Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

DAB+ prijem prakticke zkusenosti ....


Lihous

Recommended Posts

@Milan+ No stanice jsou jake jsou - zeptam se je prijem "poslouchatelny" a nebo je s "vypadky" tedy k neposlouchani ?
U nas to mame jak jsem mekolikrat napsal.
Na dilne v Kv tu a tam se neco nacte ale ale spis neni zadny signal a kolem zavodu kdyz se prevazi auta tak pokud jsme ve "stinu budov" mame tez ticho.

Pro me obrovske zklamani po spusteni Cerne hory ocekaval jsem stav bezny u sousedu v nemecku ale opak pravdou je :(

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ale tady asi neni na miste resit co hrajou ale jak se to da prijimat - ta Regina je asi jdna z toho lepsiho pak je pro me Samson a nekdy bloky vazne hudby ale toje asi tak vse.
U vas kolem Jicina je dost mozne prijimat uz nemecka radia .... Kolem MB to na venkovni antenu slo ....

Uvidim na nasem se uz mnoho pokazit neda a je tedy hodne pravdepodobne ze pribude dalsi antena ...
Jen je otazka kam vzadu to bylo pohledove "hezci" ale prijem byl slabsi a v "pulce" strechy nad stropni lampickou byl prijel lepsi ale auto bude vipadat jako nejaka "spionazni" bunka ... 
 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Lihos dej to do zadu a nic neřeš. Já musím mít magnetku vzadu, protože mám skleněnou střechu. A ten kousek plechu cca 30cm stačí. Ze předu můžeš mít malé rušení. A vykasli se na nějaké slučování antén, dej jednu územněnou do střechy a uvidíš, že budeš mít lepší výsledky. Držím palce. 😀 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dnes jako je to u me normalni "jen tak" jsem si zajel do Horic pro horicke trubicky - tam si na namesti dal kavu ve spolecnosti jedne zname a zase frcel prez Jicin domu :)

No od HK kruhace byl prijem az po Vsestary celkem Ok dal do Lipa nic ale pak je kolem Milovic i kolem Horic prijem na vnitrni nalepovaci anteny celkem Ok drive kolem Milovic Horic uz bylo ticho
Nic mene jak casto pisu staci se podivat na teren a je videt ze jsme ve stinu vuci C.hore - proc pri takovem vykonu nechapu ale jak uz bylo napsano

Co chcete nejste v nemecku ale v cesku a budte rad ze mame alespon toto ...
No proste DAB+ v CZ je jako kockopes kd mame ale nemame protoze neni zajem neb neni signal a zajimava nabidka takove to ceske "chtit muzes ale na ..... "  :)

Pristi tyden jedeme zase min 2x prahu tak se budu snazit neco napsat zase ....

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 3 týdny později...

Jak jsem slibil plnim ....,tak ze D11 z HK do Phy je celkem poslouchatelna opet az kolem Podebrad - jsou kousky kde to jede ale vetsi celky kde neni NIC jen TICHO.
Naprosto stejny vysledek je kdyz jsme jeli do DC z Dobrusky "zadem" na Jaromer dalo by se rici ze pokud je prima viditelnost k C.Hore nejak tak to jde ....
Od Velichovek az za Milenin ticho - tam jsme ve stinu dal kolem Jicina stridave ale kolem MB a dal na CL CK to slo poslouchat kolem DC je klid mozna pri hodne pomale jizde v kolone ale
kolem 80/90km/h klid .... Nic mene vyhled na vysilac  u DC je nadherny ....

Prijimal jsem na dve vnitrni nalepovaci anteny a poslouchal mux CR - myslim si ze to byl kanal 12C tedy pro cesko a stanice ...? Regina DAB Praha a chvilema DDur ....?
Na nalepovaci anteny se nam nemecky mux ukazal kolem CK i hral ale nebylo to jako na venkovni magnetku kde se dalo prijimat uz od MB.

Jinak zhodnoceni .....?

