Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Koupě notebooku - rada


Milich

Recommended Posts

  • O 5 měsíců později...

Ahoj, navážu, ať nezakládám nový..

Potřebuju notebook, poraďte mi, prosím.

Zadání:

  • do 12tis bez dph
  • velký HDD (alespoň 1TB)
  • nezáleží na velikosti obrazovky, bude většinou doma a napojenej na monitor
  • preferuji lehké, ale není určující
  • DVD R/RW mechanika
  • rychlý, co nejrychlejší za ty prachy
  • použití - občas hra, jinak práce, zpracování dat, občas videí a zvuku

díky za tipy, potřebuju ho v podstatě příští týden koupit, tak díky i za rychlost ;)

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Podle Tvého zadání určitě 15,6' - v tomto rozměru je největší výběr a je to i rozumný kompromis hmotnost - přenositelnost - výdrž - výkon - cena

Pokud Lenovo tak https://www.czc.cz/lenovo-ideapad-300-15isk-cerna_6/185078/produkt -s  Lenovem poslední dobou nemám moc dobré zkušenosti - po roce odejitá zákl. deska a po měsíci v servisu v Německu vráceny peníze.

Osobně bych doporučil https://www.czc.cz/acer-aspire-e15-e5-573g-573w-seda/188683/produkt- ačkoli se mnoha lidem nelíbí, tak osobně mám s nimi dobré zkušenosti.

Samozřejmě, že Dell, již zde zmiňovaný, má nejlepší záruční podmínky, ale cena je pak výš - pro srovnání zde použitý https://www.czc.cz/dell-inspiron-15-3558-cerna_3/195700/produkt se slabším procesorem než oba výše uvedené.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

a co tohle?

https://www.alza.cz/hp-15-ay?dq=4252934&o=1

Notebook - Intel Core i3 5005U Broadwell, 15.6" LED 1366x768 Brightview, RAM 8GB DDR3L, AMD Radeon R5 M430 2GB, HDD 1TB 5400 otáček, DVD, WiFi, HD webkamera, čtečka karet, HDMI, USB 3.0, 4 článková baterie, Windows 10 Home 64-bit (F2V66EA)

Pro klubáka 11200,- bez DPH

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Děkuji všem za tipy, líbí se mi lenovo i acer

našel jsem třeba ještě tenhle

https://www.alza.cz/asus-x751sv-ty010t-cerny-d4524976.htm?catid=18842920

zeptám se jako lajk, jak velký rozdíl je v procesoru Intel Core i3 a Intel Core i5? Co jsou klady a zápory (myslím ty hlavní)

A když třeba koukám na to lenovo, co našel RichVa tak 2GB grafika a 8GB RAM budou mít na rychlost velký vliv, nebo se mýlím?

Proč třeba HP a Dell? Je tam takový rozdíl v kvalitě oproti Asusu? Jako pracovní notes mám Lenovo, měl sem HP. HP byl problematický a nakonec odešel do věčných lovišť, ale to neberu jako určující. Má vůbec cenu u notebooků tolik koukat na značku, dneska, nebo je to všechno vlastně stejný?

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

CPU - rozdíl jsou 2 jádra, pokud je ta i5 čtyřjádrová verze :aut 

Rychlost zásadně ovlivňuje HDD. Pokud požaduješ 1TB, tak vybírej verze s 7200 ot/min. Pomalý HDD spolehlivě zabije rychlý zbytek v ntb - ale to jsem tu už psal :nevim
Konstrukce NTB se liší od značky, ale hlavně jejich řadou. Když koupíš základní řadu, tak je to prostě plasťák s mizernou odolností a s takovou se s ním musí i zacházet :myslim 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

K čemu 1TB disk v téhle cenové hladině ? Mam 2 roky starý ntbk Toshiba, disk HDD klasika 750GB, k tomu mám 1TB exterak USB 3.0 a stačí to. Soustředil bych se jak už zaznělo na procesor (i5 třeba) a RAM (6 nebo 8GB stačí, pokud je tam extra slot nechá se časem rozšířit) a grafika (1 nebo 2 GB a hlavně dedikovaná)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zatím jsem doputoval k ACER, 8GB RAM, Grafika GeForce 940MX 2GB, Intel core i5 7200U(2jádro), 96GB SSD disk + 1TB HDD, Full HD

SSD disk byl doporučen jako klíčový, co se týče rychlosti (procesor prý jako lajk nepoznám, na rozdíl od disku). Externích disků mám dost a chci velkej v bedne, abych s sebou, když už vyrazím nevozil další věci, jen ten bůček.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud je dostatečně velká RAM, tedy 8 GB tak rychlost disku kromě zavádění OS se příliš neprojeví. Tedy klasický disk versus SSD určitě ano, ale ne 7200 otáček versus 4500. Tedy pokud nepoužíváš nějakou pracovní relační databázi, kde by docházelo neustále k třídění a indexování.

