Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Benzín, Nafta, Akumulátory? Nebo vlastní pohon? Toť otázka :D


Weri 605

Recommended Posts

barak, 200metru, topim drevem, podlahovka. Drevo delam sam, akorat neklinuju, protoze mam dobry sekery a televizi mam, protoze mam deti...mam i pocitac, dokonce...

elektriku bych videl spis tech 5mwh, topeni podle zimy, kdyz bude ostra, tak klidne 8 tisic.

E: jo, sem zapomnel, tarif mam pro elektricky topeni, takze NT/VT - 20/4

 

Upraveno uživatelem morepower
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

to mmartinkovic: Je vidět, že ekonomické pojmy jako investice a návratnost Ti nic neříkají a uplatňuješ je úplně zcestně. takže když si za 10 tisíc Kč koupíš pračku, tak si ji raději kupovat nebudeš a budeš prát v potoce, protože takhle Tě už první praní vyšlo na 10 tisíc?

to morepower: Ano, platby za elektřinu z minulých let jak píše mmartinkovic lze použít. Ale do budoucna je k nim dobré připočítávat každoročně alespoň 2% inflaci. A to se násobí, každý další rok jsou to 2% z původní částky plus 2%. Vzhledem k tomu, že investici do FVE dnes stát podporuje občanům v Nové zelené úsporám https://www.novazelenausporam.cz/ minimálně 50%, tak si tu částku za ni můžeš podělit 2. Jinými slovy návratnost se Ti zkrátí na polovic. Kromě nezávislosti (s baterkou) na veřejné síti po většinu roku (v kombinaci s elektroautem je předpoklad celý rok), je jistota třeba i vytápění domu (protože i plynový kotel potřebuje pro svůj provoz elektřinu jak pro ovládací elektroniku, tak pro oběhové čerpadlo). O možnosti se do budoucna zapojit do obchodování s přebytky ze své samovýroby nemluvě.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ti nerozumim, za jak teda dlouho by se mi to vratilo? Pri tech vstupech, ktery sem psal?

E: no, mrknul sem na to teda, a zelenausporam pro me neni, pisou neco o domech pred rokem 2007. Ale zas sem to cely neprochazel. Zateplovani pro me nema vyznam. A jak tak jako nahrubo pocitam, tak se mi FVE asi nezaplati nikdy. 

Upraveno uživatelem morepower
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No to je třeba projít podrobně, nejde o drobné peníze, bavíme se o deseti až statisících z rodinné kasy. V části 3 by jsi našel fotovoltaiku https://www.novazelenausporam.cz/nabidka-dotaci/rodinne-domy-zdroje-energie/. Pro Tebe Fotovoltaický systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem ≥ 1 700 kWh/rok, Výše podpory [Kč] 70 000,-. Návratnost bývá obecně kolem 7 let. Reálná zkušenost je rychlejší návratnost, příčinou j změna chování majitele FVE, který se začíná chovat ekonomicky a využívat maximálně svoji elektřinu. Například neseče benzínovou sekačkou, velké spotřebiče 1 kWh a výše (myčka, pračka, žehlička....) zapíná v době výroby FVE atp. Časem dojde na elektrokola, elektromotocykly, elektroauto. Většinou když doslouží předchozí. Což je případ i zahradní techniky jako sekačka, křovinořez atp. nebo vybavení do dílny - obvykle vše nahrazují akumulátorové řady s jedním vyměnitelným akumulátorem. Kromě průkopníků (http://www.ryobi.cz/ např.) už to nabízí i mainstream jako Mountfield (https://www.mountfield.cz/hledani?s=aku&searchtext=aku&searchmode=anyword).

