Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Vodiče pro instalaci v domě a jejich průřez?


Charlie 1

Recommended Posts

Hoj budu tahat elektriku k zásuvkám,vypínačům a schodištákum a nevím jestli se něco nezměnilo ,abych to natahal správně,kdyžtak mě opravte...dík

Zásuvky-3x2,5mm2(hnědý,modrý,zelenožlutý)

Vypínač-2x1,5mm2(hnědý a černý)

Schodišták-3x1,5mm2(hnědý,hnědý,černý)

Pak se to spojí světla a vypínače  v krabicích nebo se to tahá přímo do světel?v baraku to mám v krabicích ,ale na půdě...

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jj promin myslel jsem schodistak a vypínače.

Proc krabice pro prehlednost.nez to mit vse spatlano v krabici treba kde je vypinac je humac,ale je to fuk kdyz krabice nedas nic se nestane.revize na toto nekouka a krabice jen ke svetlum.

Jak rikam je to jedno ja bych je doporucil,davat je tam nemusis.

Ps:naprimo aby se ulehcilo praci pri sekani a sadrovani.

Upraveno uživatelem velkybanan
Pridani ps
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zásuvky 3x2,5 mm2, světla 3x1,5 mm2. Na úspory se vykašli, naopak natahat co nejvíc okruhů. Jestli to máš v RD, tak bych dnes už vše připravoval na "inteligentní domácnost". Já osobně krabičky nechtěl, mám všude pod přístroji hlubší krabičky a v nich vše v pohodě porovnané. Ale nechal jsem si to udělat od šikovného elektrikáře, byť bych to zvládl sám a mám na to i kvalifikaci. Ale protože mi chybí praxe, byl by to bastl, jak psal @velkybanan.

@JJEENNDDAA Proč úspory? Nevymstí se to do budoucnosti? Dřív se taky natahalo vše hliníkem a na jeden okruh - stačilo to, ale dnes s tím mají lidi docela problémy ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ne je to do skladu a pergoly...

V baráků mám vše krabicky a husí krky,už me to 2x zachránilo když jsem vrták a narazil na husí krk,dráty se pěkně úhly v husim krku a neprovrtal jsem he,výhoda když se něco posere natahnes si novy draty bez sekani,je to jen prace se zasekanim husich krku,ale dělam si to pro sebe....krabičky na spojeni svetel v dome nemám vidět jsou na půdě....

1.okruh světla

2.okruh zásuvky kitchen

3.okruh zásuvky kitchen

4.okruh venkovní zásuvky bazén filtrace+čerpadlo ČOV

Akorát je přívod jen 3x2,5mm lepší by bylo 5x2,5mm a rozfazovat to jak říkal Punkac...no ještě uvidíme...

Ale max.co na to pojede rychlovarna konvice, lednice a filtrace bazén z čeho bere nejvíc konvice cca 1500w

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Oddie budu to muset udělat sam nebo max.někomu říct....no ono zapojit 4vypinc,2schodistak a 7zasuvek a zapojit to do rozvadece se nikomu moc nechce,kseft za malo peněz,poptal jsem 1zivnostnika a za komplet instalaci mi to vypočítal na 25000kc děkuji nechci zas taková kavka nejsem.....proudový chránič už tam je v domovnim rozvadeci.

Upraveno uživatelem Charlie 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano, "úspora" pár Kč na metru, když zdaleka nejdražší a nejhorší práce je to sekání, a navíc je to investice na desítky let, tomu se říká šetřit na pravém místě... Přesně naopak bych, když už se někam seká, tam dal ještě nějakou rezervu a jak píše Peťa, i přípravu na komunikační linku. Stojí to úplný prd, na rozdíl od nutnosti opětovnýho sekání v budoucnu. Jinak krabičky jen kvůli samoúčelnému spojování drátů už jsou tak čtvrt století zbytečná blbost, překvapuje mě, že o tom vůbec ještě někdo mluví, i když vlastně nepřekvapuje, blbosti o minerálech a syntetikách se papouškují ještě dýl a ještě urputněji.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hoši zase z toho nedelejme instalaci jako na rodinným domě...

Jde o to abych nemusel tahat prodluzovak když chci zapnout radio,uvařit si Kafe apod.nebo večer když se sedí zapojovat přenosku kvůli sviceni o nic víc nejde.,popřípadě mít kam zapojit zahradní nářadí apod.

