Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Diamantový vrták, vrtání do keramických obkladů


Radek Hurvajz

Recommended Posts

před 10 hodinami, KoudaK napsal:

Zkusit jak u normálních kachlicek naklepnout je v místě vrtu důlčíkem aby si poškodil tu glazůrovanou povrchovou úpravu.  

Tady už je to 3mm do hloubky vyklepaný a stejně to prostě dál nešlo. To není o povrchu, to je tvrdý celý. Vydržte, snad se tam navečer dostanu a pak už budu vědět jak to šlo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tááák a je to! První dirka byla ta načatá obyč Narexkou, šla nějak lehce i s nizkejma otačkama a to mě zmatlo, proto u další dirky si říkám že to nějak moc dobře nejde, tak jsem přidal otáčky a začali se dít věci, od vrtáku se zaprášilo a lup byl jsem ve zdi a ta šla už jak máslo, osm děr za 8 minut i s rozkreslením :D Přebalovák visí, ještě na něj musim napsat upozornění aby tam někdo nepřebaloval třeba 30kg dítě :D

Super, na takový to domácí žvejkání to rozhodně stačí. Díky Miníku.

Pro ostatní aby věděli co to bylo - https://www.alza.cz/hobby/bosch-pbh-2100-re-d434044.htm

Celkem dobrý za ty prachy bych řekl.

Upraveno uživatelem Radek Hurvajz
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 1 rok později...

Používám na předvrtání 6mm vidiový vrták určený do obkladů a dlażby (má modrou barvu) v akuvrtačce, bez příklepu. Otázka 5-7 vteřin. Pak už vezmu obyčejný vidiák o patřičném průměru do SDS pneu vrtačky, bez příklepu zvětším díru v obkladu, pak přepnu na příklep a dovrtám. 

Koupil jsem si taky sadu do obkladu z Lidlu, takový ty diamantový korunky 4-6-8-10-12mm, špatný to taky není. Zatím se to nijak výrazně neotupilo.

A do třetice. Můj vodoinštalatér používá na díry do obkladu stejný vrták jako je do skla. Vypadá jako indiánský šíp. Kulatá tyčka a na konci špičatý hrot. Zbytek zase dovrtá klasickým SDS.

Upraveno uživatelem minimaxa
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 50 minutami, Moral3z napsal:

@Radek Hurvajz Radku a co jsi prosím použil za vrták? Nechali jsme si udělat záchod a koupelnu. Na záchodě zahučely 2x diamantový vykružovák a jeden vrták na vrtání kamene od Bosche. Pokud to půjde dál tak to mám co díra to 500. Potřebuju jich ještě tak 20 😀

Chladili jste ty diamanty vodou nebo je zatavili na sucho?

Co to vůbec vrtáš za materiál?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@minimaxa Díky moc. Jeden takový "Indiáncký šíp" jsem tím mrzačil taky. Tento https://www.alza.cz/hobby/bosch-3dilna-sada-vrtaku-d4349968.htm?kampan=adwho_hobby-a-zahrada_pla_all_hobby-a-zahrada-css_prislusenstvi_c_9062908_1o7_BOC701c&gclid=EAIaIQobChMIpaP6urLp5AIVS7DtCh3F2ga0EAYYByABEgLvAvD_BwE

Ten docela fungoval za sucha, ale jakmile tam vlezl ten širší konec, tak se rozletěl a byl holý. Objednal jsem ještě jednou sadu viz výše a zkusím další exepriment

@Dave_k Diamant byl neustále pod vodou, ale nepomohlo. Myslím, že ten první jsem utavil, protože vrtám kladivem od Bosche bez regulace otáček. Tak jsem ho asi uvařil. Druhý vydržel déle, ale za stálého chlazení 6 namáčení taky zařval. Vrtáme toto: https://www.rako.cz/cs/inspirace/podlahy/extra?catalogDetail=true

@Radek Hurvajz Díky za tip. Asi budu muset vyzkoušet, protože jsem už trochu zoufalej.

Poptali jsme i pár firem, ale nikomu se do toho moc nechce. Dnes ještě zkusím nějakou půjčovnu nářadí a uvidíme, jestli něco vymyslí

Všem moc děkuji za reakce. Určitě pomůže

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

I to je možné, ale tomu bych spíš věřil v případě toho diamaňtáku, protože ten se úplně zkroutil. Tne "indiancký šíp" z odkazu z Alza nahoře šel docela dobře, když jsem jel pomalu. Rozletěl se, až když tam byl skoro celý. Ve speciálce nám ještě poradili vrtací korunku na flexu, ale to už se mi nechce kupovat. Paní říkala, že ať se nedivíme. Že jedním vrtákem to určitě nedáme. Zkusím objednat to, co posílal Radek Hurvajz a pojedu pěkně pomalu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Do dlaždiček jsem vrtal klasickým vidiákem na kámen starou narexkou s regulací otáček - na jedničku bez příklepu a minimální otáčky. Finta je, fakt ten vrták neutavit. Jak zvýšíš otáčka je po vrtáku. Možná, pokud nemáš regulaci, by mohl o pomoci opatrné vrtání se stálým přerušováním na dochlazení. Po provrtání lazury (kompletním, ne jen špičkou) přehození otáček na dvojku a zvednutí regulace skoro na max. Provrtání samotné dlaždičky a pak podle toho, co je pod dlaždičkou. Pokud něco jako hebl tak dál beze změny, do cihly přehození na příklep, do panelu nasazení SDS+ a vrtacího kladiva.

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dřív se nejdřív narušila glazura opatrně důlčikem.

Když je SDS tak používám metodu, začít malým vidiovým vrtákem (5-6mm) s plným příklepem a tlačit přerušovaně. 2 vteřiny tlačit - 5 nechat točit naprázdno - 2 tlačit atd atd. Větší díru pak skrz glazuru bez příklepu a dojet příklepem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Teď pár let dělám kromě X jiných věcí o koupelny, dneska je v módě dávat i dlažbu jako obklad, koupil jsem si korunky na vrtání děr pro odpady, vodu a podobně. A to stejný bych koupil i na vrtání menších děr, prostě malou korunku, mají ji myslím už od 8mm průměr, a půjde to krásně, možná to hude chtít chladit vodou aby se ten bordel odplavil ven, ale to snad nebude problém. Hlavně žádný příklep. 

https://www.profi-technika.cz/rubi-04923-diamantovy-vrtak-easy-gres-8-mm-7847

Upraveno uživatelem Šalda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 týdny později...

Tak jsem se do toho pustil. Jde to pomalu, ale jde to. Vyzkoušel jsem několik postupů, nejlépe fungoval (pro mě) tento:

Ručně jsem udělal dírku vrtákem velikosti 8 https://www.bosch-cr.cz/prislusenstvi-vrtaky-vrtaky-na-dlazdice-a-sklo/vrtak-na-dlazdice-cyl-9-ceramic-6-x-80-mm-bosch-2608587161-6-x-80-mm-74035 jenom párkrát otočit ručně pro narušení skloviny. Poté jsem pokračoval velikostí 6 a střídal s velikostí 8. Až byla díra dostatečně velká, začal jsem vrtat diamantem: https://www.siko.cz/diamantovy-vrtak-8mm-mokre-vrtani-r04923/p/R04923. Když jsem projel obkladem, dodělal jsem zbytek klasickým vidiákem.

Vše jsem dělal aku vrtačkou od Bosche. 

Už to nikdy nechci dělat. 

Moc všem děkuji za rady, určitě pomohlo 🛠️

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...