Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

tempomat/spotřeba


brixtr

Recommended Posts

Pohrávám si s myšlenkou nechat dodělat u sebe na c5tce tempomat. Chci se zeptat zde přítomných zda můžou napsat svoje poznatky ohledně spotřeby. Zda s tempomatem je lepší či horší než bez něj. Jde mi o delší cesty, na kousky bych to nepoužíval :)

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tempomat je jedna z věcí, které bych si z auta klidně vyhodil. Nikdy mi nevydrží zapnutý dlouho. A to ho zapínám jen kvůli tomu, že chci vyzkoušet, jestli si na něj zvyknu.

Spotřeba je podle některých diskutérů horší, protože "nepředvídá" (že budeš muset brzdit kvůlu situaci před Tebou, že jízda z kopce končí a budeš stoupat - nenechá Tě rozjet,...)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

 @Péťa  Co to je za divný komentář ??? :myslim   Když jedu na Šumavu po D5, tak na tempomat. A když se chystá velké klesání proti stoupání, na tak na chvíli použiju nohu a z kopce trochu přidám, rozjedu a do kopce pak nechám přidání nohou pomalu vymizet a na vrcholu už jedu srovnaný zase na tempomat. A moje osobní pocity ? Pokud necháš jet auto jen na tempomat bez korekcí nohou, tak je spotřeba tak cca o 0,5 litru větší ???  :papa

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Rozhodně NE! Na rovině je spotřeba  nižší, a v kopci ho vypnu. Péťa: to jsem nečekal, že můj příspěvek tak málo pochopíš.

Když řídil syn, (na stejném autě), tak dokázal i v kopcích zřetelně nižší spotřebu, a to přesně tak, jak píše Klemoň: z kopečka ještě trochu přitlačil nohou a do kopce zase povolil. Takže v dolíku jel rychleji, a tedy nenechal (nedovolil) tempomatu bezhlavě přidávat.

Používám ho i na kousky, např. ve vesnici, ale i mezi vesnicemi - jeden pohyb prstem opravdu není velká námaha.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Spotřeba je na rovinách opravdu menší, za tím si stojím. Odpadá různý neklid nohy (poloha nohy se trochu chvěje) a taky různé reakce na okolí - zezadu se někdo tlačí, auto chvilku jede rychleji a pak zase pomaleji. Je to spíše jako ve vlaku: nastavím rychlost a víc se tím netrápím - až tam dojedeme, tak tam budeme. Je to spíše o tom, naplánovat si na cestu přiměřený čas.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No jen osobní zkušenost z cesty do Holandska - trochu tě to pohodlí "bez plynu" nechá "pospávat" za volantem, protože si nemusíš hlídat rychlost.

A pro @Péťa Ta korekce nohou je "nutná" jen u české dálnice typu D5 - horská jízda, jinak ne - právě jen kvůli té spotřebě. Jinak je to mé dýchavičné 1,6 jedno - i s tím stoupákem na D5 se vyrovná, jen si zbytečně přicucne z nádrže.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To mi přijde smysluplnější autonomní vůz ;)

Ještě prosím o vysvětlení, proč je menší únava. Pravou nohu stejně musím mít připravenou kvůli nenadálému brždění (a ke korekcím tempomatu).

Jinak @Klemoň má pravdu s D11, 97% mých jízd je po ní. Další 2,5% je D35 Mohelnice - Olomouc (ta je ještě rovinatější) a zbytek D1 a D2.

Na rovině, pokud jedu s minimální korekcí nohou, spotřeba musí být menší.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kvůli spotřebě ho nepoužívám, ač po rovině to asi bude žrát méně... kompcovity terén raději sám.

Zapnu ho v obci bez provozu, abych zbytečné neplatil pokutu za rychlost a na delším úseku ať okrsky nebo dálnice, abych ulevil prave noze, aneb jak píše Olda, pro snížení únavy. Občas změnit polohu nohy je příjemné.  :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nenadálé brždění? Dodržuješ odstup 2 nebo lépe 3 sekundy? (tzn asi 70 m). Není častá nutnost nenadálého brždění. Dost jsem jezdil jako cestující dálkovými autobusy, dost jsem okoukal. A ti se s tím nemazali, hlavně cestou domů klidně uspíšili 15 i 20 minut. (Brno - Brezno), o to dříve byli u rodiny. A autobus opravdu nebrzdí nenadále.

"Pasivní" způsob jízdy jsem si zvykl až jsem měl najeto tak 500 t. Jezdil jsem občas nafťákem bez turba a byl jsem míň unaven, než silným autem "třílitr". Což mi bylo divné. Takže to je vysvětlení k té únavě.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Snažím se nebrzdit vůbec (tzn. jet tak, abych brzdy nepotřeboval). Ale i tak jsem připravený, že mi vběhne před auto srnka, prase, zoufalec na přechodu,...

Ale to už odbíháme od tempomatu ;)

Upraveno uživatelem Péťa
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak píše @P607Olda - nemáš "křeč" v pravé noze za strnulý stav plynu - prostě si dáš nohy pod sedadlo, za krk a tak podobně. :D  Když dojiždím auta / provoz, tak si pravou sundám z krku, abych mohl případně brzdit  :P

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 1 minutou, Klemoň napsal:

 za krk a tak podobně. :D

tak to bych vážně chtěl vidět :D

Dřív jsem nad tím uvažoval že ho nechám dodělat ale teď co jezdím tak si kolikrát říkám jak bych ho využil a navíc chceme jet v létě na dovolenou do Italie autem tak už to řeším teď zda jo či ne

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@brixtr  No tak po cestě do Itálie by mi tu nohu zpoza krku už musela sundat Kůstka (skoromanželka) :D   Ale fakt je, že na klidných silnicích / tedy klidný provoz, tam sypu tempomat stále. A jak píše @MilanF1 klidně i ve městě abych si nemusel hlidat rychlost (komplex Blanka) a mohl čučet po krásných autech či babách ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mně stačí cesta do Beskyd ... za Olomouci z kopce už jsem musel z kopce dát neutral a na pár desítek sekund dát pravou nohu do jiné polohy... a to v 306 mám komfortní posez.  V 308 to není tolik uvolněná pozice, tam jsem za tempomatu rád o to více. Mohu dát nohu pod sedačku... za krk jsem to ještě nezkoušel. :D

Přiznejte se , kdo má na dálnici levou nohu pořád v jedné poloze? Třeba na odpocivajici podložce? Já to tedy neumím... bohužel zadek musí být na stejném místě. :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...