Těch 70 je maximum a je to 50% dotace. U Tebe bude návratnost delší, protože pokud máš spotřebu jen za 8 tisíc ročně a už dnes nízký tarif, logicky se prodlužuje. Jinými slovy pokud by jsi koupil systém za 140, dostal 70 dotaci, tak 70 je tvých. Při spotřebě díky baterce min. 80% výroby a současné spotřeby by jsi ročně ušetřil min. 6.400,- Kč. Takže návratnost těch 70 litrů je max. 11 let. Prostě už nyní máš úsporné výchozí podmínky - podlahové topení do 50°C, topení bimoasou, vlastní zpracování biomasy (kolik hodin práce plus nákladů na sekyry a pily Tě to stojí logicky nepočítáš, protože na druhé straně ušetříš za posilovnu :super). Jinak při tomhle tarifu nemít současně elektromobil a kupovat benzín/naftu je čiré bláznovství. Jelikož 20 hodin denně nabíjíš levněji než já 8 hodin s tarifem D27d Elektromobilita. Tak jako to dělají někteří kolegové elektromobilisté, co mají tepelná čerpadla nebo podlahovku a tento tarif - dojedou domů a hodí auto na kabel. Hodiny neřeší. 

V podstatě u tvého typu využívání energií v domě by možná mělo smysl uvažovat zcela jinak, tedy o velké akumulační nádobě, aby jsi ji mohl natápět a pak využívat bez topení, o termoelektrických článcích na boky kotle, o úsporných spotřebičích počínaje svícením. A pak teprve zvažovat FVE nebo vítr s baterkou. 

Jinak podmínky NZÚ se budou od řijna 2018 změkčovat, mj. má padnout i ta podmínka min. 10 let stáří domu. Informace od vedoucího odboru Státního fondu životního prostředí z MŽP z úterka ze semináře Uhlíková stopa v Olomouci ÚSPORY ENERGIE A UHLÍKOVÁ STOPA ÚŘADU.Máš tam i moji prezentaci o elektromobilitě.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

hm, tak to nic, to se mi nevyplati, nebo to nevyuziju, nebo je to pro me neprakticky. Jednotlive to vyjmenovavat nebudu. Tak nejak mi pripada, ze ziju uspornejc, nez ty elektrofandove, se kterejma mluvim, vcetne tebe, teda. 

E: sem to promaz vod hovadin

Upraveno uživatelem morepower
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 3 hodinami, morepower napsal:

Premejslel sem jeste o ty navratnosti. Cokoli nad rekneme 4 roky mi prijde hrozne vzdaleny. Do toho nepujdu.

Jsme v energetice. Tam se návratnosti počítají na desítky let. Neprodáváme holky, zbraně ani bílý prášek :) Ovšem s tímto přístupem těžko můžeš cokoliv dělat, protože auto určitě neřešíš na 4 roky, barák taky ne, ani věci v něm, o nějakém spoření nemluvě. To všechno je na skoro nebo rovnou desítky. Mně zatím nejlíp vyšla návratnost solárního ohřevu vody, tam jsem byl díky dotaci ze Zelené úsporám 55 tis. Kč na 5 letech. Takže je už splacený. Místo plynu ohřívá vodu slunce, elektřinu k tomu mu zajišťuje FVE. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 56 minutami, Hafity napsal:

Acotototo:myslim

Není to žádná hitparáda, ale když jsme byli v Ekovesnici v Bílých Karpatech, tak to tam používali na svícení, vyráběli tím sice málo, ale pořád dost elektřiny pro baterku z níž jely led diodová svítidla v domě.  Tady https://cs.wikipedia.org/wiki/Peltierův_článek nebo tady http://www.umel.feec.vutbr.cz/~adamek/uceb/DATA/s_8_2.htm. prostě to jen měli připlácnuté na bok kamínek a dráty od toho k baterce 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ale ale Radovánek, práveže mi hovorí. Počítal som to z reálnych Tvojich čísel, skutočne šetrenie je až vtedy, keď sa vráti investícia, a to sa tebe nevrátila ani omylom. Šetrenie v tvojom zmysle je čo? Že neplatis servis za auto, výmenu dielov oproti spaľovaciemu autu? Tankujes, resp netankuje za 32 Kc/ L? Musel si investovať 230 000 len tak aby si šetril niečo, čo sa ti vráti o 11 rokov. Mas paušál na elektriku D27, za ktorý platíš xyz peňazí, mas min cca 3 karty na paušálne nabíjanie elektro vizitka možno po cca 500 Kc každá, aby si sa dohopkal k nabíjačke, a ja neviem počítať s tvojimi reálnymi úsporami. 

