Jump to content
  • Aktuální cíle darů

Spojka na 2.1TD

macho

Recommended Posts

Ahoj, zápasím se spojkou na 2.1TD . Jednou mi zůstál u podlahy spojkový pedál, pokud jsem ho rukou vrátil, spojka fungovala, ale šíleně to skřípalo. Shodil jsem převodovku a zjistil, že se rozsypalo spojkový ložisko. Vyměnil jsem celý set. Při montáži převodovky jsem postupoval dle návodu pro tažnou spojku (trhnutím proti pracovním válci spojky jsem zavcaknul ložisko do přítlačného talíře) Ale po montáži hydrauliky spojky jakoby ten pist nedošáhl na tu páku ovládájící spojkové ložisko. Když zkouším hydauliku mimo převodovku tak pístek chodí na sešlápnutí pedálu cca 12mm. Je možný, aby pístek neměl sílu přetlačit přítlačný talíř? Lze to nějak ověřit?

Netušíte kde by mohl být zakopán pes?

Jen podotýkam, že hydraulika je nerozebyratelna - komplet stojí cca 4 tísíce.. 

no ked je to uz poskladane skusil by som nasledovne demontoval valcek s prevodovky, suplerov zmeral ako hlboko je vidlicka spojky ,potom zmeral jak je vysunuty piestik valceka 

ak by som vedel ze rozmerovo to sedi (dociahne na vidlicku) tak cez nejaku paku zatlacit na vidlicku spojky skusit ju vypnut pokial by toto slo v poho tak asi je spatna hydraulika

před 8 minutami, krtek 2 napsal:

vidlicka je zaistena ano ? ked na nu zatlacis nejakou tyckou tak kladie odpor?

Na vidličku na kterou tlači hydraulika jsem zkoušel tlačit tyčkou, ale nemám šanci přetlačit přítlačný talíř, není tam zas tolik místa.

Hydrauliku jsem zkoušel držet a kolega šlápl na pedal spojky a v pohodě me přetlačil, takže na první pohled je ta hydraulika dobrá, ale nemám ji jak vyzkoušet v "zátěži"!

Ze zoufalství jsem tu převodovku ještě jednou shodil a kontroloval jestli je ložisko dobře zacvaklý v přitlačným talíři.  

Přeměřím to tou šuplerou a pak uvidím nebo si vyrobím přípravek viz. příloha a pak se úkáže kolik vyjíždí válec, když tlačí "do zátěže"

post-0-14109595610963.gif

post-0-14109595610772.gif

lozisko sa zaistuje do pritlacaku az na koniec ked je prevodovka namontovana pokial nemas pripravok ,tak ked mas tu prevodovku este na zemi vrch vidlicky priviaz provazkem a provazek si vytiahni cez dieru prevodovky na ktoru montujes valcek ,ked je vsetko zlozene len za ten provazek silnejsie potiahne a zaskoci to tam pekne provazek ustrihnes a hotovo 

skus este raz ceknut vidlicku  zatlac na nu a potiahni za nu malo by to chodit maximalne tak cca 1cm 

ide o to ci je vidlicka v lozisku a nie mimo neho pokial ju potiahnes  a  zatlacis a bude mat dlhy chod tak je mimo loziska 

viem ze u teba sa to blbsie skusa lebo na tu vidlicku nevidis z hora 

u mna je to lepsie je ju vidiet 

Edited by krtek 2

před 58 minutami, krtek 2 napsal:

priznam sa ze ani neviem k comu ti ma ten pripravok pomoct?zrejme asi k nastaveniu vzdialenosti piestnice na vidlicku ale len tipujem

Ten je k tomu, ze si změříš pracovní zdvih pístku "při zatížení" 

Ten delší drátek se musí nějak spojit s koncem pístu a jak se bude pohybovat tak na tom kratším změříš zdvih... 

Ano A-B=zdivh

Už nevím někde tady na foru jsem to dohledal a mělo by to být na 2.1TD 2.0T a v6 všude tam je použita tažná spojka s touto hydraulikou.

Jinak zatáhnout za "pístek" nejde, on to totiž není pístek, ale tyčka nasazena na pístku a tu lze měnit právě podle motoru.

Tady na tom obrazku je vidět ta tyčka.

luk513004910.JPG

v popise predajcov kde vsade ide tvoja hydraulika su uvadzane aj hdicka  ak by to bola pravda (co netusim pretoze v  SB to nevidim) tak by sa to potom dalo prerobit aj na rozoberatelnu sustavu (s odvzdusnovanim)ako mam ja ,pripadne by si to zohnal z nejakej buracky 406HDI  a bolo by  je to len teoria mozno by sa to dalo spravit akurat by si si musel zohnat pridavnu nadrzku na kvapalinu(co by nebol problem) lebo moja nadrzka ma na to natrubok na nadrzke brzdovej kvapaliny (je spolocna jak na brzdy tak na spojku)

kto tento nerozobratelny  system vymyslel asi sa dobre nevyspal,alebo chcel na tom pekne zarobit 

Edited by krtek 2

ano za nejaky pokus to urcite stoji keby to fak pasovalo mas vyhrane 

co kukam SB  tak by bolo treba asi aj komplet drziak pedalov  z hdi podla cisel su ine

ide hlavne oto aby pracovny  valec HDi pasoval do tvojej prevodovky ak by pasoval zbytok uz neni problem hoci by si prehodil aj drziak pedalov a pedal spojky z hdi karoserie su stejne tak nejako by to malo ist prehodit 

vydlicky -hdi  a 2.1 td su zhodne v prevodovke

Edited by krtek 2