
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...