Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Benzín, Nafta, Akumulátory? Nebo vlastní pohon? Toť otázka :D


Weri 605

Recommended Posts

před 5 hodinami, TomasARN napsal:

Baterka a akumulator nerastie na strome, kovy do nich tiez nie a musia sa tazit. Co sa tyka akumulatoru v aute, tak nie je pravda, ze iba nabijas a jazdis. Znami kupil Teslu a po kupe zistil, ze akumulator sa ma po roku menit, cize take ekologicke to nie je a vyroba elektriny tiez nie, ci uz tepelne elektrarne alebo jadrovy odpad. 

A tomu fakt věříš? Takové hovadině? Když Tesla dává záruku 8 let? Baterky Tesla měnila u některých aut v první sérii, většinou kvůli závadě pár z 8 tisíc článků, a to kus za kus, na počkání a zdarma. Pak si to v klidu rozebrali, vyndali těch pár vadných a jelo se dál. 

A víš, že na Slovensku je přes 80% elektřiny z jádra, vody, větru a slunce a když se dostaví Mochovce, tak se odstaví poslední uhelka a pojede se jen na jádro a obnovitelné zdroje, nechá se snad jedna plynovka pro vyrovnávání? A že prvotní palivo se už po spotřebování a uložení dnes přepracovává na další použití, protože jsme technologicky dál? Svět se mění.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 5 hodinami, Scratch napsal:

svym zpusobem mas Radku pravdu, i Radovanek. ale pro me auto musi jet a rvat. Stejne tak motorka.... nedokazu si predstavit ze jedu na elektromotorce. Stejne tak kdyz jsem jel v toyote hybridni, tak me to proste vadilo to divny ticho.... 

Jo, jo, jsou takové ty ztracené případy. Závisláci na hluku. Dneska mne jeden na chopperu neustále předjížděl a trochu jsme se honili po Mariánskohorské. Já to svištěl a on brumlal na celé kolo od Svinova po Přívoz. Elektromotorky mají - protože jsou stavěny výkonově - takový nepříjemný pištivý zvuk. Skútry jsou na tom daleko lépe. To divné ticho vadí zpočátku spoustě lidí, asi tak jako jsou lidi, co si musí vždy pustit po ránu telku, aby měli kulisu, pak v hlučícím spalovacím autě rádio a tak pořád dokola. Ale na ticho se příjemně zvyká. Zvláště pak u delších cest. Nebo cest přírodou, stačí silnička v lesíku nebo mezi poli. Ptáci, čmeláci, prostě samý přirozený zvuk, jako když jde člověk pěšky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 5 hodinami, Radek Hurvajz napsal:

Tak dneska už se ten zvuk umí linout z reproduktorů, jak uvnitř tak i venku, to je to nejmenší

Občas s tím trochu blbneme  a pouštíme ven z auta třeba zvuk parní lokomotivy, koňského povozu atp.. Kluci mají v Kaipanu generátor, ale dnes už stačí jen mít slušnější přenosný reproduktor k mobilu a otevřít okna.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dokud nebude mít elektromobil dojezd jako benzín tj alespoň 700km na "jednu nádrž" a dobíjecí stanice nebude (ve městě) co 3km nemáme se o čem bavit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 5 hodinami, TomasARN napsal:

Dobry bol jeden diel Top Gear, kde isli na elektromobile a par km pred cielom sa im vybil a nebola k dispozicii stanica na dobitie, tak to pripojili do klasickej zasuvky a isli hladat ubytovanie, kym sa to za X hodin nabije :D

Aha, tak už je mi jasné, odkud čerpáš ta důvěryhodná moudra. Jo, jo, to si ti 3 šašci (je to šou, auta jsou jen kulisa, něco jako vaření a jídlo jsou jen kulisa k Ano, šéfe) potřebovali udělat legraci, tak se chovali jako pitomci a ignorovali absolutně vše - předpokládaný dojezd, varování před nedostupností cíle na 1 nabití, varování před nenavštívením nabíječky po trase a nakonec se připojili do klasické zásuvky a šli spát, aby auto nabili nesmyslně za několik hodin do plna. I když jim chybělo pá kilometrů a stačilo nabíjet tak 20 minut. 

