Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Střešní krytina


MotoMoto

Recommended Posts

Tak ty možná jo, ale když nevím přesně co a jak, tak jsem se zeptal tady a potom mohu volat. Na druhém konci jsou jen prodejci co stejně kouknou do pc a nic o tom nevědí. To si potom mohu najmout klempíře a nemusím se o nic starat, že. Aby ekonomika vzkvétala ... psal jsem, že OBI se mi nelíbí, nepsal jsem, že to tam nebudu kupovat. Tyhle kecy si nech pro někoho jiného. Nemusíš poučovat co bych měl dělat. Chtěl jsem zkušenosti s něčím kdo má.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 3 hodinami, John_Ice napsal:

naházet eternit (když se s tím hold nedá nic dělat) do kontejnéru

Na tohle jsem trochu háklivý. Eternit je plný azbestu a ten je opravdu škodlivý lidskému zdraví. Naházet ho jen tak do kontejneru je prasárna. Hodně velká prasárna. A ještě doporučuji si na práci vzít minimálně respirátor, když už ne jednorázový oblek.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jako vyhodit eternit do kontejneru je prasárna....:roll

je to nebezpečný odpad a má se tak s ním zacházet.

a myslím si že uložení takového odpadu není zas tak drahé....

viz článek: https://www.trideniodpadu.cz/azbest

Azbest jako odpad

Technicky vzato odpady z azbestu jsou následující: odpady obsahující azbest z elektrolýzy, odpady ze zpracování azbestu, odpady z výroby azbesto-cementu, kovové obaly obsahující výplňovou hmotu, a to včetně tlakových nádob, vyřazená zařízení obsahující volný azbest, izolační materiál s obsahem azbestu a stavební materiály obsahující azbest. Tolik katalog odpadů.

Jak likvidovat azbestový odpad

Azbest je nebezpečný odpad. Předpis nepředpis. Odpady obsahující azbestová vlákna je tedy možné ukládat jen na skládky k tomu určené. Manipulovat s nimi se musí tak, aby nedošlo k uvolňování azbestových vláken do ovzduší. Proto se takové odpady balí do PE fólií a je nutno je označit výstražnou tabulkou. Skladovat takové odpady je možné jen v uzavřených kontejnerech. Po uložení na skládku by se takové odpady měly ihned zakrýt. Z výše uvedeného víceméně jasně vyplývá, že manipulací s azbestem by se měly zabývat jen k tomu oprávněné firmy.

Ačkoli v posledních letech dochází k omezení využívání azbestu, a EU by ráda odstranila (V Evropě, samozřejmě), všechny azbestové produkty do roku 2028 – jak, to sama netuší – stále se s nimi setkáváme. Pokud na nějaký ten azbestový poklad narazíte, mějte se na pozoru. Jakmile začnete s azbestovými produkty manipulovat, začnou se uvolňovat jeho vlákna. Nebuďte škudlilové a povolejte odbornou firmu. Po celé ČR působí např. Miramid , nebo zkuste Kaiser Servis – a není to reklama.

K likvidaci azbestového odpadu byla vyvinuta řada metod. Předně pokryv azbestových předmětů, které mají zabránit úniku vláken. Solidifikace (přidání přísad, které vylouhují nebezpečnou složku odpadu). Dále tu byly termické a chemické rozklady struktur azbestových vláken. Hovoří se i o termickém rozkladu nebo plazmovém zplyňování. Tak nebo tak, v praxi je nejběžnější ukládat zabalený azbest na tzv. chráněné skládky. Bohužel.

 

a jedna zpráva ze státní zdravotního ústavu: http://www.szu.cz/uploads/documents/chzp/puda/legislativa_odpady/odpady_azbest.pdf

 

a stačilo zadat do googlu nakládání s eternitem a vyskočilo spousta stránek obcí, kde upozorňují na eternit jako nebezpečný odpad...a jeho likvidaci...a jelikož je to nebezpečný odpad...tak pokuty za jeho špatnou likvidaci jsou rozhodně vyšší než jeho uložení někde na skládce...a stačí k tomu jeden "všímavý spoluobčan"...já bych s tím dělat nechtěl ani za zlaté prase...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jéé vy jste zase chytrý!!! A jako kam ho dáš? sundáš a jednu tabuli odvezeš na požadované místo a potom opět a tak to budeš dělat do kola? Jako vážně? To si jako chcete něco tu dokazovat?! To mám jako tu vysvětlovat co je naházet do kontejnéru = že už mám vše zjištěné, že obec přistaví kontejner a já ho tam dám a oni se postarají. To jako vážně si tu dokazujete jako co.

