Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Sjezdové lyže


Charlie 1

Recommended Posts

Ahoj,

po pobytu na horách uvažuji o koupi lyží pro mě a pro manželku,dětem koupím jeté stejně to mají na chvili jak rostou...

a potřeboval bych se zeptat těch co tomu rozumí co koupit,jakou velikost apod.

Já i manželka jsme  na tom stali na škole pak na střední a pak párkrát ,ted jsme se na lyže postavili po 20 letech.

Potřebuji poradit jaké koupit lyže a boty něco jsem načetl na internetu,ale někde radí to a jinde zase něco jiného...

Já výška:178cm

Manželka 165cm

Kamarád mi radi ,že mám za cenu nových lyži pro začátečníky radši koupit jeté sportovní lyže,ale abych když jsem začátečník,v pluhu teda nejezdím,abych se na nich zbytečně nedřel,bude to jen na ježdění s dětima na upravených sjezdovkách ,větší ambice nemám..

něco takového mám na mysli:

https://www.sportisimo.cz/blizzard/power-cx-310-+-iq-tp-10/113107/ 

a jaké boty jsou tam různé tvrdosti apod.

děkuji za rady a tipy ,kde se dá výhodně nakoupit..

teto kategorii jsem nikdy moc nerozuměl a nikdy jsem se o ni moc nezajímal....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na tu vysku zeny tu mam lyze blizzardy jete po Alusce a funglace prezkace. Kdybys chtěl nafotim,  nacenim.

Muzu pustit i helmu, bryle.... Nove dvakrat to mela dcera na sobe ( priprava na lyzak, kterej nevysel)

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To co jsi postoval ti urcite bude stacit, sportovni si nekupuj, ta lyze je tvrdsi, rychlejsi a narocnejsi na ovladani na ceskych sjezdovkach, take by jsi potreboval tvrdsi boty (samozrejme drazsi) aby jsi tu lyzi dobre ovladal. Pokud budes jezdit v cechach na mensich sjezdovach tak neco s ne moc velkym radiusem. Boty s tvrdosti flex 60 a vyssi by ti meli stacit, cim vyssi flex tim tvrdsi bota. Hlavne u vyberu bot nespechat, je to dulezitejsi vec nez lyze, meli by ti co nejlepe obepinat nohu, zkusit vice vyrobcu v tve velikosti, kazda bota se lisi. 

Upraveno uživatelem Ajdamek
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Peta půjčovne pro děti za 99kc při zaplacení instruktora na 1hodinu 

Jinak dítě 200-300/den,dospelej  300-400den,

Ono když párkrát pojedes,tak za sezonu mas zaplaceny lyže i boty...zas taková páce to není....

Petr nafot a nacen ničemu se nebránil,díky 

Adjamek díky jaký RADIUS tedy volit?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Boty nové, nevyšlapané, lyže klidně jeté 2 sezóny za poloviční cenu.  Pozor na hrany. Jinak pokud jsi začátečník tak kup lyže pro začátečníky. Jinak se nadřeš. 

je to jako s autem, je dobré si k tomu vzít někoho kdo o tom něco ví. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nikoho bohužel nemám kdo by tomu rozuměl,prodejce ti vychvali všechno jen aby prodal, z inzeratu se nedozvis nic co je to za lyží jestli je tvrdá o botách vůbec nemluvíme,chci aby to trochu fungovalo ne jen levné koupit a pak zjistit ze to nefunguje....

Jakou délku by jste doporučili?

Ten RADIUS jsem myslel ze pro začátečníka co největší?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kupte si lyže pod bradu s malým rádiusem, lépe se ovládají. Jinak určitě kategorie zacatecnik. No a boty kolem 4tis budou stačit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Charlie, jakmile bude v lyži dřevo nebo více  vrstev dřeva, tak bude tvrdá a pro začátečníky hůře ovladatelná. Kup si lyži vypěněnou. Nemusíš na ní tak tlačit. Pochopitelně taková lyže bude o dost levnější. Mám třeba heady s dřevěnou výztuhou asi za 12 litrů a brácha s pěnou lyže za 3,5

 

Jinak v prezkacich klidne v obchode vydrž hodinku, aby te netlacily boty. Není nic horšího než lyžovat v blbych botách 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A boty maji mít nějaká kriteria ohledně tvrdosti? Zas pro začátečníky měkké, konstrukčně se vyvarovat neceho?