"ASI" se kousek prijem posunul kupredu - verim ze v autech s DAB+ tumerem z vyroby problem nebude a nebo bude ale ne v takovem rozsahu.
Jinak vypadky v mene "pokrytem uzemi" je jako neustale otravujici sum na FM tak ze zadna selanka to prozatim neni.

NICMENE stale jsem prekvapeny kolik lidi na tema kouka ale "NIKDO NEMA" DAB+ tuner v aute ....??
A uz vubec nema chut tento prepnout a chvilku jet a ten prijem nejak ohodnotit a zverejnit pro OSTATNI ne pro me ale OSTANI ....?

Jasne ze neni nabidka ta je skutecne vo ni cem ale ale ale  - ja vim jsme v CZ tak ze tak ;)   :myslim  :papa

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 1 měsíc později...

Dlouho se nic nenapsalo tak prispejeme ....

Do Brna me to nenapadlo pustit tak ze tam "NEVIM" :mad:

Ale zpatky ani nevim proc se radio pustilo a prvnim prekvapenim bylo ze to hraje i za "kopcem" u Globusu kde to vetsinou utichlo a dal uz bylo ticho.
No rhalo to nekdy vic nekdy mene prerusovane ale hralo to az do Brezove - pravda hlava me to trosku nebere ale hralo to ....

Dal uz nic az k nam do Dobrusky ???
Rikam si nic mame cas tak se projedeme po novem asfaltu od Novace k prehrade - celkem se povedl ale zatacky jsou na piiip a myslim si ze za deste a ted v zime to bude "dobre"
Nic to se odbocilo ale na "hrazy" se najednou radio rozehralo a hralo prez Provodov Novac zpatky az pred Dobrusku ....??

Prijem byl na dve nalepovaci anteny na bocnim skle tedy hodne "zalostna sestav pro spis hodne "silny" signal"


Ma uvaha ...??
Od brna se prijimalo na frekvenci 12D a po opusteni teto se radio proste nedokazalo preladit na 12C coz v CZ je podobne jako pri RDS na FM kde slaba frekvence drzi ale vedlejsi mnohem silnejsi se nepreladi - overeno nekolikrat v praxi
Proc me nikdo nedokazal rici.

No a co jsem poslouchal DAB REGINU PRAHA ....
 
Uvidime ted je vse bez listi tak ze nam prijmu toto preje ale na dobrou a nebo externi antenu si myslim ze by to jit mohlo .....


 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Noo dnes jsem opet jak jinak jezdil ale jen kolem "komina"


A sice Bohdasin - vicemene prerusovane a spis neposlouchatelne.
Nasledoval Nachod prez Novac - chvilema Ok ale vic ticho ....


Pak jsem pripojil matlaci mobil naladil stejnou stanici jako na DABu a ....... ....... ...... ....... ....... ...... :myslimno jasne ze z mobilu to hralo v "celku" ale kvalita rekneme vic nez silene spatna.
Uz se to tady resilo nic mene poslouchal jsem apku RADIA.CZ na lepsi kvalitu nic mene - silene a posloupnost by byla asi nasledujici
MOBIL jako AM stanice
DAB diky min dta.toku lehce nad timto zazrakem - skutecne poslouchatelne jsou stanice v D a to bez problemu ale to je trosku vic z ruky.
FM nehodnotim neb sumu u nas kolem je tolik ze pokud je signalu dost je to pekne ciste i stereo tam " slisime " :D bohuzel ale silnejsi signal je kolem HK a tam nejak moc nejezdime  :(

Nasleduje MD a CD .... (ne v MP3)


Nicmene do Jaromere to nebyl tez velky zazrak az poslouchatelne to bylo od Skalice.
Velichovky celkem signal byl.
No v Hk to bylo tentokrat spis spatne ....
A zpatky k nam do Dobrusky jak kde ale chvilema to slo chvilema ne.


Mobil byl zapnuty stale - urpime pokud by neslo nastavit samostane hlasitost navigace radia mobilu atp.
Je to vec k nicemu bud to to neni "slyset" a nebo to zase zbytecne rve nenasel jsem kde to jednotlive nastavit - asi to nedokazu a nebo to nedokaze mobil.
Navic sluch.vystup je uz 100% zarukou nekvalitniho zdroje zvuku,navic s hodne slabou urovni.
No a spotreba dat za odpoledne bratru 300Mb no a to poslouchame HQ ale nemyslim si ze je vetsi nez "128" tak ze tak .....