Takže minimálně i3 spíš i5 minimálně 8 GB RAM a zbytek už je na tobě. Já raději volím jen SSD disk a k tomu druhý velký, tahat ho můžeš také v tašce, připojení nbetrvá tak dlouho a běh NTB je tichý, nic se tam kromě chlazení netočí, není to náchylné na otřesy, speciálně při ukončování práce kdy člověk spěchá zaklapne víko a už někam maže. A v neposlední řadě spotřeba na baterii je dost znát. Už bych prostě no NTB klasický disk nebral a nechtěl.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

SSD disk bych volil dnes jako prioritu pro systémový disk (i na úkor velikosti) a případně dokoupit místo CD mechaniky adaptér pro 2,5" disk nebo používat externí. SSD disk urychlí i PC se starým procesorem core2duo a win 10 minimálně 5 - ti násobně. Nemyslím tím výpočetní výkon, ale běžné spouštění systému, aplikací a procházení internetu. Mě startuje teď win10 cca 30sec z vypnutého (ne uspaného) stavu.  Slušné, použité značkové, ale prémiové NB prodává jeden pán z Prahy. Máme koupeno více NB od něj a vše je parádní. Viz. odkaz  , nabídka se hodně mění https://www.bazos.cz/hodnoceni.php?mail=2600&telefon=721585502&jmeno=Alexandr Holeček

Ještě je důležité si rozmyslet na co a kde NB používám. Já koupil 13" aby se dobře přenášel a doma mám dokovací stanici s velkým 24" monitorem a klasickou klávesnicí a myší a je otázkou 2 sec NB vzít sebou. Jinak levné NB nejsou moc dobře udělané na časté otvíraní a zavírání (kvalita kloubů a flex kabelů), a u levných většinou baterie nepřežije 2 roky. U značkových dražších mě vydržela i 5 let.

Upraveno uživatelem pecino
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak jsem psal, nebudu bůček často přenášet, naopak. Bude v dokyně napojen na monitor a klávesnici s myškou. Co se týče rychlosti, tak protože občas potřebuju rozjet velké databáze, tak ssd už teď vidím jako příjemné zrychlení (aspoň mi to každej řiká :D)

Nevím jestli je ACER dobrá značka noťasů nebo ne..?

Jen takovej dotaz, když bude skoro furt napojen do sítě, nebude ta baterka postupně ztrácet na kapacitě víc než normálně? U služebního se mi to neděje, ale sem lajk.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jsem mechanik - elektronik a občas se mi dostanou na opravu do ruky i NB a Acer (a ty levnější do cca 15000) nemají úplně nejlepší mechanické provedení ale je to každého volba. Díly můžou odejít i u "více" značkového. Navíc díly jako je GK, HDD, RAM, CPU jsou ve všech NB téměř stejné od hlavních výrobců. Hlavní desky jsem viděl špatné u NB za 30000 i za 10000 a cena nové základní desky je pak u opravy podobná, pokud se dá ještě sehnat.  A ještě záleží jak dlouho chci NB používat, 3 roky vydrží asi každý, takže NB za 12000,- asi udělá taky službu. A k baterce - pokud vím že NB budu používát déle doma tak baterku vytáhnu. Ale pak ztrácím zálohu při výpadku proudu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nikdo dneska nevyrábí špatné NB, stejně jako se nevyrábí špatná auta. Prostě jsou dobré a lepší. A každá značka, skoro každá, dokáže udělat šunt a stejně tak i kvalitní NB.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tak je doma, myslim bůček, dost mě překvapila ta rychlost SSD disku, to je opravdu dobrý!

jen si musím zvyknout na ty Win10, ty jsou ještě pro mě hodně nový. Ale tak věřím, že ve finále i objevím nějaký výhody. Tušíte, co všechno o uživateli posílají do světa? A jak se to dá případně ovládnout/zakázat?

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...