Každopádně tam dam husí krky a do budoucna si tam budu moc dat co potřebují...právě ze ty elektrikáři to dají do drážky a zasadruji s husima krkama se už dnes nikdo nedělá....

Přívod problém možná bude je tam slabý husí krk a v něm 3 dráty a hodně dlouhý krk nicméně kdyby byl problém,a drát jsem neprostrcil mužů natáhnout z garáže je tam připraveny průchod a možnost doplnit tam...uvidíme,mel by to pro občasné využití postačovat i s 3x25....

Pres týden je trvale filtrace na bazén s pauzama pres den na noc vypínají spínací hodiny

Upraveno uživatelem Charlie 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Instalace jako v RD to sice není, ale je to instalace a určitě nestojíš o slušný elektrický  "kopanec". Takže výše uvedené rady ohledně průřezů vodičů ber vážně. Normy ČSN 33 2000 jsou sice nezávazné, ale v případě průšvihu se přesně podle nich hodnotí. Takže zásuvky jednoznačně vodiče průřez 3x2,5, světla 3x1,5 Cu. Barevné značení se opět trochu pozměnilo, takže fáze mohou být černá, hnědá nebo šedá, pracovní vodič (nula) světle modrá a ochranný zelená/žlutá. 

Pokud se bude jednat o venkovní instalaci (pergola atd.) tak doporučuji samostatný proudový chránič bez ohledu na to, že už je chránič v hlavním rozvaděči. Tady rozhoduje typ prostředí kde může k úrazu el. proudem dojít a vzdálenost od ochranného prvku. Přesněji, ten chránič v hl. rozvaděči nemusí včas zareagovat na problém. 

Co se týká přívodu (nevím co konkrétně máš na mysli, chtělo by to vidět) ale je možné řešení - nový kabel či vodič neprostrkovat, ale vtáhnout pomocí původního vodiče.

Co se týká ceny "25.000"???? To je poněkud úlet, řekl bych - na tuhle cenu jsem se dostal u rekonstrukce ( viz foto ) a to bylo včetně materiálu.

A na konec - pokud jsem to správně pochopil, tak to bude NOVÁ INSTALACE - tzn. podléhá výchozí revizi. Jinak můžeš mít problém.

IMAG0163.jpg

IMAG0165.jpg

S1480025.JPG

IMG_20151122_080340.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj. Já bych to udělal asi takhle:

Zásuvkový obvod - CYKY 3x2,5 (H, M, ZŽ)

Vypínačový (světelný) obvod - CYKY 3x1,5 (H, M, ZŽ) , na schodišťák CYKY 3x1,5 (H, Č, Š)

Pod přístroje (zásuvky, vypínače) hluboké krabice, tam to s klidem pospojuješ WAGO svorkami. 

Jinak za ZŽ u světelného obvodu je důležitá - budeš-li mít venku světlo s kovovou nosnou částí tak ho musíš uzemnit.

A jednoznačně, jak už se zde psalo - na venkovní okruh samostatný proudový chránič, bez ohledu, že už v rozvaděči je...

Kabely dát do husích krků.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jen drobné doplnění. Pokud budeš pro  instalaci používat tzv. "Husí krky" tak nepoužívej kabely CYKY-J, ale pouze vodiče (dráty) CY odpovídajícího průřezu a barevného provedení. Vyjde Tě to podstatně levněji a také protahování je snadnější. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A ja už sice s elektřinou nedělám 20 let ale co platí stále je rezerva délky vodiče . Není nic lepšího než když ti při výměně například svetla chybí 1 cm k nově umistenemu sroubku :myslim

Upraveno uživatelem Klemoň
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zásuvky CYKY 3x2.5mm^2  istenie 16A bečko + prúdový chránič rozdielovy resp. vybavovaci prúd 30 mA 

 

Vypínače 3x1.5mm^2  CYKY a použiť hlboké krabice + wago na prepojenia istenie 10 A istič takto netreba žiadne krabice navyše všetko je pekne za vypinačmi prepojene aj keď sa použije schodišťak či križovy vypinač akurat potom nutne 4x1.5 ak je tam križovy vypinač na svetla odporučam naozaj 3x 1.5mm^2 aby bol vodič PE ak bude treba pripojiť halogen a pod. 

 

Ak je to von tak brať vypínače a zásuvky s IP ochranou zvyčajne to je IP44 kábly do chráničiek a na zapojene wago svorky po odskúšani elektrikarsky silikón a bude to tip top...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...