Dám Ti dnešní praktický příklad. Peugeot Ion, vývojově 10 let starý elektromobil, původní baterie, přes 51 tis. km nájezd, papírový dojezd 150 km, praktický po městě 136 km, s rychlostkami či dálnicemi 100-110 km, zapnutí klimatizace či topení ubere díky její primitivnosti (žádné tepelné čerpadlo, jako dnešní elektromobily) 20-30% dojezdu. Trasa Ostrava-Poruba , Ostrava-Hrabůvka, Frenštát do Beskyd na Hotel DUO (Horní Bečva přehrada). Sice jen 72 km, ale neustále do kopce s převýšením 400 metrů (=10 třináctipatrových paneláků) a ve 4 chlapech, každý okolo 100 kg a jeden i více..  Tedy ve 4místném voze plně naložen, i kilogramově. Venku +31 C, v autě +34 C. Auto plně nabito 16 kWh, průměrná spotřeba 12 kWh, ujelo 72 km povolenou rychlostí bez klimatizace (potřebovali jsme dojet i zpět, ale po cestě není rychlonabíječka) s plným ventilátorem nebo  v obcích s otevřenými okny tuto trasu se spotřebou 11 kWh, tedy 15,3 kWh/100 km. Holt zátěž a kopce si vzaly své.

Na místě jsme vyřídili, co bylo potřeba, povečeřeli grilovanou krkovičku s (spolujezdci) výbornou čtrnáctkou z Beskydského pivovárku a auto mezitím nabíjelo z jejich rozvodné krabice na parkovišti na sloupu osvětlení. Tato jednoduchá "nabíjecí stanice" za 2 tisíce korun poskytuje 2 zásuvky 230V 16A a jednu zásuvku 400V 16A, přičemž nabíjet mohou až 3 elektromobily. Můj Peugeot Ion z ní - díky programovacímu silnému kabelu 6-16A, co vozím na cesty - dokáže vzít za 1 hodinu 3,6 kWh, tedy zhruba papírově 30 km dojezdu. Za dobu nabíjení si vzal 5 kWh. To s malou rezervou bohatě stačilo na zpáteční cestu. Kluci z Top Gearu by se ale ubytovali a pomalým standardním kabelem, dodávaným výrobcem k autu, by cucali celou noc max. 2,3 kWh za 1 hodinu až do plných 16 kWh. Což ale není potřeba.

Vyjeli jsme s 10 kWh v baterce (z max.16) a dojezdem dle palubního počítače 70 km na cestu 74 km do údolí do Ostravy-Plesné, opět přes Frenštát a Hrabůvku. Cestou jsme sice neklimatizovali (i večer bylo venku stále +25 C), protože jsme měli jen malou rezervu, ale díky jízdě převážně z kopce buď na neutrál (na rozdíl od spalováku, která má stále svých 800 otáček, elektromotor stojí a nic nežere) nebo dokonce s brzděním rekuperací, jsme 16 km do Rožnova p.R. ujeli s nulovou spotřebou (stále jsme měli 10 kWh) a dojezd se nám dokonce zvýšil dle palubního počítače na 82 km (teoreticky měl být 90 km, 1 kWh odpovídá ideálně 9 km). Nijak jsme se neomezovali s rychlostí na úsecích, kde byla 90 a jeli, co to šlo. Domů jsem dojel s 1 kWh a 8 km dojezdu. Zpátky si tedy auto vzalo místo 11 kWh jen 9.

Celé to bylo jen o tom, že jsme jeli nejslabším elektromobilem a rychlonabíječky byly jen v Ostravě 2 ks, tedy v místě výjezdu čili k ničemu, 1 ve Valašském Meziříčí, 31 km od cíle a na opačné straně a cestou zpět opět až ty 2 v Ostravě. Kdyby byly třeba po cestě v Příboře nebo Frenštátu, stavil bych se mírně nabít na cca 10 minut, jel s klimou a nic neřešil. Ve Frenštátu ale byla jen pomalá zásuvka zdarma, stejně jako nás zdarma nechali nabít na Hotelu Duo, kde je to běžná služba. Protože tam mj. půjčují i elektrokola. Jet modernějším vozem, třeba Kia Soul EV s dojezdem papírovým přes 200 km, 27 kWh baterií a tepelným čerpadlem, které ubírá z dojezdu 7-12 km nabíjel bych až zpátky v Ostravě. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 4 hodinami, StibTo napsal:

