Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Nové kola???


Dakaros

Recommended Posts

Ahoj. Mám na svýho Peugeota 309, 1.4i r.v.91 možnost pořídit kola, ty největší z 309 GTI, měli by to být 195/xx R15. Nemáte s tim někdo skušenosti? Zajímá mě, jestli to na auto mužu dát a hlavně, jestli tím nebudou trpět nápravy, ramena, ložiska, nebo něco podobnýho???

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No podle mě by se tam mělo montovat jen to, co máš ve velkým TP. Ale ten nikomu neukazuješ (kromě stk) a tak by jsi to tam teoreticky mohl namontovat. Jinak co se týče\"demolování\" náprav a pod. bych se nebál, spíš bych řekl, že tím že tam dáš větší kola, budou se na stejnou vzdálenost muset otočit o něco míň - logicky. Snad jedinej problém by mohl nastat při zatáčení - skrz tu šířku. Jinak větší kola tomuto autíčku rozhodně sluší tak se pak ozvi jak si dopadl.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No, sice široký jsou, ale jsou to originály z 309 1.9GTi, takze doufám, že sednou. Co se týče TK tak spíš počítám s tím, že je budu vždycky na TK prohazovat za malý. Druhá možnost, kterou zkoušim je zapsání větších kol do TK, ale díky tomu, že už jsem psal na několik úřadu včetně UVMV a magistrátu, který mi vždycky odpověděli a? se obrátím na jiný úřad... tomu prostě moc velkou šanci nedávám.

Co se týče zodílu ve vzdálenosti na jednu otáčku kola máš pravdu, s většíma kolama se ujede větší vzdálenost a taky se jede rychlejš, aspoň oproti tachometru. Takže si budu muset nechat poštelovat tachometr, ta lehčí možnost je ta, že tam dám tacho z GTi, kterej mam schovanej u kamoše. (doufám)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

2 dakaros: uz jem ti odpovidal do rubriky servis

k tomu tachometru:

kdyz nahradis R13 s profilovym cislem 65 nebo 70 za R15 s profilovym cislem 55 nebo 50, tak by mel obvod kola zustat priblizne stejnej. BTW obvod kola se nepatrne zmeni i pri montazi sirsi pneumatiky se stejnym profilovym cislem na stejnej rafek. Takze zalezi hlavne na tom, jaky tam budes mit potom gumy (nizkoprofilove nebo normalni).

vymenu budiku povazuju za zbytecnou komplikaci

jo a ty rafky z GTI budou mit cca o 10mm vetsi ET, protoze 309GTI ma vzduchem chlazeny kotouce, tj. i sirsi brzdice a ani 14\'\' rafky z 405 tam nejdou namontovat. Cili se ti cca o dva cm rozsiri rozchod, coz prispeje stabilite auta, ale vic namaha zavesni kol. Na tech 15\'\' taky asi budes mit gumy nejmin 185/195, coz jsi na 13\'\' nejspis nemel, coz opet znamena lepsi stabilitu auta v primem smeru, ale vetsi vahu kola a vetsi sily na zaveseni, jina charakteristika odpruzeni (vetsi neodpruzena vaha) atd...

ja jsem ty svy kola z GTi nakonec dal brachovi na 307 1.4i, ktera mela 15\'\' z vyroby

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 10 měsíců později...

Zdravím,no dat je tam můžeš ale jestli to skousnou švestky co tě zastavěj,protože už je to trochu hodně nápadný.. Jo je jasný,že čím větší kolo,tím línější,ale zase to líp šlape ve větší rychlosti... Na dálnici je to značka ideal,ale ve městě tomu budeš muset hodně víc šlápnout... Ideální jsou 14\" s ET menším jak 33 jinak může guma vzadu drhnout o tu kyvnou část nápravy... Tak hodně zdaru kolegové... Jo a taky čím širší guma,tím lepší přilnavost,ale jen za sucha na mokru je to pak pěkná klouzačka (aguaplaning) no a s větší přilnavostí taky roste valivý odpor a tudíž spotřeba...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...