Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Nový bojler a elektronický odstraňovač vodního kamene


chuck11

Recommended Posts

Máte někdo zkušenost s elektronickým odstraňovačem vodního kamene. Stala se mi ne moc pěkná věc a to, že had v bojleru napojený na ústřední topení mi ze strany ohřáté vody prorezivěl z nárostu vodního kamene.Po otevření bojleru jsem se zhrozil jak velký nárust kamene a krapníků  i ze stropu tam je.

Na internetu jsou na prodej různé elektronické odstraňovače vodního kamene jen k nim nemám moc velkou důvěru. Nemáte někdo s něma zkušenost jestli to opravdu funguje?

 

Bojler budu muset pořídit nový, uvažuju už radši o nerezovém provedení(pozink byl předchozí).

Mněl by být horizontální objem cca 200l napojení na ústřední topení. Nezajímal se náhodou v poslední době o bojlery někdo z Vás. Myslel jsem, že prozatím teplou vodu pořeším rezevrním zapojením na záložní el.ohřívač vody Tatramat (naposledy byl použit před 5lety) bohužel selhal i on. Proto narychlo hledám radu i zde. Bez teplé vody nejde doma moc dlouho vydržet.

Předem velký dík za rady.

 

 

 
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Resil jsem pred 6 lety ochranu bojleru, jsme v krasove oblasti a voda je tu slusne tvrda. Take jsem koukal po elektronickych ci magnetickych udelatorech a nic me nepresvedcilo. Procet jsem ruzne informace na netu, dospel jsem k zaveru ze nejlepsi bude snizit teplotu v bojleru na 65C vic to nehreju,pak jde tvorba kamene zasadne nahoru. Pravidelne kazdy rok menim v bojleru katodu, bejva temer sezrana, nema celistvou strukturu, je jak houba.Mam smaltovany bojler z Drazic a po 6 letech je v poradku. Take jsem pridal na vstup studene vody do domu filtr 20 mikronu, ten je kazdy rok zacpany necistotama ktere jinak vydrou sedla armatur.

Jsem zvedavy jestli nekomu ty elektromagneticke odstranovace  funguji.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

http://forum.tzb-info.cz/100845-elektronicky-odstranovac-vodniho-kamene/vsechny-prispevky

diskutující tam píší, že hodně záleží na konstantní rychlosti proudící vody trubkami. Což prostě nezaručíš už z podstaty používání TUV v domě.

Půlka píše, že magnety ano, ale jen v laboratorních podmínkách. Druhá půlka odkazuje spíše na chemickou úpravu vody. Osobně bych do magnetů nešel

Spíše bych si do kalendáře poznamenal datum, že mám jednou za rok zkontrolovat anodu v bojleru

Upraveno uživatelem punkac
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja mám elektromagnetický zmäkčovač.....15 rokov bez problémová prevádzka výmenníka TUV.....vo varnej konvici minimálna tvorba kameňa,aj ten je ako mazľavá hmota,ktorá sa dá umyť bez použitia kyslej chémie.

Ak je to reklama tak to zmažem http://www.aquatech.sk/sk/elektronicka-uprava-vody

Upraveno uživatelem ferinko2
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, pracujem v tejto oblasti. Tak ti napisem moje poznatky.

V praci mame priblizne 120 kusov doskových vymenikov (nerezovych).

To znamena ze voda sa ohrieva pri prechode výmenníkom. Ku kazdemu vymeniku su napojene dva

elektricke "odstranovace" vodného kamena ( tusim EOVK 2) na privode vody a na cirkulacii TUV.

Po 12 rokoch sme museli vsetky tieto vymeniky posielat na chemicke odstránenie vodného kamena (do firmy v Ziline), pretoze uz boli takmer neprechodne. A poviem ti ze demontovat takyto pocet bola robota na 3 mesiace. Takze vodny kamen sa usadzuje aj na nerez ! Co by som v zivote nepovedal.

Ale napisem aj druhu stranu mince, asi pred 3 rokmi sme instalovali asi 4 vymenniky. Kde ale neboli "zapojene" EOVK. Elektrikary sa na to vykaslali. A tieto vymenniky boli zanesene uz asi po dvoch rokoch.

Takze tieto odstranovace maju nieco do seba, ale vodny kamen neodstrania. Skor ho "rozbijaju".