Hm ok a já na ten 1L benzínu najedu taky 10km, no i víc :)  

Tak jistě, ale tady jde o to, kolik energie je nutno na vytěžení  ropy a výrobu toho 1 L benzínu pro ujetí více než 10 km a kolik to stálo, když jen přetvořit 1 L benzínu z ropy vyplýtvá 1,3 kWh elektřiny.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jako já to celý nečet... Ale...

Nafta patří do firemního... 

Benzín do soukromé leštěnky která zároveň slouží na zahnání deprese nebo na vyblbnutí.. Jo a do fechtla... 

Volty do MHD a do mobilu, tabletu,vibrátoru..... 

(tak a du si do sklepa na 7mý schod pro 7mej kousek...) :papa

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Radovanek ked si sa tolko rozpisal o tom dojazde, tak mi napriklad povedz, ako by som dal s takym autom cca 600 km za dva dni, co spravim, musel by som davat dlhsie prestavky, co si nemozem dovolit. Teraz este napis, ake su ceny takych vozidiel? 

Taketo auta este nie su v sucasnosti na takom stupni vyvoja, aby plnohodnotne nahradili klasicke auta a ja osobne myslim, ze elektromobil s akumulatorom ani nikdy nebude nantakej urovni a preto je potrebne hladat inu alternativu namiesto benzinu, nafty a akumulatora, ale nakolko v dnesnej dobe je este ropa biznis, tak budu potlacat alternativne pohony

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Před hodinou, TomasARN napsal:

Ano verim, preco by klamal, ze po kupe mu povedali, ze pre zachovanie dobrej kapacity a dojazdu by mal menit po roku?  O Mochovce stavaju uz kolko rokov? A elektromobil nie je len o slovensku a nasich atomkach

Nemusí být hned lhář, stačí být neinformovaný nebo popletený. Lidé, co si pořídí elektromobil a nic o něm neví  - klasický nepoučený zákazník, je to stejné jako by si koupili chytrý mobil a uměli z něj jen volat - jsou původci mnoha legračních historek. Třeba paní, která mi obsadila rychlonabíječku s BMW i3. Má to evropský rychlonabíjecí konektor CCS Combo, já japonský CHAdeMO (Peugeot Ion je původem Mitsubishi iMiev, Peugeot Ion a Citroen Zero jsou jen jeho osekané evropské klony), ale nabíjecí stojan obojí naráz nezvládá. Dává totiž max. 50 kW výkonu a to  má každý z obou konektorů. Současně je na něm zásuvka Mennekes (takový německý chytřejší červený pětikolík), co umí výkonově 22 kW. Kombinovat Mennekes a jeden rychlonabíjecí konektor naráz do dvou aut lze, jen mají oba v součtu max. oněch 50 kW. Počkal jsem cca 10 minut a pak mi to nedalo, obešel jsem stojan ať vím, kolik má dle displeje nabito a kolik minut zbývá. A ono ejhle, nabíjela z Mennekesu. Měla vzadu v sedačce spící dítě, tak se jí potichu ptám, proč tu plýtvá čas výkonem 22 kW (a to BMW z něj umí palubní nabíječkou spapat jen 11 kW), když tu je CCS Combo s 50 kW. Prý je špatný konektor už do prosince a ČEZ na to sere, jak na placatý šutr. Tak nabíjí Mennekes a zdržuje se tím už 3.měsíc. Ano, byl únor. Vůbec jsem nevěřil, že jako platící zákaznice ČEZ neví o dalším rychlonabíjecím stojanu o 5 km dále, který je tam už od listopadu. Prostě jí to neřekli a ji nenapadlo prohledávat nějaké mapy nabíječek na webu (a že jich tam je). Ani o nich netušila. Tak byla nadšená, že jsme pomalu čekal pusu. Dočkal jsem se ale velmi rychle volné rychlonabíječky.

