Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Nepravidelny chod na volnobeh 1.4, 55kW benzin


shiro

Recommended Posts

Caute,

da sa nejak povedat (aspon obecne) co moze byt pricinou nepravidelneho chodu motora? Je to motor 1.4 55kW 8ventil benzin, auto je P307, r.v. 2001

Chova sa to takto:

Ked je studeny, nastartuje normalne, drzi si klasicky otacky okolo 1000 +-. Po chvilke, ked si ich zacne znizovat, zidu na tradicnych 700-800 ci kolko ma bezne na volnobehu. Chvilu bezi normalne na tychto otackach a potom to zacne este padat, odhadujem dakam na 600-700, motor zacne mat nepravidelny chod, vibrovat, akoby siel na tri valce. Pri starte zahriateho motoru sa to sprava podobne, akurat si zacne znizovat otacky skorej, nakolko je uz teply.

Ked ho v takomto stave naprazdno vytocim zosliapnutim plynu na 2000-3000rpm, tak normalne reaguje a ked plyn pustim, tak dakedy normalne spadne na volnobezne otacky, dakedy zdochne. Je to asi 50:50, ze zdochne. Alebo ked mu pri tom nepravidelnom chode len slabo stlacim plyn - akoby som ho chcel vytocit len na 1000-1500rpm, tak vtedy zdochne takmer vzdy. Auto nic nehlasi, nic nepipa, nesvieti. Pri beznej jazde tiez ziadny problem, necuka, normalne taha.

Posledne boli v autorizaku menene sviecky a horna lambda sonda (lambda je univerzal zn. Vemo, OEM cross kod 1628kn, ako ma aj origo lambda), pretoze auto okrem tohoto nepravidelneho chodu este nahodne 2x zahlasilo "antipollution fault" a svietila kvoli tomu kontrolka motora. V logoch to bol error P0130 snimac 0 (ci ktory je ta vrchna lambda pred katalyzatorom) V jednom pripade sa jednalo o prechodny error a bol zmazany na diagnostike v servise. V druhom pripade po jednom-dvoch startoch konrolka motora zhasla sama. Ale aj po vyskoceni erroru auto normalne jazdilo, ziadna strata vykonu. Sviecky a lambda boli menene viac-menej preventivne, pretoze som uz niekolky majitel a netusim odkedy tam boli povodne sviecky.

Pozerali na moje poziadanie aj zapalovaciu rampu v servise, no nakolko je to komplet modul, ktory sa cely meni, tak na nom vraj nebolo vidno nic.

Viete pls dakto tipnut alebo povedat cim by to mohlo este byt, co vyskusat? Dikes.

Upraveno uživatelem shiro
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nikde nepíšeš, že by si bol čistil škrtiacu klapku čo je v prípade kolísania voľnobežných otáčok ten najdôležitejší úkon. Peugeot benzínový motor úplne bežne na voľnobehu kolíše ale nemalo by to byť až také, že zdochne. Čo sa týka zapaľovania tak tam sa to môže prejavovať iba občasne, resp. pri určitých teplotách, nie vždy, takže niekedy je problém nájsť príčinu, v tomto prípade pomôže diagnostika (mala by ukázať, ktorý valec zlyhal)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Měl jsem podobný problémy (s 1,6 benzin rok 2005). Ta klapka určitě neuškodí, asi to pomůže na to kolísání při volnoběhu. Mně technik řekl, že to bude asi rampa a vyměnil ji, ale po pár dnech to bylo stejný - takže to bych nechal z finančních důvodů až na konec. Po pročítání Internetu jsem nakonec (už spíš ze zoufalství) zkusil přídavek do benzinu VIF, a od té doby co to tam leju, tak už se to nevyskytlo (a je to už přes půl roku...). Takže jestli to taky nebudou jenom usazeniny a karbon ve spalovacím prostoru jako u mě... Rozhodně se tím nic nemůže pokazit, má to mít víc kladů, než jenom čistit, a stojí to asi 200,- Kč, takže za pokus to stojí...

Upraveno uživatelem Radeq
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vcera, ked som sledoval ako nepravidelne ide, tak od vyfuku pocut, ako by si "poprdkavalo" - popri nepravidelnom chode akoby malo problem so zle nacasovanym zapalovanim. A po celodennom stani mi este spravilo taku vec, ze zrazu pocas jazdy, prestalo tahat. Drzim plyn na podlahe a sotva udrzalo rychlost. Motor mal zvuk ako ked na plny plyn idete do kopca a auto nevladze. Take to hucanie. Ked som zastavil, tak na volnobeh slo OK, no ked som sa chcel rozbehnut, tak nehatalo. Po 1-2 nastartovaniach uz slo OK.

Dnes som bol pozriet errory cez ELM327m ci na daco nepridem. Ako na potvoru, auto slo po nastartovani dobre, nechal som ho zahriat az pokym nezapla sahara, skusil nastartovat znova, atd.

Ukazalo to:

P0135 O2 sensor heater circuit (bank 1 sensor 1)

P0136 O2 sensor circuit malfunction (bank 1 sensor 2)

...cize opat, lambda sondy? alebo sa tentokrat jedna o nejaky iny snimac kyslika?

Moze to mat suvis s nedavnou vymenou vrchnej lambda sondy za neoriginal (VEMO) kvoli erroru P0130? Tiez sa menili aj vsetky sviecky

 

Upraveno uživatelem shiro
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 5 let později...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...