Opakuji, chtěl jsem radu a né kárání a nějaké posty.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No já vloni koukal na souseda na chalupě, jak na celým baráku drhnul celou eternitovou střechu ocelovým kartáčem... Ještě, že jsme tam v tu dobu vůbec nebyli, no stejně je to magor. Navíc bez roušky, bez ničeho. A pak ji ještě něčím natíral...

Budu rád, když se toho zbavím a rozhodně se do toho nebudu pouštět sám.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Pacho69 V zaměstnání jsme na to měli specializovanou firmu (tam to jinak nešlo) a taky to dělali jen v jednorázových oblecích a respirátorech. Nic speciálního. Hned na střeše to dávali do nějakých vaků a ty odváželi.

Nebál bych se toho, udělat si to sám. A to jsem vůči azbestu hodně opatrný, vím co umí. Mám příklad ve tchánovi.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No jo, pak bych stejně musel zajistit nějakou likvidaci. Třeba EU vypíše nějakou dotaci, když to chtějí do roku 2028 zlikvidovat. Já zapřisáhlý nepřítel dotací :D. No teď jsem si všímal v Orlických horách se tak často nejen dělaly střechy, ale obkládaly se štíty a někde i stěny. To je pak teprve radost.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

U nás jsou v okolí dvě firmy na likvidaci nebezpečného odpadu.

První vezme ethernit pouze zabalený v igelitu, minimálně ve  fólii, nejlépe po jednotlivých deskách. Chtějí cca 5 kč/kg (s DPH)

Druhé to stačí přivézt nezakryté nezabalené na vozíku na paletě. Vyzvednou to paleťákem a zajedou kamsi do skladu. Chtějí 4 Kč/kg (bez DPH)

Hádejte, kam  povezu zbytky vlnitého ethernitu po výměně střechy.

PS: Nejlepší byla likvidace celých šablon  (mám vlnu asi 10 cm, šablona 1,2m x 1m) - pokrývač je naložil na vlek a rozvezl známým zemědělcům, kteří po něm chtěli vyměnit za proražené na sklaďácích.

PS2: Při manipulaci si chlapi pokrývačský nebrali na sebe nic, dokonce ani roušky. Holt si koledují o zdraví :-( 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 14 hodinami, Pacho69 napsal:

No já vloni koukal na souseda na chalupě, jak na celým baráku drhnul celou eternitovou střechu ocelovým kartáčem... Ještě, že jsme tam v tu dobu vůbec nebyli, no stejně je to magor. Navíc bez roušky, bez ničeho. A pak ji ještě něčím natíral...

Budu rád, když se toho zbavím a rozhodně se do toho nebudu pouštět sám.

četl jsi to vůbec po sobě...trochu rozporu. když jsi tam nebyl, jak jsi na něj koukal a jak jsi věděl čím to dělal a co měl? :myslim

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No on to dělal celý prázdniny, včetně nátěru a plechu, já tam byl dva dny, když drhnul, týden, když natíral střechu a 4 dny, když natíral oplechování. Takže jsem viděl, jak to dělá. Nepředpokládám, že ostatní dny to dělal jinak. Dělal to sám, takže to nebylo za den hotové. Je to důchodce, už mu bude 70, docela makačka. On je pracovitej, ale matlat se takhle v azbestu, do toho nejdu. Asi mu nikdo neřekl, co je to za svinstvo.

Upraveno uživatelem Pacho69
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Určitě to není zdravé, ale já nevěřím, že je to tak horké, jak to některý člověk napíše o tom na netu. Určitě jsou o tom studie atd., ale kdyby to bylo tak vážné, tak by stát určitě víc zakročil, protože na vesnicí je to každej starší dům a stodola či garáž. To bychom mohli řešit brzdy co z toho lítá atd. pokračovat. Je to a nic s tím neuděláme.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Stát nezakročí, protože to by taky po něm někdo mohl chtít, aby na to přispěl. Což se mu nehodí. Hodí se mu ale napařit někomu pokutu za nedodržení nařízení, tak se to v týhle zemi dělá...

 

Brutall: No to je podobný, proč máme filtr pevných částic. Azbest práší tak malé částice, že je vdechujeme (sliznice ani chlupy je nezachytí), ukládáme do plic a jsou 100% karcinogenní. Tyto částice se uvolňují prakticky při jakékoliv manipulaci. Nelze ale jednoznačně říct, že při jednorázové manipulaci je to riziko vysoké, každopádně rizikové to je a to nejen pro toho, kdo s tím přímo pracuje ale i pro ty, kteří se pohybují v blízkém okolí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...