Nebo z tohoto měsíce poučená lékařka z Hranic na Moravě, taky s BMW i3. hrozně si stěžovala, že nikde v okolí není žádná možnost nabíjet. Když jí bylo sděleno, že přeci stojí před nemocnicí a tam jsou jakési zásuvky, nevěřila, že se dají používat a za dobu službu nabije auto několikrát do plně. V autosalonu ji nabulíkovali a prodali prý rychlou nabíječku do garáže za 30 tisíc, tzv. wallbox. Je to de facto jen sprostá zásuvka 400V 16A, protože k tomu ji připojili. Ale vypadá hrozně hezky a má na sobě kabel s konektorem, který ona vždy píchne po příjezdu do auta. A přes noc nočním proudem nabije, což jí zařídili taky z BMW. Nebyly to tedy až takové zákazníka zbytečně ojebávací svině, jak je u spalovacích servisů zvykem, jen poloviční. Její znalosti byly fakt šílené, říkala, že teď shání kabel k rychlonabíječce, aby mohla jezdit do měst okolo. Vůbec netušila, že rychlonabíječka s 50 kWh má svůj, protože těžko by někdo tahal sebou tlustou hadici s konektorem váhy přes deset kilo. Takže jsme zapnuli internet a vysvětlili jí základy co a jak. Koukala na to po půl roce vlastnictví elektromobilu jak z jara. A kolega měl sto chutí zajít chlapce z BMW vyliskat.

Ani Teslu si nekupují jen elektromobilní ajnštajni. Pokud jsou nepolíbení, jsou snadnou kořistí.

Stavba atomek je už taky nonsens. FVE či větrníky s bateriovým úložištěm se staví za zlomek času i ceny. Ale betonová a jaderná lobby je totéž, jako ta ropná. Silná a mocná. Čím déle a dráže spolu se státními zárukami, tím lépe se ovčan dojí.

Upraveno uživatelem Radovanek
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tohle všechno je hezký, ale baterky jsou už 100 let pořád stejný, proto se nemuže dojezd zvýšit, pokud někdo nevymyslí něco co nacpe energii do menšího balení tak jsme u všeho limitovaní tou pořád slabou bateií, ať je to mobil, nebo auto.

Všechno máme na baterky a ty jsou prostě nedokonalý.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 56 minutami, StibTo napsal:

Dokud nebude mít elektromobil dojezd jako benzín tj alespoň 700km na "jednu nádrž" a dobíjecí stanice nebude (ve městě) co 3km nemáme se o čem bavit.

Blíží se tomu Tesly se 100 kWh bateriemi. Ty ovšem nepotřebují nabíjecí stanice co 3 km. Superchargery Tesla, supernabíječky kapacity 135 kW (oproti rychlonabíječkám pro běžné elektromobily s 50 kW), staví Tesla zhruba co 100-150 km. A Tesláci je mají předplaceny (zhruba 2 tis. USD) v ceně auta a doživotně zdarma. Ve městech bohatě stačí k dispozici běžné zásuvky 230V 16A, dávají za hodinu 3,6 kWh, tedy mě stačí stát 4,5 hodiny a jsme z nuly do plna (16 kWh baterie Peugeot Ion). V práci jsem 8 hodin, v obchodě hodinku, v kině 2-3, vždy bych mohl nabíjet a obvykle to tak dělám. Maximálně pak dát veřejně k dispozici červené pětikolíky. Nemusí to být zdarma, za 2 tisíce lze pořídit spínání mobilem a placení v síti evmapa.cz. Ty červené pětikolíky má u nás každý barák, minimálně 400V 16A (dává 11 kW výkon a nabije za hodinu auto, které si to umí vzít, 11 kWh), některé i 400V 32A (dává 22 kW výkon a nabije za hodinu auto, které si to umí vzít, 22 kWh). Elektromobil se dobíjí především v době stání pomalým proudem  s výkonem 2-3 kW = garáž, parkoviště, v práci, v obchodě, v kině,  na sportovišti, prostě všude tam, kde zaparkuje. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 54 minutami, minimaxa napsal:

A pořizovací cena bude na úrovni 250t ;)

 

