Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Benzín, Nafta, Akumulátory? Nebo vlastní pohon? Toť otázka :D


Weri 605

Recommended Posts

V tom videu ma zarazila cena novej batérie (1,3 mil. Kč). Neviem, z akého roku je to video, ale uvádza sa, že v súčasnosti je priemerná cena nie vyššia než 160 €/kWh, a stále klesá. To znamená, že pri 64 kWh batérie v Kone by to malo byť niekde okolo 300 tis. Kč.

Mimochodom, Hyundai minulý rok predvolalo v J. Kórei takmer 26 tisíc Kona Electric na kontrolu kvôli sérii požiarov. Boli spôsobené chybnou výrobou batérií. Dokonca sa objavil prípad požiaru auta, ktoré prešlo kontrolou, ale nemenili mu batériu, ale iba aktualizovali softvér.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 4 hodinami, rhinos napsal:

no nevim. stal jsem za horicim benzinakem a celkem rychle se to dalo uhasit i kdyz to bylo v ohni dobrych 10 minut.

Neco jineho je kdyz naftak chyti pres turbo to neuhasis

No když čapne spalovák v podzemní garáži tak za 10 minut ho taky neuhasí. Brácha to zažil v Plzni. Auto nebylo naštěstí jeho ikdyž to byla taky 307, kterou má.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jsem se dneska poprvé svezl v elektromobilu - konkrétně VW e-UP.. A přesně se mi potvrdilo to co jsem tvrdil a myslel si celou dobu - jako druhé auto do rodiny, na ježdění do města je to naprosto boží! Dal jsem si kolečko po Praze - z Petřin do Malešic a zase zpět. Musím uznat že mě to i bavilo, chvilička cviku a ani jsem nepotřeboval brzdovej pedál :D Ani z výbavy mi nic nechybělo :) dokonce bych si dovedl představit to vlastnit i když bydlím v paneláku. Hodit to na nabíječku někde v obchoďáku než si člověk nakoupí, to by se dalo :) Ale samozřejmě otázka, jak to bude výhledově s cenami nabíjení, jaké jsou ceny servisu atd.. Svézt se v tom vyvolá nadšení.. 

Shrnutí - mít prachy na rozhazování, hned si něco takového jako druhé auto koupím! Ale stále by bylo první auto nějaký prostorný naftový kombík.. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Měl jsem z toho stejný dojem. Bohužel mí ten rozdíl nedává ekonomický smysl a další otázka je, po kolika letech prodat toho černého Petra dál, 4-8-10?. A mám ten dojem, že majitelé rychlo - nabíječek budou chtít ty náklady na stavbu a provoz zpět. Ale zrovna ten e-UP pro couračky půjde v klidu nabíjet doma.

Na couračky by stačilo něco jednoduchého, malého, bezpečného ,levného, bez všech těch displejů a zbytečných hraček... s dojezdem 100km.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Agrafik - dojezd 100 km by byl fajn, pokud by byl GARANTOVANÝ. Jestliže ale dojezd razantně snižuje spousta proměnných veličin (venkovní teplota, potřeba topení / klimatizace, stáří baterií apod.), pak je pro poskakování po městě začínat někde u dvojnásobné hodnoty, tzn. aspoň 200 km a to už asi budou tak velké akundumulátory, že by jich byl takový Smart plný 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Oba tábory budou mít vždy tendenční bláboly a budou si obhajovat to své. Tak to bylo a bude. Ve všem. A právě, že ropu potřebujeme na miliardy dalších věcí, je celkem škoda ji prohnat výfukem. Auta rozhýbat dokážeme i jinak, než spalováním ropy. Ale chemický průmysl, farmaceutický průmysl, ... - ty se bez ropy (zatím) neobejdou.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Péťa ano, ale presto je naprosto nesmyslne rct, ze tezba ropy je neekologicka a tim padem spalovaci motor je spatne a elektro je v pohode, ackoliv to elektro ma z ropy hromadu dilu a jeji tezba a zpracovani a nasledna (ne)recyklace do jeho cele vyroby silne promlouva. To je proste totalni nesmysl a alibismus.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přiznám se, že jsem na to video neklikl, ty bláboly obou stran mě nezajímají. Nic jiného (rozumného) než spalováky nemáme, ale pro většinu běžných jízd je už i to elektro vhodné, jen vyřešit nabíjení. A naštěstí jsou i lidé, kteří věří, že to půjde jinak a mají pravdu. Jednou se tomu pohonu, který spaluje ropu budeme smát. Také jsme opustili parní pohon.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Péťa ja urcitou vyhodnost elektra nepopiram. Jen me neskutecne vytaci prave takova totalne nesmyslna a silne tendencni videa. To proste jen a pouze miri na manipulovatelne pitomce a pod jejich zastitou se  zakazuje, omezuje a buzeruje "ve jmenu vyssiho dobra". Napr. se tam uvadi, ze tezba lithia je uplne v pohode a nezavadna, ale tezba a zpracovani ropy je desne spinava a problematicka vec. Ze baterky jsou uplne v pohode recyklovatelna komodita... Proste snusna lzi a blabolu, ktere fakt nicemu nepomuzou, spis naopak.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   1 registrovaný uživatel

×
×
  • Vytvořit...