Děkuji

Vy lyzujete vám se vyplatí dražší vybaveni,ale jak to tady ctu tak drazsi vybaveni u začátečníka nemá smysl=vyhozene peníze.takže si jen vybírat měkké lyze a boty pro začátečníka aby se libili a víc neresit?

A časem pokud člověk se zlepší koupit lyže a vybaveni pro pokročilé?

Nebo koupit bazarovky?ale rozdíl nové vs.jste je cca.2500?radši bych vzal nové...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hele cim mensi radius tim mensi oblouk, takze na cesky hory klidne 12-14m, pokud nejsi cvalda, tak bych se nebal vzit delku 160cm. 

U tech jetych lyzi nevis co maji za sebou, mohou byt tzv. Vypraskane. Radsi koupit za 4t nove, mas je na 10let. 

Boty muzes mit klidne tvrdsi, to nicemu nevadi. Ja ted kupoval tvrdsi sportovnejsi boty flex 100 a jsou krasne pohodlny, ale to jsme zas v jiny cenovy relaci. Takze koupit boty za 3-4 tisice, hlavne aby sedeli.

Upraveno uživatelem Ajdamek
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hele k lyžím - lyže, které nemají dřevěné jádro ztratí své vlastnosti za 3-4 roky, i když je nepoužíváš. Dřevo je stálé, není úplně pravda, že dřevěná lyže je tvrdší nebo tvrdá. Dřevěnou lyži můžeš koupit i jetou, do jetých lyží s pěnovým jádrem bych nešel. Lyže za 4 tis nebude mít dřevěné jádro a za 5 let bude na vyhození. U jetých lyží je třeba kouknout i na hrany, neber jeté lyže z půjčoven, jsou často servisované, při prodeji už není moc skluznice a ni hran. S lyžemi fakt klidně počkej. Zkoušej, než koupíš, je hodně spolupracujících půjčoven a středisek, kde si můžeš za den zkusit třeba dvoje i troje lyže. Přijdeš na to, které ti vyhovují a které tě baví. Jinak často dokáže dojem zkazit špatný servis (mizerná nebo špatně broušená hrana). Pojem vypráskaná lyže znamená zničenou lyži, která neztratila původní vlastnosti. Může bát prošlápnutá, může to být stařena s pěnovým jádrem... Nejen že nedrží na tvrdém povrchu (to je dost o hraně a broušení), hlavně je nestabilní, vibruje, špatně tlumí, příliš se prohýbá... Dnes je mnoho kategorií lyží, dělají se lyže pro holky (není to jen o designu ale i o tom, že je lépe naladěná pro nižší hmotnost lyžařky a menší síly). Obecně úzká lyže je doma na upravené sjezdovce, širší lyže je pak lepší na rozbitém sněhu, v muldách, je však pomalejší na ovládání a na reakci. Nejširší lyže jsou do volného terénu. Krojení ti dává rádius oblouku, nejvíce krojené jsou lyže slalomové, nejméně pak lyže do volného terénu, případně lyže sjezdové závodní. Délku uzpůsobíš rychlosti a typu oblouku, slalomová lyže je krátká, čím delší oblouk jezdíš, tím delší lyži použiješ, ve vyšší rychlosti je stabilnější. Takže délka k výšce je až  -25cm pro slalomovou lyži až třeba +5cm pro dlouhý oblouk a dobrého lyžaře (čím lepší lyžař, tím delší lyži zvládne - ta se pak odmění stabilitou v rychlé jízdě). Ale moc lidí, co jezdí s carvovou lyží delší než jejich výška moc neznám, spíš je mají jako další pár, na běžné ježdění to není. Já jezdím s rychlou lyží dlouhý oblouk (-5cm) a pak hravou slalomkou (-18cm). Obě lyže jsou úzké, takže pokud je sjezdovka v horším stavu, tak si holt máknu. Uvažuji o páru širších lyží, ale zatím jsem si nevybral.

