Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Nízké Tatry na prodloužený víkend


Recommended Posts

Jeden malý tip na prodloužený víkend v (Nízkých) Tatrách pro ty, kdo rádi chodí :)
Absolvovali jsme tuto procházku o prodlouženém víkendu okolo 28.září, protože Slováci tenhle svátek nemají, tudíž byl předpoklad, že tam bude méně lidí - což se také vyplnilo.

Celá trasa je tady: https://mapy.cz/s/263jG

Procházku v klidu a s přehledem zvládlo 5-leté dítě nesoucí si svůj batůžek se spacákem a plyšákem, fyzicky to extra náročné není, měl by to zvládnout i zcela průměrný jedinec. Je ale třeba mít pořád na paměti, že jsou to pořád hory, i když s přívlastnem "Nízké", pořád mají kolem 2000m n.m., a jako takové dokáží někdy hodně překvapit. Je třeba mít nějaké znalosti, co dělat, když se náhle zhorší počasí, jakou s sebou mít výbavu, umět se orientovat a poradit si, aby se nenáročná procházka zbytečně nezvrhla do potřeby záchranné akce. To jen na okraj a pro úplnost. Tak tedy samotný popis cesty: 
Z Prahy jsme jeli ve středu večer lůžkovým vlakem do Liptovského Mikuláše, odtud busem do Demanovskej Doliny.  

09_kycovitypaprsky.jpg

04_dumbier.jpg

07_vyhled.jpg

08_drzykozy.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

První den jsme šli část Lúčky - Štefánička, se zacházkou na bunkry Krčahovo a pak nahoru po červené přes Sedlo Javorie a Tanečnicu. Pozor, tato část je sice podstatně hezčí než přímá cesta po zelené na Ďumbier, ale je také podstatně náročnější a hlavně podléhá sezónním uzavírkám. Ďumbier jsme bohužel nedali, protože byl zrovna v mlze, když jsme pod něj došli, takže jsme šli rovnou se ubytovat na Štefáničku. Tip - pokoj zde rezervovat předem, bývá plno. Ale kdyžtak nechávají přespat i na chodbě.
Denní etapa cca 12km a 1300m nastoupaných.

01_zacatek.jpg

02_prvnisedlo.jpg

03_prituhuje.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Druhý den - etapa Štefánička - Ďurková s výlezem na Chopok. Cca 16km a nastoupaných opět 1300m, po známé a poměrně frekventované hřebenovce. S obědem na Chopku a večeří na Ďurkovej. Kdo nezná, Ďurková je tzv. "útulňa", nedá se rezervovat, v patře je obrovská místnost na spaní na vlastní karimatce a spacáku, do vyčerpání kapacity. Po zavíračce hospody lze spát i dole, a jinak, kdo se nevejde či nechce, může spát venku kdekoliv okolo chaty. Tuto variantu jsme zvolili my, zajedno proto, že už na nás nezbylo místo nahoře a čekat s dětmi do zavíračky hospody jsme fakt nechtěli, za druhé spát mezi 50 chrápajícími :) není žádný med, to už je lepší se rozbalit venku. Bylo hezky, nepršelo, teplota ráno odhadem kolem -3°C. Děti se vyspaly do růžova :)

05_domraku.jpg

06_chopok.jpg

10_prvnisnih.jpg

11_durkovanavod.jpg

12_spimevenku.jpg

13_detivstavaji.jpg

Upraveno uživatelem oddie
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Třetí den - Ďurková - Hiadělské sedlo. 18km, nastoupaný kilometr, ale v závěru už poměrně brutální klesání. Asi nejnáročnější etapa, hlavně kvůli tomu klesání v závěru. Zde už toho děti měly trochu dost, ale o to víc si užily spaní v "domečku" - vygooglete si "Hiadělské sedlo" a obrázky - v patře té chatky je místo na spaní, vejde se tam tak 8 lidí. Je to samozřejmě něco jako bivak, střecha, prkenná podlaha, jinak nic. Vzhledem k nadmořské výšce už zde v noci bylo jen na nule, nemrzlo.

A poslední den v 6 ráno vstát, zabalit, seběhnout do Donoval na bus, stihli jsme i snídani a kafe, sjet busem do Ružomberku, na vláček a domů.
Krásných 3,5 dne, nachozených 55km, nastoupaných 4000m, počasí vyšlo neuvěřitelné, a tamní příroda je opravdu neskutečná. Jestli něco Slovákům závidím, tak jsou to hory ;)

14_sestup.jpg

Upraveno uživatelem oddie
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pěší výlety a čundry jsou v režii maminky, já s nimi spíš jezdím na kole, lezu, jezdím k moři atd. Na tenhle výlet měli původně taky jít sami, že půjdu taky se rozhodlo až dva dny předem, když mi padl jiný program, mj. jsem kvůli tomu musel jet jiným vlakem než oni, už se nedalo koupit místo...  

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...