Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Reinstal W8.1


skuci

Recommended Posts

čauves, mám dotaz... před cca 2 lety jsem koupil notebook, byl v tom Windows 8 možná 8.1, provedl jsem zdarma upgrade na Windows 10. Teď jsem převzal notebook ze záruční opravy, kdy provedli vymazání a nahrání opět Windows 8. Jde nějakým způsobem zdarma nahrát 10ky?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Akorát je třeba vědět, jestli W10 byly verze Home nebo Pro a 32 nebo 64bit. V image je myslím i verze EDU, verze ENT takto instalovat nebo upgradovat nejde. Aby si nenainstaloval Pro a neměl licenci na Home, to by se mu pak nezalicencovalo. nejde to upgradovat, jen přeinstalovat. W 8(8.1) myslím neměly základní verzi pojmenovanou (prostě to bylo Windows 8.1), pro w10 je to verze Home (Windows 10 Home). 8.1Pro se převedlo na 10Pro. Též se změnil typ licencování - i krabicová licence W 8(.1) (tedy s možností instalace na jakémkoliv PC, bez vazby na HW) se upgradem převedla na licenci OEM (spojenou s HW). Ono by to technicky ani nešlo uhlídat, proto to MS uvedl do licenčních podmínek upgradu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Když to vezmeme selským rozumem. Teď tam je nějaký HW a na něm W8, které jsou zřejmě legální, tzn. aktivované na tom novém HW. Tak nic nebrání jednoduchému update na W10. Nebo se pletu?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jestli je to TOHLE tak je to přece jednoduchý :super

Já jsem řešil podobnou věc, koupil jsem starší repasovaný NTB s W8,1 Pro. Vyměnil jsem HDD za nové SSD a spustil čistou instalaci W10 Pro, bez problému to provedlo instalaci i následnou aktivaci online bez nutnosti zadávat lic.č. (prostě těm W10 stačila aktivace už od těch W8,1)

Upraveno uživatelem minimaxa
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Stačí si jednou zapnout lupu a můžeš udělat upgrade on line. Jinak pokud si stáhneš ISO tak by to mělo jít bez problémů také. Pokud by byl při aktivaci problém, stačí zavolat na aktivční linku a během pár minut to máš aktivované.

Jinak by si to mělo osahat verzi samo a naistalovat tu správnou podle licence 8,1

 

Upraveno uživatelem MotoMoto
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

k předchozímu česky https://www.microsoft.com/cs-cz/accessibility/windows10upgrade

pokud tam W10 už byly, licence je převedená, lze je tedy na tom samém HW nainstalovat. Pokud se vyměnil nějaký HW z důvodů opravy a po instalaci se OS nezalicencuje, lze to vyřešit na podpoře MS. Pokud nedošlo k opravě ale k radikální výměně komponentů, je ale možné, že platnost OEM licence nebude akceptována. Je to vždy individuální. Je prostě otázka, zda upgrade HW neposoudí, že porušuje licenci OEM.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud má ty nainstalovaný W8 co tam teď má aktivované, to co popisuješ nemusí řešit, prostě tam nahrne W10, ať už jako update z W8 nebo jako čistou instalaci. 

aktivace.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud z původního NTB zůstal alespoň jeden evidovaný díl (MB, HDD, CPU) tak by to opravdu problém být neměl. Co mě ale zaráží je skutečnost, že se instalace resp. překlopení na W10 nenabídlo už při instalaci těch W8(.1). Mě se díky vadnému SSD disku skácely W10 a netuším proč, ale bitová kopie systému byla nečitelná, takže relativně jednoduchá obnova systému odpadla. Nicméně po instalaci původních legálních W7 ultimate s PC připojeným k internetu se mi po instalaci a restartu  automaticky zobrazila nabídka spuštění W7 nebo W10. Tuto informaci nebylo možné získat jinde než na CLOUDU. V PC byl nový HDD s čistou instalací OS W7. Jediné co po mě, při instalaci resp. překlopení na W10, požadoval bylo heslo, které jsem zadával při původním upd. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jééé, z toho se zase stává "věda vlákno" :D
Upgrade Home verzí bez MS účtu má jiná specifika, než upgrade s MS účtem. Stejně tak upgrade Home verzí a Ultimate verzí ...

Nepleťte mu hlavu. Nejjednodušší je udělat ten upgrade z odkazu a nemusí nic řešit. Kdyby byl IT kutil (stahovat ISO, vytvářet bootable usb disk apod.), tak by se tu neptal :aut 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak určtě. Ale ber to tak, že on s tím nechce mít zbytečnou práci. Tohle se udělá komplet samo a nemusí řešit, co, kde stáhnout, kam volat, co říkat apod.

Tady stáhne KB pro upgrade, párkrát klikne a za hoďku (podle rychlosti internetu) má aktuální verzi W10 komplet aktivovanou a funkční ;) 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo, jde jen o to, jak nejjednodušeji vrátit W10. Já bych šel do čistejch, ale pokud mu před tím prošel upgrade bez potíží, tak se to dá udělat i tak. I čistý jsou jednoduchý, taky to spustíš ze stejnýho odkazu, stáhneš iso i nástroj. Nic komplikovaného.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...