Jump to content
  • Aktuální cíle darů

406 vadný článek u mínusové svorky autobaterie

OK406

Recommended Posts

Nikde jsem na fóru podobný problém nenašel. Před měsícem a půl, jsem zničeho nic nemohl nastartovat svoji 406. Příčinou byla vadná autobaterie (74 Ah). Dal jsem jinou funkční autobaterii (72 Ah) a 406 opět startovala bez problémů. Průběhu měsíce a půl jsem jezdil delší trasy. Dnes jsem chtěl vyjet s 406, ale nenastartoval jsem. Baterii (72 Ah) jsem proměřil. Hodnoty (v klidu) 12,40V, Při startování 6,9V. Proto jsem zkusil jinou autobaterii 44 Ah z 106 a 406 nastartoval. Dobíjení autobaterie (44 Ah) ukazovalo hodnotu14,6V.
  Při kontrole článků autobaterie (72 Ah i 74 Ah) měřákem (hustoměrem), bylo zjištěno, že článek u mínusové svorky je vadný! A to u obou baterii! Ostatný články (5) jsou v pořádku - nabité.

Nevím, co by mohlo být příčinou, že právě tento jeden článek u mínusové  svorky je vadný. Nikdy v minulosti se mi nic takového nestalo. První autobaterie (74 Ah) byla stará cca 10 let. Konektory čisté = ošetřené. Druhá autobaterie 72 Ah, stará cca 4 roky. Taky řádně udržovaná.

Edited by OK406

No, nevím, ale deset let je podle mého názoru na baterii až dost. A někdy ale nevydrží ani ty čtyři roky. A že pokaždé krajní článek? Obecně - třeba jen náhoda a nebo je v tom místě vyšší teplota např. (nemusí to být od motoru, stačí i o sluníčka)...

u té desetileté baterie se není o čem bavit:myslim, ta 44Ah dostala při startování pokouřit, resp. musela ze sebe dostat maximum, aby nastartovala motor 406ky, že odešel vždy článek u mínusového kontaktu je náhoda (v podstatě je jedno, který článek odejde)

ano, pokud by článek u minus svorky nebyl vadný, baterie by asi sloužila dál--vynikající dedukce :myslim

Baterii 44 Ah, jsem jen zkusil jednou nastartovat. Bez problémů. Jen mě zaráží, že u obou autobaterií odešel jeden a ten samý článek. Možná náhoda. Nevím.
  Bojím se, že koupím novou autobaterii a aby se neobjevila se opět ta samá závada.

Jakou značku autobaterie nevím.

Říká se, že špatná baterie se projeví nejpozději do půl roku a to je ještě v záruce. Ono ty čtyři roky je, řekl bych, právě začátek konce celkové životnosti. Všechno je to ale o náhodě, pak to může být i deset let a víc. Já osobně mám dobrou zkušenost se značkou Varta v modrém provedení (ze škodovek).