K tej práčke, je to spotrebná vec. Keď si kupis práčku za 20 000 Kc, aký je rozdiel oproti 10 000 Kc? Spotrebuje menej vody o polovicu??? Eé, menej elektriky o polovicu??? Ee. Je to čisto spotrebná vec, ako keď si kupis tenisky za 10 či 20 000kc, aký je rozdiel? Že má 3 prúžky, alebo fajku? Účel je ten istý. 

Posledný počet dam, rodinný dom, 5 izieb, prizemny, cca 60 rocny,zateplený, okná výmene, obývateľný cca 3 osoby, elektrika komplet nová, cca 8 rokov, bežné spotrebiče, kondenzačny kotol, elektrická rúra, mikrovlnka, žiadna umývačka, 2x práčka, 1 x dušička používaná len cez zimu,  4x telka LED, osvetlenie Led v každej izbe, chodby,vonkajsie,2 x el garážové vráta, 1x el brána, proste starší barak, nepilim drevo, uhlie, pelety ale plyn.

Elektrika mesacne 50€, rocne 600€, x 10 rokov je 6000€ , podľa spotreby zvyknú ešte vrátiť preplatok cca 50€.

Plyn 100€ mesacne, 

Čiže , čo je investícia a návratnosť z nej?

Už je to stále dookola, môžeš tu tvoju FVE predat a kúpiť si novu, s 3 x takým vykonom za 1/2 cenu, veď si šetril už 8 rokov podľa tvojich výpočtov.....

Koniec.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Každá investice, a FVE byla investice, se počítá podle doby odpisování a životnosti. A ta je u FVE min. 20 let, kdy stále ještě výrobce garantuje kapacitu FV panelů 80%. Takže já jsm v klidu a spokojený, protože podle zkušeností nejen vídeňské univerzity FVE i po 30 letech provozování dává stále +-80% kapacity své původní výroby. Neinvestoval jsem na 11 let. proto nemohu s 11 lety počítat. Je to v podstatě druh bankovního termínovaného vkladu na dobu určitou. Taky z něj máš více peněz, než když banka neví, kdy si je vezmeš. Jinak moje investice má ještě to kouzlo, že kromě návratnosti původní částky, mi stát bude vyplácet po těch 11 až do 20 let pořád prakticky stejné peníze každoročně. A důležité je i to, že cca 2.000 kWh přes den spotřebuji  každoročně já sám, za což bych normálně v denní sazbě zaplatil 10.000,- Kč ročně. To je od roku 2009 dalších 90.000,- Kč. Opět Ti zopakuji, že FVE jsem nepořizoval kvůli auta a nečerpám z ní. Ale to je snad už po desáté. Ty však budeš stále operovat s nějakými sta tisíci. FVE je 9/2009, první elektroauto 4/2014, druhé 5/2016.

Ano, všechno co nemusím zaplatit, a teď se bavíme o autech, je pro mne další šetření a zhodnocování investice. Jak jinak by jsi to nazval? Palivo, servis, pojistka...... Paušál platím jen jediný, 360,- Kč ročně PRE, všechny ostatní karty jsou buď zdarma nebo je nevlastním. Možná to nevíte, ani vlastně nikdo kdo nemáte elektroauto nemůžete vědět, ale od června 2018 jsou všechny rychlonabíjecí  stojany ČEZu (58 ks v ČR) zdarma, bez paušálu a přístupových karet.

