Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

P308SW 1.2 130k olej


Nemesis

Recommended Posts

Zdar,

 

S autom mám najazdých už 20 000km, o 2 týždne plánujem ísť na prvú garančnú prehliadku.

Zaujímalo ma, aký olej ide do 1.2T Puretech 130k, servis mi povedal že typ 0w30, 3,5L pričom oni používajú / odporúčajú značku Total.

Zaujíma ma, či má zmysel hľadať kvalitnejší olej a investovať doňho alebo či je Total dostatočný a nemám to riešiť.

 

Pred týždňom mi napadlo, že si skúsim skúšobne zmerať hladinu oleja v aute.

Nikdy som olej od kúpy nemeral, popravde mi to nenapadlo.

Stav som meral doobeda, auto bolo odstáté, jazdilo deň pred meraním.

čo ma zarazilo, bola hladina oleja asi 1cm nad MAX ryskou.

Je to normálne?

 

Vďaka za odpovede.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ešte k tomu oleju, riešil som to preto, či je ten Total dostatočne kvalitný, alebo len automobilka dáva najlacnejší dostupný olej do áut.

Šlo mi o to, či vôbec je možnosť priplatiť za kvalitnejší olej, ktorý by auto viac ocenilo, lebo verím že príplatok nebude likvidačný, alebo či si ani nie je z čoho vyberať.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

zdar, pravděpodobně existují dražší a asi i lepší oleje, ovšem, zapojíme-li do problému i rozum, tak ten říká, že automobilka by byla padlá na hlavu, kdyby doporučovala nějaký nekvalitní olej ( asi by stouplo procento reklamací motoru), což není nijak levná součást automobilu, takže doporučený olej bude kvalitativně určitě OK, jinak jsem se osobně v autorizáku na garančce ptal (jen informativně), zda by nalili na garančce i můj přinesený olej, odpověď byla, že pokud můj olej bude splňovat předepsanou normu, klidně mi ho tam nalijí--je jim úplně jedno i jaké značky přinesený olej bude--ale do protokolu zapíší, že olej nebyl jejich a v případě problémů s motorem ohledně mazání neuznají záruku, resp. musel bych už JA dokazovat, že můj olej na problému nenese žádnou vinu...(test oleje, právní zastoupení, odborný znalec atd.)

proto jsem ti psal, abys po dobu záruky neřešil nic ohledně olejů a náhr. dílů--autorizák je od toho, aby dal po dobu záruky do auta vše, co je předepsáno výrobcem, po uplynutí záruky si nalej do motoru co chceš, klidně litr oleje za 300 Kč když myslíš, že tím motoru prospěješ více, než olejem doporučeným výrobcem (který je opravdu mezi nejlevnějšíma na trhu)

proč jsi měl v motoru hodně oleje nevím, když se nedíváš občas na měrku--možná bylo moc už z výroby;)

Upraveno uživatelem ozzy56
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 týdny později...

Olej Total je kvalitní...já ho leju do svý 308 leta a jsem max spokojená...hlavně jak se tu už píše doporučuje ho sám Peugeot a ten nebude doporučovat něco špatnýho...by byl sám proti sobě...

takže se fakt neboj :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdravím...hoci mám citroen, ale motor 1.2 110 konovu verziu...olej som menil na 15 tis priamo v citroene v Michalovciach, na moje prekvapenie mi tam dali Castrol GTX profesional 0W-30 C2 a ja, že prečo a servisák, že má menej vytvárať carbónu

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

:D To je filuta :super Jinak je to spíš proto, že se majitel rozhodl sepsat smlouvu s Castrolem. Např. vím, že jeden autorizák v ČR byl u Castrolu rok (na zkoušku). Pak se vrátili zase k Totalu ;) 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 3 týdny později...

Tak dnes zjištěno (ale ověřit v servisu):

TOTAL Quartz INEO FIRST 0W-30

Olej je vhodný speciálně pro motorCitroen-Peugeot THP, VTi a e-HDi, u kterých je jedinou další variantou dle předpisu PSA pouze olej Ineo ECS 5W30. Dnes tento olej dávají v autorizovaných servisech Peugeot a Citroën do všech motorů THP, jako lepší ochranu před tvorbou karbonu.

http://www.citroeny.eu/oleje-total/total-quartz-ineo-first-0w-30-5l-spickovy-synteticky-motorovy-olej.html

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kľúčové slovíčko je lepší. Je to "lepšia" ochrana pred tvorbou karbonu. Ale nieje stopercentná, to vyzerá, že pri priamovstrekových benzínových motoroch ani neide. A vlastne ani pri dízloch. Čo oturbeným priamovstrekom rozhodne tiež nepomáha, je jazda na spotrebu. Nevravím, že tie motory treba drať do bezvedomia ale nenechávať ich chrchlať na 1500 otáčkach i keď to auto ide ok. A pri potrebe predbiehania to z 1500 otáčok nenechávať na turbo, ale podradiť. Môj názor. Tie motory niesu pre príliš ľahké nohy a pre týpkov, čo lejú lacný benzín. A desia sa spotreby.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jj, je to tak. Tentokrát jsem v servisu pohovořil s technikem a říkal to podobně. Problém s tímhle motorem má ten, co jezdí převážně po městě, podtáčí motor a nevyužívá vysoké otáčky. Jinak doporučují kromě kvalitního oleje i prémiový benzin. Starší auto po důchodci není v tomhle případě asi výhra. Výjimky potvrzují pravidlo, já na spotřebu teda vůbec nejezdím [emoji1]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Olej je dobry,  len prva chyba, ktoru si spravil je, ze si tam ten olej nechal 20000km. Mal si ho vymenit doma pri 5000 max pri 10 000. Ide o to, ze do oleja sa dostava strasne vela bordelu, kym sa motor zabehne. Peugeot ti teraz povie,ze prva vymena je pri 20 alebo 30 tisic, ale pred 10 rokmi bolo povinne olej vymenit do roka alebo do 10000 km inak ti prepadla zaruka. Teraz im je to jedno. A mozes tam mat aj najkvalitnejsi olej, ale prva vymena by mala byt ako som pisal. Lebo motor je vyhonovany, aby sa nove kruzky zabehli a proste vsetko okolo toho ( proste strojnictvo ). Pekny den ti prajem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...