Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Spotřeba


Matyb66

Recommended Posts

Aktuální zkušenost, cesta od Liberce do Bruselu a zpět. Obě trasy cca 950km, cesty se mírně lišily kvůli nastavení navigace. Cesta tam prům. spotřeba podle PP 7,1, průměrná rychlost 88km/h. Cesta zpět spotřeba 7,3, průměrná rychlost 99km/h (část cesty byla i 100 ale ke konci už se jede kotěhůlkama a trochu to spadlo). 

807 rv. 2013, RHR 100kW Euro5 motor 2.0HDi. 5 lidí (tři odrostleší děti), tak nějak normálně krámů, nebylo to naložený po střechu. Na německý dálnici kde není omezení tempomat na 130, jinde +- podle předpisů. 

Honza

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 1 měsíc později...

Tak ještě jedna zkušenost, jel jsem v pátek na otočku Praha - Brno a pak v soboru domu do Jablonce. Otočku do Brna jsme jel trochu eko rally, po D1 tempomat cca 110 - 112, občas jsem zrychlil abych něco předjela nepřekážel v levým, ale jinak na pohodu. Domů pak totéž. Trochu kotěhúlek kolem a PP ukazoval na cca 500km trase průměrnou 6,3l/100km. Proti předchozí cestě do Bruselu jsem ale jel sám a v podstatě bez věcí, takže auto tak o 250 kg lehčí. 

Vlastně mě docela překvapuje, že zpomalení ze 130 na 110 dokáže udělat skoro litr rozdíl, jen nevím, jak velkej vliv na to má to zatížení.

Honza

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já jsem jel předminulej víkend večer po D10 , D1 na trase Mladá Boleslav - Prágl - Brno , sám , prázdný auto , jen cca 3 kubíky vzduchu , a hodně jsem spěchal , takže dost na prasáka ( tempomat na 135 ) , ale spíš jsem tomu ještě přišlapoval a ukázalo mě to 6,4 když jsem sjížděl v Brně z D1.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 6 hodinami, filoyof012000 napsal:

Hele, že ty jezdíš ve skutečnosti v jedničkový ovci v TDi 66kW s rotačkou a jen nás tu tak trochu lakuješ... Podle r.v. máš Euro4 variantu RHR motoru, já Euro5 a jak je možný ten litr rozdílu?

H. 

RHD , Euro 5

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Sawoy Ten výpočet mi nějak nesedí. To by mu o toho benzínovýho motoru musela spadnout spotřeba o 3l a to mi moc pravděpodobný nepřipadá... jako 110 se po dálnici jet dá, aspoň mě už to zase tolik potíže nedělá (aspoň když nejedu daleko), řekněme do 200km to je celkem bez problémů. Ale je to taková trochu blbá rychlost. Pořád člověk dojíždí nějaký kamion a podobně ale proti spoustě ostatních je relativně pomalý, takže je při předjíždění potřeba furt řešit, jestli tam tomu blížícímu se autu za sebou vjet nebo ne, pak ty tři kamiony předjíždíš věčnost a ten za tebou je zbytečně nervozní a tak.. a ve výsledku to zase tak na pohodu nakonec být nemusí no. 

Když vezmu třeba svojí cestu do Řecka, tak to bylo cca 1600 km jedna cesta. 110/130 je skoro 2,5 hodiny rozdíl čistý jízdy a pokud jedu o litr dráž tak na obou cestách jsem i při ceně nafty 50Kč o 1600 dražší... Při celkových nákladech na dovolenou bych to asi neřešil a jel bych i teď těch 130

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@filoyof012000 Nevím na kolik by mu spadla spotřeba u benzínu, jen jsem si vzpomněl, jak jsem to řešil cca před 10 lety a zvolil těch 110 (možná 113) viz (tady) ... a párkrát jsem jel přes Mnichov čímž pádem po dálnici už od Phy a šel jsem těsně pod šest. Jezdím tak i tady a bývám překvapen jak málo aut mně předjíždí. Pravda, jde o soboty a ty "evropský štreky" na noc tj. míň kamionů. Pak už je ten výpočet prostej, protože (u mě) to ty tři litry jsou: PHA/HK na otočku tempomat 130 za 8,8 a to jsem jel ve dvou a vezli jsme vzduch, v pěti narvanej po strop a přes Alpy by to na těch 9,1 myslím vylezlo ...

Když k tomu přičtu že jsem tehdy vozil dvě osmiletý děti tak byl výběr jasnej: pocitově 110-113 vs. 130 není nijak brutální rozdíl a a za úsporu byl třeba  celodenní akvapark a slušná večeře.

Dneska je mi skoro šedesát a už mi to holt zůstalo: jedu si v pohodě, kochám se a ještě ušetřím, i když bych už nemusel.

Jo ... když oprávněné spěchám, umím i po I/16 valit 140 a na dálnici 170, ale to už je jiný vlákno. Říká se tomu priority ...:papa 

 

Upraveno uživatelem Sawoy
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 11 měsíců později...
  • O 2 týdny později...
  • O 4 měsíce později...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...