Xantik Odesláno 1. únor 2006 Odesláno 1. únor 2006 Včera mi po nastartování a ujetí cca několika metrů se znovu rožla kontrolka žhavení. Pak p druhé znovu po ujetí asi 1km, pak už nic. Odpoledne mi přestala svítít úplně, ale nastartoval jsem, byl ještě teplej motor. Dnes ráno opět nesvítila a ani jsem nenastartoval. Čím to? Je tam nějaký relé, který to spíná ( že by bylo v háji )? Případně kde je, jestli ve spínací skříňce nebo v motoru. Díky Citovat
Ladis Odesláno 1. únor 2006 Odesláno 1. únor 2006 Proč se to chovalo, tak jak popisuješ netuším. Žhavení je přes relé, které je na pravé straně (z pohledu když oteřeš kapotu a stojíš před autem) za baterkou přišroubovaný na nosníku. Vedou do toho tuším 4 dráty, aspoň u mně je to světlemodrá oplastovaná krabička. Nerozebíral jsem ji, nevím, jestli vůbec jde. Bych vyzkoušel podle vedení kabelů odskoušet, jestli spíná proud na žhavky. Jeden drát bude od spínací skříňky, jeden na kontrolku (žárovku) žhavení, jeden tuším silnější červený na žhavky a jeden na přívod proudu (ten je myslím + od startéru) Citovat
Xantik Odesláno 1. únor 2006 Autor Odesláno 1. únor 2006 Jasně, to zkusím odpoledne s měřákem, ale obávám se, že na žhavkách nic nenaměřím, protože nežhaví to bych jinak nastartoval, protože strtér točil jako divej. To relé by mohlo jít vyzkoušet i od ucha jestli cvaká, pokud ne tak by to bylo jasné. Je to klasické autorelé 12V 30A/40A nebo je to nějaké speciální na větší proudy a kde ho případně sehnat? Citovat
Xantik Odesláno 1. únor 2006 Autor Odesláno 1. únor 2006 Ještě by mě zajímalo mimo to jestli je to klasické autorelé co jde koupit v obchodě se součástkama. Jak funguje to žhavení a konkrétně doba žhavení, to je tam někde nějaký čidlo co pozná, že je nafta nažhavená na potřebnou teplotu, které pak vypne žhavení? Nebo jak to faká. Citovat
oddie Odesláno 1. únor 2006 Odesláno 1. únor 2006 Ne, je to prostě relé žhavení - veškerou elektroniku obsahuje v sobě. Tzn. časovače, čidlo teploty... A nafta nijak nažhavovaná není, žhaví se svíčky kvůli vyhřátí vírové komůrky - kdybys chtěl nějak nažhavit samotnou naftu, tak by ti celkem pochopitelně blafla. Citovat
Xantik Odesláno 1. únor 2006 Autor Odesláno 1. únor 2006 Aha a co ta sranda stojí a kde se dá sehnat? Jestli se dělá i neorig. nebo musím jen do Peugeotu. Z vrakáče je to risk. Citovat
fijalka Odesláno 1. únor 2006 Odesláno 1. únor 2006 1 -kostra 2- cidlo na zapinanie dakeho pridavneho ventilatara alebo cerpadla je to u 306 309-18TD 405-18TD 406 jak to fiunguje a na co to je nevim nekde som sa o tom nedocital ani nevidel nazivo, na 205 cislo 2 neni zapojena ale kanaos to ma v 309-1.9D na cervene cidlo ked to vitahne funguje to i bez toho tak netusim na co je c 2. 3- druha poloha klucika cize +12V 4- +12v spnacka start 3 ploha malo bi to mat kontkt s civkou startera 5- kontrolka na palubovku to rele cvakne vzdi a je ho pocut ked otocis klucik z 1 do 2 plohi aj v lete akurat to nezapne kontrolku na palubovke cca oklo 10-15 stupnou to je kazdi kus inak citlivi na 205 cislo 2 neni zapojena ale kanaos to ma v 309 na cervene cidlo ked to vitahne funguje to i bez toho tak netusim na co je c 2 rele je palka podla typu od 1500 az 2400 sk v cz asi menej prve co zrob zmeraj volty na 3 ked mas 2 polohu spinacki ma tam bit 12V potom ked das start tak na 4 tez ma bit 12V poznam to uzil som si tym mam prerobenu 205xs benzin na diesel tona kablou prec a co zostalo dako skombinovat zabava jak delo hlavne stim rele na zahvenie 2 tizdne som zhavil dratom rucne pri startovani nez som sa toho vymotal Citovat
oddie Odesláno 1. únor 2006 Odesláno 1. únor 2006 Co je za risk na tom z vrakáče? Zas tolik to neodchází. Já jich tu mám několik, jestli chceš, odešlé pamatuju snad jen jedno, tak mi tu zbyly... Citovat
