Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Podložka pod notebook s úložným místem na záložní externí disky


Roman Bazi

Recommended Posts

Prosím o rady a návrhy. Chtěl bych podložku pod notebook, kde by bylo možno uložit záložní externí disky, když s nimi chci pracovat. Hledal jsem na netu, ale nic nenašel. Možná ji budu muset vyrobit, ale zatím hledám. O chlazení mi nejde, notebook má chlazení dokonalé. Máte někdo nějakou radu?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak ono to není úplně jednoduché. Musíš trochu specifikovat co by to mělo být. To znamená, jaké rozhraní na straně NB a jaké disky máš na mysli.

Pokud chceš připojit USB externí 2,5" disky tak Ti bude stačit nějaký HUB, ale můžeš mít problémy s napájením. Nebo se to dá řešit dokovací stanicí, ale zase záleží co ten Tvůj NB umí za rozhraní, zda má třeba dokovací konektor nebo alespoň USB C.

A nebo to řešit síťovým rozhraním. Atak dále a dále a dále. Pokud ale trváš na nějaké podložce, tak hoblík, pilku a pusť se do toho.

Když tedy nepočítám ty dokiny.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Podložka s úložným prostorem je snad jen tato https://notebook.cz/clanky/prislusenstvi/2007/Belkin-CushTop

ale na eshopech jsem ji už neviděl - nebo lépe řečeno, je už nedostupná. (např. https://www.mironet.cz/belkin-cushtop-case-podlozka-pod-notebook-hneda+dp83673/ )

Ovšem nedovedu říct,jak se tam bude dařit externímu disku - chlazení asi nebude super. Prodejci udávají, že je prostor určen pro napájecí zdroj nebo myš.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za názory.

MotoMoto: HUB nepotřebuji, mám na NB čtyři USB  3.0. Potřebuji připojit tři externí disky 2.5  1TB.

RichVa: Ano, něco takového si představuji, ale mělo by to vypadat více jako chladící podložka.

Moje hodně divoká představa je - děrovaná deska, na které stojí NB, pod ní mezera asi 2cm a druhá deska. Mezi desky bych dal externí disky, a připojil je do USB. Disky by se musely zajistit, aby neklouzaly. Zajdu do obchodu, okouknout chladící podložky, jestli by to nešlo udělat z toho.

Ještě divočejší představa, která vůbec nevím, jestli by fungovala je koupit router s třemi USB, připojit disky, a udělat si doma wifi a kopírovat bezdrátově. Ale nevím, jestli je to reálné. A taky by přenos dat byl zdlouhavý. Proto bych se raději držel té podložky. 

 

Upraveno uživatelem Roman Bazi
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

urdemala: 1 disk  záloha notebooku a filmy

2 a 3 disk rodinná videa a fotky

4 disk pracovní videa a fotky

Disky připojuji, jen když  kopíruji, jinak ne. V podložce také nebudou stále, jen když s nimi budu pracovat.

Radku. za prvé, disky už mám koupeny, tak se mě moc nechce investovat do něčeho jiného a za druhé nevím co to NAS je :D .

Jdu hledat NAS na net.

 

Upraveno uživatelem Roman Bazi
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A co tohle a pod NB položit disky, třeba na nějakou pěnovku?

https://www.electroworld.cz/hama-39796-cerny-usb-stojan-s-vetraky?gclid=EAIaIQobChMIvZmJ7Ojt2AIVCgHTCh026g4gEAQYAiABEgKPcvD_BwE

Mám to u nás na prodejně, koukal jsem na to a vešly by se tam.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Guest minimaxa
před 12 hodinami, Roman Bazi napsal:

už mám 4 disky

A ty disky právě strčíš do toho NASu ;) Výhodou je např. připojení třeba TV a prohlížení fotek na TV a pod.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

MotoMoto: podložka, kterou uvádíš by šla použít, ale v první řadě bych chtěl, aby ty dvě desky, mezi kterými budou disky, byly pevně spojené. Pokud žádná nepůjde použít, udělal bych to asi z té, kterou doporučuješ.