Boty jsou jiná kapitola, určitě si kup nové. Jinak bacha na pocity! Bota nesmí tlačit na dýlku. Vše ostatní je otázka. 85% lidí si koupí velký boty, než normálně nosí (mají pocit stísněnosti), všechny lyžáky ale povolí. Řeš šířku v chodidle, nárt, šířku a pohodlí v kotníku, doporučuji nechat si udělat vlastní vložku do bot. Hodně bot nabízí i custom fit, tedy možnost přizpůsobení vnitřní botičky na tvoji nohu. Ale vše je o zkoušení. Rozhodně si nekupuj boty o půl nebo číslo větší, než normálně nosíš. Bota prostě povolí a to i tvrdá sportovní. Pokud se necítíš, tlačí v kotníku, nártu, neber. zkus jinou značku nebo řadu. Třeba typicky užší bota s nižším nártem je salomon. Ale vše je o zkoušené. Boty je vhodné mít svoje, lyže si klidně půjčuj, záleží, jak moc budeš jezdit. Lyže si můžeš vybrat třeba za rok, až budeš mít nějakou vlastní zkušenost, na čem se ti jezdí nejlíp. Rádius, šířka lyže, naladění lyže, na to prostě časem přijdeš, co tě baví. Boty mají tvrdost (tzv flexi, je to ale orientační pojem, každý výrobce to má trochu jinačí), hodnotu flexe ovlivní i okolní teplota (jsou tvrdší, když je venku -10 než kdy jsou +2). Orientačně, flexe pod 80 je pro rekreační lyžování (u holek to může být i pod 70), flexe kolem 100-120 je sportovní bota (vyžaduje od lyžaře sílu a námahu), 120 a výš je hodně ryze sportovní až závodní bota (musíš makat od okamžiku, kdy ji zapneš). Doporučuji přezky s možností plynulého natavení (mikro přezka, závit).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jinak nejlevněji a nejbezpečněji "nakoupíš" v půjčovně. Pokud nejezdíš 8x ročně na týden, tak se ti to finančně vyplatí. A když vybereš špatnou lyži tak si příště zkusíš jinou. Já už bych také nekupoval. Dát 8-15 tisíc za slušnou výbavu? Když jedu na týden za rok? Ani náhodou. Lepší je si půjčit a to třeba na místě a nemusíš to ani vozit, uskladňovat, servisovat a nakonec vyhazovat a nebo prodávat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak na týden za rok je to fakt nesmysl. My jsme skoro každý víkend, případně každý druhý, sem tam někdy prodloužený teď v lednu ,pak 2 nebo tři celé týdny, podle zimy, nálady a kamarádů. Občas si lyže půjčuju, když mě něco zaujme a chci to zkusit, ale boty bych si ale půjčovat nechtěl. Mám především svoje vložky a upravenou botičku přímo na sebe. Strávil jsem výběrem bot spoustu času a děsím se, kdy to budu absolvovat znovu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Boty je potřeba dobře zkoušet, jsou to tedy 265 nebo 260? Jinak je to začátečnická bota pro lehkého amatérského lyžaře na občasné ježdění. Ty plastové pásky v přezkách moc nevydrží, odírají se a praskají, zvlášť, když mrzne. Za mě tak pro děti tak na dvě sezony, ale 41/42 už není tak úplně dětská velikost.

Charlie: Jaké vlastně sháníš velikosti?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já mondo 275 ,manželka 245

O tech prazkach jsem slyšel brát jen hliník s nastavováním jemným závitem.

Jak to je tedy s lyžemi s dřevěným jádrem a tvrdosti,nalezl jsem lyže pro začátečníky s dřevěným jádrem.ukociruju to jako začátečník. Je vidět ze tomu asi rozumí s,protože postřehy které davas sem nikdo nedal,

Diky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...