Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

tempomat/spotřeba


brixtr

Recommended Posts

před 2 hodinami, Charlie 607 napsal:

Akorát se musím víc hlídat na dlouhých cestách, když jsem jezdil bez tempomatu tak jsem s únavou zpomaloval a byl jasný signál zastavit a prospat se. Tempomat to valí pořád stejně. Tak dávám víc pozor na únavu.

Jo tak o tomhle jsem přesně výše mluvil.  :roker  S tempomatem si nevšimneš, že spíš dokud nestojíš v poli nebo napíchnutej na bilbordu  :myslim

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A tak není to tak hrozné, snad jen v noci na prázdné silnici. Protože můj tempomat není adptivní, tak při dnešním provozu stejně musí hlídat auta před sebou. Použití jako "ruční" plyn je boží - sedím pohodlně rozvalenej a levou rukou přidám či uberu podle provozu před  autem.

Jestli máš strach ze zvýšení spotřeby, že si pod kopcem sám nepřidá, tak mu přidáš Ty. Plynem se tempomat nevypne, jen se Ti rozbliká, že je rychlost vyšší. 

Po městě mi peněženku hlídá omezovač. Furt nastaven na 54 km/h - to je 50 - 51 km/h reálnejch (nejen podle radarů u silnice, ale při jedné BESIP akci i podle policejního). Pak si jezdíš jak chceš, zastavuješ, rozjíždíš se a nepustí Tě víc. Na rovince si odložíš nohu na pedál plynu a jsi taky v klidu. S koncovou cedulí obce vypneš omezovač a vystartuješ. 

U svého RHR nějak výrazně vyšší spotřebu nepozoruji - je tedy pravda, že tempomat používám dost často.

A když náhodou jedu s 207 dcery  tak mi chybí. Tak mne napadá, že bych ho tam mohl dodělat :myslim  (a to už nemluvím o služebním embéčku - tam mi ho nedodělaj :( )

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Za mě je tempomat teda silně užitečná věc a dost mě štve, že do mé 206 nejde dodělat. Na dlouhých cestách už pak nevím, jak si pravou nohu dát, tak občas řídím levou, ale s tempomatem by to bylo lepší, nicméně osobně mám raději klasický, než adaptivní, resp. s adaptivním zatím nemám tolik zkušeností a na klasickém se mi líbilo, že nudné a konstatní úseky mi "odřídil" tempomat a takové ty nenadálé situace jako brždění, přidávání... mě udržovaly svěží.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Auto bez tempomatu bych nechtěl. Musím ale říct, že jsem si na něj trochu musel zvyknout. Když člověk jede 130 na dálnici a je tam zatáčka, tak řidič podvědomě jen dá nohu z plynu a pak zase přidá, ale tempomat to řeže dál. Nebo třeba když jsou výskyty mlhy, takové ty cáry.

Ale jinak je to užitečná věc. Oproti tomu nechápu funkci omezovače.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Důvod proč jsem nad tempomatem začal přemýšlet jsem už zmínil a ta lenost mě dovede asi i k tomu abych to nechal udělat :D

i když na tom v zásadě nic není tak si na to sám netroufnu hlavně kvůli diagnostice.. :D

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@MotoMoto No třeba v Turnově je průjezdní radar na 80 km se striktním výběrem pokut. Tam prostě cvaknu limit 80 a neřeším rychlost. A standardně mám limiter na 55 v pauze a při průjezdu neznámých vesnic ho odpauzuju...:super

@Pacho69 používám ho dlouho, ale na německé dálnici jsem 80 prostě nečekal :D

Upraveno uživatelem pavelu96
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tempomat vypneš každým sáhnutím na brzdu nebo spojku. Do města naprosto nevhodný. (snad s výjimkou výpadovek)

Omezovač se dá dočasně vypnout pouze prudkým sešlápnutím plynu až na podlahu. Jinak si kvedláš šaltpákou jak chceš, přidávaš a ubíráš plyn, brzdíš ba i zastavuješ. Na rovném úseku, kde je před Tebou volno, zařadíš kvalt a odložíš rpravou nohu ne pedál plynu a jedeš dle nastaveného maxima.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No, mě osobně omezovač štve. Když chci striktně dodržovat rychlost, tak prostě dodržuju rychlost. Na to nepotřebuju nic jinýho. Moc tomu totiž nerozumím, na co to je... Když se věnuju řízení, tak nepotřebuju žádný omezovače. No a když se řízení nevěnuju, tak nemám za volantem co dělat. Tečka.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 1 měsíc později...

Po včerejší dlouhé jízdě jsem se rozhodl.. musí se nainstalovat tempomat :D 

zatím to nechávám v pokecu ale může mi někdo objasnit jakou páčku tempomatu pořídit? zda jsou v nich nějaké rozdíly? nějak jsem se nemohl dopátrat jakou přesně koupit

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tempomat jsem si do bejka dodělával, moc jsem ho chtěl a využívám ho často. Na dálnici nebo dlouhých okreskách furt, v Praze na Jižní Spojce, okruhu apod. Spotřeba s ním je v mém případě nižší, ale ono je to hlavně tím, že při jeho použití se celkově trochu mění styl jízdy.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...