Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Sklápění zrcátek


Macoo

Recommended Posts

  • O 4 týdny později...

Ahoj, tak to je začátek umírání motorku, může fungovat rok nebo měsíc. Žádný koncový spínač tam není, je to všecko elektronicky u motorku. Pokud se ti dobře otevře tak ho v té poloze odpoj. Taky se ti může stát že ho odklopíš ručně a pak se chytne motorek a otevře ti ho do špatné polohy a pak ho budeš muset celé vyndat a rozebrat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 3 týdny později...

Tak že mi taky přestalo fungovat přiklápění levého zrcátka. Už to dělalo dříve a občas , ale dospělo to do fáze kdy to fungovalo 1 z 10.

Došlo tedy na rozebraní , akorát se mi nechtělo rozebírat dveře tak jsem ho rozebral na dveřích viz foto č.1.
čep jsem zamáčkl a otočil špičkama kleští na očka (zpětná montáž taktéž). Následovala demontáž motorku (zapůjčené foto od „mmmb“ foto č.2.

A teď můj poznatek motorek šel rukou nezvykle ztuha protáčet a příčina ? hřídel motoru mezi šnekem a a výstupem je osazen pružinkou s dvěma třecími podložkami foto č.3. , které nevím z jakého důvodu vymezují axiální vůli hřídele a dochází zde k jistému tření a to je dle mého názoru problém, protože to bylo hodně zanesený. Po vyčištění a promazání teflononovým olejem se hřídel začal otáčet mnohem lehčeji.

Po zpětné montáži zrcátko zatím funguje.

A co z toho plyne.

Ovládání zrcátka nemá (koncáky) ukončení odklopení a přiklopení má mechanické dorazy a elektronika na motoru vyhodnotí při dorazu navýšení proudového odběru a vypne pohon. Pokud v průběhu přiklápění nebo naopak uděláte zrcátku mechanickou překážku zastaví se opět z důvodu navýšení proudu.

Motorek nemá  žádnou velkou sílu a pokud je přidřený nebo nějak mechanicky omezený jeho pohyb zvyšuje se odběr proudu hned po rozběhu a elektronika ho odstaví.

Dle mého názoru pokud není vysloveně jasná elektrická závada ,bych vždy hledal v mechanice.

 

robrano.jpg

převodovka_zrcátko.jpg

 

motor.jpg

Upraveno uživatelem Multiplex406
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 roky později...

na P 2008 se mi stalo něco podobného--asi někdo na parkovišti zavadil o moje zrcátko (bylo vyklopené) a stlačil ho k oknu, taky mi to pak moc sklápělo k oknu..., takže jsem ho rukama trochu násilím vrátil zpět a bylo po problému, pak už to fungovalo OK

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 měsíce později...

Dobrý den všem,

Mám problém podobný těm, co zde popisujete. 

Pravé zrcátko se přestalo sklápět, resp. občas se při startu auta neodklopilo, tak jsem ovladačem nechal zaklopit/vykopit a po pár kokusech se vyklopilo. Pak už ani to nezabralo, ale pomohlo, když jsem to zrcátka trošku strčil, a pak se už otevřelo samo při dalším stisku ovladače. Také jsem nejdříve myslel, že je to těmi koncovými polohami/spíšnači, ale jak jsem pochopil, spínače tam nejsou a koncové polohy se detekují přes zátěž motorku.

V zrcátku ale trošku vždycky cukne - cca o 5 mm se otočí pči poloze otevření i zavření.

Zkusol jsem ho tedy vyklopit ručně, zda to nějak nerozhýbu, ale mám obavu, že jsem tam něco mechanicky pokazil, protože nyní je při zavřené i otevřené poloze v něm podivná vůle, viz video:

Zkoušel jsem to tedy tedy rozebrat, ale podařilo se mi sundat jen plasty, blinkr atd., ale zasekl jsem se u toho kloubu.

A proto bych zde chtěl požádat někoho o pomoc - instrukci k rozebrání zrcátka? Neměl byste někdo návod, nebo radu, jak tady sundaváte ten kloubový mechanizmus, abych se dostal k tomu motorku se šnekem, který jsem tu viděl rozebraný na fotkách výše?

Tedy aspoň doufám, že nebudu muset rozebrat celé dveře..

Díky za tipy!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ooops.. hm, tak to mě nepotěšilo. A je to takhle skvěle řešené všude, nebo jen u Peugeotu? 🙂 Nemám srovnání.. Ale dík za návod, asi si na to vyhradím půlden.. 

Jinak koukám že to není nedestruktivní - strhává se tam nějaká páska/izolace, to je asi kvůli hluku předpokládám..? Já jen jestli si mám připravit nějaký spotřební materiál, kterým to pak nahradím.

Dík za čas a návod!

Upraveno uživatelem pavelu96
Necituj přímo předchozí příspěvek
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 21. 11. 2019 at 18:32, Vítek1 napsal:

@mmmb mě zůstává jen v té otevřené poloze otvírá se vždy dobře. Když do toho praštím tak potom už jezdí ok. Už jsem si zrušil automatické zavírání po zamčení.

Můžu se jen zeptat, kde se nastavuje/vypíná to automatické sklápění? Mám verzi 2011, s jednoduchým palubním CPU (bez dotykového displeje, jen monochrom displej), a takové volby tam nejsou. Jediné, co můžu vypnout, je natáčecí světlomety. Musí se přes ODB/diag nebo nějakou tajnou "klávesovou" zkratku? Díky!

Upraveno uživatelem pumik
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak použití tlačítka ve dveřích mě nenapadlo. Tím samozřejmě mohu při zapnuté elektrice krátkým stiskem sklopit/odklopit, ale dlouhé zmíáčknutí neudělá nic. Zkoušel jsem 2, 3, 5 i 10 sekund. Žádná odezva v zrcátkách, na displeji nebo změna poté, co auto vypnu a zamknu. Sklápí se pořád automaticky. Možná je to tím, že nemám ten "lepší" model s infotainmentem, ale jen obyč "monochrome" displej a tím jednodušší CPU?

Upraveno uživatelem pavelu96
Necituj celý přímo předchozí příspěvek
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Potom už leda jen vypnout přes diag. Jinak u 307 se mi tohle dělo běžně, pak mi prasklo plastové kolečko uvnitř. Vyřešeno 3D tiskem. Nicméně když se to dostalo do této fáze, pomohlo zrcátko sklopit, chytit ho rukou a nechat ho otevřít a přitom tlačit proti směru otevírání. Dost často to přeskočilo zpátky a vůle zmizela. Nicméně je to dočasné řešení, problém je již v samotném mechanismu uvnitř zrcátka. Nakonec už ani tohle nefungovalo a musel jsem ho rozebrat, rozlisovat, vyměnit kolečko a složit)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...