Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Silentbloky stabilizátoru 205/309


Marcel505

Recommended Posts

Má někdo nějaký podrobnější návod, jak se mění silentbloky stabilizátoru na klasické přední nápravě? Mám na mysli ty vzadu, u nosníků. Povolení matic zespodu nestačí. Případně, probíralo se to tu už někde? Hledal jsem, ale nic moc...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Stačit by to ale mělo, pokud si vzpomínám.... Jsou dva druhy těch třmínků, plechové, nebo z hliníkové slitiny.... Plechové mají matky, hliníkové šrouby.... Nevzpomínám na nějakou zákeřnost při výměně těch proklepaných silentbloků.... Když ty silentbloky nebyly k sehnání za rozumnou cenu (kdysi), tak jsme tam dávali kousky uříznutého rozvoďáku a byl klid, řekl bych, že to i vydrželo víc....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám ty plechové, matice zespodu.

Nestačí to, plech narazí na nosník. A ještě ke všemu tlačí stabilizátor dopředu, takže ta guma nejde stáhnout, protože tam drží díky těm "proužkům", které se schovají do toho plechu při utažení. Zkoušel jsem stabilizátor tlačit dozadu, ale to taky moc nejde. Možná kdyby tyč stabilizátoru netlačila, ale byla uprostřed, tak by to šlo. A povolení od ramen si myslím že taky moc nepomůže.

Možná by pomohlo odmontovat ten tlumič vibrací, ale nemám moc info, jak se tam pak vrací - vzdálenost, natočení. Leda to zkusit povolit na nápravnici a pak vrátit, bez povolení na tyči stabilizátoru.

Já už na tohle koukal na 205 a tam je podle mě místa ještě méně.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 1 měsíc později...

Nápravnici jsem vzadu povolil, ale trochu se bojím, kdybych ji povolil úplně abych tam pak šrouby chytl... Měl bych, ale co kdyby ne. :-( Hledat pod kobercem kostku a nastavovat ji... Ale ona je asi jedna na každé straně se dvěma otvory, takže to by mohlo být ok.

Stejně jsem ale plechy přes gumy nesundal.

Problém je v tom, že jak je to zvednuté, tak stabilizátor tlačí dopředu a nejde gumy stáhnout, ani sundat plechy. Jámu nemám, jedině najet na něco, aby nebyli vyvěšená kola. Bez zvednutí se tam dostanu, ale blbě...

Poprvé to byl rychlopokus (asi na 4 hodiny), tak to někdy zkusím pomaleji, pečlivěji a když to nepůjde, nafotím a dám to sem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

povol stabilizátor od ramen--musí být volný, pak vyměníš gumy (uložení stabilizátoru) a auto postavíš na kola, potom postupně sundáš kolo a připojíš stabilizátor ke kolu (ramenu), pak druhé kolo...

tak jsem to dělal na více 205tkách, na 309 by to mělo být stejné :myslim

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 4 měsíce později...

Tohle je ta obyčejná náprava, tak je otázkou jestli stabilizátor šikmo do ramene při povolení pomůže-možná jo, nebude tlačit tolik dopředu... Ale úplně volný nebude, nad tím jsem už přemýšlel, a jako řešení se nabízí sundat alespoň jedno kolo a rameno, což by uvolnilo stabilizátor, ale možná by bylo třeba i druhou stranu. 

Což už je dost rozebírání.

Ale jinak než pokusem to asi nezjistím. 🙂

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 týdny později...

Tak to mám hotové, ale nebylo to vůbec jednoduché.

Stabilizátor jsem si od ramen povolil, tím ale volný úplně není, ale asi to pomohlo, netlačil tolik dopředu (+ menší jízda, aby odskočil).

Pak jako minule povolit třmínky, zvednout je ale i si povolit nápravnici vzadu, ale aby mi tam na dvou závitech držela (pak jsem se přesvědčil, že to železo v autě asi fakt může odskočit, neví někdo jak to pod kobercem je?). Pak třmínky rovně nahoru natlačit, nápravnici táhnout dolu a vysunout silentbloky. Takhle to vypadá na 5 minut, ale nebylo to tak. Kdyby byli víc vymlácený, asi by to šlo lépe (?).

Nové jsem namazal, ale hladce tam nešli, jednak jsou "nové", takže nasunout ručně ne, jemně jsem je tam natloukl, a pak se rozevírají, takže nasadit na ně třmínek, abych jej chytil maticemi, není úplně dvakrát jednoduché.

Takže po pár hodinách hotovo, teď jen doufat že vydržej a že to nebudu muset dělat znova, nebo na jiném voze, pokud ano, zahrnul bych to do nějaké větší opravy (výměna ramen-volný stabilizátor, pokud by to nepomohlo, tak je na snadě sundat nápravnici)...

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...