Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Jaký používáte provzdušňovač (vertikutátor)


OK406

Recommended Posts

I mezi členy P-C jsou majitelé zahrad a používají provzdušňovač (vertikutátor). Chci se zeptat, jaký typ používají, popřípadě, co by doporučili. Rodiče se rozhodli, že si koupí elektriký provzdušňovač (vertikutátor). Zahrada má cca 1700 metrů čtverečných (0,42 akr). Koukal jsem značku Hecht.    

Upraveno uživatelem OK406
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám nejlevnější elektrický, ale problémy popíšu, protože nespočívají ve výkonu.

 

- rovný podklad - seřizuji ho asi 2 mm pod povrch. Značně se proto projeví nerovnost terénu, když je díra (lavor) tak ji to nevezme, když je buben, tak to oholí až na hlínu.

- kameny jsou velký problém, stejně tak kraj trávníku u cestičky, terasy

- suchý podklad - aby dobře letěl do koše, Mokrý se lepí. Když se na kola nalepí hlína, tak celý stroj jede ve větší výšce a nedosahuje na zem.

- sebraného materiálu je mnoho, více než při sečení, takže vysypávat.

- jde to pomaleji, než sečení.

- lepší výsledky mám s dráty, než s plechovými noži (mám dva výměnné válce), ale dráty se více opotřebovávají.

 

Na 17 arů (40 x 40 m) už by to chtělo něco většího. Řešil bych to z půjčovny, protože se potřebuje jednou za rok. Ovšem - benzínový je mnohem těžší na manipulaci, takže jestli je svažitý členitý terén a stromy, tak je to velká nevýhoda.

Práce je dosti namáhavá. Vertikutátor žene dopředu a pracovník ho musí brzdit, při couvání nadzvednout, jinak se zarývá a při couvání jde velmi těžko tahat.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

P607Olda, děkuji za informace. Jedná se o rovinu, bez kamenů a výmolů. S tím se počítá, že se koš brzy zaplní. Zahrada je pravidelně sekaná elektrickou sekačkou, několikrát za rok. Bohužel, je ,,zamechovaná". Samozřejmě, že se použije vápno. Dřív jsem použil ,,vápnové mléko", ale poslední dobou se objevil docela ,,agresivní" mech (zeleno-žluto-rezavé barvy). Jeho kořenová síť je cca 2-3 cm pod povrchem. Nevím, zdali je to skrze blízkost líp a nebo JETE. Před 25 lety nebylo po mechu ani památky a to se sekalo ručně kosou (na krmení). Napadá mě, zdali za to nemůže pravidelná údržba el. sekačkou. Tráva je původní a nikdy nebyl problém s obnovou. I se klasicky hnojila (králičinec + slepičinec). Delší dobu se již nehnojí a tráva není na krmení.

 

Charie 1 jaký máš prosím tě typ vertikulátoru?

 

Rodičejsou v důchodu, takže času mají dost a je to jejich ,,chlouba". Mají el. sekačky.

Upraveno uživatelem OK406
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Guest minimaxa

Odpovím na otázku jaký používám já, ale asi ti tím moc nepomohu. Ale jako jarní posilování po zimě, kdy se člověk jen povaluje je to bezvadná věc na protažení těla i ducha  :super

 

hrabe_v.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Doporučuji při koupi stroje zn. Hecht(dle prodejce výrobce Čína)zakoupit náhradní uhlíky a občas se podívat na jejich stav.Byl velký problém po 3 letech provozu sehnat na tuto značku plotostřihu uhlíky. Jinak mám dobré zkušenosti se zelenou skalicí-buď rozpustit ve vodě a zalít trávník s mechem,nebo ji přes zimu rozprášit.Mech uschne a zhnědne.Pak stačí nezavřít bránu a sousedovic slepice vše zdarma vyhrabou ;)Jako prevenci používám drcený vápenec(na rozdíl od vápna se pomaleji uvolňuje)a mech se tolik nerozrůstá.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Bohužel, zdá se mi, že za posledních 15 let, je ten mech ,,agresivnější". Je pravda, že dřív byli zimy a vše promrzlo a následně zapadlo sněhem na několik týdnů. Bohužel, posledný dobou je půda ,,kyselá", což napomáhá růsti mechu. A to jsme u nás ve městě měli 3 velké tovární komíny, které zrovna neprospívali ovzduší, ale půda nebyla tak kyselá. Ted není žádný komín a půda je kyselá a nic nezabírá ani vápno nebo drcený vápec moc nezabírají. A dávat ,,chemikálie" do půdy se mi moc nechce.

