Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Esperovo Renault R11 certifikovaný veterán


Guest Espero

Recommended Posts

Pustil jsem se na R11 do spodku, tam za desítky let pořád někdo ošetřoval dalšími a dalšími nánosy a pramálo se staral o to, jestli to pod těmi nánosy nerezaví. Nejde velké plochy, to udělali v servisu při rekonstrukci, ale o takové věci jako zadní osa tvořená rameny a zkrutnou tyčí, ramena předních kol, tažný trám s koulí, štíty brzd a p. Ukázalo se, že vůz je v dobrém stavu, koroze byla minimální spíše a převážně povrchová, takže po důkladném odření a obroušení rzi co nejvíce až na holý plech je těch rezavých míst celkem málo, řekněme s výjimkou štítu zadní brzdy vlevo. Tak jsem to vzal po důkladném obroušení odrezovačem všechno a teď natírám 2x syntetickou základovkou a pak ještě to vezmu černým emailem. Nevím jestli tyhle části mám znovu natírat třeba Tlumexem anebo to nechat takhle a každé 2 roky se pod to podívat, jestli to nerezne a celkem snadno opravit, už jen ta konkrétní místa, kde se to znovu projeví. No snadno, vejít se pod to je dost problém, i když mi to stojí na 20 cm vysokých trámech. Práce je to celkově hnusná, špinavá a odpudivá.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

kdysi jsme to dělali tak (třeba na chatách-chalupách), že se vytáhla baterka, v nádrži nechalo jen pár litrů a auto se s pomocí 5 chlapů postavilo ,,na bok'' na nějakou kozu, nebo pevnou židli (okno řidiče otevřené), pak se pod nápravu podložil nějaký trám, aby se auto nemohlo vrátit na kola a mohlo se pracovat na spodku karoserie v klidu s výborným přístupem na celý spodek...,v nejhorším se pak auto postavilo na bok na druhou stranu :)

ta práce zespodu pod autem většinou stojí za houno :(

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No tak já nevím, mám to čerstvě rekonsturované, stálo to 170 tisíc a já budu auto pokládat na bok a podpírat trámy.... Kdysi se pro každý typ prodávaly tzv. kolíbky, podsunuly se pod auto a na jedné straně přišroubovaly místo kol. Pak se to otočilo na bok. Takhle jsem dělával třeba Trabanta nebo Š 100. Ale to už dnes k sehnání není. Dnes by myslím nestačila jen baterka, ale musely by ven asi všechny kapaliny snad kromě chladící a brzdovky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Včera jsem byl poprvé "vyvenčit" veterána na jedné renaultské veteránské akci. Dělal jsem ještě vlastnmi silami spodek, nátěry zadní osy, ramen přední osy, štítů brzd atd. a ze špalků jsem to sundal ve čtvrtek před 3 dny večer. Měli jsme štěstí na počasí, a vůz měl docela i úspěch, i když jsem byl "zdrbán" jedním rozumbradou z jiného veteránského klubu, že jsem nenastříkal černě rámeček kolem zadní SPZ na zadním čele vozu, a pak také za to, že střední asi tak 3 cm široký pás na předním nárazníku jsem nenechal nastříkat odlišným odstínem než zbytek nárazníku (šedě). Rovněž prý jsem se dopustil velké chyby tím, že jsem na obou zadních dveřích nenastříkal příčku mezi stahovacím oknem a zadním trojúhelníčkem, neboť to prý vypadá hrozně blbě, když se černá na rámu dveří odlišuje od černé na té příčce. Přiznám se, že všechny tyto věci bych asi byl schopen nastříkat sprejem sám a bez lakovny, ale dělat to nebudu.

Podařilo se mi tam sehnat originální elektronové disky po kompletní profesionální repasi za pár babek v podstatě a tím budu ušetřen v zimě nechávat pískovat stávající disky a natírání při jejích svépomocné repasi, kterou jsem původně plánoval na zimu.

 

Vypadalo to tam nějak takhle, moje je to červené, jak za zdviženou kapotou mají fšickni hlavy v motoru. Ta modrá 2CV je ta, se kterou jsem byl vloni v Portugalsku jako druhý řidič.

 

Upraveno uživatelem Espero
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 3 měsíce později...

Máte někdo zkušenosti se sadou na opravu výfuků? Obvykle jde o nějakou pryskyřici a bandáž. Jde o to, že se mi nedaří vůbec sehnat nový kompletní, ale ani nekompletní výfuk na R11. Už to asi nikde v autodílech neseženu a budu asi muset shánět po burzách. Tak mě napadlo, že to prozatím provizorně vylepím tímto materiálem, abych mohl alespoň jezdit. Určitě to rok či dva vydrží, to auto jestli bude jezdit 2 tis km ročně je hodně. Burzy začínají až tak v březnu, kromě ostravské a pak kousek nad ostravou v Gliwicích v Polsku. ostatní burzy jsou tak 2x ročně (např lety u Přelouče...).