Ale ona už taková je. Ojetinu 14 tis. km 3 roky starý Peugeot Ion jsem v 5/2016 pořídil po 1.majiteli v ČR manželce včetně půlroční záruky prodejce Peugeot Domanský a zbytku 2 let z 5 od výrobce za 280 tisíc s DPH. Dnes už stojí mezi 210-250. Ne v ČR, tady je jich doslova ke koupi pár, ale stačí se podívat na Rakousko nebo Německo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 55 minutami, Weri 605 napsal:

Divím se..., co sem to založila za téma... :D

ale eště bych k StibTovi dodala: "..a na těch 700km se dobije za max. 10minut.." :)

Se nediv, sáhnout mi na kábel :P

Elektromobil není spalovák, který musí pro palivo do určitého místa a proto se klade důraz na rychlý přenos energie. Elektromobil nabije všude, kde je zásuvka a kdykoliv, kdy zastaví. Viz pár příspěvků výše. Navíc může vyjíždět každé ráno plný. A pokud se bavíme o letošních elektromobilech do 1 mil. Kč (VW e-Golf, Nissan Leaf, Hyundai Ioniq, Chevrolet Bolt, Opel Ampera) pak dojezdy už atakují 300 km, faktické.  Před 3,5 lety jsem já kupoval jeden ze 2 na trhu a měl papírový dojezd 150 km. Rychlonabíjení mají všechny a dokáží už si brát i 100 kW výkonu. Nabíječky s výkony 350 kW právě začali stavět v Německu, aby se doba nabíjení vozů s většími bateriemi podstatně zkrátila. Před 8 lety byly novinkou 50 kW, dnes jsou zastarávajícím standardem. A to já na ni nabiju za 16 minut z 0 na 80%. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 37 minutami, KoudaK napsal:

Jako já to celý nečet... Ale...

Nafta patří do firemního... 

Benzín do soukromé leštěnky která zároveň slouží na zahnání deprese nebo na vyblbnutí.. Jo a do fechtla... 

Volty do MHD a do mobilu, tabletu,vibrátoru..... 

(tak a du si do sklepa na 7mý schod pro 7mej kousek...) :papa

Dnešní, ale již překonaný, názor. Technický pokrok jde kupředu. Chybí Ti tam plyn a nejnověji vodík, i když k tomu jsme skeptický i já. Protože mrška malá proleze všemi materiály. Dnes naplníte nádrž, zítra je prázdná a to jste nikam nejeli. O energetické náročnosti jeho výroby nemluvě.

I když v něčem je pokrok škodlivý. Kousek čepovaný je super, ve skle ze sklepa taky, z plechovky budiž, ale z petky hnus. I když je to lehoučké a vejde se jich tam víc.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 13 minutami, Radovanek napsal:

Ale ona už taková je. Ojetinu 14 tis. km 3 roky starý Peugeot Ion jsem v 5/2016 pořídil po 1.majiteli v ČR manželce včetně půlroční záruky prodejce Peugeot Domanský a zbytku 2 let z 5 od výrobce za 280 tisíc s DPH. Dnes už stojí mezi 210-250. Ne v ČR, tady je jich doslova ke koupi pár, ale stačí se podívat na Rakousko nebo Německo.

Minimaxa myslel cenu za auto, né nakupní tašku :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 27 minutami, TomasARN napsal:

@Radovanek ked si sa tolko rozpisal o tom dojazde, tak mi napriklad povedz, ako by som dal s takym autom cca 600 km za dva dni, co spravim, musel by som davat dlhsie prestavky, co si nemozem dovolit. Teraz este napis, ake su ceny takych vozidiel? 

Taketo auta este nie su v sucasnosti na takom stupni vyvoja, aby plnohodnotne nahradili klasicke auta a ja osobne myslim, ze elektromobil s akumulatorom ani nikdy nebude nantakej urovni a preto je potrebne hladat inu alternativu namiesto benzinu, nafty a akumulatora, ale nakolko v dnesnej dobe je este ropa biznis, tak budu potlacat alternativne pohony

