Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Londyn - stravovani


Petano

Recommended Posts

Vypada to ze pojedu na tyden az ctrnact dni na sluzebni cestu do londyna.

Samozrejme ze budu mit nejake diety.

Dostanu vsechno proplacene krome jidla.

Tak se ptam na kolik asi zhruba v Londyne prijde jidlo. Vejdu se do deseti liber na den nebo je ta hranice sen.

Mate nejake zkusenosti?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Když už je tu řeč o fish-n-chips, je to balík žrádla za málo peněz a navíc je to mňamka. Osobně po návštěvě cca tuctu fish-n-chipáren doporučuji tu na rohu Oxford Street a Tottenham Court Road. Má to nějaký řecký název, myslím že Dionysos nebo tak nějak.

Jinak je to tak, jak už tu bylo řečeno, mimo fish-n-chips a Mekouše se levně najíst nedá. Jediná výjimka jsou restaurace v China Townu, tam za 8 - 10 liber člověk aspoň dostane porce, že se nají na celý den. Na rozdíl od pubů, pizzerií, restaurantů atd., kde jsou ceny jak píše Vvity a porce nic moc. Nebo třeba dostaneš pizzu za 6 - 7 liber, ale je to průhledná čtvrtka, za hodinu máš hlad. A výhoda je, že skoro všude mají vyvěšený jídelák s cenami. Kde ne, tam zásadně nechodit!

V sámoškách se jídlo nakoupit dá, doslova za babku (oproti cenám v ČR) jsou různé cornflaky, musli atd. Osobně doporučuji Rice Crispies bez příchuti od Kellogs, do mléka. (Tady se prodávají jen obalené čokoládou a ještě strašně draho). Pozor na ceny sýrů a uzenin. Ceny jídla v sámoškách se v podstatě neliší, je jedno kam zajdeš. Relativně levné jsou sladkosti, a zasytí.

A pokud budeš muset jíst v noci, když už je všude zavřeno, jsou všude otevřené malé krámky noviny-časopisy-chlazené jídlo, sortiment asi jako u benzínky. Bohužel i ceny, za 4 - 6 liber toast překrojený napůl s náplní, čtvrt litru coly za libru... Ale připrav se, že v noci se v těchhle krámkách anglicky nedomluvíš, pouze španělsky.

No a až se vrátíš, nezapomeň vylíčit, jaké to bylo, info o jídle mě vždycky zajímají! :papa

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Deset liber na den diety? Ofiko dle zakona jsou vcetne kapesnyho snad 55, ne? Ja mel na 4 dny 300 liber.

Ad jidlo .. KFC/MCD se vejdes do 5 liber, normalni hospa do 10, lepsi restaurant do 15. Pokud se budes potulovat kolem nadrazi King\'s Cross, stav se tam na rozpeceny bagety na nastupisti, jsou absolutne uzasny :super

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ne ditety by mely byt svoji vysi v klidu ... ja jsem chtel si jenom co nejvic \"nasetrit\"

Podle ceho se vlastne vypocitava vyse diet (ze zakona).

Kdyz jsem byl ve Frankfurtu tak jsem mel 45E na den. Protoze tohle v librach je nic moc.

[upravil dne 13.1.06 Petano]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Původně zaslal: Petano

Ne ditety by mely byt svoji vysi v klidu ... ja jsem chtel si jenom co nejvic \"nasetrit\"

Podle ceho se vlastne vypocitava vyse diet (ze zakona).

Kdyz jsem byl ve Frankfurtu tak jsem mel 45E na den. Protoze tohle v librach je nic moc.

[upravil dne 13.1.06 Petano]

Netusim, jsou na to naky tabulky, pokud ja vim. V prosinci jsem byl 2 dny v Readingu, mel jsem 200 liber, na letisti utratil skoro 100 liber za kraviny (soukr) a jeste mi proplatili zbytek diet - asi 300 Kc ;).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo jo, máte pravdu, chlapci, fakt jsou na to zákony :D

Za prvé je to Zákon o cestovních náhradách č. 119/1992 Sb. To podstatné pro tenhle případ cituji:

_____________________

§12

Stravné

§12 (1) Při zahraniční pracovní cestě přísluší zaměstnanci za podmínek dále stanovených stravné v cizí měně. Výši stravného v cizí měně určí zaměstnavatel ze základní sazby stravného stanovené pro stát, ve kterém zaměstnanec stráví v kalendářním dni nejvíce času.