Mne odisiel bojler na jesen (plynovy) teraz idem na stary elektricky a cez leto ma tiez caka kupa nového. Ako prevenciu chcem pouzit filter na hlavnom privode. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Rozmyslam nad SILIPHOS, chcem sa este poradit pri kupe bojlera.

 

Cena je celkom prijatelna:

http://www.mojavoda.sk/siliphos-zmakcovaci-filter

tiez cena naplne:

http://www.mojavoda.sk/siliphos-zmakcovac

 

 

Tiez uvazujem nad:

 

http://www.vodotech.sk/e-shop/uprava-vody/filtre/red-dot-nadoba-s-filtrom

 

Tu som si neni isty ci to pomoze na vodny kamen, ale zase netreba dokupovat napln.

 

Samozrejme ked to bude aktualne, tak budem musiet najst aj referencie od reálnych uzivatelov, a prestudovat nejake tie diskusie. :))  aby som nekupil nejaku blbost.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já osobně bych volil smaltovanou nádrž. Cenovka je skoro jako ocelová a na smaltu se opravdu kámen nedělá. Dneska se to bere stejně jako lednice a pračka coby spotřební zboží, takže zvolit variantu s dobrou výdrží a rozumnou cenou. Nerez je na dlouho, ale taky si to nechají zaplatit. Deskový výměník bych s bojlerem moc neporovnával. Ty desky jsou dost blízko u sebe a usazuje se to tam daleko rychleji.

P.S. chuck11: Jak dlouho jsi tento bojler měl a jaký výrobce?

Upraveno uživatelem Dave_k
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

30 let je na bojler požehnanej věk.

Vždyť to je spotřebič jako vše ostatní. S klesající cenou klesá i výdrž, aby se vydělalo na kvantitě. Staré lednice taky vydržely 25let. A dnes...?

Počítej cenovku 8-10 tis. ,-.

Úpravu vody bych řešil podle toho jakou tam u vás vodu máte.

Upraveno uživatelem Dave_k
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo to se omlouvám, jsem spíše pro nerez provedení(smalt pokud by byl za hodně dobrou cenu).Objem jsem navýšil aspoň na 250l.Horizontální verzi chci z důvodu, aby mněl bojler revizní otvor,přes který ho můžu kontrolovat případně čistit zevitř od usazenin kamene atd.Ohřev musí být přes ústřední topení.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám smaltovaný 300L vertikální z Dražic a zase tak drahé to není, akorát ten horizontální se dělá jen do 200L. http://www.topeninejlevneji.cz/cz/e-shop/1191274/c75812-drazice/drazice-110760811-okcv-200-ntr-neprimotopny-ohrivac.html

Jinak i ten horizontální (na výšku) má dole revizní otvor přes který lze bojler vyčistit. http://www.dzd.cz/cs/ohrivace-vody-bojlery/zasobniky-teple-vody/stacionarni-0-6mpa/s-bocni-prirubou

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Všechny bojlery mají přírubu ve které je termostat a topné těleso. ;)

K tomu smaltu. Už jsi někdy v keramickým hrnku viděl vodní kámen? Udělá se lehkej šlem a to je vše. U kombinovanýho bojleru bude asi největší bolest topné těleso a topný had.

250l bojler je pro 3generační barák. :myslim 

Kdyby bylo místo, tak bych možná volil variantu 2 menších bojlerů v sérii za sebou, s tím, že první by byl čistě kombinovanej jako předehřev a druhej už elektrickej, když potřebuješ tolik teplý vody.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dave_k - smaltovaný jsem mněl ten záložní elektrický Tatramat 125l,bohužel prorezivěl - proto jsem ztratil ve smaltu důvěru odolnosti :( .

V místě uložení hlavního bojleru je výška stropu jen 2100mm,po připojení potrubí by mi dole nebo nahoře nezbylo ani dostatek místa na výměnu anody, nemluvím o tom jak bych prováděl kontrolu přes revizní otvor.

250-300l byl i původní je to pro 4 dospělé osoby a jedno dítě tak akurát,teplá voda se používá neustále jak na koupání,nádobí,umývání atd.

V létě se topí ústředním kotlem jen na vodu tak 2x týdně,takže bojler slouží i jako zásobník.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...