Podle popisu vlastnictví si žiješ dobře,. Patba 150 Eur měsíčně je velmi malá, a je velmi malá právě proto, že jsi mohutně investoval a nyní se Ti to vrací = zateplený, okná výmene, elektrika komplet nová, cca 8 rokov, kondenzačny kotol, 4x telka LED, osvetlenie Led v každej izbe, chodby, vonkajsie. Takže děláš to samé, investuješ předem, aby jsi pak šetřil pravidelné platby, jen si to asi nechceš přiznat.

Proč ale do toho zase taháš FVE a navrhuješ, abych zničil svoji investici a kupoval další FVE jen proto, že klesly ceny a zvýšil se výkon, to nechápu. Já si ji sice koupím, ale z jiných důvodů. Abych doplnil ekosystém domu. Aby doba výroby odpovídala době spotřeby, aby se akumulovalo do baterií na noční použití, do vody, nabíjela auta. Protože chci být co nejméně závislý na systému z hlediska bydlení i mobility. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 8 hodinami, Radovanek napsal:

Jsme v energetice. Tam se návratnosti počítají na desítky let. Neprodáváme holky, zbraně ani bílý prášek :) Ovšem s tímto přístupem těžko můžeš cokoliv dělat, protože auto určitě neřešíš na 4 roky, barák taky ne, ani věci v něm, o nějakém spoření nemluvě. To všechno je na skoro nebo rovnou desítky. Mně zatím nejlíp vyšla návratnost solárního ohřevu vody, tam jsem byl díky dotaci ze Zelené úsporám 55 tis. Kč na 5 letech. Takže je už splacený. Místo plynu ohřívá vodu slunce, elektřinu k tomu mu zajišťuje FVE. 

ty si bud kde chces, ja sem nohama na zemi. Resim veci aktualne, s rozumnou vyhlidkou do rozumne budoucnosti. Za ctyri roky se ti svet muze otocit vzhuru nohama nekolikrat. A pak co? Pak kulovy, protoze ti zbejva este dvacet let v minusu:roker

 

Edit: Když to tak čtu znova, tak třeba o autu máš pravdu - normálně ho řešim dokonce na míň než čtyři roky, ale mám i auta, který řešim tak, aby mi vydržely co nejdýl → proto velkej obsah v benzínu, třeba... Nebo mám auta, který mi dělaj radost a prostě se mi líběj (pežotek bez střechy :mrk, třeba)... Barák vlastně taky, doba bydlení je jasná věc, ale třeba technologicky sem ho navrh tak, abych nemusel řešit kraviny typu FVE a obecně "vývoj elektřiny" (spotřeby, ceny, dotace, návratnosti někde až budu dědek a bude mi to šumák..) Když spořit, tak akorát zlato nebo platinu. Jeden můj kámoš spoří střelivo :D ...to teda taky chápu...:D

 

Upraveno uživatelem morepower
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zasa si si to obrátil tak ako ti to pasuje. 

Investícia ako taka sa týkala bežných spotrebičov nakoľko staré dosluhovali, okná podobne, zateplenie domu mas aj ty v relatívnej novostavbe nie ja v 60 ročnom dome. Kondenzačny kotol sa menil za kotol po 15 ročnej prevádzke, televízor podobne, dusíme prádlo v sušičke cez zimu,  a investícia trvala 10 rokov priebežne, nie naraz s veľkou sumou. Relatívne náklady sú +- rovnaké, nakoľko zdražovanie elektriny a plynu  je nezadržateľne.

Nevravim aby si zničil Fve, ale stále ospevujes, aké sú teraz výkonné, tak ju inovuj , zvys výkon, šetrí viac keď chceš, nikto ti nebráni, ale nenut iných aby sa prispôsobovali tvojím predstavám o šetrení a spôsobe života. Peniaze sú na to, aby ich človek míňal tak ako sa každému ľúbi. A nikto si ich do hrobu nezoberie.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano, cenu 1 kWh zjistíš jednoduše  podělením roční faktury počtem kWh. To je jasné, jejich rozúčtovávání na regulované a neregulované, noční a denní, stálé platby za jistič a rezervovaný příkon a různá DPH k tomu jsou k ničemu. Takže denní 16 hodin denně 06-22 h za 5,- Kč, noční 22-06 h za 2,50 Kč. Sice přecházím k jinému prodejci, ale trvá to. ČEZáci si dali do smluv různé fígle a dříve než 2019 to nebude. 