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ty fabrické opravné sady na výfuky nepoužívám. Na dílně výfuky zásadně vyměňuji případně je látám za studena ale nesvařuji protože to většinou nemá žádný smysl dvě hodiny se crcáš než to nějak zavaříš aby to drželo nefoukalo když napočítáš práci a materiál tak na tebe majitel kouká jako na zloděje a za týden je zpátky že to zase někde fouká a aby jsi to zavařil " na záruku" rozuměj zadarmo když to určitě fouká v tom tvém sváru.  Takže jsem si sehnal od izolatérů takový pásek který má dvě vrstvy jedno je jakási nehořlavá tkanina a druhá je takový jako silnější alobal ale poddajný je to cca 6-8 cm široké vezmu normální pastu na výfuky která se používá při sestavování výfuků pastou opatlám " poškozené místo " do opatlaniny vmáčknu tu pásku a omotám to jednou do kola pak to ještě omažu tou pastou a dám druhou vrstvu pásky nakonec to přemotám vázacím drátkem. Pokud zbývá pasta tak to tou pastou dokrášlím  (nemá cenu ji skladovat otevřenou) a nechám to být. Vyzkoušeno na x autech a výdrž je tak 2-4 roky bráchovy jsem na octávce vejfuk takhle látal  na 3 technické a pokaždé prošel bez problému.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No jo, dobře, ale kde to sehnat a jak se to jmenuje? Ty fabrické opravné sady až tak drahé nejsou někde mezi 180 - 250 Kč, otázka je jak velkou plochu s tím zalepím. Já to nedělám kvůli technické, ta bude za rok a půl, ale nemůžu tak dál jezdit. Sháním ten výfuk více než rok....

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No jo, jenže já mám děravé hrnce, zadní hodně, střední málo. Trubky děravé nemám. Ty výfuky sháněla i ta opravna, co mi dělala generálku, taky marně.

 

Upraveno uživatelem Espero
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No koukal jsem na to taky, teoreticky Megan, ale musely by se uzpůsobovat trubky. Jiné díly, třeba vnitřní zamykací kličky jdou z Clia z 90. let. Jednu mi v opravně ztratili a nahradili z Felicie, ale nefunguje to, je to asi o milimetr a půl v průměru silnější a složitě jsme ve značkovém Renaultu v Praze na Zličíně asi hodinu hledali, čím to nahradit. Kdybych sháněl starý výfukový díl z jiného likvidovaného R11, pak bych si asi moc nepomohl. Ostatně jestli se v průběhu roku na vrakovištích objeví 2 - 3 takové vozy, je to hodně. A navíc, nevím proč, většinou na Moravě. Ty výfuky se liší i pro objem 1,7 s různým výkonem od 50 do 90 kW. Já mám 55.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jedině v Itálii a jen zadní a hodně drahé. Standardní cena za oba tlumiče plus fitinky byla cca 5 tisíc, Itálie jen zadní a bez fitinků byla 7,5 a navíc mi to nabízela v listopadu nějaká prodejna dílů v Brně, ale pak už se neozvala, takže to už asi taky nejde. Ale mělo by to jít asi svařit i u nás, nějaký šikovný kutilský zámečník. Jenže ho neznám.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nevím, nejspíše Francie, ale tam mám problém, že naprosto nerozumím textu inzerce. A Frantíci anglicky odmítají. Navíc by takový díl přišel na strašně moc peněz i času vzhledem k nákladům na cestu. Ty odkazy zítra prověřím. Dík.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ne tyhle jsem nezkoušel, nemají tam kontakt na přímo. Adresa je tam sice do Berlína, ale ne na firmu jako takovou, na nějakého člověka. Mail jsem taky zatím neobjevil. Ale zítra se na to podívám, dík. 

Upraveno uživatelem Espero
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Prošel jsem si ten Web, a je to z mého pohledu riziková záležitost. jedná se o německou firmu z Berlína, na kterou není přímé spojení, ale až po zaregistrování se a objednání se dostanu na jejich e-mail. Pro platbu používají jen bu´d kartu VISA anebo jakýsi sysém pay-pal, kde si mám založit účet, na něj poslat peníze a z něj zaplatit. Přímou platbu z mého účtu na jejich to neumožňuje. Při vracení zboží, neboli reklamaci se zboží vrací na jinou adresu než je odchozí, což není standardní a pro mne podezřelé. Já jsem bankovní riskmanažer a vždycky než něco na internetu objednám, si nejprve prověřím důvěryhodnost té firmy z interních bankovních informačních zdrojů propojených na obecné databáze, takže zda firma opravdu existuje, kdo jí vede a jakou má pověst, jestli není v exekuci anebo v konkursu či likvidaci, jaké má ekonomické parametry, neboli rozvaha a výsledovka, jestli a jaké má dluhy, jestli není ve zpoždění s platbami dluhů a když narazím na nesrovnalosti, objednávku neučiním. Tuhle možnost u této firmy nemám. V první řadě jde o moje peníze a pak teprve o ty věci.

Upraveno uživatelem Espero
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...