 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 měsíce později...

Opetovna zkouska DAB+ z Prahy do Hk a v celku uspesne - ANO oept bylo par hluchych mist ale ne nic co by vylozene vadilo a nebo vytacelo - v kontextu nalepovacich anten urcenych jen do "dobre pokryteho signalem uzemi"

Dalsi bohuzel jen u sousedu mame novinku https://digital.rozhlas.cz/nemecka-komercni-radia-si-zajistila-datovou-kapacitu-v-celoplosnem-dab-8147788

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 3 týdny později...
Návštěvník

Ahoj, klobouk dolů za tvé poznatky tady ohledně DAB. Já si to do auta nechal dát, protože ho nikdy nemám na rok, dva ale upřímně vůbec nevím co mě čeká. Jsem z Ostravska a pořád jezdím Ostrava a okolí tak vůbec nevím, zda-li něco bude hrát. U nás je to hrůza protože mi přijde, že ten posun není po krocích ale krůčcích a bojím se, že než dojde k nějakému posunu tak tu bude jiná technologie. Přijde mi to jako mrtvá věc ale na té ceně auta už jsem to tam dal. Na auto zatím ale čekám takže uvidíme. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nevím no, v dnešní době levného mobilního internetu a Bluetooth v každém rádiu mi přijde "klasické" vysílání trochu zbytečné :) Samozřejmě de najdou místa kde data pořádně nechytnu, ale také místa kde nechytnu ani FM, ani DAB+. Osobně když už poslouchám rádio, pustím si ho online a propojím s autorádiem. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník

No problém je, že u těch online vysílání je bitrate velmi nízký a kvalita je tudíž fakt špatná. 64 kbps apod, to je fakt o ničem. A co se týče ovládání atd, není nad plnou integraci do palubního systému než to řešit přes mobil. Toť ale můj názor a samozřejmě to má každý jinak. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano kvalita audia na internetu je hodne o nicem ale budiz v aute dejme tomu nic mene RADIA.CZ v horsi kvalite vecerni jezdeni radia Humor cca 390Mb za cca 6hodin.
Pokud jedu v lepsi kvalite na stejne apce bezne jsem byl za den jezdeni cca 1Gb a vic ... To stale opakuji.
Kdo ma neomezena data za cca 400 a mene Ok tam to neresim ;)

A podstatnejsi je vystup co zrovna mobil dokaze do radia poslat to zpracovat a poslat do repro.
ANO kvalita a kvalita jsou tady hodne rozdilne vlastnosti.

Ale je pravda ze BT nemam nejak prozkoumane a prvni sejiti se s timto systemem jsou BT sluchatka kde jsem "slysel rozdil" mezi LQ a HQ tak ze treba to bude lepsi nez klasicky "3,5mm JACK ;)
Na cem poslouchame doma jsem uz taky nekolikrat zminil.

A k FM bohuzel doslo k snizeni snad vseho tak ze kde neni dobry signal je to skutecne pro hodne nenarocneho posluchace - ANO a je treba rici ze mnohdy OG system toto uspesne zastira a tvari se jako ze je vse Ok.
A DAB+ pokud se posloucha v prihranici - DOPORUCUJI nemecko tak tam je celkem hned videt / slyset rozdil v dat.toku ....
Kde v D je vse takove stavnatejsi a u nas v CZ spis takove zastrene.
A nemusi to byt zrovna High-End sestava ...

Ale nejvetsi problem az pruser je nabidka - pokud na FM jede Impuls v mono a nikomu to nevadi naopak je stastny ze to "nesumiii" pak si rikam pokud
je pecka coby reproduktorek na MT jako top neni se o cem bavit :) 
I v te Praze je dostatek stanic ktere zaujmou ale u nas na vychode cech je to co je a paradox navic ze "pokryti signalem" 10x mensim do vykonu vysilace je lepsi ( 5D ) nez na kanale ( 12C ) a to je skoro VOSTUDA !!!