Právě jsem s takovým autem - a to tím nejslabším na trhu - najel za odpoledne 150 km. Když nepočítám dopoledních asi 80. Mezitím, když stálo, tak se nabíjelo. Teď se nenabíjí, i když má jen těch 8 km dojezdu a 1 kWh v baterce. Ne proto, že nabíjí manželka, barák utáhne nabíjet i 5 takových bobečků, ale jsem lakomec. Nedám do toho 15 kWh á 2,50 Kč noční proud (37,50 Kč = 1 litr lepšího benzínu), když zítra přes den to nabiju buď ze sluníčka ze své FVE (pokud pojedu do práce na elektrokole, což bych rád, je to příjemné) za 0,50 Kč / 1 kWh (za to prodávám svou výrobu), tedy za 7,50 Kč nebo pojedu autem do práce a tam to mám v paušálu zdarma v ceně elektřiny pro kancl. Jinak se to samozřejmě dá, třeba na Slovensku nebo v Rakousku, kde jsou rychlonabíječky co 50-80 km, i blíže. Třeba jsme v 1 dni byli  s přes noc nabitým autem na trase Bratislava-Vídeň (rychlonabíječka)-Bratislava (rychlonabíječka) a pak přes další rychlonabíječky po dálnici přes Žilinu do Ostravy, kam jsme dojeli skoro prázdní a nechali auto nabíjet zase pomalu přes noc z běžné zásuvky. Tedy se zajížděním do center a po nich skoro 600 km za den, vše po dálnicích.

Ceny aut jsou takové, jaké jsou. 600 s DPH chce VW za Eup, 700 Nissan za Leaf, 800 Kia za Soul, 900 VW za eGolf, v lednu se tu bude konečně prodávat Renault Zoe (na Slovensku už je) za +-800. Dělá se toho málo a ceny malosériovce odpovídají. Velkosériovka se nikomu dělat nechce, nedá se okrádat lidi na servise a údržbě, palivu a ještě se nezaplatily nedávné investice do nových motoráren, převodovkáren, výzkumu lepších spalovacích motorů, motorů umících i CNG atd.. Jediná plnohodnotná náhrada je dnes Tesla Model S a Model X, což cenově odpovídá podobné výbavě podobného spalovacího vozidla. Ale elektřina dává smysl tomu, komu stávající dojezdy vyhovují. Třeba kolega má dodávku Nissan eNV200. Kdysi dával 15 tisíc měsíčně za leasing a 5-8 za naftu. Dnes dává 15 tisíc měsíčně za leasing, 500,- paušál za přístup k nabíjení zdarma a zhruba za 1 tisíc nabíjí doma měsíčně ze zásuvky v noci. Německá pošta, když ji VW, Mercedes a další poslali někam, si vyrábí poštovní elektromobil od letoška sama. Jmenuje se to StreetScooter. Dává jí to smysl.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 40 minutami, Radek Hurvajz napsal:

Tohle všechno je hezký, ale baterky jsou už 100 let pořád stejný, proto se nemuže dojezd zvýšit, pokud někdo nevymyslí něco co nacpe energii do menšího balení tak jsme u všeho limitovaní tou pořád slabou bateií, ať je to mobil, nebo auto.

Všechno máme na baterky a ty jsou prostě nedokonalý.

To by jsi se Radku divil, kdyby jsi se podíval na 100 let staré baterky a dnešní. Tedy olovo a LiFePOL. Už jen 20 let je obrovský skok, NiMH a Lipol. Jednoduše ukázáno na Peugeotu 106e předsedy Asociace pro elektromobilitu nestora Vegra. Byl s ním na skok na srazu v Telči, kde jsem byl s Ionem já a Milan Rajchl, co už ho prodal do Brna carsharingu emuj.cz a koupil si Nissan Leaf. Původní P106e měl dojezd 100 km, máme ho na VŠB a po těch letech degradoval o 20% na 80 km, stále s původními NiMH baterkami. Vegr je vyhodil, dal do stejného prostoru LiFePOL a má dojezd 500 km. Takže po 100 letech, z nichž se pořádně zkoumají posledních cca 20 let v souvislosti s mobilní elektronikou (zejména notebooky, mobilní telefony a další zařízení), jsme se minimálně 5x zlepšili. A to pomíjím sírové baterie, zkoumané na VUT Brno doc.Marušincem. Tam to vypadá na dojezd 2 tis. km na 1 nabití při dnešní velikosti a váze baterie. Viz konference Elektromobil je realita z května 2017 v Ostravě.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...