BobyD Odesláno 1. únor 2006 Odesláno 1. únor 2006 no tuhle se mi uklepaly draty z tech silnejch vok co vedou z ty krbicky s pojistkama v motoru nic nebylo vydet zkus taky stema kabelama jestli ti nezustane nekterej v ruce Citovat
Xantik Odesláno 2. únor 2006 Autor Odesláno 2. únor 2006 To Oddie: Vysvětlení risk z vrakáče = vše co už je nějakou dobu používáne je opotřebované, čili je to risk, ale samozřejmě se může stát, že dřív odejde to nové. Je to loterie. Tobě, ale nechci nijak oponovat, jsi borec a dost jsi i už radama pomoh a ušetřil korunek. Díky. No včera jsem to měřil a je to tím relé, tak jsem ho vymontil ven, rozdělal tu krabičku, kde je umístěno spolu s elektronikou a nestačil se divit co v tom bylo za humus. Asi nějaká netěsnost, tak jsem vše vyčistil, nastříkal kontakty kontoxem a ejhle ono to zase startuje. Jupí v Peugeotu mi řekli, že za to chcou 2500Kč a to se mi opravdu dávat nechtělo. Akorát si nedovedu vysvětlit proč se to spínalo za jízdy, že by na hrbolu (otřesem) se kontakty přes nějakej vlhkej borčus dotkly? Asi jo, akorát, že to udělaly jen vždy jen jednou. Dík zy rady, zase jsem o něco chytřejší a čím dál víc koukám, co jde všechno na ulici v -3°C opravit a že tohle auto není vůbec složité, pokud se ví kam šáhnout. Citovat
oddie Odesláno 2. únor 2006 Odesláno 2. únor 2006 Xantik: jasně, jsou věci, na které nemá cenu se na vrakáči ani ptát a je třeba je koupit nové, a zase jsou naopak věci, na které se nemá cenu ptát na nové a kupují se prakticky jen na vraku. Žhavicí relé je zrovna z té druhé skupiny - 2500 za takovou pí*ovinu je fakt mimo, když na vraku stojí pár stovek. Jinak se v nouzi dá řešit i tak, že se odstřihne ta elektrika uvnitř a ovládání toho výstupního relé se vyvede na tlačítko - a žhaví se pak ručně. Ale vzhledem k ceně relátek na vraku a jejich dobré dostupnosti je jednodušší jej prostě vyměnit. Ad to, že tohle auto není vůbec složité - podle mě je ta naftová verze jednodušší a přehlednější než oblíbený etalon garážového kutění š120 Citovat
Xantik Odesláno 2. únor 2006 Autor Odesláno 2. únor 2006 Akorát jse koukal na jednu věc jako blázen, moje doměnka byla, že se měři teplota někde u žhavek a ono je to tak, že v tom relé žhavení jsou i dvě teplotní čidla (termistory) a na základě těch se určuje doba žhavení. Jinak nic oc složitýho, pár tranďáku, kondíků a odporů. Kdyby se vysrala ta elektronická část, tak by to asi nebyl problém spravit, horší by byly upálený kontakty. Citovat
oddie Odesláno 2. únor 2006 Odesláno 2. únor 2006 Ne, když už to má snímání teploty motoru, tak z čidla teploměru. Do žhavek je tomu prd, o tom žádnou informaci nepotřebuje - jde jen o to zhruba určit dobu žhavení, aby se dostatečně nažhavilo i v -20, ale aby to v + 20 nežhavilo zbytečně dlouho... nijak přesně to být ale nemusí, pár sekund sem nebo tam. Takže k tomu potřebuje teplotu motoru jako celku, a nebo když chybí, tak aspoň teplotu okolí. Citovat
uulik Odesláno 2. únor 2006 Odesláno 2. únor 2006 Oddie,čtu tvůj poslední příspěvek a tak sem si vzpomněl na jedno tvrzení.Když je velkej mráz tak nažhavím radši dvakrát,ono to pak lepší chytá! Mě to natočí v pohodě jak to mám.Jeho 205ku neznám tak asi bude něco špatně a nebo to dělá pro dobrej pocit.Co si myslíš o tom dvojím žhavení když je vše OK. Citovat
oddie Odesláno 2. únor 2006 Odesláno 2. únor 2006 Když je vše OK a chytá to na první nažhavení hned, je zbytečné žhavit dvakrát. Pokud to chytá hůř a dvojí nažhavení pomůže, je to to nejjednodušší, co můžeš udělat. Citovat
Xantik Odesláno 2. únor 2006 Autor Odesláno 2. únor 2006 Až bude pořádná kosa. Třeba jak bylo přes -20°C, tak si jeden den zkus nažhavit jednou a druhej den dvakrát za sebou. Je v tom rozdíl, líp to chytne. Když v takový kose nažhavím jednou, tak to taky chytne, ale má to opoznání horší rozběh. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.