OPRAVA: apka se NEjmenuje Radia.cz ale CZ RADIA ... :)

 

Upraveno uživatelem Lihous
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 měsíce později...

Slava ...., slava ..... a jeste jednou SLAaaaaVAaaa

Ted to jeste rozsirit do cele CZ v brzke dobe "a snad DAB+ bude mit smysl ..... "

Nic mene rychlost v CZ je skutecne zavratna tak ze u nas na tento MUX ve VC si pockame odhadem 10 mozna 15roku :(

https://www.parabola.cz/clanky/6859/dab-plus-se-rozsiruje-o-sit-pro-soukroma-radia/

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 3 měsíce později...

@skypeja Super informace ... Diky za ni i pro ostatni.
Ja to v Po zkousel ladit na dilne a sice cas od casu neco naladilo radio ale ze by to bylo "buhvico" to nikoliv - uvidime zitra co nastane ale  nedelam si nejake velke iluze ze se k nam signal nasmeruje.

Kdyz nedoleti z C.hory tak z Krasna u Pardubic ???
Nova tehdy fungovala na jednicku ale ale ale ....

Myslim ze kdyby byl v matlacich zarizenich lepsi audio vystup muzou si DAB+ strcit za  .... ci lepe do ...... :)
Ale vystup na jack je "tristni" a i nenarocnemu to nebude dost dobre a prez BT - tak netusim neb prijimac na domaci sestavu jeste nemam tak ze "nevim" ale myslim si a to je ma domenka BT nebude pro hi-fi a uz vubec ne pro "High-End"

Tak ze se bude opakovat pred lety hodne dobre rozjety Minidisc ale politika SONY si nechala hodne dobry system alespon pro mobilni pouziti vzit systemem MP3 a dnes je MD uz v propadlisti dejin  ;(

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No na dilne prekvapenim pro tu a tam prijem byl Seat nasledovany Kodiaqem Karoqem a na chvostu celkem logicky Superb ....

Domu KV Dka Regina Dab Praha celkem Ok az na Chabory - "udolicko" a pak zacaly uz jen vypadky :( tak ze dle predpokladu na nejake "vnitrni" anteny to nebude - mozna az za dalsich 10roku nekoho napadne vyuzit
naprosto nevyuzivany vysilach "Liticky chlum" ale to uz budu v duchodu a hluchy 😂

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 měsíce později...

Lepe bych to asi nenapsal

https://www.televizniweb.cz/2020/12/roky-ztratoveho-provozu-digitalnich-siti-dab-pro-komercni-radia-a-vidina-ze-by-stat-neco-podnikl-v-nedohlednu/

Pri cestovani po Cz jsem nechal bezet mobil jen coby prijem net radii i jako alternativa - vypadky jen dva cesty Dobruska HK Praha Teplice Decin C.Lipa MB Jicin a zase domu ...
Porce dat cca 650 - 780Mb coz pri mobilnich datech neni zas az tak Ok ale kdo ma levnejsi urcite to bude zajimava volba.

Samozrejme neresim kvalitu prozatim ....

 



 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 1 měsíc později...

KONECNE - konecne to nekdo pripustil ..... :D
 

https://www.lupa.cz/aktuality/pokryti-signalem-dab-ma-hacek-pripousti-cesky-rozhlas/

Ale ono to neni ruzove ani v mistech kde je zaruceny prijem - problem je ze vetsina signalu bude asi pocitana cca 5m nad urovni terenu a co hur s venkovni antenou .... :(
Ale pokrok nezastavis - zajimave jsou i kometare ...

Ano uz pred lety jsem k tomuto zaveru dosel mnohokrate i psal ale odpovedi bylo pra-malo a kdyz tak v duchu "nejsme nemecko jsme v CZ" a u tohoto to zustane.


Jinak u nas na dilne stale stejne - nektera radia neco malo na dilne prijmou jine nedetekuji nic a stejne to mame i napric modelovou radou ....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...