Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Jaké topidlo na chatu?


ozzy56

Recommended Posts

ahoj, chtěl bych se zeptat, jaké druhy topidel používáte na oteplení vzduchu na chalupách-chatách, myslím jako, co je lepší-ekonomičtější...,uvažuju nad olejovým radiátorem, teplovzdušným ventilátorem, jsou různá halogenová topidla atd., prostě večer navalím krb dřevem a do rána samozřejmě oheň nevydrží a vyhoří, takže ráno je kosa..., dal bych do pokoje nějaký elektrický radiátor, nebo něco podobného, nebylo by od věci, kdyby se dal programovat (časový spínač od-do), abych nemusel v noci vstávat a znovu přikládat do krbu...,koukal jsem přes víkend na internet a nejsem z té nabídky moc chytrý, spíše by mi pomohlo nějaké osvědčené topidlo, s kterým jste spokojeni po stránce výkonu i po stránce ekonomické...,plynové topidlo škrtám--údajně to smrdí a hlaně žere kyslík...,jasně, že ráno bude všude v chatě kosa, ale malý pokoj by ten el. radiátor mohl trochu vyhřát (v tomto počasí kolem nuly), myslím, díky za reakce :) 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud s časovačem tak je v nabídce vícero takovýchto podobných, ma to většinou i dálkový ovladač

https://www.mall.cz/elektricke-konvektory/hecht-3621-konvekcni-primotop

Jinak jakýkoliv přímotop 2000W s termostatem. Ale počítej že to za noc vezme tak 8 - 10KW pokud tam bude zima, což je cca 50kč, takže na častý topení to potom není. Ale na ten přechod než to vyhřeješ krbovkama by to asi šlo.

Halogen nebrat, ohřívá jen věci na ktéré svítí a je to takový nic moc.

Možná by se ti tam vyplatili akumulačky, ale to je už na přestavbu el. sítě

Tyhle https://www.mall.cz/elektricke-konvektory/elegant-ch-2000-f   levný asi taky dobrý, ale většinou ten větráček začne dělat celkem rámus.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

muj 43m2 obyvak na chalupe vytapim 6kW krbovkama a 6kW vafkama na plyn. Neni vetsi vopruz nez v noci vstavat a topit....... Takze na noc si pekne naladuju krbovky at to pri "usinani" s manzelkou v posteli hezky praska, a pak v noci az kamna dohori, vafky udrzuji teplotu na prijemne vstavani. Detem v loznici topime olejakem, ale je to takovy nic o nicem, kdyz je venku -20 tak to ten olejak vytopi tak na 18-19, v cemz se da spat pod perinou...... ale je to mistnost o cca 15m2 max a tloustkou zdiva cca 45 cm. To ze vafky smrdej rekne jen ten co se o ne nestara, a ze zerou kyslik? To je jasny, je to proces horeni, ktery je na principu spalovani O2. Vzdy v zime v prosinci jedu na chalupu a zapinam vafky na 13 stupnu a i kdyz prijedu za tri tydny treba tak rozhodne v chalupe se da v pohode dychat, byt vzdy po prijezdu to hned dam na max, vyhreju a pak vetram a zase dohreju.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No nevim jestli ty tvoje Vafky žerou kyslík z místnosti, ale už dlouho se dělají že si berou vzduch z venku, mají kouxiální rouru zkrz zeď pro spaliny i pro čerstvý vzduch.

Ovšem to jsme mimo, asi tam plyn nemá, spíš myslel plynové topidlo jako s bombou PB

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 9 hodinami, Radek Hurvajz napsal:

No nevim jestli ty tvoje Vafky žerou kyslík z místnosti, ale už dlouho se dělají že si berou vzduch z venku, mají kouxiální rouru zkrz zeď pro spaliny i pro čerstvý vzduch.

Ovšem to jsme mimo, asi tam plyn nemá, spíš myslel plynové topidlo jako s bombou PB

tak na plaminek vidim a je volne pristupny i vzduchu v místnosti, tak se domnivam, ze byt malo, ale presto si neco malinko vezmou :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Elektrika má výhodu v dobré regulaci, jak časově, tak teplotně, takže v důsledku vyjde ekonomicky stejně dobře.

El. fukar šumí, infrazářidlo je tiché. Obojí si můžeš nasměrovat kam chceš, to je taky výhoda.

El. olejový radiátor je taky fajn, ten se nedá směrovat, ale je tichý a stabilní.

Osobně mám zkušenost se všemi uvedenými. Použij to, které máš zdarma (někde v rodině leží) a vyzkoušej. Časovač - ten nejlevnější mechanický by stačil, ale v případě výpadku el. se zastaví. Časovač s displejem má v sobě záložní baterku.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přímotop - prach smrdí jen první půlhodinu, pak už ne. Podle toho, zda se během nepoužívání stihne usadit (týden, přes léto?). Případně při nepoužívání uklidit do skříně nebo bedny.

Přímotop infra mám v kanceláři i v dílně, topí okamžitě, což např. olejový radiátor ne.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Rozhodoval bych se podle toho co je prioritou.

1 spotřeba respektive cena provozu?

podle toho jak často to poběží. Pokud 10x za zimu tak asi není tak důležitá

2. rychlost či naopak setrvačnost topení?

pokud to má co nejrychleji vyhřát místnost a nebo klidně s pomalým nástupem ale vydržet dlouho s relativně nižší spotřebou

3. pořizovací cena?

zda je to otázka tisíce a nebo tisíců. Neznám Tvoji finanční situaci, ale každý to máme asi jinak.

Já to měl kdysi na chalupě také podobné. Pak jsem místo klasických kamen udělal velkou pec, která když se nahřála po celém dnu topení tak vydržela hřát až do rána. Pravda je, že když jsme přijeli tak to trvalo pár hodin, než se přestalo kouřit od pusy, ale to se většinou člověk zahřál prací co ho hned po příjezdu čekala.

Jak tu někdo psal je ideální vyzkoušet, půjčit si něco a uvidíš. Za mě by vítězil zářič nějaký křemíkový a nebo přímotom. Ale nebál bych se klidně kamen na propanbutam.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

infra  nekomu vadi že sviti , což  v noci nic moc 

ventilátorový  jde slyšet   ale zase  vyhřeje celou místnost  a je jedno kde je 

olejovy  tichy   usporny  ale  umistit  na dobre misto a  potom regulace je horsi , pomalu najede 

do male mistnosti bud  ten zmineny v odkaze Elegant CH 2000 F , mam v jedne mistnosti na chate a jde  to , nebo ten olejovy , ten pouzivam  v koupelne   spolu s žebrikem  - u tech olejovych  je vyhoda že si na teplo mužes jak se rika sahnout :)

jinak infra se nekde  vali  a moc se nepouziva 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

děkuju všem, kteří tady přispěli :super

koupím olejový radiátor kvůli tichu při provozu a možnosti regulace , jedná se mi o venkovní teplotu kolem nuly, při větší zimě na chatu stejnak nejezdím, a hlavně jde o přechodné topení na první noc--jak známo, druhá noc je už příjemnější, protože zdi  ,,nasáknou'' teplo z krbu ( z kamen)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Sálavé panely jsou vesměs nízkoteplotní s malou spotřebou vztaženou k jejich ploše. Takže aby udržel přijatelné teplo, musel by z nich postavit pěknou jednu celou zeď vzhledem k tomu, že tam bude tu první noc jak píše pěkná zima. A rozhodně nejsou za pár korun. Za mě určitě oleják, který za pár korun pořídí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...