 Svůj vliv budou mít na tvorbě současného mechu i klimatické podmínky. Tráva na zahradě je původní a vždy se sama ,,regenerovala". A to se používala i jako krmivo pro zvířata! Je pravda, že v poslední jsou sucha, ale ty byli i dříve a jaká. Zřejmě jde o nový druh mechu (už jeho barva je narezlá až hnědozelená), který je rezistentní k původnímu mechu a i k travinám (rostlinstvu). Jeho kořenová soustava je jiná, než u původního mechu (více zelený), který se dříve vyskytoval.

 

 Co se týká vertikulátoru, tak se bude kupovat elektrický, zřejmě od firmy Necht. Ještě se neví typ. Pokud má někdo od této firmy vertikulátor, mohl by prosím napsat své zkušenosti + typ.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám elektrický HECHT 1432 combi 2in1 od r. 11, tedy použil jsem ho jen 5 x.

Výkon stačí.

Nevím, co ještě napsat, zkušenosti jsem napsal výše.

Snad jen to, že na naši zahradu asi 400 m2 bych si ho klidně koupil znovu.

Má pracovní šířku tuším 32 cm.

Předtím jsem si půjčoval z půjčovny benzínový, a rozhodně to nebylo lepší - širší byl jen nepatrně a těžší značně, to jsem se nadřel - mám dost různorodý svažitý terén.

 

Mám propracovaný systém sečení na zahradě tak, aby se mi nepletla šňůra, takže kabel mi nedělá žádné potíže. Nejdřív si vyseču na koncích "obratiště" a pak seču tam a zpět, takže kabel jde za mnou vždy o půl délky a je celý na posečeném.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

P607Olda děkuji Ti za vyčerpávající informace i poznatky.

 

Dnes jsme se byli podívat v prodejn Hecht a mají tak elektrický Hecht 1738. Navíc je k tomu dáván válec s noži i drátky. Tak se rodiče rozhodují.

Rodiče taky mají svůj systém sekání. Mají dvě elektrické sekačky :D .

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

psal jsem benzínový proto, že i když je s ním práce těžší,  tak nenadskakuje jako elektrický, protože je těžký, takže i částečně srovnává pozemek, ale ano uznávám--je to s ním rasovna, zas na druhou stranu to dělám jednou ročně--nic se nemá přehánět a golf tam nehraju :),

navíc ty sekačky atd. na elektriku (kabel) už nechci, mám asi 800 metrů k sekání a bez pořádné mašiny s pojezdem si tu práci už neumím představit, sekal jsem to i s elektrikou kdysi, udělanou svépomocí, jak bylo v té době zvykem :) , ale to mě bylo o 30 méně ;),

poslední roky to jezdím Husqarnou 6.5 koně a jen za ní kráčím... :super

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 roky později...

 Vím, že se jedná o starší můj příspěvek, tak chci napsat, že jsem se rozhodl pro elektrický provzdušňovač HECHT 1884 2in1 . Dnes jsem si pro něj byl. Už se těším + jsem zvědavý, jak si poradí na zahradě s mechem.
 Bohužel, v Mountflieldu měli elektrické provzdušňovače, které měli ,,slabé" motory. Místo provzdušňovače, jsem si koupil plotové nůžky  Levita HT 600. Jelikož jsem měl zákaznickou kartu Mountflield, tak jsem dostal příjemnou slevu.

Upraveno uživatelem OK406
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hecht jsem mělvydržel pracovat jak jsem tu kdysi psal 6h práce (4 roky po 1,5H práce) pak se vysypala ozubená kola a oprava by stala 2000Kč tak jsem ji vyhodil....takže taky shaním něco jinýho,doporučuju dokud je v záruce tomu dát trochu kotel....aby se vysypal kdyžtak v záruce...možná jsem měl smůlu na špatný kus....jako veci Parkside z Lidlu...

Upraveno uživatelem Charlie 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...