§12 (2) Výši základních sazeb stravného v cizí měně stanoví Ministerstvo financí na základě návrhu Ministerstva zahraničních věcí, vypracovaného podle podkladů zastupitelských úřadů o cenách jídel a nealkoholických nápojů ve veřejných stravovacích zařízeních střední kvalitativní třídy a v zařízeních první kvalitativní třídy v rozvojových zemích Asie, Afriky a Latinské Ameriky, a s využitím statistických údajů Mezinárodního měnového fondu, Světové banky a Organizace spojených národů.

§12 (3) Výši základních sazeb stravného v cizí měně pro jednotlivé státy stanoví Ministerstvo financí vyhláškou vždy s účinností od počátku kalendářního roku. V průběhu kalendářního roku tuto výši stanoví, pokud změna cen a kurzů měn dosáhne od poslední úpravy alespoň 20 %.

§12 (4) Stravné v cizí měně ve výši základní sazby stravného v cizí měně přísluší zaměstnanci, pokud doba zahraniční pracovní cesty strávená mimo území České republiky trvá v kalendářním dni déle než 12 hodin. Trvá-li tato doba 12 a méně hodin, přísluší zaměstnanci stravné v cizí měně ve výši, která se určí násobkem dvanáctiny poloviční výše základní sazby stravného v cizí měně a počtu celých hodin zahraniční pracovní cesty strávených mimo území České republiky. Za dobu zahraniční pracovní cesty strávenou mimo území České republiky, která trvá méně než 1 hodinu, stravné v cizí měně nepřísluší.

§12 (5) Zaměstnavatelé, kteří jsou rozpočtovými nebo příspěvkovými organizacemi, mohou vedoucím zaměstnancům, kterými jsou vedoucí organizace a jemu přímo podřízení vedoucí zaměstnanci, určit stravné do výše přesahující stanovenou základní sazbu stravného až o 15 %.

§12 (6) Zaměstnavatelé, kteří nejsou rozpočtovými nebo příspěvkovými organizacemi, mohou poskytovat zaměstnancům stravné nižší, než je stanovená základní sazba stravného, nejvýše však o

a) 25 %, pokud tuto možnost sjednají v kolektivní smlouvě nebo stanoví ve vnitřním předpisu, případně sjednají v pracovní smlouvě,

b) 50 %, pokud se jedná o členy posádek plavidel vnitrozemské plavby (Pozn. č. 5: Zákon č. 114/1995 Sb., o vnitrozemské plavbě.) a tuto možnost sjednají v kolektivní smlouvě nebo v pracovní smlouvě.

Postup zaměstnavatele podle § 9 tím není dotčen.

§13

Kapesné

Zaměstnavatel může zaměstnancům při zahraniční pracovní cestě poskytovat vedle stravného kapesné v cizí měně do výše 40 % stravného určeného podle § 12.

§14

Náhrada výdajů za pohonné hmoty

Při poskytování náhrad za používání silničních motorových vozidel podle § 7 přísluší zaměstnanci při zahraniční pracovní cestě náhrada za pohonné hmoty v cizí měně za kilometry ujeté v zahraničí nad 350 km.

§15

Vyloučení souběhu náhrad poskytovaných

v české a cizí měně

§15 (1) Při zahraniční pracovní cestě přísluší zaměstnanci za dobu pracovní cesty na území České republiky stravné v české měně v rozsahu a za podmínek stanovených v § 5 odst. 1.

§15 (2) Při zahraniční pracovní cestě je rozhodnou dobou pro vznik nároku na náhrady poskytované v cizí měně přechod české státní hranice a při letecké přepravě odlet a přílet letadla podle letového řádu. Pokud za dobu zahraniční pracovní cesty strávenou mimo území České republiky nevznikne zaměstnanci nárok na stravné v cizí měně (§ 12 odst. 4), připočte se tato doba k době trvání pracovní cesty na území České republiky podle odstavce 1.

