Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

NAS server


chuck11

Recommended Posts

Guest minimaxa

No nic. Strč ho tam a používej. Jeden disk do žádného rejdu nezapojíš.

Až si koupíš druhej disk, a budeš chtít zrcadlit data na oba disky, bude to RAID 1.

Upraveno uživatelem minimaxa
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 7 měsíců později...

oživím toto téma dotazem, je pro NAS server a přístup odkudkoliv potřeba nějaké specifické parametry internetového připojení ? Teď nemluvím o rychlosti, ale o konfiguraci, přip. adresách... tak abych se mohl připojit ke svému cloudu opravdu odkudkoliv. Resp. ve zkratce jak je toto řešeno ? (chybí mi potřebná teorie, tak než začnu o něčem podobném uvažovat...);)

Upraveno uživatelem Rotorhead
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud budeš mít tak zvanou veřejnou IP adresu, u většiny poskytovatelů za příplatek, tak to půjde napřímo bez problémů jako by jsi byl ve své vnitřní síti. Pokud nemáš tuto pevnou a neměnnou IP adresu tak většinou prostřednictvím webu výrobce se tam dostaneš také, ale už ne napřímo.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky jsem uvažoval o NASu v RAIDU, ale onedrive s 5TB mi stačí a přístup je odkudkoliv. Cena je sranda - https://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=onedrive+10TB&_osacat=0&_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=onedrive+5TB&_sacat=0 .

Měl jsem obavy z toho jak dlouho to bude fungovat, ale zatím jsem ve firmě  kh-sar-baomin spokojen :D . Funguje to jako normální onedrive uložiště. Název učtu si zvolíte a přístup k datům máte jen vy.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 1 rok později...

Oživím jedno starší téma. V současné době mám na domácí síti NAS Asustor, s 2x 1TB disky, s tím že je převážně využívána pro zálohy fotek a práce. Na nic moc víc se použít asi nedá. 

Zároveň si ale platím cloud na Dropboxu, což není úplně levná sranda, ale hlavně teď, když jsem si tam chtěl třebas uložit sken rodného listu, tak už mi to nepřišlo úplně košér. Koukal jsem, že Synology umí i cloud. Moje otázky zni:

1) bude cloud fungovat bez veřejné IP

2) bude synology fungovat jako Dropbox? (přístup z více zařízení, automatická synchronizace fotek z telefonu, selective sync) 

3) jaký je u Synology rozdíl mezi NAS s označením "nic", "+" a "play", případně co byste doporučili (klidně link na nějaký konkrétní, prostor bych viděl cca kolem 4TB (2+2) nevím jestli zrcadlení není zbytečná paranoia. Prvního D-linka (než umřel stroj) i Asustor zrcadleny mám...) 

Synology je sice dráha sranda, ale pokud by ten cloud byl srovnatelný s Dropboxem, asi bych dotoho investoval, už jen kvůli centrálnímu uchování dokumentů typu "smlouvy, faktury, atd". Za pár let by se to tak snad zaplatilo... 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nevím zda srovnáváš to samé. Dropbox je cloudové úložiště kdežto Synology umožňuje přístup přes cloud. Bez veřejné IP.

Takže pokud na Synology budeš zálohovat a někdo tě vykrade, tak přjdeš o vše.

u Dropboxu nikoliv

dobré je mít NAS i Cloudové úložiště

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Péťa no jde mi o to, že nechci úplně dávat citlivá data cizím, což jsem předpokládal, že když budou fyzické disky doma, tak tomu tak nebude, ale asi se pletu?

@MotoMoto chápu, že když vše bude na disku doma a nezvaná návštěva odnese disky, tak jsem v řiti

možná vymýšlím kravinu, ale proto se ptám 🙂 Na Dropboxu mi vyhovuje, že ho mám spojený do PC v práci, telefonu, NTB, stolního PC, druhého NTB a všude je všechno - i offline, a po připojení se to synchronizuje.  U Synology by to tak nebylo? Nakonec i kdyby to nefungovalo úplně jako dropbox, ale jako disk, který bude přístupný odkudkoliv z internetu, tak by to taky nebylo marné. Já si právě včera pouštěl nějaké recenze na youtube a z toho mi přišlo, že se to právě chová jako ten dropbox. Ještě to nastuduju, tohle je stejně hudba delší budoucnosti.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Synology funguje jako disk přístupný přes internet odkudkoli a jsou k tomu aplikace na Android takže máš i v telefonu. V okamžiku, kdy ho vypneš nebo nefunguje spojení do internetu, tak jsou data nepřístupná. Pokud máš problém s citlivými daty lze i na Synology zapnout šifrování. Toto doporučuji především proto, že se mnohdy připojíš z veřejných wifi sítí.

Pokud máš problém s citlivými daty na Dropboxu tak je šifruj ještě nějakým dalším programem. Ale ona již šifrována jsou a to i při přenosu. Pokud budeš vybírat šifrovací SW tak musíš vybrat nějaký, který má i android verzi.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 4 měsíce později...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...