Před hodinou, Agrafik napsal:

Spočítej mi návratnost na solární ohřev vody s návratností 5let.

Trošičku protimluv, ne? Návratnosti sis určil na 5 let, tak co chceš počítat?  Pokud narážíš na fakt, že se mi vrátila investice do solárního ohřevu vody (tedy klasicky solární panel s kapalinou, ta teče do bojleru a v něm ohřívá vodu, není to fotovoltaika) za 5 let, tak to je jednoduché. Prostě si vezmeš měsíční spotřebu plynu na ohřev vody (vaření je zanedbatelné) v měsících, kdy v domě netopíš. Protáhneš to na celých 12 měsíců a máš počet m3 nebo kWh, podle toho jak Ti to dodavatel píše do faktur. No a už stačí jen znásobit cenou za 1 m3 nebo 1 kWh a máš kolik Tě stojí ročně teplá voda na mytí. Mně to vyšlo na 5 let, ohřev vody mne za tu dobu stál 26 tisíc (citace z článku pro obecní noviny):

"...................Souprava na solární ohřev vody pro rodinný dům - 2 solární panely, bojler obsahu 250L s řídící elektronikou a vystrojením - stála včetně montáže 81 tisíc Kč s DPH. Klady jsou jednoznačné. Kotel prakticky celé léto až do příchodu opravdové zimy stojí, vodu bohatě ohřeje slunce. Pokud si dáte práci a v zimních měsících odhrnete z panelů sníh, uvidíte malý zázrak. I při teplotě kolem -5 stupňů a zimním sluníčku se dokáží panely rozehřát na neuvěřitelných +30 stupňů a alespoň předehřívat vodu v bojleru. Kotel pak už s jejím dohřátím na +50 nemá příliš práce. Absorpční kapacita panelů je neskutečná. Pokud sníh panely nepokrývá a teplota je v zimě kolem nuly nebo mírně nad ní, sluneční svit dokáže i za krátký den ohřát celých 250L na teplotu mezi 40-50 stupni Celsia. ....................Program Zelená úsporám však není možné jen chválit. A tady je důvod, proč si nemohl solární ohřev vody pořídit opravdu každý. Z vlastního jsme sice uhradili nakonec „jen“ 26 tisíc, které by se měly za 5 let vrátit na úsporách, ale loni v létě jsme museli naráz zaplatit celých 81 tisíc. Pak podat papíry a čekat a čekat a čekat.  V sousední Velké Polomi podali žádost v březnu, vyrozumění o zařazení dostali v květnu, v srpnu jim oznámilo ministerstvo schválení dotace, v říjnu dostali k podpisu smlouvu a před vánocemi i slíbených 55 tisíc. Tři čtvrtě roku pryč a člověk se ptá : Proč tak dlouho?V Plesné jsme učinili zkušenost ještě horší. Žádost podána v červenci, vyrozumění došlo po prázdninách a pak ticho po pěšině. Po lednové telefonické urgenci se hnuly ledy a obratem jsem dostali smlouvu. Prý už byla dotace schválená a jen se čekalo na vytištění a podpis smlouvy. Ve smlouvě další velké překvapení. Už ne peníze do 30 dní po podpisu smlouvy jako loni v Polomi, ale 90 dní. Státu není hloupé nechat se od občana úvěrovat celý rok. Nakonec se stal druhý zázrak a na konci března peníze došly. Ale proč to muselo trvat 10 měsíců? Pak se těžko divit lidem, když zůstanou u klasického kotle a dřeva, které se vždycky někde nějaké sežene. A že smrdíme a čoudíme dál."

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   1 registrovaný uživatel

×
×
  • Vytvořit...