Ano, jsou to externí disky 2,5".

minimaxa: NAS bych se rád vyhnul. Cena mi přijde zbytečně vysoká pro moje potřeby. Na fotky v televizi jsem se nedíval několik let,  sdílení dat přes internet také nechci. Jde mi o to, že když ležím v posteli, jako teď (po zákroku), a pracuji s notebookem, chci mít připojené disky a přitom moci notebook položit na nohy a nebo odložit vedle postele. A to s připojenými disky nejde.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No vidiš to, NAS by byl připojený bezdrátově, měl by jsi zalohu každeho disku jako zrcadlo 2x nebo 3x, v připadě poruchy jsou data zachována. Tady maš každý disk solo a když s ním klepneš tak jsou data v pr...., já bych NAS nezatracoval, a ta cena?, no co ma vyšší cenu, DATA nebo ten NAS.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Radku: chápu, a proto mám zálohu nejdůležitějších věcí zrcadlově na dvou discích. Když umře jeden, mám druhý. 

Péťa: psal jsem to o příspěvek víše, sdílení dat přes internet nechci. Nevyužiji to. 

 

Kluci, děkuji za rady, ale NAS je u mě teď na posledním místě. Četl jsem o NAS a udělal si obráze. Na kolik mě vyjde NAS na čtyři disky? 4000kč? Podložka na 500kč. Možná 250kč. Za ušetřené peníze jedu na víkend do hor.  Třeba teď pracuji s disky hodně, protože mám čas. A pak na ně třeba dva tři měsíce nesáhnu. A NAS tu bude ležet. Já nezálohuji často, jen si chci tu zálohu usnadnit. A podložka s uložením pro disky to řeší. 

Příklad. Jel jsem něco dělat na chatu, a protože to bylo brzy na jaře a venku byla brzy tma, vzal jsem si NB, disky a upravoval videa a zálohoval. NAS tam s sebou nepotáhnu. A net tam nemam.

Upraveno uživatelem Roman Bazi
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

machulda: něco podobného sem dával MotoMoto, ale není to úplně to pravé. Chtělo by to i ten spodní díl.

RichVA: tohle asi ne. Chtěl bych to s  sebou nosit v brašně, když někam jedu s notebookem.

Asi nejlepší varianty by byly tyto. Stačilo by jen vydělat ventilátory.

Ta podložka z Aliexpresu mě sedí dokonale i rozměrově.

https://www.aliexpress.com/item/HAVIT-Laptop-Cooler-Cooling-Pad-Ultra-Slim-Portable-USB-Powered-3-Fans-HAVIT-HV-F2056-15/32658375856.html?spm=2114.search0104.3.1.41dc8841OCpvWS&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_1_10065_10068_10344_10342_10343_10340_10341_10084_10617_10083_10616_10304_10307_10615_10302_10313_10059_10534_100031_10604_10103_441_442_10142-10617,searchweb201603_36,ppcSwitch_5&algo_expid=07434608-e57c-4b94-a284-cdefb78bd25f-0&algo_pvid=07434608-e57c-4b94-a284-cdefb78bd25f&priceBeautifyAB=4

4.thumb.jpg.6c726df2951cc29b5162eb2b7f043662.jpg2.jpg.5a3124d9b0ac0b597c7d473cdae3eae5.jpg

Upraveno uživatelem Roman Bazi
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já to nějak pořád nechápu co vlastně potřebuješ. Podle toho co píšeš, že ty disky a data na nich potřebuješ jednou za nějaký čas a také to že zálohuješ na různé disky (což znamená obrovská práce navíc), tak nevím proč chceš disky do něčeho centralizovat. Prostě když to zrovna potřebuješ tak ten daný disk připojíš a jede to. To proč jsem v počátku zmínil USB HUB nebylo pochybnostmi o dostatečném množství USB na tvém stroji, ale o nutnosti mít v danou chvíli tři kabely, které připojuješ a odpojuješ.

Nemáš na NB USB C?

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

USB C na notebooku nemám.

Tak ještě jednou. Pracuji se zálohami, mám připojené disky, ale ty disky jsou připojeny přes kabely.  A ty kabely jsou krátké. A já, když chci notebook dát na nohy, nebo ho vedle sebe položit a odejít, tak nemohu, protože bych hýbal s těmi disky, a protože se točí, tak by se je při pohybu mohl poškodit. Když budou pevně uloženy v podložce, mohu s notebookem opatrně manipulovat, aniž bych disky poškodil. Až práci dokončím, disky odpojím, vydělám z podložky a uložím jinde. Už se chápeme? Chci si práci s disky zlehčit. 

Chci koupit podložku, která má vrchní a spodní díl, vykuchat ventilátory, a udělat tam místo na disky, které tam budu dávat, jen když s nimi budu pracovat. 

Upravená podložka by mi měla splnit to, co chci. NAS je podle mě zbytečně drahý, vzhledem k mému použití. 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...