__________________________

Z výše uvedeného vyplývá, že sazby stravného stanoví pro běžný rok vždy na konci roku předešlého Ministerstvo financí, a to na základě toho, jak jsou pilné včeličky placené z našich daní na zastupitelských úřadech jednotlivých zemí, a zda tedy včas nahlásí, že jídlo v té které zemi opět podražilo a o kolik.

Pro rok 2006 platí pro UK zakladní sazba GBP 40 na den, viz Vyhláška MF 473/2005 Sb.:

http://www.mfcr.cz/cps/rde/xchg/mfcr/hs.xsl/vyhlasky_22507.html

K tomu MŮŽE (ale nemusí) zaměstnavatel poskytnout tzv. kapesné až do výše 40% této sazby (viz Zákon o cestovních náhradách).

Jen ještě technická, ze stravného ani kapesného NESMÍ být hrazeny jakékoli náklady firmy, tedy ani ubytování, ani parkovné, ani cestovné (taxi, letištní poplatky) - slouží POUZE k osobní spotřebě zaměstnance. Tedy k jeho stravování a k hrazení jeho soukromých výdajů v zahraničí. Je tedy rozdíl, jedeš-li taxíkem za klientem nebo do muzea ;) Mimochodem, kromě slavných muzeí v Londýně doporučuji i muzeum London Dungeon u východní strany London Bridge - nejsou tam takové fronty jako jinde a je to fakt zážitek.

A ještě jedna technická - pokud je v ceně hotelu zahrnuta snídaně (v 99% bývá, je to pro hotel dobrej vejvar), tak se ze stravného (je-li navýšeno o kapesné, pak z celé částky) odečítá zaměstnanci 20 - 40%. To aby ses nedivil, že ti to odečtou, páč na tohle finančáci rádi dělají v podnicích kontrolu. V Zákoně o cestovních náhradách je to takhle:

____________________________________

§5 (5) Zabezpečí-li zaměstnavatel zaměstnanci na pracovní cestě plně bezplatné stravování, stravné neposkytuje; zabezpečí-li bezplatné stravování částečně, stravné úměrně krátí, a to nejméně o 20 % a nejvýše o 40 % z určené výše stravného za každé bezplatně poskytnuté jídlo, které má charakter snídaně, oběda nebo večeře.

§5 (6) Míru krácení stravného podle odstavce 5 oznámí zaměstnavatel zaměstnanci před vysláním na pracovní cestu, a pokud tak neučiní, stravné se nekrátí. Míru krácení stravného může zaměstnavatel též sjednat v kolektivní smlouvě nebo stanovit ve vnitřním předpisu, případně sjednat v pracovní smlouvě.

___________________________

Tak, snad je to dostatečně výstižné ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

:D Jo jo, 40 liber máš nárok za každý den, který strávíš v UK déle než 12 hodin, jinak máš nárok na poměrnou část z těch 40 GBP....no, a jelikož jde o zákonný nárok, nemůžeš se jich nijak vzdát, zaměstnavatel ti je musí vždy vyplatit....u nás ve firmě se to kapesné moc nepěstuje, max. k dorovnání diet do nějaké zaokrouhlené částky.

A jinak souhlasím, že McD a ty fast foody jsou jediná levná varianta, jak se v UK nadlábnout za málo peněz.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

pokud chces fakt hodne usetrit, vezmi si ssebou cinske polivky (takovy ty co jen zalijes vodou) a toustovy chleba, nebo neco podobne konzistence... zatim na obou hotelech v UK, kde jsem byl meli na pokoji rychlovarnou konvici. Pripadne si pribal do batohu vlastni, videl jsem pekne cestovni na pul litru... :)

co se tyka snidani na hotelu, obvykly english breakfest spociva v nozicce parku (grilovaneho), horkych fazoli z konzervy a nekolika topinek a jednoho vajicka na zpusob oka... vetsi hotely nabizi i continental breakfest... kdyz si reknes, tak se na uctu objevi v celkove castce za den, ale uz ne ve vypisu polozek...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...